Nizozemska-Hiše

NIZOZEMSKA

Nizozemska - Dežela tulipanov in rečnih kanalov

Nizozemski tulipani, leseni cokli, dobri siri, tipični mlini na veter, rodovitni polderji, ki ležijo pod morsko gladino in seveda vedno dražljivi Amsterdam!

Seznam potovanj Nizozemska - Dežela tulipanov in rečnih kanalov

Nizozemska


Koristne informacije

OBVEZNI DOKUMENTI: Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopamo z veljavno osebno izkaznico ali seveda z veljavnim potnim listom. Priporočamo, da ločeno shranite fotokopijo dokumenta.

ZDRAVJE: Obveznih cepljenj ni.

Nizozemska-Den HaagVREME: Nizozemska ima zmerno morsko podnebje, s toplimi poletji in blagimi zimami. To še posebej velja za mesta na obalnem delu, kjer je tudi do 10 ºC pozimi topleje in poleti hladneje kot pa v mestih na jugu in vzhodu države. Povprečna letna temperatura je 10 °C.

Geografska lega vpliva na število sončnih ur, saj dolžina dneva variira med 8 urami v decembru in skoraj 17 urami v juniju.

Več informacij na http://www.wunderground.com/.

HRANA IN PIJAČA: Nizozemska kuhinja je preprosta, z obilico zelenjave in malo mesa. Zajtrk in kosilo se večinoma ne razlikujeta med sabo in sta običajno kruh (zelo priljubljen je ontbijtkoek, rženi kolač z začimbami) z namazi, siri in salamami, večerja pa je tradicionalno sestavljena iz mesa, sezonske zelenjave in krompirja; krompir, ki je skoraj njihov vsakdanji »kruh«, je ovekovečil že Vincent Van Gogh.

Med znane nizozemske specialitete sodijo surovi slaniki (maatjes), prekajena jegulja, skuša in losos, fižolova in grahova juha (snert), hutspot (pire iz krompirja, korenja in čebule), stamppot (pire iz krompirja in zelenjave – kislo zelje, endivija, špinača, …); svetovno znana je tudi holandska omaka. Za prigrizek si lahko na ulici privoščite frikandel (mleto meso) ali bitterballen (mesne kroglice). Na koncu se moramo posladkati s poffertjes, malimi palačinkami s sladoledom in toplim češnjevim prelivom.

Nizozemska-cokleNizozemska se lahko pohvali še s številnimi svetovno znanimi znamkami sirov (gavda, edamec, milner, maasdammer, leerdammer, …).

Hrano pogosto poplaknejo s številnimi odličnimi in znanimi nizozemskimi pivi (Heineken, Amstel, …). Med obroki se radi podružijo ob kavi (koffietijd – čas za kavo); zraven se pogosto postreže en piškotek, kar je postal že mednarodni standard.

Voda je pitna povsod.

VARNOST: Varna dežela, le v večjih mestih so žeparji problem, zato moramo biti še bolj pozorni na osebno lastnino. Dragocene predmete (denar, kreditne kartice, potni list in druge vrednosti) imejte vedno pri sebi ali jih shranite v hotelski sef. Agencija Oskar ne odgovarja za njihovo morebitno izgubo. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

OBLEKA: Ni posebnosti pri oblačilih. Kakšen dodaten kos toplih oblačil ne bo odveč, ne glede na letni čas, saj nizozemsko vreme zna biti hladno in vlažno. Plohe so običajne skozi celo leto, zato vam priporočamo, da imate pri sebi vedno tudi vodoodporno vetrovko in dežnik, ki naj bo »odporen« na veter, saj je Nizozemska zelo vetrovna dežela. Pri obutvi vam priporočamo udobne čevlje, v katerih lahko dobro hodite, poleti morda odprte čevlje za toplejše dni.

LOKALNA VALUTA: Euro.

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Uporaba kreditnih kartic je na Nizozemskem zelo razširjena; z običajnimi karticami (npr. MasterCard in Visa) je moč plačevati v številnih hotelih, restavracijah, trgovinah ter na skoraj vseh bencinskih črpalkah. V številnih trgovinah in storitvenih obratih lahko plačujete tudi s plačilno kartico Maestro in kodo za bankomat. Denar lahko dvignete tudi na bankomatih z različnimi provizijami (glede na kartico). V vsakem primeru vam priporočamo nekaj gotovine za vsak slučaj!

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 25 do 35 EUR na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Nizozemske v Slovenijo je 00 386 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Klicna številka iz Slovenije na Nizozemsko je +31 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Pokritje vašega mobilnega omrežja preverite pri vašem operaterju. Telefoni in internet so na voljo povsod.

ELEKTRIČNA NAPETOST: Napetost je 230 V; uporabljajo takšne vtičnice kot v Sloveniji.

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

Velikost: 41.543 km2
Prebivalstvo: cca. 17 milijonov
Glavno mesto: Amsterdam
Jezik: nizozemski
Vera: katoliki 29 %, protestanti 19 %, muslimani 5 %, ostalo 5 %, neopredeljeni/neverujoči 42 %
Ureditev: parlamentarna ustavna monarhija, sestavljena iz 12 provinc; kralj: Willem-Alexander
Lokalni čas: GMT +1
Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči ...

Nizozemska izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več