Myanmar-Bagan

BURMA

Burma-Stičišče velikih azijskih civilizacij

Mjanmar je dežela, ki jo je zaobšel hurikan moderne civilizacije, zato se je v njej ohranil poseben življenjski način, ki potovalnemu sladokuscu ne sme uiti.

Seznam potovanj Burma-Stičišče velikih azijskih civilizacij

Mjanmar/Burma


Novice iz bloga

Novoletna Burmanska pravljica

S potovanja Burmanska pravljica smo prejeli izbor fotografij, ki nam jih je poslal eden izmed naših potnikov. Poglejte si kako so se imeli ...

Mingalabar 3

Preživeli smo tridnevni treking med vasicami Shan hribov. Koliko je bilo kilometrov, raje ne povemo. Dobro, da smo imeli družbo našega Dv...

Mingalabar 2

Kaj je to čas in prostor? Mi lebdimo nekje vmes med nepozabnimi dogodki. Danes so nas povabili na dom v vasici na sredini jezera Inle prija...

Koristne informacije

VIZE: za vstop v Mjanmar je potreben vizum, ki ga uredimo v Agenciji Oskar. Za pridobitev je potreben potni list, ki je veljaven vsaj še 6 mesecev po zaključku potovanja.

ZDRAVJE: obveznih cepljenj ni. Nekaj splošnih napotkov o zdravju na potovanju si lahko preberete na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje http://www.zdravinapot.si/.

VREME: Burma ima tipično tropsko monsunsko obdobje z dvema zelo izrazitima sezonama, mokro in suho. Vmesna obdobja oz. prehodi imajo prav tako svoje posebnosti.

Burma1. Mokra – monsunska sezona (junij – september) prinese obilno, skoraj vsakodnevno deževje in nižje temperature, ki pa še vedno v večini dežele – nižinskih območjih ne padejo pod 20°C. Tudi višinska območja (vse nad 800 m) v tem času prejmejo največ padavin.

2. Prehodno obdobje tik pred mokro sezono (marec – maj) je najbolj vroče obdobje v Burmi. To je čas, ko je v zraku veliko vlage, temperature pa se pogosto dvignejo tudi nad 40°C. Edino olajšanje v tem času predstavljajo hribi z nižjimi temperaturami.

3. Prehodno obdobje tik pred suho sezono (2/2 septembra in začetek oktobra) je čas s prijetnimi temperaturami, ki se čez dan gibljejo med 20 in 30°C (v hribih 15 – 25°C), a možnostjo nepredvidljivih padavin.

4. Suha sezona (pozni oktober – februar) je podnebno najbolj prijeten čas v Burmi. To je obdobje prijetnih temperatur, ki se podnevi gibljejo med 25 in 35°C v nižinskih območjih in med 18 in 28°C v višinskih območjih. V tem obdobju so padavine izjemno redke ali pa jih sploh ni. Čas suhe sezone velja za najprimernejši čas obiska Burme.

Za več informacij lahko pogledate: www.wunderground.com

BurmaHRANA IN PIJAČA: Burmanska kuhinja je prava mešanica mnogih azijskih kuhinj, saj država leži na strateški točki med trgovskimi potmi po Aziji. Največ vplivov so prispevale Indija, Tajska in Kitajska. Znotraj Burme pa najdemo mnogo raznolikosti glede prehrane, saj tukaj živi število različnih etničnih skupin, ki imajo vsaka svoje specialitete. Tako kot v mnogih azijskih državah se tudi v Burmi pri prehrani vse vrti okrog riža. Riž je osnovna prehrana, družno pa mu delajo tudi različni rezanci, ki so seveda največkrat riževi. Burmanci so pravi mojstri v pripravi različnih jedi, ki pospremijo riž ob obroku. Te jedi pridejo na mizo v obliki različnih omak, med katerimi jih je največ na zelenjavni osnovi, vsaj ena ali dve pa sta mesni ali ribji. Ribe so zelo pogosto del burmanske kuhinje, tako sveže, kot v obliki omak ali različnih ribjih past kot začimba. Načinov priprave je zelo veliko, vse jedi pa so tudi prefinjeno začinjene z množico različnih začimb, ki tudi vse rastejo v Burmi. Hrana je pogosto rahlo pikantna, še večkrat pa pekoči dodatki pridejo na mizo v posebni skodelici. Burmanci imajo zelo radi tudi tako imenovane solatke, hladne jedi mnogih sestavin, katerim radi dodajo rezance in predstavljajo lahko hiter obrok, tudi kar na ulici.

