Škotska-Isle of Skye

ŠKOTSKA

Škotska - dežela, ki jo definirajo njeni ljudje

Škotska, bogata zgodovina, ki je prisotna na vsakem koraku, a kar naredi največji vtis, je raznolika pokrajina, ki od nekdaj privlači fotografe s celega sveta.

Seznam potovanj Škotska - dežela, ki jo definirajo njeni ljudje

Škotska


Novice iz bloga

Pravljična Škotska – ljubezen na prvi pogled (ali 13 razlogov, zakaj na Škotsko)

Piše: sopotnica O. P. Škotska ni samo dežela viskija in kiltov. To je pravljična in mistična dežela, polna mogočnih gradov, neokrn...

Škotska, kot jo spoznam(o) na Škotskem - 2. del

Piše: vodnica Alja Mravljak … in Škot si je vzel čas in razložil še vse ostalo. Ko mi razlaga o simbolih, ki njega spominjajo na ...

O deželi

Škotska potovanjeŠkotska (geltsko Alba) je ena od štirih držav, ki sestavljajo Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske. Z 78.790 km2 zavzema severno tretjino Britanskega otočja. A Škotska ni samo del celinskega Kraljestva, je tudi množica otokov, ki so posejani okoli celine. Vsega skupaj jih je okoli 800, od tega jih je 130 naseljenih, s svojimi tradicijami in dialekti. Večja otočja so Orkney, Shetland in Hebridi (Zunanji in Notranji). Je najredkeje poseljeni del Kraljestva, saj na 32 % skupne površine živi le 9 % prebivalcev. Glavno mesto je Edinburg, medtem ko je največje mesto Glasgow.

Škotska potovanjeNa Škotskem so tri velike pokrajinske enote: Višavje ("Highlands") in otoki, srednje škotsko Nižavje ("Lowlands") ter južno škotsko Gričevje. Globoka dolina Glen More deli Višavje na Severno škotsko Višavje in Grampaisko gorovje, kjer je tudi najvišja gora Škotske in Kraljestva, Ben Nevis (1344 m). Po Višavju je posejanih veliko ledeniških dolin (glen-ov) ter jezer (loch-ov, med njimi je tudi znameniti Loch Ness), ki so med seboj povezana z umetnimi kanali – skupaj tvorijo Kaledonski kanal. Škotsko višavje zavzema polovico površine Škotske. Nižavje je predel, kjer najdemo največ mest in industrije; je najbolj razviti del Škotske. Tu živi tudi večina (75 %) škotskega prebivalstva.

Škotska potovanjePoleg angleščine Škoti govorijo še stari keltski jezik, škotsko geltščino, in njihovi običaji so tesno povezani z dolgotrajnim bojevanjem Škotske za neodvisnost. Takšen pomen ima tudi njihova zvestoba klanom in kiltu (krilu s škotskim vzorcem, po katerih se ločujejo posamezni klani). Močna narodna ozaveščenost in velik odpor do londonskega parlamenta sta marsikaterega Škota spodbudila k podpiranju škotskega narodnjaštva. 18. septembra 2014 je Škotska glasovala o svoji samostojnosti in odcepitvi od Velike Britanije; referendum ni uspel in Škotska ostaja del Združenega kraljestva.

Za Škotsko so značilni moški v krilih (kiltih), dude (škotski nacionalni instrument), tvid (dragocena in ročno tkana tkanina) ter povsod sloveči škotski viski. A Škotska je veliko več kot njeni stereotipi.

Škotska potovanjeŠkotska že od nekdaj navdihuje s fascinacijo in ljubeznijo tako med obiskovalci kot med samimi Škoti. To je dežela kontrastov, dežela, ki ji vladata pokrajina in vreme ter čudna zmes starega in novega. Svetovljanski Glasgow s svojimi mondenimi trgovinami, pubi ter gledališči je ostro nasprotje otočja Orkney, kjer je tako malo avtomobilov, da so prehode za pešce uvedli šele leta 1999.

Škotska je dežela, ki jo definirajo njeni ljudje. Večina obiskovalcev je presenečena, kako prijazni so Škoti. V primerjavi z Angleži so Škoti veliko bolj veseli in sproščeni, kar je še posebej očitno na podeželju, kjer je nevljudno, če si ne vzameš časa za kratek klepet s prodajalcem, poštarjem in celo z bežnim znancem na ulici.

Bogata zgodovina Škotske kar kaplja iz njenih por in je prisotna na vsakem koraku, naj bo to v velikih mondenih mestih kot sta Edinburg in Glasgow ali na podeželju, ki je posejano z gradovi, antičnimi cerkvami in katedralami, predzgodovinskimi kamni … a kar naredi največji vtis na obiskovalce, je nedvomno raznolika škotska pokrajina, ki že od nekdaj privlači fotografe in slikarje s celega sveta.

Zakaj na Škotsko?

  • Edinburg: šarmantno glavno mesto Škotske z bogato zgodovinsko dediščino: grad Edinburg, Palača Holyrood, The Royal Mile … in čigar slikovito poulično življenje vedno znova navduši!

  • Grad Stirling: leži na vrhu navpične skalne formacije in velja za enega najbolj spektakularnih gradov na Škotskem
  • Loch Ness in grad Urquhart: eno najbolj slavnih jezer na svetu, kjer oživi legenda predzgodovinske pošasti Nessie, ki še danes buri domišljijo. In na obrobju jezera romantične ruševine pravljičnega gradu …
  • Isle of Skye: "megleni otok" navduši s svojimi mogočnimi gorami in divjo obalo; vmes pa barvit kolaž vasic, slapov, mogočen grad ter zgodovinska romanca princa Charlie-ja …

  • Glen Coe: cesta, ki vijuga med osupljivimi vršaci, ki neprestano menjajo svojo podobo – enkrat so mračni in grozeči, spet drugič svetli in vabeči … Tu so se v zgodovino zapisali osvajanja gradov in spopadi med klani …
  • Cairngorms: najvišji gorski masiv z divjimi ledeniškimi jezeri ter pradavnimi gozdovi, kjer pokrajina brez asfaltnih poti pokaže svojo lepoto v vsej mogočnosti …

  • Kilti: več kot 2.000 vzorcev, simbol škotske neodvisnosti … Ah, moški v krilu, je treba še kaj dodati?
  • Viski: ne samo viski, škotski viski!
  • Eilean Donan: otoček in pravljični srednjeveški grad; je lahko še kaj bolj slikovitega?

 

Škotska izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več