Malta-Gozo

MALTA

Malta – Sredozemski svet v malem

Malta ima na majhnem prostoru zbranih neskončno znamenitosti in lepot narave. Na Malti občudujte zgodovino, kulturo in naravo, zaživite njen šarmanten vsakdan.

Seznam potovanj Malta – Sredozemski svet v malem

Malta


Novice iz bloga

Malta, Malta, Malta

Trije otočki (Malta, Gozo in Comino) so pravi izziv. Otoška državica, ki leži sredi Sredozemskega morja, na prepihu starih pomorskih pot...

Koristne informacije

OBVEZNI DOKUMENTI: Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopamo z veljavno osebno izkaznico ali seveda z veljavnim potnim listom. Priporočamo, da ločeno shranite fotokopijo dokumenta.

ZDRAVJE: Obveznih cepljenj ni.

Malta-ValettaVREME: Malta ima odlične podnebne pogoje, saj ima tipično sredozemsko podnebje, na katerega močno vpliva morje. Poletja so sončna in vroča, temperature dosežejo do 30 °C, vročino pa pogosto lajšajo hladne morske sapice; zime so mile, s temperaturami okoli 15 °C. povprečna letna temperatura je okoli 20 °C. Večina padavin pade jeseni in pozimi. Najboljši čas za obisk je od februarja do junija, ko ni glavna sezona (tako glede cen kot vročine in turistične gneče) ter september in oktober.

Več informacij na http://www.wunderground.com/.

HRANA IN PIJAČA: Malteška kuhinja ne obstaja je spoj različnih kultur in v njej se čuti vplive sicilijanske (testenine so osnovna hrana malteške družine), angleške, arabske, francoske in drugih sredozemskih kuhinj. Pestra je izbira svežih rib, zelenjave in sadja. Najbolj znane malteške jedi so timpana (lazanja), imqarrun (pečene testenine s sirom), fenek (okusen zajec, v čorbi ali polnjen), aljotta (ribja juha), kapunata (zelenjavna specialiteta), ne smemo pa pozabiti na pastizzi, ki je mala delikatesa iz listnatega testa, polnjena z ricotta sirom; je se vroča, Maltežani pa jo pogosto jejo za malico.

Malta-hrana-KwarezimalMalteška kuhinja ne bi bila popolna brez kruha, ki se pripravlja iz kislega testa, spečen pa je v peči na drva. Še posebej tekne hrustljavi hobz biz-zejt, namočen v olivno olje ter polnjen z mešanico tune, česna, paradižnika in kaper.

Okusne in mamljive so tudi njihove sladice; najbolj priljubljena sta kanoli (polnjeni z ricotta sirom, koščki čokolade in kandiranega sadja) ter halwa-tat-tork (mandljev desert).

Od pijač moramo omeniti pivo Cisk, ki je odlično, dobra pa so tudi malteška vina. Od brezalkoholnih pijač pa – še posebej v poletnem času - priporočamo njihovo osvežujočo pijačo Kinni, narejeno iz pomaranč, vode in zelišč.

Voda je pitna, čeprav zna biti rahlo slana.

Malta-Comino-Modra lagunaVARNOST: Varna dežela. Pozorni moramo biti na osebno lastnino. Dragocene predmete (denar, kreditne kartice, potni list in druge vrednosti) imejte vedno pri sebi ali jih shranite v hotelski sef. Agencija Oskar ne odgovarja za njihovo morebitno izgubo. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

OBLEKA: Ni posebnosti pri oblačilih. Poleti so običajno dovolj lahka oblačila, v pred in po sezoni pa pride prav tudi kakšno toplejše oblačilo. Pri obutvi vam priporočamo udobne čevlje, v katerih lahko dobro hodite, poleti morda odprte čevlje za toplejše dni.

LOKALNA VALUTA: Euro.

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Uporaba kreditnih kartic je na Malti zelo razširjena; z običajnimi karticami (npr. MasterCard in Visa) je moč plačevati v številnih hotelih, restavracijah, trgovinah ter na skoraj vseh bencinskih črpalkah. V številnih trgovinah in storitvenih obratih lahko plačujete tudi s plačilno kartico Maestro in kodo za bankomat. Denar lahko dvignete tudi na bankomatih z različnimi provizijami (glede na kartico). V vsakem primeru vam priporočamo nekaj gotovine za vsak slučaj!

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 25 do 35 EUR na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Malte v Slovenijo je 00 386 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Klicna številka iz Slovenije na Malto je +356 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Pokritje vašega mobilnega omrežja preverite pri vašem operaterju. Telefoni in internet so na voljo povsod.

ELEKTRIČNA NAPETOST: Napetost je 230 V. Vtičnice imajo tri pravokotne vtične povezave (anglo saksonski sistem); potreben je tri palčni adapter za vtičnice, ki ga dobite v specializiranih elektro trgovinah.

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

Velikost: 316 km2
Prebivalstvo: cca. 453.000
Glavno mesto: Valetta
Jezik: malteški in angleški
Vera: rimo-katoliki 98 % - po ustavi je rimo-katoliška uradna vera države.
Ureditev: parlamentarna; predsednik države: George Abela
Lokalni čas: GMT +1
Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči ...

Malta izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več