Namibija, Viktorijini slapovi in Bocvana – Oskar plus

Osnovni podatki

Potovanje v enega najlepših koščkov Afrike, v Namibijo, nas popelje po njenih največjih znamenitostih. Ena izmed mlajših afriških držav je ukleščena med puščavo Kalahari ter Atlantik. Dežela neverjetnih kontrastov je pravi fotografski raj in prava sanjska destinacija, kjer se stalno sprašuješ, če je kaj tako lepega sploh možno. Ponaša se z divjo obalo, visokimi gorami, osamljenimi puščavami, čudovitim živalskim svetom, kolonialnimi mesti in navkljub svoji množici lepot je dovolj prostora za vse.

Prvi del potovanja začnemo v moderni prestolnici Windhoek, nato pa se skozi širna prostranstva Namibije vozimo od ene do druge znamenitosti. ...

Potovanje v enega najlepših koščkov Afrike, v Namibijo, nas popelje po njenih največjih znamenitostih. Ena izmed mlajših afriških držav je ukleščena med puščavo Kalahari ter Atlantik. Dežela neverjetnih kontrastov je pravi fotografski raj in prava sanjska destinacija, kjer se stalno sprašuješ, če je kaj tako lepega sploh možno. Ponaša se z divjo obalo, visokimi gorami, osamljenimi puščavami, čudovitim živalskim svetom, kolonialnimi mesti in navkljub svoji množici lepot je dovolj prostora za vse.

Prvi del potovanja začnemo v moderni prestolnici Windhoek, nato pa se skozi širna prostranstva Namibije vozimo od ene do druge znamenitosti. Puščava Namib ter najvišje sipine na svetu v okolici Sossusvlei. Sproščeno  vzdušje v letoviškem mestu Swakopmund. Naprej proti severu države prispemo v območje plemena Himba, ki ga tudi obiščemo in spoznamo njihovo kulturo. V Twyfeltfontain nam skalne poslikave razkrijejo življenje v daljni preteklosti. Obiščemo znameniti Nacionalni park Etosha, ki nam bo pokazal divji živalski svet.

Viktorijini slapovi so vrhunec Afrike! Mosi-oa-Tunya ali "grmeči dim" je 1708 m širok in 108 m visok slap na reki Zambezi. Mati narava se nam tu prikaže v najlepši možni luči.

Vstop v Bocvano, doživetje vožnje s kanuji po reki Chobo in odmik od civilizacije v delti Okavango.

Potovanje za sladokusce!

Več

Odhodi

Cena

od 3498

Čas trajanja

21 dni

Status

Kmalu zagotovljeno

Vodnik

Prijavite se

Program

1. dan  LJUBLJANA – ZAGREB – DOHA – WINDHOEK. Zbor v Ljubljani ter prevoz do okoliškega letališča od koder preko vmesnega letališča poletimo proti Windhoeku. (letalo)

2. dan  WINDHOEK. Po pristanku v prestolnici Namibije uredimo mejne formalnosti in se odpeljemo v središče namibijskega glavnega mesta. Dan je namenjen ogledu glavnih znamenitosti in pripravi na pot. Priložnost za nakupe, saj bomo že kmalu v puščavi, kjer je vsak priboljšek luksuz. Nastanitev v hotelčku na robu mesta. (H)

3. dan  WINDHOEK – NAMIB – NP NAUKLUFT – SESRIEM. Čas za akcijo! Vkrcamo se na terenski avtobus, ki bo naš prijatelj celotno potovanje. Kam nas danes pelje prašna cesta? Oranžno gorovje in oranžni pesek … Vozimo po robu puščave Namib. Puščava se razteza ...

1. dan  LJUBLJANA – ZAGREB – DOHA – WINDHOEK. Zbor v Ljubljani ter prevoz do okoliškega letališča od koder preko vmesnega letališča poletimo proti Windhoeku. (letalo)

2. dan  WINDHOEK. Po pristanku v prestolnici Namibije uredimo mejne formalnosti in se odpeljemo v središče namibijskega glavnega mesta. Dan je namenjen ogledu glavnih znamenitosti in pripravi na pot. Priložnost za nakupe, saj bomo že kmalu v puščavi, kjer je vsak priboljšek luksuz. Nastanitev v hotelčku na robu mesta. (H)

3. dan  WINDHOEK – NAMIB – NP NAUKLUFT – SESRIEM. Čas za akcijo! Vkrcamo se na terenski avtobus, ki bo naš prijatelj celotno potovanje. Kam nas danes pelje prašna cesta? Oranžno gorovje in oranžni pesek … Vozimo po robu puščave Namib. Puščava se razteza skoraj 2000 km ob atlantski obali, vse od Republike Južne Afrike in Namibije do južne Angole. V odmaknjeni naravi kosilo. Vstopimo v Nacionalni park Namib-Naukluft, zagotovo največjo atrakcijo Namibije. Peščeno morje, ki je veliko za dve in pol Sloveniji, je pravi raj za ljubitelje puščav. Postavimo kamp in uživamo v naravi. Večerja. Doživetje noči z zvezdami prekritega neba, tišine puščave, ki jo le občasno pretrga klic šakala ali oglašanje gekona … (O, ZKV)

4. dan SESRIEM – DUNE 45 – SOSSUSVLEI – SWAKOPMUND. Zajtrk. Med najvišjimi sipinami na svetu se podamo do Sossusvleija. Osrčje peščenega morja nas očara, kljub za življenje neprijaznemu okolju opazimo v pesku sledi živali in afriške rože. Tu so najslavnejša sipina “Dune 45”, najvišja sipina na svetu “Big Daddy” (325 m), mrtvo jezero Deadvlei in še nešteto drugih zanimivosti. Sprehajamo se med sipinami, se na kakšno povzpnemo, občutimo drsenje mivke skozi prste, prevzame nas občutek svobode na vrhu puščave. Pot nadaljujmo proti atlantski obali, vmes pa prečkamo golo puščavo. Vzamemo si čas za kosilo ter nekaj priložnosti za postanek in fotografiranje. Proti večeru prispemo do nekdanjega nemškega kolonialnega letovišča – Swakopmunda. Namestitev v penzionu in nočitev. (P*, ZK)

5. dan  SWAKOPMUND – izlet na Cape Cross. Zajtrk. Odpravimo se na izlet do bližnjega rta Cape Cross, kjer živi največja kolonija morskih levov na svetu (odvisno od sezone, a stalno jih je tu okoli 80.000). Vrnitev v Swakopmund. Prosto popoldne izkoristimo za samostojno raziskovanje mesta. Swakopmund je bilo glavno pristanišče nemške jugozahodne Afrike in je lep primer kolonialne arhitekture, danes pa slovi tudi kot center za take in drugačne avanture. Za doplačilo se lahko podate v puščavo s štirikolesniki, deskate po sipinah, skočite s padalom (zelo popularen kraj za to), preletite puščavo Namib z lahkim letalom … ali pa preprosto uživate prost dan v mestu. Nočitev v penzionu. (P*, Z)

Nekaj popoldanskih aktivnosti v Swakopmundu (rezervacija in plačilo na kraju samem):

– deskanje po pesku v Swakopmundu okoli 50 EUR,

– štirikolesniki Swakopmund okoli 50 EUR,

– polet z letalom nad puščavo Namib 100 EUR,

– skok s padalom cca 130 EUR.

