Nizozemska-Hiše

NIZOZEMSKA

Nizozemska - Dežela tulipanov in rečnih kanalov

Nizozemski tulipani, leseni cokli, dobri siri, tipični mlini na veter, rodovitni polderji, ki ležijo pod morsko gladino in seveda vedno dražljivi Amsterdam!

Seznam potovanj Nizozemska - Dežela tulipanov in rečnih kanalov

Nizozemska


O deželi

Nizozemska-Zaanse SchansAli veste, da je Nizozemska v zadnjih 500 letih povečala svojo površino za skoraj eno tretjino? Zaradi plitvega obalnega morja in naravnih sipin, so Nizozemski kmetje že pred stoletji začeli graditi nasipe in kanale ter izsuševati morje. Nastali so polderji ali marše, polja pod morsko gladino. In še nastajajo. Tako je nastala pokrajina, značilna le za Nizozemsko. Tulipani (prinesli so jih iz Azije v 17. stoletju, do danes pa so vzgojili že 6.000 vrst), drugo rezano cvetje (hijacinte, gladiole, …), različna zelenjava v enotni "evropski" obliki (kumare, paradižnik, …), pa zimske jagode, čebulice take ali drugačne, slikoviti mlini na veter, lesene cokle in izjemno dobri siri, vse to nam pomeni Nizozemska.

Nizozemska je ustavna monarhija, ki leži v zahodni Evropi. Na čelu države je kraljica Beatrix, ki ima svojo uradno rezidenco v Haagu, kjer sta tudi sedež vlade in parlament. Seveda pa ima kraljica rezidenco tudi v Amsterdamu.

Nizozemska je imela v preteklosti veliko kolonij po svetu. Večino je izgubila, pod njeno ozemlje pa še vedno spadajo Karibski otoki Aruba, Curacao, Sint Maarten in še nekaj manjših.

Nizozemska-RotterdamNizozemska je država s skoraj največjo gostoto prebivalstva na svetu. Na površini 41.526 km2 živi namreč 16,5 milijonov prebivalcev, kar pomeni skoraj 400 prebivalcev na km2!!

Nizozemci so nastali v zadnjih stoletjih z zlivanjem Frizov, Sasov in Spodnjih Frankov. Nizozemščina se je razvila iz spodnje nemščine in je od 17. stoletja knjižni jezik. V Belgiji jo imenujejo flamščina, na Nizozemskem pa frizijščina. Prebivalci so delno protestanti, delno katoliki, kar je v preteklosti povzročalo veliko sporov.

Mnogi ljudje napačno imenujejo Nizozemsko Holandija. Holandija – Severna in Južna, sta namreč le dva dela nižinske Nizozemske.

Gospodarsko je izjemno uspešna dežela, dežela izzivov, članica Evropske unije in …

Zakaj torej na Nizozemsko ?

  • Amsterdam – severne Benetke neustavljivo privlačijo vse generacije … Plovba po številnih kanalih, luksuzna ulica Damrak, znameniti Rembrantov trg, živahni Leidenski trg s kinematografi, bari, lokali z najrazličnejšo ponudbo, ki buri domišljijo, razvpita rdeča četrt in za protiutež muzejska četrt s slavnim Rijksmuseum-om (Rembrant, Van Gogh, flamski stari mojstri …)

  • bivanje v prijetnih hotelih pod nasipi in jutranji sprehodi visoko nad polderji, zahodni veter in občutek brezkončnosti
  • obisk tulipanovih nasadov, tradicionalnega mlina na veter (ki ni mlel moke, ampak črpal vodo iz plolderjev), sirarno, kjer s skrbjo pripravljajo maasdammer, pa delavnice cokel, tradicionalnega podeželskega obuvala še danes
  • Haag – mednarodno sodišče in Palača združenih narodov, osrednji mestni trg z mestnimi palačami in Viteško dvorano (Ridderzaal), kjer kraljica vsako leto odpre sejo parlamenta, kraljeva palača
  • Rotterdam – največje pristanišče na svetu zahteva cel dan, izlet z ladjo in spretnega vodnika skozi zapleten sistem pomolov
  • Delf in Ultrecht – stari obrtniško, trgovsko, manufakturno, industrijski mesti (porcelan, platno)
  • Rdeča četrt

 

Nizozemska izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več