Pogled na Beograd

SRBIJA

Srbija - Kjer sta domačnost in gostoljubnost doma

Srbijo morate doživeti, temperamentni in od košave prevetreni Beograd, trubači v Guči, plovba skozi sotesko Đerdap, srednjeveški samostani in zabava na splavih!

Seznam potovanj Srbija - Kjer sta domačnost in gostoljubnost doma

Srbija


O deželi

Srbija je imela na Balkanu najbolj veličastno zgodovino. Za razumevanje današnje Srbije ne moremo mimo nje. Že v 7. stoletju so Srbi ustanovili prvo državo. Najbolj znamenita srednjeveška država je bila Raška, ki jo je rodbina Nemanjičev povzdignila do kraljevine. Kralj Stefan Dušan se je celo proglasil za "carja Srbov in Grkov".

Turki so premagali Srbe v slavni Kosovski bitki leta 1398, dokončno pa so si jo podredili stoletje kasneje in ostali kar 400 let! 19. stoletje je bilo stoletje uporov in boja za neodvisnost, po 1. svetovni vojni pa je nastala pod srbskim vodstvom najprej država, kasneje pa Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev. Kraljevina Jugoslavija je dočakala 2. svetovno vojno.

O kasnejši zgodovini ne bomo polemizirali. Socialistična Jugoslavija je razpadla leta 1991 in od takrat je Srbija izgubljala kos za kosom. Taka kot je sedaj (88.361 km2 in dobrih 7 milijonov prebivalcev leta 2011) je od februarja 2008. Sestavljata jo dva dela – balkanska osrednja Srbija in panonska Vojvodina, imenovana tudi "živahen kotliček balkanskih narodov".

Beograd, naša nekdanja skupna in danes srbska prestolnica, ima dva milijona prebivalcev, torej toliko kot naša državica. Mesto se ponaša z veličastno trdnjavo Kalemegdan na sotočju Save in Donave, živahno in dišečo ulico Skadarlijo, kjer so najbolj znana mestna gostišča, s hramom svetega Save, Hišo cvetja, kjer počiva ikona socialistične Jugoslavije Josip Broz Tito, ki se mu je jeseni 2013 pridružila soproga Jovanka, pa Ada Ciganlija, znani stadioni in še kaj. Dogodek je vzpon na Avalo, ki nudi lep razgled daleč po okolici.

Po reki Donavi lahko plujemo do soteske Đerdap, ali pa se odpravimo na izlet po ravninski Vojvodini, kjer se dviga le vinorodna Fruška gora. Južna Srbija je zelo razgibana dežela, razrezana s kanjoni, dolinami in kotlinami. Mnoge reke nudijo atraktivne raftinge, nad njimi pa se dvigajo slikovite gore. Kar 15 vrhov je višjih od 2.000 metrov, najvišji vrh je Đeravica, visoka 2.656 metrov. Lepe narave se lahko naužijemo v 5 narodnih parkih.

Zakaj torej v Srbijo ?

  • v Beograd se mnogi obiskovalci zaljubijo in vedno znova vračajo. Kalemegdan, hram Svetega Save, Ušče, Ada Ciganlija, ležerno potepanje po ulicah, posedanje po kavarnah od dobri hrani in glasbi
  • Novi Sad – glavno mesto Vojvodine je presenetljivo mesto cvetja in pozitivne energije
  • Niš na jugu Srbije ima močan turški prizvok
  • rafting po reki Drini vas bo navdušil
  • Šar planina in Kopaonik sta dva smučarska raja, ki ju (povsem neupravičeno!) sploh ne poznamo
  • po reki Donavi z udobno rečno ladjo
  • pa seveda vasica Guča in znameniti trubači
  • pravoslavni samostani – Studenica, Manasija …

Srbija izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več