Osnovni podatki

"V lemurjevi deželi" je čutno in doživeto potovanje, ki vas mehko popelje po sicer samobitni deželi. Na poti se nam ni potrebno povsem odreči udobju. Na potovanju so v večjem delu vključene tudi večerje.

Potovanje po izgubljenem kontinentu je vstop v brezčasen svet. Tu ne najdemo veličastnih palač in prelestnih templjev, saj vstopimo v stvarstvo največjega umetnika – narave. Ponekod prvobitna in neokrnjena, spet drugje zaznamovana od človeške roke, vendar vedno znova spreminjajoča in včasih zasanjana … Gozdovi se prelivajo v prostrane savane s čredami zebujev, terasasta riževa polja in travnati osamelci žarijo v večerni svetlobi, to so ...

"V lemurjevi deželi" je čutno in doživeto potovanje, ki vas mehko popelje po sicer samobitni deželi. Na poti se nam ni potrebno povsem odreči udobju. Na potovanju so v večjem delu vključene tudi večerje.

Potovanje po izgubljenem kontinentu je vstop v brezčasen svet. Tu ne najdemo veličastnih palač in prelestnih templjev, saj vstopimo v stvarstvo največjega umetnika – narave. Ponekod prvobitna in neokrnjena, spet drugje zaznamovana od človeške roke, vendar vedno znova spreminjajoča in včasih zasanjana … Gozdovi se prelivajo v prostrane savane s čredami zebujev, terasasta riževa polja in travnati osamelci žarijo v večerni svetlobi, to so še vabljivi gorski masivi in skrivnostna jezera, rajske plaže in turkizno morje … Večino rastlinskega in živalskega sveta najdemo samo na tem otoku. Je raj za opazovalce živali, zlasti lemurjev in ptic. Posebnost je, da na otoku ni strupenih kač.

Malgaši ljubijo življenje! Navdušeni so nad njim, uživajo v njem, ga opazujejo in igrajo glavno vlogo v njem! Tako močna je njihova življenjskost, da vanjo potegnejo tudi nas. Vedno pripravljeni za klepet, za šalo in seveda za širok nasmeh, za glasbo in ples. Mešanico 18. samobitnih afro-azijskih plemen združuje starodavna vera v prednike … In na otok je vredno priti že samo zaradi okusne malgaške kuhinje!

Prepustimo se svetu, kjer še vedno vladajo tabuji in kjer ljudje iščejo pomoč vračev (ombiasa). Vse je povezano z vintano (usodo), ki jo lahko omili mpanandro (tisti, ki dela dan). Tesno so povezani s predniki in živijo zato, da bi umrli in postali visoko spoštovani predniki. Denarja ne vlagajo v banke, ampak ga hranijo za pogrebe in famadihano (obračanje trupel umrlih). Če pa niso uspeli vsega potrošiti, pa raje povečajo čredo zebujev – vrednost, ki je neodvisna od inflacije …

Več

Odhodi

Cena

od 2997

Čas trajanja

17 dni

Status

Kmalu zagotovljeno

Vodnik

Prijavite se

Program

1. dan LJUBLJANA – ISTANBUL – ANTANANARIVO. Zbor na ljubljanskem letališču. Polet preko preko Istanbula v Antananarivo. Nočitev na letalu. (letalo)

2. dan ANTANANARIVO. Po pristanku v popoldanskih urah ureditev obmejnih formalnosti. Na poti iz letališča do hotela že dobimo prvi občutek o razsežnosti in obliki mesta. Živahna prestolnica »Tana« namreč raste med mnogimi griči in sredi riževih polj. Mesto ima eno najbolj spektakularnih postavitev sredi narave, ki jo je preoblikoval človek. Prileže se večerja in počitek. (H, V)

3. dan ANTANANARIVO – MIANDRIVAZO (400 km, 8 h). Zajtrk. Še preden se ceste dokončno napolnijo s citroeni in renaulti, zapustimo gnečo glavnega mesta in se napotimo na jug. Prvi koraki v domače življenje, prvi zanimivi postanki na poti. Vas Behenjy je znana po francoski delikatesi foie gras, ...