6. dan SWAKOPMUND – SPITZKOPPE – TWYFELONTEIN. Zajtrk. Potujemo skozi sušno pokrajino proti gorovju Spitzkoppe. Ogromne megalitske skale ležijo razmetane po sicer ravni pokrajini. Slikovita pokrajina izmenjuje prizore iz kilometra v kilometer, dokler ne prispemo v dolino Twyfelfontein, ki je znana po številnih poslikavah Bušmanov. Kosilo in raziskovanje naj se začne. Danes je to eno izmed pomembnejših nahajališč petroglifov (skalnih poslikav), teh je kar 2000. Večinoma gre za živalske motive, ki nam razkrijejo povezavo med njihovimi obredi in lovom kot načinom preživetja. Postavimo kamp in si privoščimo večerjo. Nočitev v šotorih. (O, ZKV)

7. dan TWYFELFONTEIN – OTJITOTONGWE – KAMANJAB. Zjutraj pospravimo šotore, pozajtrkujemo, nato pa nas pot vodi proti farmi Otjitotongwe, kjer si ogledamo hranjenje gepardov, gremo z njimi na sprehod in se jih morda celo dotaknemo. Ves čas so ob nas številne ptice in kakšen dik-dik. Smo v naravi, ne živalskem vrtu. Nočitev v šotorih. (O, ZKV)

8. dan KAMANJAB – NP ETOSHA. Po zajtrku obiščemo skupnost plemena Himba. V vasi v bližini spoznamo njihovo kulturo. Razkrijejo nam skrivnost njihove lepote, način življenja, domove, z nami pa seveda malo tudi trgujejo. Himbe so eno redkih ljudstev v Afriki, ki se še trudijo ohraniti svojo tradicionalno kulturo. Trenutno jih je še okoli 30.000. Popoldan vstopimo v narodni park Etosha, prvi safari. Nočitev v kampu, v šotorih. (O, ZKV)

9. dan  NP ETOSHA. Zgodaj vstanemo, pospravimo šotore, si privoščimo zajtrk in začnemo z raziskovanjem parka. NP Etosha je malenkost večji od Slovenije, ime pa pomeni “velik bel prostor suhe vode”, saj tretjino parka pokriva slana puščava, ki se le nekajkrat letno ob močnih padavinah spremeni v plitko jezero, ob robu katerega se nato zbirajo flamingi in pelikani. Preostanek parka je savana, posejana z grmičevjem, na vsake toliko pa izstopi še kakšna akacija. Ustavimo se pri številnih napajališčih, kjer se predvsem zjutraj in popoldne zadržujejo živali. Kaj točno bomo videli, ne vemo, a z malo sreče se znajdemo sredi črede slonov, zeber, žiraf … Morda opazimo levinjo z mladički, prebudimo spečega leoparda na drevesu … Le kakšne prizore nam ta dan ponudi narava? Kosilo si privoščimo na poti. Proti večeru prihod v kamp, postavitev šotorov in večerja. Nočitev v šotorih. (O, ZKV)

10. dan NP ETOSHA – RUNDU. Zajtrk. V miru se odpravimo naprej, na severovzhod. Nastanitev v simpatičnem lodgu ob reki Kavango. Na drugi strani jo imenujejo reka Cubango, saj je tam že Angola, nekdanja portugalska kolonija … Nočitev. (P*, ZKV)

11. dan RUNDU – BAGANI. Če je še današnji zajtrk povsem blizu Angole, bo naslednji že bližje Bocvani. Mirna vožnja do tja po zanimiv pokrajini in prost popoldan v kampu, ki se še kako prileže. Uživamo. Tudi danes smo nastanjeni neposredno ob reki Kavango in tukaj imamo priložnost srečanja z nilskimi konji iz ladjice (izlet z doplačilom na kraju samem). Nočitev v šotorih. (O, ZKV)

12. dan BAGANI – BOCVANA – KASANE. Po zajtrku se odpravimo na prehod  namibijsko-bocvanske meje. Meja je tipično afriška, kaotična in nikoli ne vemo, koliko časa nam bo vzelo prečkanje. Prihod v Kasane in nastanitev v našem kampu. Super zaključek dneva ob plovbi po široki reki Chobe med sončnim zahodom. Tukaj ni nilskih konjev, so pa zato številni sloni, ki se radi kopajo v reki, tudi žirafe in druge živali. Vedno posebno doživetje! Nočitev v šotorih. (O, ZKV, ladjica)

13. dan KASANE – NP CHOBE – VIKTORIJINI SLAPOVI. Zajtrk in malce počitka. Po želji se z doplačilom na kraju samem (cca. 35 EUR) zjutraj odpravimo na raziskovanje NP Chobe z džipi. To je najstarejši narodni park v Bocvani, saj je bil ustanovljen že leta 1967 in po zaslugi bližnjih Viktorijinih slapov tudi daleč najbolj obiskan. Velik je skoraj za polovico Slovenije in slovi po veliki množici najrazličnejših živali, med katerimi še zlasti prevladujejo črede slonov. Med drugimi lahko v parku vidimo žirafe, bivole, različne antilope in kralja živali. Po ogledu parka nadaljujemo našo pot proti Viktorijinim slapovom, ki so zares kraljevski – navsezadnje so poimenovani po angleški kraljici Viktoriji. “Dim, ki grmi”, kakor kličejo slapove domačini, s svojo divjo lepoto očarajo vsakega obiskovalca. Namestitev in nočitev. (H, Z)

14. dan VIKTORIJINI SLAPOVI. Prost dan pri slapovih lahko izkoristimo za počitek. Sicer pa nam je na razpolago cela vrsta različnih možnosti za fakultativne izlete. Prelet slapov s helikopterjem, rafting, za najbolj pogumne je tu skok z vrvjo – bungee jumping ali pa hoja z levi. Če bo možno pridobiti vizo na meji, je možnost ogleda slapov tudi z zambijske strani. Naš vodnik vam bo v pomoč in nasvet pri organizaciji vseh aktivnosti. Namestitev in nočitev. (H, Z)

15. dan VIKTORIJINI SLAPOVI – BOCVANA – GWETA. Po zajtrku zapustimo Viktorijine slapove. Prehod meje z Zimbabvejem in že smo ponovno v Bocvani. Za spremembo se vozimo po asfaltni cesti vse do Nate od koder nadaljujemo vožnjo do cilja današnjega dne v kraju Gweta. Namestitev in nočitev. (O, ZKV)

16. dan GWETA – MAUN.  Po zajtrku se odpravimo proti Maunu. Maun velja za turistično prestolnico Bocvane in je s skoraj 60.000 prebivalci tretje največje mesto v deželi. Bolj kot mesto spominja na tipično razvlečeno afriško vas, ki pa se zaradi lege v bližini delte Okavango zelo hitro razvija. Vsako leto je več obiskovalcev, ki žele doživeti pristno afriško divjino. Prosto popoldne lahko izkoristite za prelet delte Okavango z letalom (se priporoča, doplačilo cca. 150-200 USD), raziskovanje prašnega mesta ali počitek po naporni poti. Namestitev in nočitev. (P*, ZKV)

17. dan MAUN – OKAVANGO DELTA.  Po zajtrku se odpravimo na raziskovanje mogočne delte Okavango. Naložimo se v tradicionalne čolne, imenovane mokoro in si delto ogledujemo povsem od blizu. Le kaj nam bo prinesel dan? Nočitev nekje na delti v šotorih. (O, ZKV, čolni)

18. dan OKAVANGO DELTA –  KALAHARI – GHANZI. Po zajtrku se odpravimo nazaj v Maun in od tam zagrizemo v puščavo Kalahari. Še zadnjič prenočimo v šotorih med zvezdami. (O, ZKV).

