Madagaskar-Prečudovit živalski svet

MADAGASKAR

Madagaskar- Kako čudovit unikaten svet

Madagaskar, sanjska dežela za ljubitelje narave. Vstop na Madagaskar je vstop na izgubljeni kontinent. Lemurji, baobabi, samosvoja ljudstva, plaže, edinstvenost

Seznam potovanj Madagaskar- Kako čudovit unikaten svet

Madagaskar


Novice iz bloga

Zakaj na Madagaskar?

Madagaskar je  kot celota nekaj posebnega; ne samo to, je unikaten in enkraten. Geološko ne spada k Afriki temveč bolj k Aziji, kar dokaz...

Poromali smo na rdeči otok

Tiste dni v novembru je v Ljubljani deževalo kot za stavo, na Primorskem je pihala burja in v hribih je snežilo. Bolj pustega in neprijazn...

Koristne informacije

VIZE: Vizum za bivanje do 30 dni ni potreben. Potrebujemo vsaj 6 mesecev veljaven potni list.

ZDRAVJE: Obveznih cepljenj ni. Na nekaterih območjih obstaja možnost okužbe z malarijo. O zdravju se posvetujte na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, 1000 Ljubljana, tel.: 386 (0) 1 586-39-00, fax.: 386 (0) 1 540-31 90, info@zdravinapot.si .

VREME: Madagaskar ima zelo raznoliko podnebje glede na območje, a vsem je skupno, da se sezone v letu delijo na mokro in suho, saj štirih letnih časov ne poznajo. To je tipično za tropsko podnebje, ki je na Madagaskarju zelo raznoliko, saj je precejšen del otoka višinski.

1. Višinska območja (vsi predeli med 800 in 2000 m nadmorske višine – Antananarivo, Antsirabe, Isalo) imajo značilno najbolj mokro sezono med decembrom in marcem. Za suho sezono pa velja čas med aprilom in novembrom. To je obdobje, ko je najmanj padavin in največ sonca, dnevne temperature pa se vzpnejo vse do 25°C, včasih lahko tudi več. Proti juliju in avgustu postajajo vedno večje razlike med dnevom in nočjo, saj se ponoči temperature lahko spustijo tudi do 10°C. čas med drugo polovico marca in prvo polovico decembra velja za najugodnejši podnebni čas potovanja po Madagaskarju.

2. Zahodna in južna obala (vse do 800 m nadmorske višine – Tulear, Ifaty) ima na splošno zelo suho podnebje, veliko je tudi puščavskih in pol – puščavskih območij. Zato je skozi celo leto malo padavin. Temperature se najbolj dvignejo med junijem in septembrom, ko pogosto presežejo tudi 35°C.

3. Severna in vzhodna obala (vse do 800 m nadmorske višine – Foulpointe, Nosy Natto) ima pravo tropsko podnebje z veliko več vlage, kot ostala območja Madagaskarja. Tukaj sta značilni suha in mokra sezona. Mokra je med julijem in septembrom, a ne prinese drugega, kot akakšno ploho na dan, včasih morda tudi več. Temperature so si podobne skozi večji del leta in se podnevi gibljejo med 20 in 33°C.

Za podnebno najbolj ugoden čas potovanja po Madgaskarju velja čas med poznim marcem in zgodnjim decembrom, ko je najmanj možnosti padavin in so temperature prijetne po večini otoka.

Več informacij na www.wunderground.com .

HRANA IN PIJAČA: Malgaška kuhinja se je razvila pod mnogimi vplivi. Tukaj so vplivi tradicionalnih navad skupnosti indijskega oceana, so arabski, indijski, kitajski in zelo močni francoski vplivi. Ker naj bi bili prvi naseljenci Madagaskarja iz daljne Azije, je tudi osnova malgaške kuhinje riž. K rižu spadajo različne priloge. Navadno je med njimi vsaj ena mesna, v kateri je pogosto meso zebuja – madagaskarskega goveda in več zelenjavnih oz. brezmesnih. Ob obali se na krožniku pogosto znajde tudi izvrstna morska hrana, sestavine jedi pa so pogosto tudi nenavadne in značilne zgolj za določeno območje. Vse jedi so prefinjeno začinjene, saj na Madagaskarju raste veliko svetovno znanih začimb. Francoski vpliv pa je pripomogel k nenavadnim kombinacijam in vrhunskim okusom ter postrežbi v boljših restavracijah. Glede na okolje, kjer se nahajamo, lahko domačini – malgaši zamenjajo riž tudi za koruzo ali kasavo. Še en francoski vpliv so zelo pogoste pekarne in slaščičarne, ne manjka pa niti široke ponudbe prigrizkov ob cesti.

