Pakistan

PAKISTAN

Pakistan - Stičišče najvišjih gorstev sveta

Pakistan je svet mogočnih gora, spektakularnih cest in razgledov, skritih zelenih dolin in skrivnostnih ljudstev, od animističnih Kalašev do stoletnikov Hunze.

Seznam potovanj Pakistan - Stičišče najvišjih gorstev sveta

Pakistan


Novice iz bloga

Divji Pakistan

Kot dolgoletno Oskarjevo vodnico, ki je prepotovala že kar lep kos Azije in manjši košček Evrope, me sopotniki na potovanjih vedno vpra...

Koristne informacije

PAKISTANSKI VIZUM: Slovenci potrebujemo pakistansko vizo, lahko jo uredite sami na Pakistanski ambasadi v Rimu, ali vam jo za doplačilo uredimo mi. Potrebujete 2 fotografiji, 2 izpolnjena obrazca (obrazce uredimo mi), vsaj 1 mesec pred odhodom dostavite potni list, ki mora biti veljaven vsaj še 6 mesecev po zaključku potovanja.

Pakistan-mošeja Badshahi-LahoreZDRAVJE: Obveznih ali priporočljivih cepljenj za to potovanje ni. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Vsi potniki ste zavarovani z dodatnim zdravstvenim zavarovanjem z asistenco v tujini za potovanje nad 3000 m.

VREME: Junij, julij in avgust so edini primerni meseci za obisk severnega Pakistana. Na jugu, v dolini Swat je takrat precej vroče, tudi na severu se včasih temperature dvignejo čez 40 stopinj. V hribih je precej bolj sveže (noči so hladne, na višini tudi do 5 stopinj). Zrak je suh, vreme sončno. V Pakistanu prevladujejo 3 podnebni režimi:

1. Podnebje v večini države je suho, manj kot 10 % ozemlja ima padavin več kot 500 mm/leto. Južni Pakistan je skozi vse leto precej vroč.

2. Ozek pas, ki se vleče od Lahorja na vzhodu do Pešavarja na zahodu ima vlažno subtropsko podnebje, padavine presegajo 800 mm/leto, od junija do septembra prinesejo monsunski vetrovi deževno dobo, ko je vreme vroče in soparno in so pogoste popoldanske plohe.

3. Severni Pakistan ima gorsko podnebje z malo padavin in nizkimi temperaturami na višinah.

Več informacij na www.wunderground.com.

VIŠINA IN VIŠINSKA BOLEZEN: Obstaja možnost višinske bolezni, pred samim potovanjem se morda posvetujte z zdravnikom. Potovanje vključuje aklimatizacijski pristop ter gibanje in dinamiko, ki telesu pomaga premagovati višinske izzive. Z dobro telesno kondicijo se možnost višinske bolezni zmanjšuje. Na voljo je tudi s kisikom obogaten zrak.

Za uspešno prilagoditev višini priporočamo: počasno gibanje, pitje vode (vsaj 3 l ali več na dan), pomaga tudi uživanje česna, po želji (posvetujte se z vašim zdravnikom) pa tudi kakšen aspirin zvečer (pomaga pri redčenju krvi).

V primeru večjih težav zaradi višine pomaga edino spust na nižjo višino.

HRANA IN PIJAČA: Pakistanska kuhinja je mešanica indijskih, arabskih, perzijskih in turških vplivov. Pakistanska hrana je običajno precej pekoča in mastna. Za vsako jed se uporablja drugačna mešanica začimb, tako je na primer curry le ena izmed teh mešanic. Hrana se razlikuje po pokrajinah in včasih naletimo na povsem samosvojo kuhinjo, kot je tista v Hunzi. Pakistanci obožujejo meso (ovčetino in perutnino). Priljubljene mesne jedi so šiš kebab, kofte. Kot prilogo mesu jejo riž ali kruh. Pakistan ima veliko sadja. Vedno se lahko najemo svežega sezonskega sadja, odlični so tudi sveži sadni sokovi, ki jih pripravljajo na ulici. Mango, granatna jabolka, papaje, banane, guave, melone, datlji, breskve, marelice, slive, jabolka, češnje, grozdje, murve ...