1. dan LJUBLJANA – ISTANBUL – ANTANANARIVO. Zbor na ljubljanskem letališču. Polet preko preko Istanbula v Antananarivo. Nočitev na letalu. (letalo)

2. dan ANTANANARIVO. Po pristanku v popoldanskih urah ureditev obmejnih formalnosti. Na poti iz letališča do hotela že dobimo prvi občutek o razsežnosti in obliki mesta. Živahna prestolnica »Tana« namreč raste med mnogimi griči in sredi riževih polj. Mesto ima eno najbolj spektakularnih postavitev sredi narave, ki jo je preoblikoval človek. Prileže se večerja in počitek. (H, V)

3. dan ANTANANARIVO – MIANDRIVAZO (400 km, 8 h). Zajtrk. Še preden se ceste dokončno napolnijo s citroeni in renaulti, zapustimo gnečo glavnega mesta in se napotimo na jug. Prvi koraki v domače življenje, prvi zanimivi postanki na poti. Vas Behenjy je znana po francoski delikatesi foie gras, prebivalci Ambatolampyja pa slovijo po tradicionalnih malgaških izdelkih iz aluminija. Lakoto si lahko potešimo kar ob cesti, ni bolj slastne stvari od svežega tropskega sadja. Pokrajina se ves čas spreminja, od travnatih pobočij do razgibanih riževih polj s slikovitimi rdečimi hišicami v ozadju. Poglejte, kako perejo in sušijo perilo! Po kosilu počivamo na avtobusu. Premagujemo pot na zahod, vse do Miandrivaza, najbolj vročega mesta na Madagaskarju. Nastanitev v hotelčku v naravi. Večerja in nočitev. (H, ZV)

4. dan MIANDRIVAZO – TSIRIBIHINA (260 km, 5 h). Zajtrk. Noro doživetje na obzorju! Čaka nas skoraj 3-dnevno in 120 km dolgo križarjenje po reki Tsiribihina. Z barkami, ki so jih nekoč uporabljali za transport tobaka, sproščeno plujemo po mirni reki. Ustavimo se v vaseh ob poti, pozdravljamo domačine. Obiščemo slap, vmes pa nam kuhar pripravi slastno malgaško kosilo. Popoldan se zasidramo na peščeni rečni obali, postavimo kamp in prespimo v šotorih. Čista uživancija in enkratni občutki. (O, ZKV)

5. dan TSIRIBIHINA. Zajtrk. Nadaljujemo našo avanturo po meandrih reke Tsiribihina. Priča smo pestremu dogajanju na reki – tradicionalni čolni, trgovanje, transport zebujev čez reko s splavi. Plovbo presekamo z obiskom plantaže tobaka ter lekarno, ki jo vodijo nune. Iz čolna pozorno spremljamo značilno rastlinstvo in živalstvo te dežele. V objektiv lovimo lemurje, kameleone, netopirje, riževe terase, mahajoče domačine. Na strehi naše barke počivamo, nastavljamo se soncu … Noč preživimo v kampu ob reki. (O, ZKV)

6. dan MIANDRIVAZO – BEKOPAKA (120 km, 3-5 h). Zajtrk. Kmalu nas pozdravijo prvi baobabi. Ja, prihajamo na zahodno obalo Madagaskarja. Poslovimo se od kapitana in kuharja ter se izkrcamo v kraju Belo Tsiribihina. Pot nadaljujemo po cesti do Bekopake. Odvisno od (predhodnega) dežja lahko pot traja od 3 do 5 ur. Nastanimo se v Bekopaki, izhodišču za narodni park Tsingy de Bemaraha. (H, ZV)