19. dan GHANZI – BUŠMANI – NAMIBIJA – GOBABIS. Kalahari je tista puščava, kjer so bogovi padli na glavo in prav tukaj se srečamo z bušmanskim ljudstvo San. Dovolijo nam pokukati v njihov način življenja in pokažejo različne spretnosti, ki so jim skozi stoletja omogočali preživetje v tem svetu. Zahvalimo se in poslovimo od njih ter jo mahnemo čez mejo v Namibijo. Še zadnja skupna nočitev na afriških tleh. (P*, ZK).

20.-21. dan GOBABIS – WINDHOEK – DOHA – ZAGREB – LJUBLJANA. Po zgodnem zajtrku nas čaka še približno 3 ure vožnje do letališča v Windhoeku. Naš krog je sklenjen in za nami je polno doživetij. Tudi mi smo drugačni in kar težko se znajdemo v gneči ljudi. Let preko vmesnega letališča proti Zagrebu, od koder bo organiziran avtobusni prevoz do Ljubljane. Nam bodo doma sploh verjeli, kaj vse smo doživeli? (Z, letalo)

Dokončen program potovanja se lahko razlikuje od gornjega opisa. Pridržujemo si pravico do sprememb in prilagoditev potovanja zaradi voznih redov letal ali drugih izrednih okoliščin, ki jih ni bilo mogoče pričakovati ob njegovi pripravi.

Več
Cenik potovanja na osebo v dvoposteljni sobi Redna cena Aktualna cena
Po programu 3597 € 3498 €
Obvezna doplačila
Doplačilo za skupino v velikosti 11 - 14 oseb 270 €
Vizum za Namibijo (dvakratni vstop) 160 €
Doplačila po želji
Doplačilo za enoposteljno sobo 390 €
Doplačilo na kraju samem (priporočljive napitnine) 80 €
Odstopnina (4,56 %) od vrednosti aranžmaja -TRIGLAV ** 4.56 %
Zdr. zav. Mondial, do 22 dni, svet, posamično, osnovno kritje - S* 25.09 €
Popusti
Popust za otroke 2-12 let na osnovnem ležišču 5 %

Cena vključuje (najmanj 15 oseb): povratni prevoz iz Ljubljane na odhodno letališče, mednarodni let Zagreb-Windhoek-Zagreb, letališke in varnostne pristojbine (326 EUR), najem in vsi stroški terenskega safari tovornjaka za potovanja po Afriki z gorivom in vso potrebno kamp opremo, lokalni vodnik in kuhar, namestitve in prehrano po spodnjem opisu s taksami, spodaj navedene vstopnine, slovensko vodenje, stroške priprave in organizacije potovanja.

Vključene vstopnine/izleti: Sesriem, Cape Cross, Spitzkoppe, ogled gepardov, obisk Himb, safari NP Etosha, izlet z ladjico po reki Chobe, vstopnino za Viktorijine slapove, izlet z mokoro čolni po reki Okavango, obisk ljudstva San.

Namestitve in prehrana: lepi in urejeni penzioni, kampi; raznoliko, a udobno in čisto. Penzioni/hoteli: 8 nočitev v dvoposteljnih sobah z zajtrkom, ponekod tudi kosilo.Kampiranje: 10x kampiramo na poti, polni penzion pri kampiranju. Kampe postavimo v urejenem okolju, v nekaterih kampih je tudi bazen in bar, včasih pa bomo prespali v “divjini”. Kamp postavimo skupaj v ekipnem duhu, sodelovanje je ključnega pomena za hitro postavljanje in pospravljanje kampa. Vsa oprema je že na kamionu: šotori (2.1 m x 2.1 m za dve osebi), mize, stoli, oprema za kuhanje, voda … Kuhinjo pa prepustimo lokalni ekipi.

Cena ne vključuje: vizumov, hrane in pijače, ki ni vključena v program, spalne vreče, dodatnih izletov, napitnin. Predvideni stroški na potovanju:– tekoči stroški (hrana, pijača, drobne malenkosti): približno 50 EUR na potovalni teden.

VIZE:

NAMIBIJA: Slovenci potrebujemo namibijski vizum. Pridobimo ga na veleposlaništvu na Dunaju. Dober mesec pred odhodom vas bomo pozvali, da nam pošljete izpolnjen obrazec (pošljemo mi), 1 fotografijo za dokumente in original potni list. Potni list vam bomo vrnili na dan odhoda. V času urejanja vizuma ( približno mesec pred odhodom in do potovanja) ne boste imeli dostopa do potnega lista!

BOCVANA/ZIMBABVE: Slovenski državljani za vstop v Bocvano in Zimbabve vizuma ne potrebujejo. Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo. Za Bocvano in Zimbabve se izvede plačilo vstopne takse 30 EUR/vstop.

ZDRAVJE: obveznih cepljenj ni. Priporočljivo je cepljenje za rumeno mrzlico. Namibija (nekatera območja) spada tudi med malarična območja. Nekaj splošnih napotkov o zdravju na potovanju si lahko preberete na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Ljubljana, Zaloška 29, 1000 Ljubljana, telefon: (01) 586 39 00. Za več informacij obiščite: http://www.nijz.si

 

Z izpolnitvijo prijave na tej spletni strani se prijavljate na potovanje v organizaciji Oskar d.o.o. Prijava je informativne narave, program potovanja pa velja kot prva ponudba. Z izpolnitvijo prijavnice se šteje, da sprejemate določila splošnih pogojev poslovanja Oskar d.o.o. Po prijavi boste prejeli dokument Agencije Oskar (račun), iz katerega so razvidni vsi podatki o naročenem potovanju in dodatnih storitvah, kot tudi razpored plačil in morebitni ostali dogovori. S plačilom prvega obroka računa v višini 30% cene potovanja ali po dogovoru se šteje, da je pogodba sklenjena. Preostali del računa mora biti poravnan najkasneje do 10 dni pred odhodom. Ob prijavi se na rezervacijo zaračuna 15 EUR prijavnine.

VIZE: Slovenci potrebujemo namibjiski vizum, za doplačilo ga pridobimo na veleposlaništvu na Dunaju. Najmanj 21 dni pred odhodom predložite izpolnjen obrazec (prejmete ob računu), 1 fotografijo, potrdilo o sredstvih na bančnem računu od banke, izdano v angleškem ali nemškem jeziku (v kolikor stranka ni zaposlena), oziroma potrdilo o zaposlitvi ali šolanju, izstavljeno v angleškem ali nemškem jeziku, ali zadnji odrezek od pokojnine.

Namibija – Swakopmund, rezidenčna ulicaV primeru, da bomo leteli čez Johannesburg, bomo morali pridobiti tudi južnoafriški tranzitni vizum. Prav tako ga pridobimo na veleposlaništvu na Dunaju.

ZDRAVJE: Obveznih cepljenj ni. Pogojno obvezno je cepljenje za rumeno mrzlico. Namibija spada tudi med malarična območja. O zdravju se posvetujte na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, 1000 Ljubljana, tel.: 386 (0) 1 586-39-00, fax.: 386 (0) 1 540-31 90, info@zdravinapot.si;

VREME: Namibija je delno prekrita s puščavo Namib, eno najbolj suhih puščav na svetu. Zato je njeno podnebje večino leta pretežno suho in prijetno. Padavin na splošno ni veliko in se pojavljajo zgolj v določenih območjih.

