Oman-Wadi

OMAN

Oman - Kjer je lepota doma

Oman, dežela naravnih lepot, izjemno zanimiva, predstavlja prijetno pustolovščino v arabski svet.

Seznam potovanj Oman - Kjer je lepota doma

Oman


Novice iz bloga

Zakaj v Oman skozi fotoobjektiv?

Doživetje Omana skozi fotoobjektiv, lahko sanjate ali doživite!...

Oman - V znamenju Khandžarja in kadila (8. del)

Piše: sopotnik Niko Jereb, IDRIJSKE NOVICE, 22. maj 2015 Fotografije: Marijana Panić in Ana Hočevar Več ... Oman - V znamenju Khand...

Oman - V znamenju Khandžarja in kadila (7. del)

Piše: sopotnik Niko Jereb, IDRIJSKE NOVICE, 8. maj 2015 Fotografije: Marijana Panić in Ana Hočevar Več ... Oman - V znamenju Khand...

Koristne informacije

VIZE: Za vstop v Oman je potreben vizum. Omanski vizum pridobimo na letališču v Muškatu (velja le za imetnike navadnih potnih listov, ki v to državo potujejo turistično). Mesečni vizum stane približno 40 EUR, 10-dnevni pa približno 15 EUR.

ZDRAVJE: Obveznih cepljenj ni.

Oman – panoramski pogled na Nizwo VREME: Oman ima značilno vroče puščavsko podnebje. Najprimernejši čas za obisk Omana je v obdobju med novembrom in marcem, ko je zrak osvežilnejši in se dnevne temperature gibljejo med 20 in 25° C. Padavin je zelo malo oz. jih skoraj ni.

Med aprilom in oktobrom je v Omanu vroče obdobje, ki doseže vrh med poznim majem in poznim avgustom. Temperature zlahka presežejo 40° C, poletje pa prinese tudi deževno dobo na jug Omana.

Več informacij najdete na spletnem naslovu www.wunderground.com.

HRANA IN PIJAČA: Tradicionalna omanska kulinarika je mešanica tako arabskih kot azijskih vplivov. Veliko je mesa, največ piščančjega, ovčjega in rib. Mesu dodajo mešanice dišečih začimb in ga postrežejo navadno z rižem. Obrok poleg mesnih vedno spremljajo tudi zelenjavne jedi. Oman , oreščki, začimbeZnačilni so kebabi, različne omake, riževe jedi, ob morju je veliko morske hrane. Slaščice so večinoma omanske različice znanih arabskih.

Med pijačami je zelo priljubljena kava z dodatkom kardamoma, ki jo postrežejo z dateljni ali halvo. Omanska halva slovi po vsej regiji kot res izvrstna! Alkoholne pijače niso pogoste in so na voljo le v boljših restavracijah in nekaterih hotelih. Priporočamo vam pitje zgolj ustekleničene vode.
Za vse ostale informacije vam bo na voljo vaš vodnik.


VARNOST:
Oman je varna dežela. Ljudje so prijazni in odprti. Kljub pretežno prijaznim in poštenim ljudem pa se v gneči tržnic in turističnih krajev vedno gibljejo tudi žeparji, ki lahko izkoristijo priložnost. Priporočamo vam, da ste ves čas potovanja pozorni na osebno lastnino in da ne nosite na potovanje dragocenosti ali drugih vrednejših predmetov!

Agencija Oskar ne odgovarja za morebitno izgubo vaše osebne lastnine. Za vse dodatne informacije pa vam bo na voljo vaš vodnik.

Oman – Salaam alaikum , my friendOBLEKA: Gibali se bomo po muslimanskem svetu, kjer veljajo drugačna pravila obnašanja in oblačenja kot pri nas. Za ženske priporočamo dolge hlače, majice s kratkimi rokavi naj imajo rokave čim bolj do komolcev. Sploh velja pravilo, da naj bodo pokrita kolena, ramena in dekolte. Za moške priporočamo dolge hlače (vsaj prek kolen). Volnen pulover ali srajca ne bosta odveč. Smiselno je vzeti tudi površnik proti vetru. Kot osnovno obutev predlagamo močne sandale, primerne tudi za daljše sprehode. Poleg sandal so nujni še športni copati, če pa ne zaupate povsem svojim gležnjem, vzemite lahke pohodne čevlje. Pomembna je dobra zaščita pred soncem, ne pozabite tudi na kopalke in brisačo.

LOKALNA VALUTA: Omanski Rial; 1 Rial (= 1000 bais)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: S kreditnimi karticami lahko plačujete v večjih trgovinah v večjih mestih. Denar lahko dvignete tudi na bankomatih z različnimi provizijami (VISA, MASTERCARD, nekje MAESTRO) le v večjih mestih. Včasih dvigovanje na bankomatih ne deluje, zato vam priporočamo dovolj gotovine za celo potovanje!

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 20 do 30 EUR na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET:

Klicna številka iz Omana v Slovenijo je 00386 + območna št. (brez 0) + klicana številka.
Klicna številka iz Slovenije v Oman je 00971 + območna št. (brez 0) + klicana številka.
Telefoni so na voljo v večjih krajih, mobiteli delujejo večinoma povsod. Internet je na voljo v vseh večjih krajih.

ELEKTRIČNA NAPETOST: Napetost 220 V in uporabljajo vtičnice na tri luknje (tako kot v Angliji). Adapterje se lahko kupi na kraju samem.

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

  • Velikost: 309.500 km2
  • Prebivalstvo: cca. 3 milijone
  • Glavno mesto: Muškat
  • Jezik: arabski
  • Vera: ibadi islam 75 %, ostalo (sunitski islam, šiitski islam in hinduizem) 25 %;
  • Ureditev: monarhija, 11 governoratov, vodja države: sultan in predsednik vlade: Qaboos bin Said Al-Said
  • Lokalni čas: GMT +4
  • Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči ...

Oman izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več