7. dan BEKOPAKA – NARODNI PARK TSINGY – BEKOPAKA. Zajtrk. Nov najlepši dan našega potovanja! Tokrat se vkrcamo v pirogo, tradicionalni malgaški čoln, ki ga uporabljajo na reki Manambolo in iz katere si najlažje ogledamo jame in grobnice prvotnih prebivalcev Vazimb. Presedemo se v đžipe, ki nas popeljejo do izhodišča za pohod po narodnem parku Tsingy de Bemaraha. Gre za edinstven sistem kraških oblik, kot jih ne najdemo pri nas. Na kamnitem gozdu špičastih in visokih stebrov z vmesnimi kanjoni je bujno rastje, na katerih kameleoni lovijo žuželke in lemurji skačejo iz drevesa na drevo. Cel dan smo aktivno v naravi. Sprehodimo se čez viseče mostove, gozd, podzemlje. Vrnemo se v hotel v Bekopaki. (H, ZV)

8. dan BEKOPAKA – AVENIJA BAOBABOV – MORONDAVA (220 km, 8-10 h). Zgodnji zajtrk. Šele prvi teden ja za nami, nam pa se je že toliko zgodilo. Gremo naprej. Vožnja do Morondave je dolga, a jo vmes razbijemo s prečkanjem reke Tsiribihina. Po njej smo se seveda že pluli z barko, nismo pa je še prečkali z avtobusom na splavu. Predlaga se kosilo v morda najboljši restavraciji na Madagaskarju z najokusnejšim steakom zebuja na svetu. Z nekaj sreče še pred večerom prispemo na Avenijo baobabov, kjer smo priča sončnemu zahodu ob teh nadresničnih drevesih. Fantastična scena, krasne fotografije, Madagaskar iz razglednic. Od tam le še kratka pot do Morondave. Večerja in nočitev. (H, ZV)

9. dan MORONDAVA – ANTSIRABE (600 km, 8-10 h). Zgodnji zajtrk. Baobabom pomahamo v slovo in se napotimo nazaj v notranjost Madagaskarja. Na dolgi poti opravimo nekaj naključnih postankov ob poti (iskalci zlata, tržnica zebujev … oz. na kar bomo pač naleteli). V Antsirabe prispemo zvečer. Nekdaj zdraviliško mesto z najhladnejšim podnebjem na otoku je bilo priljubljeno mesto misijonarjev, katerih vpliv je lepo viden na lokalni arhitekturi. Območje danes slovi po poldragih kamnih, zato se odpravimo na pašo za dušo, oči in denarnico: roževec, kamnita strela, citrin … Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev. (H, ZV)

10. dan ANTSIRABE – AMBOSITRA – RANOMAFANA (260 km, 5 h). Zgodnji zajtrk. Čas za spoznavanje malgaške obrti in kulture. Zjutraj opravimo ogled tega kolonialnega mesta s pousse-poussom, kot pravijo tukajšnjim rikšam in si od blizu ogledamo številne izdelke, ki nastanejo izpod rok lokalnih mojstrov. Vožnja do Ambositre, v malgaščini mesta rož, ki slovi po rezbarstvu. Vožnja do Ranomafane. Večerja in nočitev v hotelu. (H, ZV)

11. dan RANOMAFANA – RANOHIRA (350 km, 6 h). Zajtrk. Andao-andeha! Gremo, saj nas najznamenitejši naravni park na otoku že nestrpno vabi na ogled. Sproščen dan v naravi je poln presenečenj. Srečamo lemurje v naravi in spoznamo njihov način življenja. Kdo je komu bolj zanimiv? Deževni gozd ponuja zatočišče številnim vrstam ptic, gekonom, kameleonom, žabam, kačam, raznim insektom nenavadnih oblik … Tu najdemo tudi orhideje, praproti, palme, gigantske bambuse … Hoja ne zahteva posebne kondicijske pripravljenosti. Hodimo počasi, da se naužijemo narave. Potrebna je le pazljivost in stabilen korak, saj je na nekaterih mestih (zaradi razmer v gozdu) spolzko. Potem pa z avtobusom nadaljujemo proti Fianarantsoi. Ustavimo se pri lokalnih kovačih in občudujemo njihovo spretnost pri delu brez “zaščitne opreme”. Vožnja čez vinogradniško območje Ambalavao. Poznopopoldanski prihod v Ranohiro, ki slovi po skali iz jurskega obdobja. Večerja in nočitev. (H, ZV)