Zelo prijetna v Namibiji sta meseca april in maj, ko je zelo malo padavin, zrak je svež, narava je zelena, ni prahu v zraku. Tudi temperature so prijetne in se redko dvignejo do sicer pogostih 40°C. Med junijem in avgustom postane namibijsko vreme še hladnejše in bolj suho, noči so ekstremno hladne in pojavljajo se velike temperaturne razlike med dnevom in nočjo, ponoči lahko padejo temperature pod 0°C.

September in oktober sta ponovno toplejša v Namibiji, noči niso tako hladne, je pa to obdobje zelo suho in pogosto je veliko prahu v zraku. November je v Namibiji spremenljiv in nepredvidljiv, je zadnji suh mesec pred dežjem, lahko pa se padavine pojavijo tudi takrat. Med decembrom in marcem je v Namibiji največ padavin, ki se najpogosteje pojavljajo v obliki lokalnih popoldanskih neviht.

Najbolj priporočljivi meseci za potovanje v Namibijo so med aprilom in oktobrom. To je tudi čas, ko se v narodnih parkih lahko vidi veliko živali.

Za več informacij lahko pogledate: www.wunderground.com .

HRANA IN PIJAČA: Namibijska kulinarika se je razvila na podlagi vplivov staroselskih etničnih skupin (Himba, Herero in San) ter vplivov nemških in britanskih kolonizatorjev. Prehrana domordnih ljudstev je preprosta in sestavljena iz tega, kar raste in živi v divjini ter zelo odvisna od sezone. Največkrat so na jedilniku sadje, oreščki, čebulnice, listje različnih rastlin in dreves ter mleko in mlečni izdelki udomačenih živali. Meso je na jedilniku občasno in je tako meso domačih kot divjih živali. Mnogo je lokalnih specialitet, ki si jih Namibija deli z Južnoafriško republiko, kot so različne mesne enolončnice, meso različnih (tudi nam nevsakdanjih) živali z žara, tudi koruzna kaša z mesnimi omakami in jedi, ki so jih predstavili tujci, npr. dunajski in podobni zrezki z bolj evropskimi prilogami, kot je krompir. Ob morju so na voljo tudi ribe in ostala morska hrana.

Namibija – nacionalni park EtoshaSezonsko je v Namibiji moč poizkusiti tudi različno sadje. Slaščice so večinoma posledice kolonizatorjev, od pijač je na voljo vrsta brezalkoholnih, mnogo med njimi uvoženih. Od alkoholnih je zelo priljubljeno pivo (nemška zapuščina), od katerih prevladuje pivo znamke Hansa. Od vina je na voljo širok izbor uvoženih vin iz svetovno znane proizvajalke odličnega vina, sosede Južnoafriške republike.

Svetujemo vam pitje zgolj ustekleničene vode. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

VARNOST: Namibija je pretežno varna dežela. Kljub pretežno prijaznim in poštenim ljudem pa se lahko najdejo tudi nepridipravi, ki lahko izkoristijo priložnost.

Priporočamo vam, da ste skozi ves čas potovanja pozorni na osebno lastnino in da ne nosite na potovanje dragocenosti ali drugih vrednejših predmetov! Agencija Oskar ne odgovarja za morebitno izgubo vaše osebne lastnine. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

Namibija – deček plemena Himba kuha kosiloOBLEKA: Glede tradicije v Namibiji ni posebnosti pri oblačilih, kljub vsemu domačini pokažejo več spoštovanja, če ste oblečeni tako, da so kolena in ramena pokrita – to velja za mesta in vasi. Za večji del potovanja priporočamo lahka, zračna oblačila naravnih materialov. Za večere in noči je priporočljivo imeti pri sebi tudi kakšen dodaten kos toplih oblačil, saj so noči lahko zelo hladne. Priporočamo »čebulno« oblačenje. Prav pride tudi lahek anorak, odporen proti vodi in vetru. Od obutve priporočamo dobre odprte čevlje, v katerih lahko dobro hodite za večji del potovanja ter zaprte čevlje za hladne večere in noči. Izjemnega pomena je dobra zaščita pred soncem (klobuček, kapa, sončna očala) in morebitnim prahom (ruta).

LOKALNA VALUTA: Namibijski Dolar; 1 Dolar (= 100 centov)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: S kreditnimi karticami lahko plačujete v večjih trgovinah. Denar lahko dvignete tudi na bankomatih z različnimi provizijami (VISA, MASTERCARD) v večjih mestih. Včasih dvigovanje na bankomatih in plačilo s kreditno kartico ne deluje, zato vam priporočamo dovolj gotovine v EUR za vsak slučaj.

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 20 do 30 EUR na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Namibije v Slovenijo je 00 386 + območna št. (brez 0) + klicana številka.
Klicna številka iz Slovenije v Namibijo je 00 264 + območna št. (brez 0) + klicana številka.
Telefoni in internet so na voljo v večjih krajih, mobiteli delujejo povsod.

ELEKTRIČNA NAPETOST: Napetost je 220 V ali 240 V in uporabljajo Angleške vtičnice. Priporočamo nakup adapterja.

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

Velikost: 824 292 km2
Prebivalstvo: cca. 2,2 milijona
Glavno mesto: Windhoek
Jezik: angleški (uradni, a ga govori le 7% prebivalcev), afrikaanški jezik (govori ga večina prebivalstva, je germanski jezik prvotnih kolonizatorjev) ter jeziki domorodnih prebivalcev in nemški jezik;
Vera: krščanstvo 80 – 90%, animizem 10 – 20%;
Ureditev: republika, 13 regij, predsednik države: Hifikepunye Pohamba
Lokalni čas: GMT + 1
Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči …

SPLOŠNI  POGOJI  POSLOVANJA Oskar d.o.o.

I. SPLOŠNA DOLOČILA

Ti splošni pogoji so sestavni del pogodbe, ki jo skleneta Oskar d.o.o. (v nadaljevanju Oskar Plus) oziroma v njenem imenu pooblaščena agencija, in potnik, ki se prijavlja za določeno potovanje v organizaciji Oskar Plus. V primeru, da je posamezna določba v programu urejena drugače kot v teh splošnih pogojih, veljajo določbe, navedene v programu.

V primeru telefonske prodaje oziroma prodaje preko interneta se šteje, da je potnik sprejel določila teh splošnih pogojev takrat, ko je telefonsko oziroma preko interneta naročil potovanje. Z določili splošnih pogojev se potnik lahko seznani na spletni strani www.oskarplus.net oziroma prodajalca www.agencija-oskar.si, kjer so posebej označeni in splošno dostopni.

Naročnik oziroma potnik je vsaka oseba, ki je opravila veljavno rezervacijo ali opravila nakup/plačilo potovanja.

Ti splošni pogoji ne veljajo za nakupe letalskih vozovnic ter prodajo aranžmajev v organizaciji drugih ponudnikov turističnih aranžmajev, kjer nastopa Oskar Plus kot posrednik in potnika zavezujejo splošni pogoji organizatorja oziroma letalskega prevoznika in mednarodna zakonodaja na tem področju. Ti splošni pogoji tudi ne veljajo za pogoje zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini (če je vključeno v ceno potovanja), kjer Oskar Plus ravno tako nastopa le kot posrednik in veljajo splošni pogoji zavarovalnice.

