Senegal-Čolni

SENEGAL

Senegal-Divji zahod Afrike

Senegal, turistično najbolj razvita destinacija Zahodne Afrike z dovolj Afriškega vzdušja. Osvoji nas z lepimi mesti, narodnimi parki, sanjskimi belimi plažami.

Seznam potovanj Senegal-Divji zahod Afrike

Senegal


Koristne informacije

VIZE: Vizum je potreben. Lahko si ga uredite sami ali pa vam ga za doplačilo uredimo mi. V tem primeru vam ob prijavi pošljemo obrazce, potni list in barvne fotografije pa nam dostavite najmanj 3 tedne pred odhodom. Potni list mora biti veljaven najmanj 6 mesecev.

ZDRAVJE: Obvezno je cepljenje proti rumeni mrzlici. Cepiti se je potrebno najmanj 10 dni pred odhodom. Enkratni odmerek cepiva vam nudi 10 letno zaščito. Senegal je malarično področje, zato je priporočljivo jemanje antimalarikov. O zdravju se posvetujte na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, 1000 Ljubljana, tel.: 386 (0) 1 586-39-00, fax.: 386 (0) 1 540-31 90, info@zdravinapot.si .

VREME: Senegal ima tipično tropsko podnebje z mokro in suho sezono.

1. Mokra sezona traja od maja do novembra, ko so padavine pogoste, skoraj vsakodnevne in se temperature gibljejo med 25 in 30°C.

2. Suha sezona traja od decembra do aprila in je čas s skoraj nič ali zelo malo padavinami in dnevnih temperatur med 25 in 35°C. V nekaterih delih države se lahko temperature dvignejo tudi do 40°C in celo več.

Kot najprimernejši čas za obisk Senegala velja obdobje med koncem novembra in začetkom maja, ko je najmanj padavin in so prijetne temperature.

Več informacij na www.wunderground.com .

HRANA IN PIJAČA: Kulinarika Senegala je posledica mnogih vplivov, od francoskih do portugalskih in severno – afriških ter seveda vplivov navad lokalnih etničnih skupin. Vse se navadno vrti okrog glavne prehrane, ki je vedno tisto, čemur zahodni svet reče priloga. V Senegalu je to pogosto kuskus, riž, sladki krompir in podobne lokalno rastoče gomoljke. Temu dodajo v Senegalu glavno jed ali več jedi, ki so navadno v obliki omak in vsebujejo raznoliko zelenjavo ter košček mesa, ribe ali jajca. Pogosto je na krožniku tudi jed iz leče ali fižola. Omako se prelije čez osnovno hrano ali poje z veliko kruha. Od slaščic so značilne kuskusov puding, arašidovi piškotki in glazirane banane.

Sezonsko je na voljo slastno tropsko sadje. Med pijačami je veliko svežih sadnih sokov, od katerih je najbolj nenavaden sok baobabovega sadeža. Priljubljena sta tudi čaj in kava. Alkohol ni pogost, saj je Senegal muslimanska država, se pa dobi kaj uvoženega.

Priporočamo vam pitje zgolj ustekleničene vode. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

VARNOST: Senegal je varna dežela. Kriminala je malo, vendar pa moramo biti v gneči tržnic in turističnih krajih pozorni na žeparje, ki izkoristijo priložnost.

Ves čas potovanja bodite pozorni na osebno lastnino. Dragocene predmete, denar, kreditne kartice in dokument imejte vedno pri sebi. Agencija Oskar ne odgovarja za njihovo morebitno izgubo. Za kakršnakoli vprašanja vam bo na voljo vaš vodnik.

OBLEKA: V Senegalu se glede obleke ni potrebno posebej prilagajati in smo lahko oblečeni po evropski modi, dobro pa je spoštovati lokalno tradicijo. Senegal je muslimanska država in iz spoštovanja do prebivalcev je dobro, da vaša garderoba pokriva ramena in kolena. Pripravite se za vroče podnebje. Priporočamo oblačila iz lahkih, zračnih materialov za večji del potovanja. Kakšen dodaten kos toplih oblačil bo prišel prav za morebitno hladnejše večere in noči. Ne pozabite na dobro zaščito proti močnemu soncu. Pri obutvi vam priporočamo udobne odprte čevlje z dobrim podplatom, ki so primerni tudi za kakšen daljši pohod.

LOKALNA VALUTA: Zahodno – afriški frank; 1 CFA (= 100 centimov)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: S kreditnimi karticami lahko plačujete v večjih trgovinah v večjih mestih. Denar lahko dvignete tudi na bankomatih z različnimi provizijami (VISA, MASTERCARD). Včasih dvigovanje na bankomatih ali plačevanje s kreditnimi karticami ne deluje, zato vam priporočamo dovolj gotovine za vsak slučaj.

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba prbl. 15 do 20 EUR na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Senegala v Slovenijo je 00 386 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Klicna številka iz Slovenije v Senegal je 00 221 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Mobilni telefoni delujejo, internet je na voljo v večjih mestih.

ELEKTRIČNA NAPETOST: 220 V – 240 V, vtičnice so take, kot pri nas;

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

Velikost: 196 722 km2

Prebivalstvo: cca. 13 milijonov

Glavno mesto: Dakar

Jezik: francoski (uradni) + množica domorodnih jezikov številnih etničnih skupin

Vera: islam 94%, krščanstvo 5%, animizem 1%;

Ureditev: republika, 14 regij, predsednik države: Macky Sall

Lokalni čas: GMT 0

Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči ...

Senegal izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več