12. dan RANOHIRA – izlet v NP ISALO. Zajtrk. Ranohira je izhodiščna točka za vstop v narodni park Isalo (gorski masiv iz peščenjaka), kjer rastejo redke in nenavadne endemične rastline: pahipodiji, imenovani tudi slonja noga, pandanusi, aloje … Uživanje v lepotah tega parka je gotovo eden izmed vrhuncev potovanja. Pokrajina je preprosto neverjetna in spektakularna. Sprehoda po čudovitih kanjonih zlepa ne pozabimo, kot tudi ne kopanja v naravnem bazenu, pogledov radovednih lemurjev in naših pogledov na modro in črno jezero. Dan je pohajkovalno sproščen z obilico kopanja v naravnih bazenih s čisto tekočo izvirsko vodo. Paziti je potrebno le, da ne utonemo v romantiki. Sprehodi kondicijsko niso zahtevni. Območje je sveto za ljudstvo Bara, saj visoko v pečinah pokopavajo svoje prednike. Ker umrlega pospremijo v svet prednikov z obilico ruma, se včasih zgodi, da zelo hitro sledi naslednji pokop … Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev. (H, ZV)

13. dan RANOHIRA – IFATY (250 km, 5 h).. Po zgodnjem zajtrku se napotimo proti morju. Čaka nas vožnja skozi park Isalo do Ilakake, malgaškega divjega zahoda. V okolici mesta iščejo safirje, upanje za boljše življenje. Ponovno se srečamo z baobabi. Tukaj živi pleme Antandruji ali v prevodu trnasti ljudje, vajeni težkih naravnih razmer, prijazni in odprti ter hitre jeze ali veselja. Okrog nas se namreč razteza povsem puščavsko površje. Bližje kot smo morju, vse bolj vroče postaja. Vroče podnebje, vroče navade. Prečkamo ozemlje plemena Mahafaly, ki je znano po kamniti gradnji grobnic z bogato poslikavo. Obiščemo še arboretum Antsokay, kjer raste tipično rastje Madagaskarja z mnogimi endemičnimi in zdravilnimi vrstami. Smo že v Toluarju, kjer se ponovno srečamo z oceanom. Kaj dobrega prigriznemo, dan pa zaključimo v bližnjem Ifatyju, v hotelu ob morju z okusno morsko hrano. Nočitev. (H, ZV)

14. dan IFATY. Zajtrk. Uživamo na morju. Prost dan lahko izkoristimo na več različnih načinov. Lahko prevzamemo moto domačinov – “mora mora, počasi počasi” in poležavamo v senci, ležimo na peščeni plaži, se kopamo v turkiznem morju. Lahko pa smo aktivni še naprej in raziščemo bližnji koralni greben, lovimo ribe, se potapljamo (z doplačilom). Odkrivamo lahko lokalne kulinarične specialitete, se sprehajamo po dolgi plaži in se pomenkujemo s prijaznimi domačini. Osvežimo se z malgaško kokto – bon bon anglaise. Pospremimo sončni zahod nad Mozambiškimi kanalom. Večerja in nočitev. (H, ZV)

15. IFATY – TULEAR – polet v ANTANANARIVO. Zajtrk. Dopoldan še izkoristimo za počasen zajtrk in kopanje, nato pa se napotimo nazaj proti Tulearju, da smo pravočasni na letališču za polet proti Antananarivu. Namestitev v hotelu in večerja. Nočitev v hotelu. (H, ZV, letalo)

16. in 17. dan ANTANANARIVO – AKAMASOA (vasica Pedra opeke) – ISTANBUL – LJUBLJANA. Zajtrk. Za konec našega potovanja se odpeljemo v bližnjo vas Akamasoa, kjer obiščemo misijonarje Pedra Opeke (Pedra Opeka ne srečamo vedno, ker je pogosto na poti). Slike in doživetje, ki nam gotovo ostanejo v spominu. Popoldanski odhod na letališče in polet čez Istanbul v Ljubljano, kjer pristanemo naslednji dan. (Z, letalo)

Potovanje lahko poteka tudi v nekoliko obrnjenem vrstnem redu ogledov oz. spremenjenih letih.

