Rusija-Moskva

RUSIJA

Rusija – Ogromna dežela izrazitih nasprotij

Rusija, začutite ta odmaknjen in samosvoj svet, deželo neizmernih bogastev, neopisljivih lepot. Zaživite skozi zgodbe skrivnostnost samosvoje, ponosne Rusije.

Seznam potovanj Rusija – Ogromna dežela izrazitih nasprotij

Rusija


Koristne informacije

VIZE: Slovenci potrebujemo vsaj 6 mesecev veljaven potni list od konca potovanja in rusko vizo, ki ga priskrbi Agencija Oskar. Ob prijavi (vsaj 20 dni pred odhodom) agenciji dostavite vse potrebne dokumente. Potrebujemo: potni list, 1 fotografijo, dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco (kritje najmanj 30.000 €), izpolnjen formular. Vizirane potne liste prejmete na dan potovanja od vodnika.

ZDRAVJE: Obveznih cepljenj ni. obveznih cepljenj za to potovanje ni. O zdravju se posvetujte na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Ljubljana, Zaloška 29, 1000 Ljubljana, telefon: (01) 586 39 00. Za več informacij obiščite: http://www.nijz.si.

VREME: Podnebje je večinoma (vlažno) celinsko, razen na področjih tundre in skrajnega jugovzhoda. Sever Rusije (predvsem tundra in gozdovi s tisočerimi jezeri), ki sega v polarni krog, ima subarktično podnebje, z ekstremno ostrimi zimami. Majhen obalni del ob Črnem morju (okoli Sochija), ima subtropsko podnebje z milimi in deževnimi zimami (močno podobno sredozemskemu podnebju). Večina države ima le dva letna časa – poletje in zimo, saj sta pomlad in jesen običajno le kratki obdobji med ekstremno nizkimi in ekstremno visokimi temperaturami. Tipična so velika nihanja temperature; poletne temperature so od 20 do 30°C in zimske od 10 do -50°C.

Več informacij na http://www.wunderground.com/.

HRANA IN PIJAČA: Kaviar je resda morda najbolj znana ruska jed, vendar je ruska kuhinja veliko več kot to. Ruska kuhinja je zelo raznolika in barvita in mnoge jedi se pripravlja zelo dolgo, lahko ure in ure.

Ruski obrok se tradicionalno začne s predjedjo, nato obvezno sledi juha, potem glavna jed in na koncu sladica. Predjed ali zakuski sestoji iz mnogih manjših, običajno hladnih jedi (kaviar, losos, jurčki, ruska solata, …). Juhe so imajo že od nekdaj pomembno vlogo v ruski kuhinji; Rusi jih delijo v kar sedem različnih skupin, a najbolj tipični predstavnici sta boršč, juha iz rdeče pese, iz katere se mora kaditi tako, da se ne vidi kdo sedi za mizo, ter šči, juha iz kislega zelja. Zraven juh so običajno postrežene še piroške iz kvašenega testa in z različnimi nadevi.

Pomemben element ruske kuhinje je meso, pogosto pripravljeno v pečici, da je bolj sočno. Najbolj pogosto jedo govedino, jagnjetino, ovčetino, svinjino, perutnino in divjačino, pa tudi ribe so pogosto na jedilniku - losos, slanik, polenovka, jesetri, … ter kaviar kot »paradni konj«. Najbolj znana ruska mesna specialiteta je govedina Stroganov. Omeniti velja tudi pelemeni, iz sesekljanega mesa, zavitega v tenko testo iz jajc in moke, ter ocvrt file Pojarski iz sesekljanega piščančjega fileja.

Obed zaključimo z okusnimi sladicami: najstarejša ruska sladica je kisel, žele iz sadja, melase in mleka; blini so tanke palačinke iz kvašenega testa; sirniki so popečeni skutini koščki, če omenimo samo nekatere.