II. PRIJAVA IN POGODBA        

Za razpisno potovanje v organizaciji Oskar Plus se potnik lahko prijavi v Oskar Plus, d.o.o. ali kateri drugi pooblaščeni agenciji. Program potovanja velja kot ponudba. Na osnovi ponudbe se potnik pisno ali ustno prijavi na ustrezno potovanje. Ob prijavi potnik prejme dokument pooblaščene agencije (račun/pogodbo o potovanju), iz katerega so razvidni vsi podatki o naročenem potovanju in dodatnih storitvah, kot tudi razpored plačil in morebitni ostali dogovori. Potnik je dolžan dokument pregledati in v primeru kakršnega koli nesoglasja ali napake le-tega reklamirati v roku 3 (treh) dni po izdaji računa. S plačilom prvega obroka računa (akontacija) se šteje, da je pogodba sklenjena. Potnik je dolžan navesti vse podatke in predložiti dokumente, ki jih zahteva program potovanja ter izvršiti plačilo v skladu z določbami iz IV. točke teh splošnih pogojev. V primeru, da potnik ob prijavi ne navede pravilnih podatkov, je odgovoren za vse stroške oziroma posledice, nastale zaradi napačnih podatkov.       

Prijava potnika je zavezujoča. Od nje lahko odstopi le v skladu z določili o potnikovi odpovedi potovanja (IX. točka splošnih pogojev). Za zavezujočo prijavo se poleg plačanega 1. obroka računa šteje tudi vsaka prijava ali naročilo, posredovano v ustni ali pisni obliki, ki vsebuje ime in priimek potnika in ostalih udeležencev, številko kreditne kartice ali identifikacijo drugega plačilnega inštrumenta, plačilo ali delno plačilo cene potovanja ali drugo konkludentno dejanje, ki nakazuje na to, da je potnik posredoval zavezujočo prijavo.

Zgoraj navedeni pogoji ne veljajo za potovanja, ki jih organizira Oskar Plus za t.i. zaključene skupine oziroma po naročilu (individualne ponudbe). V tem primeru velja program potovanja kot ponudba, na osnovi ponudbe pa se potnik pisno prijavi na ustrezno potovanje z izpolnitvijo prijavnice, ki je posebej izdelana na osnovi pogojev iz programa, oziroma s kakršno koli drugo pisno potrditvijo. Z izpolnitvijo prijavnice oziroma predložitvijo osebnih podatkov potnikov se šteje, da je pogodba sklenjena in je potnik ob morebitni odpovedi potovanja dolžan poravnati vse stroške v skladu z določili o potnikovi odpovedi potovanja (IX. točka splošnih pogojev).

Agencija Oskar je v skladu s pogodbo dolžna potniku nuditi storitve, ki imajo vsebino in lastnosti, kot so napovedane v pogodbi oziroma programu potovanja, in skrbeti za pravice in interese potnika v skladu z dobrimi poslovnimi običaji.

Potnik je dolžan skrbeti, da sam osebno, njegove osebne listine in njegova prtljaga izpolnjujejo pogoje, ki so predpisani z obmejnimi, carinskimi, sanitarnimi, denarnimi in drugimi upravnimi predpisi. Oskar Plus ima pravico zavrniti prijavo potnika, za katerega lahko upravičeno vnaprej domneva, da teh pogojev ne izpolnjuje oziroma lahko ne bi izpolnjeval tekom potovanja.

III. PRIJAVNINA IN VARŠČINA

Oskar Plus za svoje storitve zaračunava naročniku standardne rezervacijske stroške in stroške za sestavo ponudbe pri prodaji turističnih aranžmajev v višini 15 EUR na rezervacijo oziroma v polovični višini za enodnevne izlete. V primeru bolj zapletenih ponudb po želji za individualna potovanja Oskar Plus lahko zaračuna potniku 21 EUR v obliki varščine za izdelavo ponudbe. V primeru, da potnik ponudbe ne sprejme, se varščina ne vrača.

IV. PLAČILO

Za dan plačila se šteje dan, ko potnik izvrši vplačilo pri Oskar Plus ali pooblaščeni agenciji, oziroma ko Oskar Plus prejme plačilo na transakcijski račun. Potnik ob prijavi plača 30 % cene potovanja, v kolikor ni na programu potovanja drugače označeno. Preostali del plača potnik najmanj 10 dni pred začetkom potovanja, v kolikor ni na dokumentu Oskar Plus (pogodba, račun) drugače določeno. Pravočasno plačilo prvega obroka pomeni potrjeno rezervacijo. Če potnik na plača v dogovorjenem roku, to pomeni odpoved rezervacije in se smiselno uporabijo določila o potnikovi odpovedi potovanja iz IX. točke teh splošnih pogojev.

Potnik se obvezuje vplačati razliko, ki bi nastala zaradi morebitne računske napake na izdanem dokumentu Oskar Plus, Oskar Plus pa se obvezuje vrniti potniku eventualno preveč zaračunani znesek, ki izvira iz računske napake. Ta obveza velja do izteka poslovnega leta.

Oskar Plus lahko v programu določi, da potnik plača določene storitve, ki bodo opravljene na kraju samem, njenemu predstavniku ("obvezno doplačilo na kraju samem"). V tem primeru Oskar Plus ne nastopa kot organizator niti kot posrednik, ampak zgolj kot informator. V tem primeru uveljavlja potnik vse reklamacijske zahtevke izključno od izvajalca storitve na kraju samem.

>Kadar za potnika potovanje rezervira pooblaščena turistična agencija, veljajo vsa določila iz te točke smiselno tudi za pooblaščeno turistično agencijo.

V. CENE

Cene potovanja so določene s programom potovanja, ter veljajo od dneva objave programa do spremembe. V ceni so vštete storitve, navedene v programu potovanja. Za potnika je veljavna cena na dan sklenitve pogodbe/izdaje računa.

V skladu z veljavno zakonodajo lahko Oskar Plus to ceno spremeni tudi po sklenitvi pogodbe, in sicer zaradi sprememb v menjalnem tečaju ali sprememb v tarifah prevoznikov, ki vplivajo na ceno potovanja. V primeru spremembe cene iz tega naslova Oskar Plus najkasneje 20 (dvajset) dni pred odhodom pisno obvesti potnika oziroma pooblaščeno turistično agencijo, ki je naredila rezervacijo, o tem, ter izda dodatni dokument (račun), ki ga je potnik dolžan plačati pred odhodom.

Sprememba cene iz naslova tečajnih razlik se obračunava kot razlika vrednosti tistega dela stroškov, ki so izraženi/obračunavani v tuji valuti, obračunana po tečaju (1) tuje valute na dan priprave potovanja (planirana cena po ponudbi) ter (2) na dan priprave obvestila o spremembi cene (običajno 20 – 23 dni pred odhodom). Za preračun se vzame tečaj Banke Slovenije.

Če zvišanje dogovorjene cene preseže deset odstotkov cene potovanja, lahko potrošnik odstopi od pogodbe, ne da bi moral povrniti škodo. V tem primeru bo Oskar Plus potniku vrnila vplačani znesek.

Ravno tako Oskar Plus v programu potovanja določi izhodiščno ceno pri določenem številu potnikov, katera se lahko spremeni, v kolikor se za potovanje prijavi manjše število potnikov. Oskar Plus lahko v programu navede to dodatno ceno (v obliki “obveznega doplačila v primeru velikosti skupine od/do oseb”). Ob prijavi Oskar Plus oziroma pooblaščena agencija potniku zaračuna izhodiščno ceno potovanja. V kolikor nastopijo pogoji za spremembo cene iz naslova "manjše skupine", potnik ne more odstopiti od pogodbe, saj je bil z njimi seznanjen ob prijavi. 