Več
Cenik potovanja na osebo v dvoposteljni sobi Redna cena Aktualna cena
po razpisnem programu 3198 € 2997 €
Obvezna doplačila
Doplačilo za skupino v velikosti 10 - 14 oseb 150 €
Doplačila po želji
Doplačilo za enoposteljno sobo 288 €
Odstopnina (4,56 %) od vrednosti aranžmaja -TRIGLAV ** 4.56 %
Doplačilo na kraju samem (priporočljive napitnine) 65 €
Zdr. zav. Mondial, do 22 dni, svet, posamično, osnovno kritje - S* 25.09 €
Popusti
Popust za otroke 2-12 let na osnovnem ležišču 5 %
Članski popust od redne cene aranžmaja 39 €

Cena (najmanj 20 udeležencev) vključuje: letalski prevoz na relaciji Ljubljana-Antananarivo-Ljubljana, letališke in varnostne pristojbine (445 EUR), notranji let Tulear-Antananarivo, 12 nočitev v hotelih 3* na osnovi polpenziona, 2 nočitvi v kampu na osnovi polnega penziona, prevoze in oglede s klimatiziranim avtobusom ter lokalnimi sredstvi, 2,5-dnevno križarjenje s kamp opremo, prevoz s 4×4 terenskimi vozili, obisk naselja Akamasoa pri v Antananarivu (naselje Pedra Opeke), slovensko vodenje in lokalne vodnike, vstopnine za oglede po programu, stroške organizacije in priprave potovanja. 

 

VIZE: Vizum za Madagaskar (35 EUR) dobimo na mejnem prehodu. Potrebujemo vsaj 6 mesecev veljaven potni list, ki vsebuje dve prazni strani.

ZDRAVJE: Obveznih cepljenj ni. Vse dodatne informacije o boleznih in predhodni zaščiti lahko dobite na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Ljubljana, Zaloška 29, 1000 Ljubljana, telefon: (01) 586 39 00. Za več informacij obiščite: http://www.nijz.si.

Vaše potovanje je zastavljeno kot potovanje Oskar Plus. Potovanja Oskar plus se ne omejujejo z definicijo. Vsak potovalni sladokusec ima svoj okus. Vsak potovalni teren ima svoje vrhunce. Temu sledijo potovanja Oskar plus. Potovanja Oskar plus v principu niso nujno bolj naporna ali »težka« od doživetih ali turističnih potovanj (prvi del potovanja V lemurjevi deželi spada med tiste bolj naporne). Gotovo so bolj aktivna in usmerjena v značilno drugačnost dežele, sprehode in stik z naravo. Pripravljeni smo se odreči vajenemu udobju, da bi močneje doživljali. Poudarek je na zgodbi in doživetju. Večina potovanj Oskar plus je še vedno pripravljena za vsakogar. Potovanja Oskar plus krasijo odlične sopotniške skupine, prijetna skupinska dinamika, medsebojno sodelovanje in zaupanje.

Prevoz: po otoku potujemo z avtobusom znamke Toyota Coaster, ki velja kot klasično vozilo za skupinska potovanja po Madagaskarju. Gre za minibus z 20-22 sedeži, s katerim bomo lahko premagovali tudi ožje ulice mest in (upajmo) vse ceste na naši poti. Ker si želimo doseči vse vrhunce doživetij na naši poti, bo potrebno opraviti tudi nekaj dolgih, celodnevnih voženj. Veselo bo. Tekom obiska narodnega parka Tsingy bomo uporabili tudi džipe.

Prtljaga: kot glavni kos prtljage predlagamo nahrbtnik ali potovalko zaradi lažjega natovarjanja na avtobus in večje fleksibilnosti v času kampiranja. Prav tako je zaradi mehkosti manj možnosti za poškodbe ob premikih in tresljajih na cesti. Če nahrbtnika nimate, bo sprejet tudi kovček. S seboj imejte tudi manjši nahrbtnik, ki pride prav za vse dnevne potrebščine in tekom kampiranja.

