Norveška - Laerdal

NORVEšKA

Norveška - dežela fjordov in ledenikov

Čudovita pokrajina, mogočni in osupljivi fjordi, spektakularne gore, polnočno sonce in polarni sij, … naj vas zapelje neverjetna lepota skrivnostne Norveške.

Seznam potovanj Norveška - dežela fjordov in ledenikov

Norveška


Koristne informacije

OBVEZNI DOKUMENTI: Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopamo z veljavno osebno izkaznico ali seveda z veljavnim potnim listom. Priporočamo, da ločeno shranite fotokopijo dokumenta.

ZDRAVJE: Obveznih cepljenj ni.

VREME: Ob obali prevladuje zmerno podnebje, kar je predvsem posledica severnoatlantskega toka. Le-ta je odgovoren tudi za obilico dežja, ki poskrbi za zelena norveška poletja, ki so manj hladna, kot bi pričakovali. Zime so hude, a znosne. Notranjost Norveške je precej bolj hladna, prav tako poletja. Padavine so na Norveškem pogoste čez celo leto.

Zaradi geografske lege so močna sezonska odstopanja v dnevni svetlobi; pozimi je dan zelo kratek, medtem ko je poleti lahko dolg tudi 20 ur. Na severnem delu (pokrajina Finnmark), ki je znotraj arktičnega pasu, pa je poleti stalen dan ter pozimi stalen mrak, ki ga magično razsvetljuje polarni sij.

Več informacij na https://www.wunderground.com/.

HRANA IN PIJAČA: Tradicionalna norveška kuhinja temelji na surovih sestavinah, ki so takoj uporabne in večina norveških specialitet je nastala zaradi potrebe po podaljševanju obstojnosti živil brez uporabe hladilnika. Večina Norvežanov je tri obroke dnevno; dan začnejo s hladnim zajtrkom, nadaljujejo ga s hladnim kosilom, zaključijo pa ga v domačem družinskem okolju s toplo večerjo.

Riba - surova, soljena in dimljena - je nacionalno živilo; dimljeni losos je mednarodno poznan in ena glavnih izvoznih surovin, poleg polenovke. Tradicionalna jed iz sušene bele ribe pa je lutefisk, (bakalar).

Norvežani konzumirajo relativno malo mesa v primerjavi z drugimi deželami. Ovčje in jagnječje meso zaradi izredno kvalitetne paše spada med najboljše na svetu; nedvomno velja poskusiti fårikål, kuhano jagnjetina z zeljem in poprom.

Norvežani so eden največjih porabnikov mleka in mlečnih izdelkov in iz norveškega mleka nastajajo vrhunski proizvodi kot so kislo mleko, maslo, smetana, siri, … znan sir iz kravjega mleka je gammelost (»stari sir«), katerega posebnost je, da lahko ostane nespremenjen dolgo časa brez pomoči hladilnika.

Znane norveške sladice so gomme, najstarejši norveški desert iz mleka, jajc in sladkorja, rømmegrøt, kaša iz kisle smetane, moke in mleka, lefse, vrsta palačink iz krompirja ter izvrstne torte kot je bløtkake (torta z gozdnimi sadeži).

Norvežani obožujejo kavo, ki je obvezen jutranji napitek pa tudi dobro družabno »lepilo«. Dežela ima tudi dolgo tradicijo varjenja alkohola – od piva do žganih pijač; priljubljena žgana pijača je akevitt, destiliran iz krompirja, tipično aromo pa mu dajo začimbe in zelišča.

VARNOST: Varna dežela. Oslo ima problem z žeparji. Pozorni moramo biti na osebno lastnino. Dragocene predmete (denar, kreditne kartice, potni list in druge vrednosti) imejte vedno pri sebi ali jih shranite v hotelski sef. Agencija Oskar ne odgovarja za njihovo morebitno izgubo. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

OBLEKA: Ni posebnosti pri oblačilih. Ne glede na letni čas je vreme zelo spremenljivo, zato je najboljše, da ste oblečeni v plasteh. Tudi poleti je vreme lahko hladno, zato dodaten kos toplih oblačil nikdar bo odveč. Dežuje skozi celo leto, zato je dobro imeti s seboj tudi vodoodporno vetrovko in dežnik za morebitne plohe. Pri obutvi vam priporočamo udobne čevlje, v katerih lahko dobro hodite.

LOKALNA VALUTA: krona (=100 øre)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Uporaba kreditnih kartic je na Norveškem zelo razširjena; z običajnimi karticami (npr. MasterCard in Visa) je moč plačevati v številnih hotelih, restavracijah, trgovinah ter na skoraj vseh bencinskih črpalkah. V številnih trgovinah in storitvenih obratih lahko plačujete tudi s plačilno kartico Maestro in kodo za bankomat. Denar lahko dvignete tudi na bankomatih z različnimi provizijami (glede na kartico). V vsakem primeru vam priporočamo nekaj gotovine za vsak slučaj!

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 25 do 35 EUR na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Norveške v Slovenijo je 00 386 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Klicna številka iz Slovenije na Norveško je +47 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Pokritje vašega mobilnega omrežja preverite pri vašem operaterju. Telefoni in internet so na voljo povsod.

ELEKTRIČNA NAPETOST: Napetost je 230 V; uporabljajo takšne vtičnice kot v Sloveniji.

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

Velikost: 385.178 km2
Prebivalstvo: cca. 5,1 milijonov
Glavno mesto: Oslo
Jezik: norveški
Vera: protestanti 77 %, katoliki 2,5 %, muslimani 2,5 %, ostalo 5 %, neopredeljeni 13 %
Ureditev: ustavna monarhija s parlamentarnim sistemom vladanja, razdeljena na 19 administrativnih regij; kralj: Harald V
Lokalni čas: GMT +1
Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči ...

Norveška izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več