VI. ARANŽMAJI, KJER OSKAR PLUS NI ORGANIZATOR POTOVANJA

V primeru, da Oskar Plus ni organizator potovanja, nastopa v vlogi informatorja. V teh primerih podaja prejete informacije od organizatorja potovanja potniku in mu pomaga pri prijavi na potovanje. Pogoji prijave, plačila in morebitne odpovedi potovanja so v skladu z veljavnimi pogoji organizatorja potovanja. Na dokumentu Oskar Plus mora biti naveden organizator potovanja. Šteje se, da Oskar Plus prodaja tovrstne aranžmaje v tujem imenu in za tuj račun. Morebitno reklamacijo ureja potnik z organizatorjem potovanja.         

VII. POSEBNE STORITVE IN DOPLAČILA PO ŽELJI

Posebne storitve so tiste storitve, ki praviloma niso vštete v ceni potovanja (enoposteljna soba, posebna prehrana, letalska karta, druga doplačila po želji, …) ali so za njih v programu predvidena doplačila (vizumi, druga doplačila ipd.), zato jih potnik plača posebej, razen če ni v programu drugače določeno.

V primeru, da so k posameznemu potovanju razpisane posebne storitve, potnik posreduje želje po teh storitvah ob prijavi, doplača pa jih k ceni potovanja. Objavljene cene posebnih storitev veljajo zgolj v primeru naročila in plačila teh storitev ob prijavi na potovanje. Med samim potovanjem potnik doplača posebne storitve vodji potovanja ali predstavniku Oskar Plus v kraju, kjer se storitev opravlja, v ustrezni valuti, če je med potovanjem to storitev še mogoče naročiti, po ceni, veljavni na kraju samem.   

V primeru posamezne prijave za potovanja lahko potnik prepusti Oskar Plus, da se mu potrudi najti sopotnika, s katerim bo delil sobo, oziroma ki je pripravljen z njim deliti sobo. Ne glede na omenjeno pa mora posamezno prijavljeni potnik ob prijavi doplačati za enoposteljno sobo. V primeru, da se posamezno prijavljenemu potniku najde sopotnik, se potniku po potovanju vrne doplačilo za enoposteljno sobo. V primeru, da se na potovanje prijavita dva, ki sta skupaj v sobi, pred potovanjem pa eden od njiju potovanje odpove, mora drugi doplačati za enoposteljno sobo, če mu ni možno najti drugega sopotnika.

VIII. ODSTOPNINA

 Potnik se ob prijavi lahko odloči za vplačilo odstopnine. Odstopnina znaša 5 % cene potovanja in se obračuna za vsakega potnika na rezervaciji. S programom se lahko posebej določi drugačna višina odstopnine oziroma da odstopnina ni mogoča. Sporazum o odstopnini velja v primeru vojaškega vpoklica, bolezni in smrti v ožji družini (potnik, zakonec, starši, otroci) in se lahko uveljavlja le ob predložitvi ustreznega potrdila. Potnik je na osnovi potrdil upravičen do vrnitve vplačanega zneska potovanja (brez odstopnine). Ne glede na plačano odstopnino ima Oskar Plus v primeru tovrstne potnikove odpovedi potovanja pravico tudi do povrnitve administrativnih stroškov, ki znašajo 15 EUR po prijavi. Prav tako potnik nima pravice do vračila stroškov za pridobitev vize.

V primeru, da je potnik vplačal odstopnino, vendar odpove potovanje iz drugih razlogov, se višina povračila stroškov odpovedi obračuna v skladu s IX. točko splošnih pogojev, potnik pa tudi nima pravice do vračila administrativnih stroškov, ki znašajo 15 EUR po prijavi, stroškov za pridobitev vize ter odstopnine.

Če potnik potovanja ne odpove pred odhodom, nima pravice do uveljavljanja vračila vplačila na podlagi plačane odstopnine. Smatra se tudi, da je potnik odstopil od pogodbe, kadar potnika ne sprejme na prevoz prevoznik (letalski, ladijski, avtobusni in podobno) iz kakršnih koli razlogov, ki so lahko varnostne ali regulativne narave, ne glede ali se je to zgodilo med potovanjem ali pred pričetkom potovanja. Potnik je v takem primeru odgovoren za vso povzročeno škodo in ne more uveljavljati nobenih vračil na podlagi plačane odstopnine.

V primeru, da potnik odpove potovanje oziroma odstopi od pogodbe zaradi dokumentirane višje sile, ki je ni mogel predvideti ali se ji izogniti v času pred podpisom pogodbe o potovanju, ter ima o tem ustrezne veljavne uradne dokumente, pa ni položil odstopnine, ima Oskar Plus pravico do povračila vseh svojih že nastalih stroškov, kakor tudi vseh tistih, ki z odpovedjo potovanja nastanejo. Razliko Oskar Plus vrne potniku.         

Zahtevka za uveljavitev odstopnine ni mogoče uveljavljati po začetka potovanja, kakor tudi ne za čas neizkoriščenega dela potovanja.        

IX. POTNIKOVA SPREMEMBA POGODBE ALI ODPOVED POTOVANJA

 Potnik ima pravico zahtevati spremembo pogodbe (npr. sprememba imena, dodatne storitve, sprememba namestitve ipd.) po njeni sklenitvi, Oskar Plus pa je dolžna preveriti v kolikor je to sploh mogoče. V primeru spremembe pogodbe na zahtevo potnika Oskar Plus lahko zaračuna potniku administrativne stroške v višini 21 EUR za spremembo, v kolikor ni s temi splošnimi pogoji drugače določeno. V primeru, da s spremembo nastanejo dodatni stroški (npr. sprememba letalske vozovnice), pa Oskar Plus zaračuna tudi povrnitev le-teh.

Potnik ima pravico do odpovedi potovanja, in sicer v poslovalnici, kjer se je prijavil, ali direktno na prijavnem mestu Oskar Plus. V primeru, ko potnik odpove potovanje, ima Oskar Plus pravico do povračila stroškov, ki so odvisni od časa, ki je ostal do pričetka potovanja. V vsakem primeru Oskar Plus zahteva povrnitev administrativnih stroškov rezervacije v višini 15 EUR. Če na programu ni drugače določeno, veljajo spodaj napisani odpovedni stroški:

 •  odpoved od 60 do 45 dni pred odhodom, 15% cene aranžmaja,
•  odpoved od 44 do 30 dni pred odhodom, 30% cene aranžmaja,
•  odpoved 29 do 22 dni pred odhodom, 50% cene aranžmaja,
•  odpoved 21 do 15 dni pred odhodom, 80% cene aranžmaja,
•  odpoved kasneje kot 15 dni pred odhodom, 100% cene aranžmaja.

 Ne glede na zgoraj določene stroške odpovedi so le-ti lahko tudi višji, kadar to pogojujejo pogoji organiziranja potovanja, torej ki jih Oskar Plus narekujejo veljavni pogoji prodaje in/ali jih pogojujejo poslovni partnerji.  

Ne glede na zgoraj določene stroške so stroški odpovedi lahko tudi drugačni, če tako piše v programu potovanja ali pogodbi.