Od pijač je v Rusiji najbolj priljubljen – čaj, ki ga pijejo več kot vodko. Ruska čajanka je družabni dogodek s čajem in keksi. Čaju sledita vodka (v prevodu »mala voda«) in kvas. Ruska voda NI pitna, zato svetujemo pitje ustekleničene vode.

VARNOST: V mestih – še posebej v Moskvi – je precej pouličnega kriminala in na glavnih turističnih območjih je povečana možnost ropa in tatvin, zato ne nosite odkrito dragih predmetov, saj vas ti izdajajo, da ste turist. Bodite pozorni tudi pri prehodu skozi letališče, zlasti na področju zbiranja prtljage in ko pridete izven letališča. Ne hodite naokoli sami ponoči. Ne priporočamo vam uporabe bankomata na ulici; svetujemo vam raje uporabo bankomatov v avlah zahodnjaških hotelov, kjer so bankomati varovani in varni za uporabo. Bodite pozorni na skupine žensk in otrok, ki prosjačijo. Ne sprejemajte pijače od neznanih oseb; kupite svojo pijačo in je ne spustite izpred oči. Zaradi povečane policijske kontrole na ulicah je nujno, da imate vedno pri sebi osebne dokumente (potni list z vizumom in registracijo). Pri sebi vedno imejte tudi kopijo potnega lista in vize in vedno pokažite najprej kopijo, preden pokažete original. Od policista zahtevajte identifikacijo, da veste, da imate opravka s pravim policajem.

Vseskozi moramo biti pozorni na osebno lastnino. Agencija Oskar ne odgovarja za njihovo morebitno izgubo. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

OBLEKA: Ni posebnosti pri oblačilih. Kakšen dodaten kos toplih oblačil ne bo odveč, ne glede na letni čas. Priporočamo vam, da imate pri sebi vedno tudi vodoodporno vetrovko in dežnik za morebitne plohe, saj je rusko vreme lahko zelo nepredvidljivo. Pri obutvi vam priporočamo udobne čevlje, v katerih lahko dobro hodite.

LOKALNA VALUTA: rubelj (= 100 kopejk)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Uporaba kreditnih kartic ni običajna praksa, čeprav postaja vedno bolj sprejeta. Kreditne kartice sprejemajo hoteli in večje restavracije in trgovske hiše; pri uporabi kreditne kartice je nikdar ne izgubite izpred oči. Gotovina je še vedno zakon v Rusiji (vendar ni priporočljivo, da nosite preveč denarja na sebi oz. da drugi vidijo, da imate veliko denarja).

Bankomati so v Moskvi in St. Petersburgu skoraj na vsakem vogalu in so večinoma zanesljivi. Vendar je iz varnostnih razlogov bolj priporočljivo, da uporabljate bankomate velikih tujih in ruskih bank (npr. Citibank, Sberbank, Alfa, …) in ki se nahajajo ali v neposredni bližini banke ali v avlah večjih hotelov, restavracij, …

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 20 do 30 EUR na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Rusije v Slovenijo je 00 386 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Klicna številka iz Slovenije v Rusijo je +7 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Pokritje vašega mobilnega omrežja preverite pri vašem operaterju. Telefoni in internet so na voljo povsod.

ELEKTRIČNA NAPETOST: Napetost je 220 V; uporabljajo takšne vtičnice kot v Sloveniji (dvopolni vtikač po evropskem standardu).

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

Velikost: 17.098.242 km2 (največja država na svetu in pokriva več kot osmino površine Zemlje)
Prebivalstvo: cca. 143,6 milijonov
Glavno mesto: Moskva
Jezik: ruski jezik je uradni jezik za celo državo; glede na regijo še 27 drugih jezikov uradnih
Vera: pravoslavci 41 %, muslimani 6,5 %, ostalo 13,5 %, duhovni, a ne verni 25 %, neverni in ateisti 14 %
Ureditev: zvezna republika, ki jo sestavlja 83 zveznih enot; predsednik države: Vladimir Putin
Lokalni čas: GMT +3 (Kiev), +4 (Moskva, St. Petersburg), do +12 (glede na regijo)
Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči ...

 

Rusija izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več