Norveška - Laerdal

NORVEšKA

Norveška - dežela fjordov in ledenikov

Čudovita pokrajina, mogočni in osupljivi fjordi, spektakularne gore, polnočno sonce in polarni sij, … naj vas zapelje neverjetna lepota skrivnostne Norveške.

Seznam potovanj Norveška - dežela fjordov in ledenikov

Norveška


O deželi

Topel zalivski tok, ki se izvije iz Mehiškega zaliva in pride do Evrope še vedno dovolj topel, da obale Norveške nikoli ne zamrznejo. In to prav do Nordkappa, ki je najbolj severna točka kopenske Evrope.

Država (385.155 km2), ki je zelo redko naseljena (slabih 5 milijonov prebivalcev, torej le 12 prebivalcev na km2), obstaja v tej obliki in velikosti od leta 1905, ko so se odcepili od Švedske.

Glede na narodni dohodek na prebivalca vsi najrazličnejši kazalci uvrščajo Norveško na prva tri mesta! Ohranili so norveško krono in niso del Evropske unije.

Norveška se nahaja na zahodnem delu Skandinavskega polotoka. Meji na Švedsko, Finsko in Rusijo. Kraljevina obsega tudi nekatere arktične otoke – Spitsberge in otok Jan Mayen. Poleg tega pa je ohranila še nekatere otoke v južnem Atlantiku. Po sredini države poteka Skandinavsko gorovje (najvišja gora je Goldhopingen – 2469 m), obale pa so izjemno razčlenjene (2650 km in več kot 50.000 otočkov in čeri) s fantastičnimi fjordi in vmesnimi fjelli (visoke uravnane planote, ki so tudi poleti zasnežene), ki privlačijo turiste. Ledeniki ponekod tečejo prav do obale.

Uspešno gospodarstvo temelji na velikih zalogah nafte in plina, bogatih rudnih nahaiališčih, gozda, tradicionalno uspešnem ribolovu, mednarodnem pomorskem prometu, vodni sili za električno energijo ter visoko razviti industriji. Norvežani so podobno kot Švedi v 20. stoletju razvili izjemen sistem socialnega varstva, ki omogoča prav vseh prebivalcem zelo dostojno življenje. Mednarodni indeks človeškega razvoja med leti 2001 in 2006 postavlja Norveško na 1. mesto na svetu. Glede na svetovni indeks miroljubnosti pa že dolgo posega le po 1. mestu.

Norvežani so Germani, govorijo norveščino, približno 20.000 Laponcev pa svoj jezik, ki je podoben finščini (pokrajina Finnmarki). Po veri so večinoma protestanti. Pričakovana življenjska doba je ena najvišjih na svetu (76 let za moške in 82 let za ženske).

Zgodovinski viri gredo na Norveškem tja v leto 3000 p. n. š., in sicer so že kamenodobni ljudje odkrili vrednost varnih fjordov za svoje ribiške vasice in uspešen ribolov na Atlantiku.

Norveški Vikingi so bili v 9. in 10. stoletju strah in trepet Islandije, Anglije, Grenlandije, Danske, pripluli so celo do Amerike (obale današnje Kanade). Vendar pa so tudi Danci tu in tam osvojili norveške pokrajine. V 11. In 12. stoletju so širili krščanstvo in kmalu je bila ustanovljena trondheimska škofija, ki je začela z gradnjo lesenih cerkva, ki so še danes simbol Norveške.

Danska kraljica Margareta I., vdova norveškega kralja, ki pa je bil sin švedskega kralja je leta 1397 združila Norveško, Dansko in Švedsko v tako imenovano Kalmarsko zvezo. Leta 1523 je Švedska izstopila, Norveška pa je bila še dolgo danska provinca. Leta 1814 je Dansko premagal Napoleon in Norveško je prevzela Švedska za celo stoletje. Takrat se je na Norveškem zelo okrepila narodna zavest in leta 1905 so se odcepili. Takrat so se na plebiscitu odločili za ohranitev monarhije in za svojega kralja so kronali danskega princa Haakona IV.

Med 1. svetovno vojno je Norveška ohranila nevtralnost, med drugo pa so jo zasedli nemški nacisti in napadali Anglijo z njenih obal tako po vodi, kot po zraku. Po vojni je Norveška zavzela nevtralen položaj, s plebiscitom so prebivalci zavrnili članstvo v Evropski uniji, je pa članica EFTE in NATA in drugih mednarodnih organizacij. Je tudi članica Schengenskega sporazuma.

Norveška je ustavna monarhija, kjer je kraljevska družina izredno priljubljena (kralj med 2. svetovno vojno vodi odporniško gibanje, med obema vojnama prestolonaslednik osvoji olimpijsko kolajno za jadranje, sedanji kralj Harald je znan po skromnosti in visoki morali.)

Zakaj torej z nami na Norveško?

  • Nordkapp na skrajnem severu je izjemna točka, kamor hodimo poleti gledat polnočno sonce in "konec" našega kontinenta
  • fjordi in fjeli; bodisi plovba po fjordu z ladjo, nordijska hoja po neskončnih fjelih (poleti poraščeni z mahovi in lišaji, tu in tam se sneg obdrži celo leto)
  • ogled vikinške ladje v Gokstadu, pogled v življenje pogumnih in osvajalnih Vikingov
  • Oslo – mestna hiša z dvema stolpoma, kraljeva palača, smučarsko središče Holmenkollen, muzej Vikingov, nenavaden parlament
  • Trondheim – slovita Nidarosova stolnica, kjer kronajo norveške kralje, skromna kraljeva rezidenca, najprijaznejše norveško mesto po mnenju domačinov, univerze, muzeji, galerije
  • ledenomorska katedrala v Tromseju
  • Lofoti – otočje slikovitih vasic, kjer vzljubijo fotografijo tudi tisti, ki se nikoli niso zanimali za ta hobi
  • Bergen s starim mestnim jedrom – vpisan na seznam svetovne dediščine UNESCA, dom skladatelja Edvarda Griega, Rožni in Ribji trg, mediteranska barvitost in večni dež ...

Norveška izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več