Ob odpovedi potovanja pred odhodom mora potnik napisati pisno odpoved oziroma podpisati odpovedni dokument, ki mu ga v podpis ponudi Oskar Plus. V primeru, da zavrne podpis tega dokumenta, se šteje, kot da potovanja ni odpovedal. 
Med potovanjem lahko potnik prekine potovanje na svojo željo. Če potnik med potovanjem potovanje prekine, ob vrnitvi nima pravice do povračila stroškov ali kupnine, ne delno, ne v celoti. V kolikor potnik med potovanjem po svoji želji spremeni program oziroma ne potuje po programu, ki je sestavni del pogodbe z Oskar Plus, se šteje, da je potnik odstopil od pogodbe med potovanjem. V tem primeru je potnik odgovoren za stroške in škodo, ki jo je s tem povzročil. V primeru spremembe programa na lastno željo ali zaradi višje sile, ne da bi za to obstajali razlogi na strani Oskar Plus zaradi nepravilno opravljene storitve, potnik nima pravice zahtevati kakršnekoli odškodnine ali znižanja cene.     

Oskar Plus oziroma pooblaščena oseba lahko kadar koli pred potovanjem ali na dan odhoda zavrne osebo, kadar oceni, da bi potnik lahko ogrozil zdravje ali premoženje sebe ali drugih, oziroma ki je ob odhodu očitno pod vplivom alkohola, drog ali drugih tovrstnih substanc. Oskar Plus v tem primeru ravna po določilih o potnikovi odpovedi.

Oskar Plus ima pravico tudi med potovanjem zahtevati od potnika, da prekine skupno pot s skupino, če sam ne skrbi za to, da sam osebno, njegove osebne listine in njegova prtljaga izpolnjujejo pogoje, ki so predpisani z obmejnimi, carinskimi, sanitarnimi, denarnimi in drugimi predpisi, ali če je očitno pod vplivom alkohola, drog ali drugih tovrstnih substanc ali če se neprimerno obnaša do ostalih sopotnikov in njegovo izločitev zahteva skupina. Oskar Plus v tem primeru ravna po določilih o potnikovi odpovedi. Oskar Plus bo uveljavljala vso škodo, ki bi jo na poti oziroma med trajanjem izvajanja programa potnik povzročil s svojim neustreznim ravnanjem.          

Višina stroškov odpovedi potovanja v primeru, da Oskar Plus ni organizator potovanja, je določena s splošnimi pogoji ali drugim aktom organizatorja.

 X. ORGANIZATORJEVA SPREMEMBA PROGRAMA ALI ODPOVED POTOVANJA    

Oskar Plus si v skladu z veljavno zakonodajo pridržuje pravico do odpovedi potovanja najkasneje 7 (sedem) dni pred predvidenim odhodom, če se za potovanje ne prijavi minimalno potrebno - v programu navedeno - število potnikov. V primerih, ko Oskar Plus izrecno pisno jamči odhod, ne more odpovedati potovanja, razen če se prijavi manj kot v programu predvideno najmanjše predvideno število potnikov.

Oskar Plus si pridržuje pravico do popolnega ali delnega odstopa od pogodbe, če pred izvajanjem ali med izvajanjem programa nastopijo izredne okoliščine, ki jih ni bilo mogoče pričakovati, odstraniti ali se jim izogniti, za Oskar Plus pa te okoliščine pomenijo utemeljen razlog, da pogodbe ne bi sklenila, če bi obstajale ob sklenitvi pogodbe.

Oskar Plus lahko odpove pogodbo oziroma odstopi od pogodbe in zahteva povrnitev škode od potnika, ki neposredno krši določbe pogodbe, ki jo je sklenil z Oskar Plus, predvsem, če se ugotovi, da je potnik namerno sporočil napačne podatke o številu potnikov ali njihovi starosti, oziroma je med potovanjem prišlo do sprememb, potnik pa o tem ni obvestil Oskar Plus.
Oskar Plus si pridržuje pravico (in ne odgovarja) za spremembe dneva in časa odhoda oziroma za odpovedi potovanja, zaradi spremembe letalskega voznega reda ali nastopa višje sile ter pravico do spremembe smeri potovanja, če se spremenijo pogoji za potovanje (nov vozni red, negotov položaj v državi, kjer je organiziran program, naravne nesreče ali drugi nepredvideni vzroki, na katere Oskar Plus ne more vplivati), brez posebne odškodnine in po veljavnih predpisih v potniškem prometu.       

Odgovornost Oskar Plus je omejena zgolj na neizvedbo določenega dela programa, v delu, ki pomeni ustrezne materialne stroške. Oskar Plus ne odgovarja za nematerialno škodo, ki bi nastala iz naslova zamud, odpovedi ali spremembe prevoza ali prevoznega sredstva.     

Oskar Plus ne more prevzeti odgovornosti za spremembe programa zaradi nastopa kakršnekoli višje sile med potekom programa. V teh primerih lahko potnikom zagotovi storitve v spremenjeni obliki, glede na obstoječe možnosti.

V primeru, da Oskar Plus odpove potovanje, ima potnik pravico do celotnega povračila vplačane cene aranžmaja, nima pa pravice do povračila stroškov vizuma, ali stroškov cepljenj, ki so bili s programom zahtevani. O kakršnikoli naknadni spremembi programa Oskar Plus potnika nemudoma obvesti.

V primeru, da stanje na kraju samem Oskar Plus ne dopušča namestitve potnikov v naročenem objektu, lahko Oskar Plus namesti potnika v istem kraju v drug objekt enake kategorije.      

 XI. POTNI DOKUMENTI 

Potnik mora imeti veljaven potni list ali drug veljaven ustrezen dokument, s katerim lahko vstopi v posamezno državo. Potnik je dolžan paziti na vsa določila glede veljavnosti potovalnega dokumenta. Veljavnost dokumenta se upošteva na ZADNJI dan potovanja! Oskar za morebitne neprijetnosti ali prisilno prekinitev potovanja potnika iz tega naslova ne odgovarja.   
Potnik je dolžan pridobiti vizume, ki so za te države zahtevana. Če potnik te obveznosti ne izpolni, ravna Oskar Plus po določilih o potnikovi odpovedi potovanja. V primeru, da potniku ureja vizum Oskar Plus, le-ta ne jamči za uspešnost pridobitve vizuma. Stroškov pridobitve vizumov Oskar Plus potniku ne vrača. V primeru zavrnitve vstopa v državo ali druge ovire nosi vse stroške potnik sam. Smatra se, da si potnik ureja vizum sam, če Oskar Plus ne dostavi vseh potrebnih dokumentov v predpisanem roku, ne glede na to, ali je potnik pri Oskar Plus že vplačal pridobitev teh dokumentov.

Zaradi zahtev v mednarodnem potniškem prometu (letalski, ladijski, avtobusni...) je potnik dolžan ob prijavi posredovati vse potrebne podatke o vseh udeležencih potovanja, ki jih prijavlja. Podatki se morajo v celoti ujemati s podatki v uradnih dokumentih, ki so jih udeleženci potovanja dolžni v skladu s predpisi o prestopu državne meje in ustreznimi tujimi zakonodajnimi akti nositi s seboj. V primeru, da napačni podatki povzročijo zamudo, dodatne stroške ali prekinitev potovanja, odgovarja za vse nastale stroške udeležencem potovanja zgolj potnik sam.       