BurmaPonudbe prehrane na ulici je v Burmi veliko na vsakem koraku in vrsta teh specialitet je zelo dolga. Pri slaščicah se Burmanci radi spet obrnejo k rižu in jih pripravijo večinoma na riževi osnovi. Sezonsko je v Burmi na voljo tudi mnogo tropskega sadja. Med pijačami kraljuje čaj. Zeleni čaj za Burmance pomeni vodo in je na voljo vedno in povsod ter se pije brez dodatkov. Črni čaj z mlekom in veliko sladkorja pa je nadgradnja. Na voljo je tudi veliko drugih brezalkoholnih pijač, celo Coca – Cola si je po 60-tih letih utrla pot na burmanske police. Od alkoholnih pijač prevladujejo številne znamke burmanskega piva, moč pa je dobiti tudi lokalno vino in različna žganja.

Svetujemo vam pitje zgolj ustekleničene vode. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

VARNOST: Burma je varna dežela. Kljub pretežno prijaznim in poštenim ljudem pa se v gneči tržnic in turističnih krajev vedno gibljejo tudi žeparji, ki jim diši vaša lastnina.

Priporočamo vam, da ste skozi ves čas potovanja pozorni na osebno lastnino in da ne nosite na potovanje dragocenosti ali drugih vrednejših predmetov! Agencija Oskar ne odgovarja za morebitno izgubo vaše osebne lastnine. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

OBLEKA: Dežela je pretežno budistična, izven turističnih krajev pa tradicionalna. V tradicionalnih okoljih je vedno priporočljivo spoštovati domačine z vsaj minimalno prilagoditvijo oblačil – pokrita ramena in dekolte, če se da, tudi pokrita kolena (capri hlače ali podobno). Taka obleka je tudi najboljša zaščita pred soncem! Pri vstopih v budistična svetišča se moramo ravnati po gornjem opisu (se sezuti – tudi nogavice in razkriti glavo!).

Pripravite se na toplo poletno vreme za večino potovanja, kakšen dodaten kos toplih oblačil pa ne bo odveč v višinskih predelih Burme (Kalaw, jezero Inle). Priporočamo udobne odprte čevlje za večji del potovanja. Ne pozabite na dobro zaščito pred soncem, kopalke in brisačo. Zelo prav pride tudi lahek zložljiv dežnik, ki lahko služi kot zaščita pred dežjem ali soncem.

LOKALNA VALUTA: Burmanski Kyat;1 Kyat (= 100 pyayev)

BurmaKREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Bankomati ne delujejo, kreditne kartice niso v uporabi. S seboj vzemite dovolj gotovine za celo potovanje. Dobro se menja ameriške dolarje – USD. Vzemite nepoškodovane, neprepognjene bankovce, novejše od letnika 2003.

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 15 do 20 USD na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Burme v Slovenijo je 00386 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Klicna številka iz Slovenije v Burmo je 0095 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Stacionarni telefon in internet sta na voljo v večjih krajih in večini hotelov, naši mobiteli v Burmi ne delujejo.

ELEKTRIČNA NAPETOST: Burma uporablja napetost 220V, električne vtičnice pa so mešanica tistih z dvema okroglima luknjama, dvema pravokotnima ali tremi okroglimi. Če imate univerzalni adapter, ga lahko vzamete s sabo, na voljo pa je tudi v lokalnih trgovinah. Pogosti so električni izpadi, a hoteli imajo navadno svoj generator.

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

  • Velikost: 676 578 km2
  • Prebivalstvo: cca. 55 milijonov
  • Glavno mesto: Yangon (Rangoon)
  • Jezik: burmanski
  • Vera: budizem 89%, krščanstvo 4%, islam 4%, animizem 1%, ostalo 2%;
  • Ureditev: nominalna civilna parlamentarna država, 7 regij, 7 držav, 1 teritorialno zvezno okrožje, predsednik države: Thein Sein
  • Lokalni čas: GMT + 6,5
  • Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči ...

Mjanmar/Burma izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več