Slaščic je na Madagaskarju vedno dovolj na voljo, vse od preprostega, a okusnega bananinega kruha do čokoladnih moussov. Ne manjka niti zanimivega tropskega sadja, ki se razlikuje glede na sezono. Med pijačami je pogostejši kot kava črni čaj, na voljo so tudi sveži sadni sokovi (odvisno od sezone) in različne »sladke« pijače. Med alkoholnimi pijačami prevladuje lokalno pivo »trije konji«, ob obalah pa je veliko različnih vrst ruma.

Svetujemo vam pitje zgolj ustekleničene vode. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

VARNOST: Madagaskar je sicer varna dežela. Kljub pretežno prijaznim in poštenim ljudem pa v gneči tržnic in turističnih krajev obstaja možnost kraje.

Priporočamo vam, da ste skozi ves čas potovanja pozorni na osebno lastnino in da ne nosite na potovanje dragocenosti ali drugih vrednejših predmetov! Agencija Oskar ne odgovarja za njihovo morebitno izgubo. Svetujemo vam, da si uredite ključavnice, s katerimi lahko zaklenete prtljago.

OBLEKA: Kar se tradicije tiče na Madagaskarju ni posebnosti glede oblačil. Priporočljivo je, da se pripravite na več vremenskih razmer, saj se bomo nahajali v različnih podnebnih območjih. Za vroče dneve so priporočljiva poletna oblačila iz lahkih in zračnih materialov. Izjemno pomembna je dobra zaščita za močno sonce. Noči znajo biti hladne še posebej na osrednjem višavju, zato tudi kakšen dodaten kos toplih oblačil ne bo odveč.

Od obutve priporočamo udobne odprte čevlje, v katerih lahko dobro hodite in zaprte čevlje za morebitne hladnejše večere. Ne pozabite na brisačo in kopalke.

LOKALNA VALUTA: Malgaški Ariary; 1 Ariary (= 5 iraimbilanj)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: S kreditnimi karticami lahko plačujete v večjih trgovinah v večjih mestih. Denar lahko dvignete tudi na bankomatih z različnimi provizijami (VISA, MASTERCARD, nekje MAESTRO), ampak zgolj v večjih mestih. Pogosto dvigovanje na bankomatih in plačevanje s kreditnimi karticami ne deluje, zato vam priporočamo dovolj gotovine za vsak slučaj!

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 15 do 20 EUR na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Madagaskarja v Slovenijo je 00386 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Klicna številka iz Slovenije na Madagaskar je 00261 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Mobilni telefoni delujejo, internet je na voljo v večjih mestih in nekaterih hotelih.

ELEKTRIČNA NAPETOST: Napetost 220 V in uporabljajo povsem enake vtičnice, kot jih uporabljamo mi. Možni so občasni električni izpadi, zato priporočamo rezervne baterije za fotoaparate in dovolj velike spominske kartice. V nekaj krajih je elektrika na generator in v sobi ni vtičnic za polnjenje baterij (lahko jih polnite v recepciji). Za sprotne informacije vam bo na voljo naš vodnik.

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

Velikost: 587 041 km2

Prebivalstvo: cca. 22 milijonov

Glavno mesto: Antananarivo

Jezik: francoski in malgaški

Vera: staroselska verstva/ animizem 52%, krščanstvo 41%, islam 7%;

Ureditev: republika, 6 provinc, predsednik države: Andry Nirina Rajoelina

Lokalni čas: GMT + 3

Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči ...

Madagaskar izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več