Če potnik med potovanjem izgubi dokumente ali so mu le-ti ukradeni, so pa nujno potrebni za nadaljevanje potovanja ali za vrnitev v domovino, si potnik na lastne stroške priskrbi nove. V primeru, da mora potnik zaradi izgube ali kraje dokumentov prekiniti potovanje, ni upravičen do kakršnegakoli povračila vplačanega potovanja ali povrnitve stroškov.     

XII. OBVESTILA PRED ODHODOM/POTOVANJEM         
Potnik prejme končno obvestilo najkasneje 5 (pet) dni pred odhodom. Škodo, ki bi nastala, ker bi potnik podal nepopoln ali nepravilen naslov za namen izpolnitve računa in posledično obveščanja o potovanju, nosi potnik. V primeru, da potnik v navedenem roku ne prejme obvestila, se je dolžan sam javiti na svojem prijavnem mestu in ga zahtevati. Reklamacij iz naslova neprejete pošte Oskar Plus ne bo upoštevala.

XIII. ZDRAVSTVENI PREDPISI

Potnik je dolžan opraviti cepljenja, ki so za državo potovanja zahtevana. V primeru, da so v programu za potovanje navedena oziroma zahtevana določena cepljenja, si mora vsak potnik sam priskrbeti mednarodno potrdilo - rumeno knjižico z vpisanimi opravljenimi cepljenji. Oskar Plus ne odgovarja za morebitne zaplete ali potnikovo prekinitev potovanja zaradi potnikovega nespoštovanja zdravstvenih predpisov države, v katero vstopa, kakor tudi ne za stroške povezane s tem.      

 XIV. PRTLJAGA 

Oskar Plus ne odgovarja za prevoz, krajo ali poškodovanje potnikove prtljage ali drugih osebnih stvari, dragocenosti in dokumentov iz namestitvenih objektov (hotelskih sob, apartmajev ipd.) in prevoznih sredstev (letal, avtobusov, ladij ipd.). Prijavo izgubljene ali poškodovane prtljage potnik sam naslovi na prevoznika ali hotel. Prevoz posebne prtljage (kot so kolo, surf, golf oprema, glasbeni inštrumenti ipd.) mora potnik najaviti že ob prijavi ter plačati prevozniku v skladu s pravili letalskega prevoznika, v kolikor v programu potovanja ni drugače določeno. Vse stroške oziroma škodo, ki bi zaradi tega nastala, nosi potnik sam.      

Pri letalskem prevozu ima potnik pravico do brezplačnega prevoza določene teže prtljage (po določilih prevoznika), vsak dodatni kilogram pa doplača potnik sam na kraju samem v ustrezni valuti oziroma po določilih letalskega prevoznika. Otroci do dveh let nimajo pravice do brezplačnega prevoza prtljage.

Pri nizkocenovnem prevozniku je dovoljena teža prtljage, ki jo oddate ob prijavi na let, običajno nižja od dovoljene pri rednih prevoznikih. Vsak dodatni kilogram se doplača. Tudi dovoljena teža osebne prtljage, ki jo vzamete s seboj na letalo, je lahko nižja, o čemer so potniki obveščeni najkasneje z obvestilom pred odhodom.

XV. INFORMACIJE       

Informacije, ki jih potnik dobi na prijavnem mestu, ne obvezujejo Oskar Plus bolj kot navedbe v programu ali ponudbi. V primeru dvoma se vedno šteje za veljavno: pisna ponudba, račun in pogodba o potovanju, pisna informacija ali pisna razlaga.

XVI. REKLAMACIJE OZIROMA PRITOŽBE

Potnik je dolžan nepravilnosti sporočiti predstavniku Oskar Plus na kraju samem, ko se zgodijo. V primeru, da bi bila reklamacija lahko rešena na kraju samem (na primer pomanjkljiva čistoča sobe, oprema, lega sobe ipd.), potnik pa ni sporočil napake oz. nepravilnosti, se šteje, da se je potnik strinjal s tako storitvijo in je s tem izgubil pravico do vlaganja kasnejših reklamacij.

Potnik lahko vloži reklamacijo pisno v roku dveh mesecev od dneva, ko je bila storitev nepravilno opravljena, sicer Oskar Plus le-te vsebinsko ne obravnava. Reklamacija mora biti utemeljena. Potnik naj zato reklamaciji priloži ustrezne dokaze in/ali ustrezno potrdilo hotelirja, prevoznika oziroma druge ustrezne osebe o dejanskem stanju, na podlagi katerega potnik svoj zahtevek uveljavlja.

Oskar Plus je dolžna pisno odgovoriti na reklamacijo v 8 dneh po njenem prejemu. Če gre za enostavno pomanjkljivost in napaka ni sporna (oziroma, če potnik ni priložil vseh potrebnih dokumentov, v roku, potrebnem za njihovo pridobitev) je Oskar Plus dolžna po prejemu popolnega reklamacijskega zahtevka zahtevi ugoditi. Če napaka ni enostavna, je Oskar Plus dolžna raziskati vse okoliščine, ki so pripeljale do reklamacije. Dokler Oskar Plus ne odloči o pritožbi, se potnik odreče posredovanju katerekoli druge osebe, sodnih ustanov ali dajanja informacij javnim glasilom.

Višina odškodnine je v primeru, če po krivdi Oskar Plus ni prišlo do izvedbe programa ali nekaterih storitev, omejena z višino vplačanega potovanja oziroma z višino realne vrednosti neizvedenih storitev. To določilo ne velja v primeru, ko ima Oskar Plus pravico do odpovedi aranžmaja ali spremembe programa, skladno z določili teh splošnih pogojev in zakona.

Neodvisno od tega pa odgovarja Oskar Plus potniku za škodo, ki je temu zaradi neustrezne izvedbe aranžmaja nastala na drugih njegovih dobrinah, in sicer po splošnih pravilih o odškodninski odgovornosti.

Ne glede na vloženo reklamacijo je potnik dolžan poravnati svoje obveznosti po izdanih računih za opravljeno storitev v skladu z razporedom plačil, morebitna odškodnina pa se izplača po končanem reklamacijskem postopku na osebni račun potnika.

XVII. UPORABA PODATKOV

Oskar Plus vse pridobljene podatke o potnikih varuje v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Šteje se, da potnik s prijavo na potovanje pristaja na uporabo teh podatkov tudi za namene statistične obdelave in obveščanja o ponudbi. Če potnik tega ne želi, lahko to izjavi ob prijavi na potovanje oz. pisno izrazi kadar koli kasneje.         

XVIII. KONČNA DOLOČILA

V primeru spora med strankami se uporabi pristojno sodišče.

Oskar d.o.o.

Kranj, 01. september 2015

Prijavite se

Tabela odhodov

Odhod Povratek Št. dni Redna cena Aktualna cena Status Predviden vodnik Opomba
19. maj 08. jun 21 od 3597 € od 3498 € Kmalu zagotovljeno zgodnje prijave Program Prijava
22. sep 10. okt 19 od 3699 € od 3597 € Kmalu zagotovljeno povratek iz Viktorijinih slapov Program Prijava

Želite brezplačno Oskarjevo razvajanje?

Vpišite vaš elektronski naslov in si zagotovite Oskarjeve bralne poslastice! Svež katalog in zanimiv priročnik vas najprej popeljeta do vizije vašega sanjskega potovanja, o najboljših terminih, cenah in zadnjih Oskarjevih podvigih pa boste kasneje obveščeni z e-časopisom, ki vas bo subtilno razvajal vsak drugi teden. Ko je vizija jasna, ostane le še užitek na poti. :)