Pakistan-piščančji-BiriyaniPakistan je muslimanska država, zato je alkohol prepovedan. Nemuslimani si lahko pridobijo uradna dovoljenja za pitje alkohola v hotelih in boljših restavracijah v večjih mestih. Vendar so v Pakistanu tudi izjeme, npr. kalaške doline, Hunza, kjer pridelujejo vino, arak (murvino žganje) in druge žgane pijače. Dobi se tudi uvoženo pivo. Alkohol je sicer za tujce dovoljen, a se ga skoraj ne dobi.

Voda ni pitna, pijemo ustekleničeno vodo, ki je na voljo povsod. Čaj je najbolj priljubljena in razširjena pijača. Pakistanci pijejo predvsem črni čaj z mlekom (dutka) in pa zeleni čaj s kardamomom (kava). Poslastica so sveži sokovi. Na voljo so gazirane pijače ...

Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

VARNOST: Pakistan je varna dežela. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča. Seveda pa moramo upoštevati navodila in pravila pri oblačenju in obnašanju, ki so nekoliko drugačna od naših in jih boste izvedeli na kraju samem.

Pakistan-otrociOBLEKA: Gibali se bomo po muslimanskem svetu, kjer veljajo drugačna pravila obnašanja in oblačenja kot pri nas. Manjša prilagoditev gostujoči deželi se nam povrne v bolj prijetnih stikih z domačini. Ni nam potrebno veliko ... kratke hlače naj bodo do kolen, majice s kratkimi rokavi naj imajo pokrita ramena in dekolte, pri nežnejšem spolu se priporočajo tudi pokrita kolena. Materiali naj bodo naravni in lahki, vendar ne prosojni. Sintetiko odsvetujemo. Obleko bomo lahko oprali tudi sproti. Zato vzemite obleke le za 7-10 dni. Domačini (moški in ženske) nosijo t.i. šalvar kamiz, tuniko in široke hlače, ki je za vročino najbolj primeren – po želji bomo zavili h krojaču že v prvih dneh.

Čeprav ni poudarek na hoji in veliki fizični aktivnosti, sta čvrst korak in stabilna hoja osnova dobrega počutja. Topleje bo, zato vam kot osnovno obutev predlagamo močne sandale, primerne tudi za daljše sprehode. Poleg sandal so nujni še lahki pohodni čevlji, če pa ne zaupate povsem svojim gležnjem, vzemite visoke pohodne čevlje (a ne pretežke).

LOKALNA VALUTA: pakistanska rupija (PKR).

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: V Pakistanu je gotovina zakon, preproge in dražje predmete pa lahko nekje kupujete tudi s kreditnimi karticami. Pomembno je, da imate s seboj ameriške dolarje USD (letnik 2003 ali novejše!!) ali EUR. Priporočamo dolarje, ker jih je lažje menjati in imajo običajno boljšo menjavo. Potrebne informacije glede menjave in tečajev boste izvedeli od naših vodnikov.

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 15 do 20 EUR na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET:

Klicna številka iz Pakistana v Slovenijo je 00386 + območna št. (brez 0) + klicana številka.
Klicna številka iz Slovenije v Pakistan je 0092 + območna št. (brez 0) + klicana številka.
Telefoni so na voljo v večjih krajih, mobiteli delujejo večinoma povsod. Tudi internet je na voljo v vseh večjih krajih.

ELEKTRIČNA NAPETOST: Napetost 220 V in uporabljajo povsem enake vtičnice, kot jih uporabljamo mi.

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI - PAKISTAN

  • Velikost: 804.000 km2
  • Prebivalstvo: cca. 193 milijonov
  • Glavno mesto: Islamabad
  • Jezik: urdu, ki ga kot materni jezik govori le 8 % prebivalstva; uradni jezik in lingua franca pakistanske elite je tudi angleščina. Drugi jeziki so še pandžabi, sindi, siraiki, paštu, beludži, brahui, burušaski ...
  • Vera: 97 % muslimani, ostalo kristjani, hindujci, parsi, Sikhi ...
  • Ureditev: islamska federativna republika, 4 province, 1 zvezno območje, plemenska območja, 1 območje glavnega mesta Islamabad, 2 administrativni območji in Severna območja; predsednik države: Mamnoom Hussain
  • Lokalni čas: GMT + 8 (za celotno državo)
  • Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči ...

 

Pakistan izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več