Namibija-Žirafe

NAMIBIJA

Namibija-Puščavska paša za oči

Namibija zasvoji s svojo sanjsko pokrajino. Krasijo jo samotne puščave, robustni hribi, množica divjih živali, dolga obala, občasna živahna mesta, neskončnost.

Seznam potovanj Namibija-Puščavska paša za oči

Namibija


Koristne informacije

VIZE: Slovenci potrebujemo namibjiski vizum, za doplačilo ga pridobimo na veleposlaništvu na Dunaju. Najmanj 21 dni pred odhodom predložite izpolnjen obrazec (prejmete ob računu), 1 fotografijo, potrdilo o sredstvih na bančnem računu od banke, izdano v angleškem ali nemškem jeziku (v kolikor stranka ni zaposlena), oziroma potrdilo o zaposlitvi ali šolanju, izstavljeno v angleškem ali nemškem jeziku, ali zadnji odrezek od pokojnine.

Namibija – Swakopmund, rezidenčna ulicaV primeru, da bomo leteli čez Johannesburg, bomo morali pridobiti tudi južnoafriški tranzitni vizum. Prav tako ga pridobimo na veleposlaništvu na Dunaju.

ZDRAVJE: Obveznih cepljenj ni. Pogojno obvezno je cepljenje za rumeno mrzlico. Namibija spada tudi med malarična območja. O zdravju se posvetujte na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, 1000 Ljubljana, tel.: 386 (0) 1 586-39-00, fax.: 386 (0) 1 540-31 90, info@zdravinapot.si;

VREME: Namibija je delno prekrita s puščavo Namib, eno najbolj suhih puščav na svetu. Zato je njeno podnebje večino leta pretežno suho in prijetno. Padavin na splošno ni veliko in se pojavljajo zgolj v določenih območjih.

Zelo prijetna v Namibiji sta meseca april in maj, ko je zelo malo padavin, zrak je svež, narava je zelena, ni prahu v zraku. Tudi temperature so prijetne in se redko dvignejo do sicer pogostih 40°C. Med junijem in avgustom postane namibijsko vreme še hladnejše in bolj suho, noči so ekstremno hladne in pojavljajo se velike temperaturne razlike med dnevom in nočjo, ponoči lahko padejo temperature pod 0°C.

September in oktober sta ponovno toplejša v Namibiji, noči niso tako hladne, je pa to obdobje zelo suho in pogosto je veliko prahu v zraku. November je v Namibiji spremenljiv in nepredvidljiv, je zadnji suh mesec pred dežjem, lahko pa se padavine pojavijo tudi takrat. Med decembrom in marcem je v Namibiji največ padavin, ki se najpogosteje pojavljajo v obliki lokalnih popoldanskih neviht.

Najbolj priporočljivi meseci za potovanje v Namibijo so med aprilom in oktobrom. To je tudi čas, ko se v narodnih parkih lahko vidi veliko živali.

Za več informacij lahko pogledate: www.wunderground.com .

HRANA IN PIJAČA: Namibijska kulinarika se je razvila na podlagi vplivov staroselskih etničnih skupin (Himba, Herero in San) ter vplivov nemških in britanskih kolonizatorjev. Prehrana domordnih ljudstev je preprosta in sestavljena iz tega, kar raste in živi v divjini ter zelo odvisna od sezone. Največkrat so na jedilniku sadje, oreščki, čebulnice, listje različnih rastlin in dreves ter mleko in mlečni izdelki udomačenih živali. Meso je na jedilniku občasno in je tako meso domačih kot divjih živali. Mnogo je lokalnih specialitet, ki si jih Namibija deli z Južnoafriško republiko, kot so različne mesne enolončnice, meso različnih (tudi nam nevsakdanjih) živali z žara, tudi koruzna kaša z mesnimi omakami in jedi, ki so jih predstavili tujci, npr. dunajski in podobni zrezki z bolj evropskimi prilogami, kot je krompir. Ob morju so na voljo tudi ribe in ostala morska hrana.

Namibija – nacionalni park EtoshaSezonsko je v Namibiji moč poizkusiti tudi različno sadje. Slaščice so večinoma posledice kolonizatorjev, od pijač je na voljo vrsta brezalkoholnih, mnogo med njimi uvoženih. Od alkoholnih je zelo priljubljeno pivo (nemška zapuščina), od katerih prevladuje pivo znamke Hansa. Od vina je na voljo širok izbor uvoženih vin iz svetovno znane proizvajalke odličnega vina, sosede Južnoafriške republike.

Svetujemo vam pitje zgolj ustekleničene vode. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

VARNOST: Namibija je pretežno varna dežela. Kljub pretežno prijaznim in poštenim ljudem pa se lahko najdejo tudi nepridipravi, ki lahko izkoristijo priložnost.

Priporočamo vam, da ste skozi ves čas potovanja pozorni na osebno lastnino in da ne nosite na potovanje dragocenosti ali drugih vrednejših predmetov! Agencija Oskar ne odgovarja za morebitno izgubo vaše osebne lastnine. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

Namibija – deček plemena Himba kuha kosiloOBLEKA: Glede tradicije v Namibiji ni posebnosti pri oblačilih, kljub vsemu domačini pokažejo več spoštovanja, če ste oblečeni tako, da so kolena in ramena pokrita – to velja za mesta in vasi. Za večji del potovanja priporočamo lahka, zračna oblačila naravnih materialov. Za večere in noči je priporočljivo imeti pri sebi tudi kakšen dodaten kos toplih oblačil, saj so noči lahko zelo hladne. Priporočamo »čebulno« oblačenje. Prav pride tudi lahek anorak, odporen proti vodi in vetru. Od obutve priporočamo dobre odprte čevlje, v katerih lahko dobro hodite za večji del potovanja ter zaprte čevlje za hladne večere in noči. Izjemnega pomena je dobra zaščita pred soncem (klobuček, kapa, sončna očala) in morebitnim prahom (ruta).

LOKALNA VALUTA: Namibijski Dolar; 1 Dolar (= 100 centov)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: S kreditnimi karticami lahko plačujete v večjih trgovinah. Denar lahko dvignete tudi na bankomatih z različnimi provizijami (VISA, MASTERCARD) v večjih mestih. Včasih dvigovanje na bankomatih in plačilo s kreditno kartico ne deluje, zato vam priporočamo dovolj gotovine v EUR za vsak slučaj.

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 20 do 30 EUR na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Namibije v Slovenijo je 00 386 + območna št. (brez 0) + klicana številka.
Klicna številka iz Slovenije v Namibijo je 00 264 + območna št. (brez 0) + klicana številka.
Telefoni in internet so na voljo v večjih krajih, mobiteli delujejo povsod.

ELEKTRIČNA NAPETOST: Napetost je 220 V ali 240 V in uporabljajo Angleške vtičnice. Priporočamo nakup adapterja.

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

Velikost: 824 292 km2
Prebivalstvo: cca. 2,2 milijona
Glavno mesto: Windhoek
Jezik: angleški (uradni, a ga govori le 7% prebivalcev), afrikaanški jezik (govori ga večina prebivalstva, je germanski jezik prvotnih kolonizatorjev) ter jeziki domorodnih prebivalcev in nemški jezik;
Vera: krščanstvo 80 – 90%, animizem 10 – 20%;
Ureditev: republika, 13 regij, predsednik države: Hifikepunye Pohamba
Lokalni čas: GMT + 1
Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči ...

Namibija izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več