Stockholm

SKANDINAVIJA

Skandinavija - dežela trolov in bojevitih Vikingov

Tri živahne prestolnice; neokrnjena narava in mogočni fjordi; ter odlična skandinavska kuhinja … le nekaj razlogov, s katerimi vas bo zapeljala Skandinavija!

Seznam potovanj Skandinavija - dežela trolov in bojevitih Vikingov

Skandinavija


Novice iz bloga

Troli

Troli so norveška nadnaravna bitja, ki so se pojavila konec zadnje ledene dobe. Poseljujejo mračne gozdove, z mesečino obsijana jezera, g...

Vikingi ali kdo je odkril Ameriko?

Vikingi so bili bojevniki, ki so med 8. in 12. stoletjem sejali strah med evropskimi ljudstvi, saj so plenili po obalah Skandinavije, britan...

Vasa ladja

"Med četrto in peto uro popoldne se je nova velika vojna ladja Vasa prevrnila in potopila." To je le kratka novička, zapisana v dnevniku k...

Koristne informacije

Izraz Skandinavija se uporablja kot skupno ime za tri države: Švedsko, Norveško in Dansko. Za podroben opis posamične države, kliknite na povezavo.

OBVEZNI DOKUMENTI: Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopamo z veljavno osebno izkaznico ali seveda z veljavnim potnim listom. Priporočamo, da ločeno shranite fotokopijo dokumenta.

ZDRAVJE: Obveznih cepljenj ni.

VREME: Vreme v Skandinaviji je v večini predelov milo in prijetno, vendar se podnebje precej razlikuje od severa proti jugu in od vzhoda proti zahodu. Zaradi geografske lege držav so močna sezonska odstopanja v dnevni svetlobi; pozimi je dan zelo kratek, medtem ko je poleti lahko zelo dolg. Tu so tudi območja znotraj arktičnega pasu, kjer je poleti stalen dan ter pozimi stalen mrak.

Več informacij na http://www.wunderground.com/.

HRANA IN PIJAČA: poleg tega, da so Skandinavci znani kot odlični oblikovalci, so tudi odlični kuharji, kar ni nič presenetljivega; glede na to, da jim je zelo pomembno, kako izgleda miza, je logično, da jim je hkrati tudi pomembno, kaj dajo na mizo. Skandinavska kuhinja je preprosta, brez pretirane uporabe začimb. Potomci Vikingov še danes jedo iste jedi, ki so jih jedli Vikingi, kot so ostrige in dagnje, jagnjetina, sir, zelje, jabolka, čebula, jagodičevje in orehi, jedi, ki so še danes osnova skandinavske kuhinje. Podnebje, še posebej zima, je imelo in še vedno ima velik vpliv na značilnosti hrane in njene priprave. Zima je še vedno eden glavnih elementov, ki vpliva na razmišljanje prebivalcev, ki v drugih (kratkih) letnih časih svojo energijo posvečajo misli, kako preživeti zimo. Zato je večina hrane na tem območju slana, posušena ali dimljena, saj je bila konzervacija hrane edini način, ki je zagotavljal preživetje skozi dolge in neprijazne zime.

VARNOST: Varne dežele. Pozorni moramo biti na osebno lastnino. Dragocene predmete (denar, kreditne kartice, potni list in druge vrednosti) imejte vedno pri sebi ali jih shranite v hotelski sef. Agencija Oskar ne odgovarja za njihovo morebitno izgubo. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

OBLEKA: Ni posebnosti pri oblačilih. Priporočamo oblačila v plasteh ter da imate pri sebi vedno tudi vodoodporno vetrovko in dežnik za morebitne plohe. Pri obutvi vam priporočamo udobne čevlje, v katerih lahko dobro hodite, poleti morda odprte čevlje za toplejše dni.

LOKALNA VALUTA: (danska, švedska ali norveška) krona (=100 øre).

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Uporaba kreditnih kartic je zelo razširjena in sprejemajo jih v številnih hotelih, restavracijah in trgovinah; z njimi je mogoče plačevati tudi na skoraj vseh bencinskih črpalkah. V številnih trgovinah in storitvenih obratih lahko plačujete tudi s plačilno kartico Maestro in kodo za bankomat. Denar lahko dvignete tudi na bankomatih z različnimi provizijami (glede na kartico). V vsakem primeru vam priporočamo nekaj gotovine za vsak slučaj!

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 25 do 35 EUR na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Skandinavije v Slovenijo je 00 386 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Klicna številka iz Slovenije na:

  • Dansko je +45 + območna št. (brez 0) + klicana številka.
  • Norveško je +47 + območna št. (brez 0) + klicana številka.
  • Švedsko je +46 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Pokritje vašega mobilnega omrežja preverite pri vašem operaterju. Telefoni in internet so na voljo povsod.

ELEKTRIČNA NAPETOST: Napetost je 230 V; uporabljajo takšne vtičnice kot v Sloveniji.

 

Skandinavija izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več