Zahodna Afrika-Pri domačinih

MALI, SENEGAL, BURKINA FASO, GANA

Zahodna Afrika - Mali, Senegal, Burkina Faso, Gana

Ne glede na to ali ste v Maliju, Senegalu, Burkini Fasu ali Gani, se vas bo Zahodna Afrika dotaknila tako globoka, da se boste tja želeli zagotovo vrniti.

Seznam potovanj Zahodna Afrika - Mali, Senegal, Burkina Faso, Gana

Mali


Koristne informacije

VIZE: Slovenci potrebujemo malijski vizum. Obstaja možnost ureditve vizuma na kraju samem, lahko si ga uredite pred potovanjem sami na Malijski ambasadi v Berlinu (http://www.ambassade-repmali-berlin.de/annonces.html) ali pa vam ga za doplačilo uredimo mi. V tem primeru vam ob prijavi pošljemo obrazce, potni list in barvne fotografije pa nam dostavite najmanj 3 tedne pred odhodom. Potni list mora biti veljaven najmanj 6 mesecev.

ZDRAVJE: Obvezno je cepljenje proti rumeni mrzlici. Cepiti se je potrebno najmanj 10 dni pred odhodom. Enkratni odmerek cepiva vam nudi 10 letno zaščito. Dodatne informacije dobite na najbližjem Zavodu za zdravstveno varstvo. Zahodna Afrika velja za malarično področje, zato je priporočljivo jemanje antimalarikov. Dodatne informacije najdete tudi na: www.zdravinapot.si.

VREME: Idealen potovalni čas: OKTOBER – MAREC. Toplo, sončno in suho vreme. Dnevne temperature se gibljejo med 30 - 40° C, zvečer se lahko temperatura spusti tudi do 15° C. Pomembna je dobra zaščita pred soncem. Deževno obdobje: MAJ - SEPTEMBER. Ne najboljši čas za obisk zahodne Afrike.

HRANA: okusna. V večini držav zahodne Afrike prevladuje senegalska kuhinja – zanjo pravijo, da je ena najboljših na svetu. Prevladuje riž, poleg pa dodajo različne vrste omak (zelenjavne ali mesne). V nekaterih predelih pa je hrana zelo preprosta.

PIJAČA: Kavo in čaj najdemo skorajda na vsakem koraku. Alkohol je v splošni uporabi (pivo, vino, ...), svetujemo pa pitje ustekleničene vode, ki je na voljo povsod. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

VARNOST: Mali je sicer varna dežela, a vedno je možnost, da tam, kjer je gneča, priložnost naredi tatu. Ves čas potovanja bodite pozorni na osebno lastnino. Dragocene predmete, denar, kreditne kartice in dokument imejte vedno pri sebi. Agencija Oskar ne odgovarja za njihovo morebitno izgubo. Za kakršnakoli vprašanja vam bo na voljo vaš vodnik.

OBLEKA: Gibali se bomo po muslimanskem svetu, kjer veljajo drugačna pravila obnašanja in oblačenja kot pri nas. Za ženske priporočamo dolge hlače, majice s kratkimi rokavi naj imajo rokave čim bolj do komolcev. Sploh velja pravilo, da naj bodo pokrita kolena, ramena in dekolte. Za moške priporočamo dolge hlače (vsaj preko kolen). Volnen pulover ali srajca ne bosta odveč. Kot osnovno obutev predlagamo močne sandale, primerne tudi za daljše sprehode. Poleg sandal so nujne še športne copate. Pomembna je dobra zaščita pred soncem.

LOKALNA VALUTA: zahodnoafriški frank (CFA).

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: S kreditnimi karticami praktično ni možno plačevati, ker se sistem še razvija. V nekaterih večjih krajih lahko denar dvignete tudi na bankomatih (samo VISA!). Sicer pa je tako kot drugod v črni Afriki gotovina zakon.

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba okrog 100 EUR na potovalni teden. Obvezno doplačilo v gornje zneske ni všteto.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Malija v Slovenijo je 00 386 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Klicna številka iz Slovenije v Mali je 00 223 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Internet je na voljo v večjih mestih.

ELEKTRIČNA NAPETOST: 220 V, uporabljajo enake vtičnice kot pri nas.

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

  • Velikost: 1.240.192 km²
  • Prebivalstvo: okoli 16,5 milijonov
  • Glavno mesto: Bamako (okoli 2 mil. preb.)
  • Jezik in pisava: uradni jezik je francoščina, 80% prebivalstva govori Bambaro. Pisava je latinica.
  • Vera: muslimani (95 %), kristjani 2 %, tradicionalna verstva 3 %
  • Ureditev: republika Mali. Predsednik države: Ibrahim Boubacar Keita
  • Lokalni čas: -2 ure (glede na slovenski čas)
  • Priporočamo: Knjige, zemljevidi, vodniki…

Mali izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več