Nastanitve in obroki: večinoma smo nastanjeni v izbranih hotelih in hotelčkih z vključenim zajtrkom in večerjo (polpenzion). Kosilo je v lastni režiji, lokalni vodniki nam bojo pri tem pomagali z nasveti. Tekom križarjenja po reki so vsi obroki vključeni (polni penzion).

Križarjenje/Kampiranje: tri dni/dve noči preživimo na reki Tsiribihina. S tokom reke se spuščamo na ladji, ki je rezervirana samo za našo skupino. Vključeni so vsi obroki (zajtrk, kosilo, večerja), prenočujemo pa na obali reke. Na prodiščih osebje ladje za nas postavi večje šotore z ležalniki, vzglavnikom in odejo. V kampu postavimo tudi improviziran tuš in sanitarije.

Stik z domačini: srečevali se bomo z domačini, otroki … veseli so darilc v obliki šolskih potrebščin ali oblačil.

NP Tsingy: vključuje pot čez viseče mostove, plezanje in tesnejših prostorov. Potnikom s strahom pred višino, vrtoglavico, klavstrofobijo in slabšo telesno pripravljenostjo se obisk parka odsvetuje oz. prepoveduje.

Prost dan na plaži (v kraju Ifaty): hotel nam nudi mnoge aktivnosti, ki jih po želji tudi izkoristimo. V mislih že lahko izbirate med ribolovom, šnorkljanjem, potapljanjem, kajakom, masažo in še čim. Seveda, če bo vreme.

Z izpolnitvijo prijave na tej spletni strani se prijavljate na potovanje v organizaciji Oskar d.o.o. Prijava je informativne narave, program potovanja pa velja kot prva ponudba. Z izpolnitvijo prijavnice se šteje, da sprejemate določila splošnih pogojev poslovanja Oskar d.o.o. Po prijavi boste prejeli dokument Agencije Oskar (račun), iz katerega so razvidni vsi podatki o naročenem potovanju in dodatnih storitvah, kot tudi razpored plačil in morebitni ostali dogovori. S plačilom prvega obroka računa v višini 30% cene potovanja ali po dogovoru se šteje, da je pogodba sklenjena. Preostali del računa mora biti poravnan najkasneje do 10 dni pred odhodom. Ob prijavi se na rezervacijo zaračuna 15 EUR prijavnine.

VIZE: Vizum za bivanje do 30 dni ni potreben. Potrebujemo vsaj 6 mesecev veljaven potni list.

ZDRAVJE: Obveznih cepljenj ni. Na nekaterih območjih obstaja možnost okužbe z malarijo. O zdravju se posvetujte na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, 1000 Ljubljana, tel.: 386 (0) 1 586-39-00, fax.: 386 (0) 1 540-31 90, info@zdravinapot.si .

VREME: Madagaskar ima zelo raznoliko podnebje glede na območje, a vsem je skupno, da se sezone v letu delijo na mokro in suho, saj štirih letnih časov ne poznajo. To je tipično za tropsko podnebje, ki je na Madagaskarju zelo raznoliko, saj je precejšen del otoka višinski.

1. Višinska območja (vsi predeli med 800 in 2000 m nadmorske višine – Antananarivo, Antsirabe, Isalo) imajo značilno najbolj mokro sezono med decembrom in marcem. Za suho sezono pa velja čas med aprilom in novembrom. To je obdobje, ko je najmanj padavin in največ sonca, dnevne temperature pa se vzpnejo vse do 25°C, včasih lahko tudi več. Proti juliju in avgustu postajajo vedno večje razlike med dnevom in nočjo, saj se ponoči temperature lahko spustijo tudi do 10°C. čas med drugo polovico marca in prvo polovico decembra velja za najugodnejši podnebni čas potovanja po Madagaskarju.

2. Zahodna in južna obala (vse do 800 m nadmorske višine – Tulear, Ifaty) ima na splošno zelo suho podnebje, veliko je tudi puščavskih in pol – puščavskih območij. Zato je skozi celo leto malo padavin. Temperature se najbolj dvignejo med junijem in septembrom, ko pogosto presežejo tudi 35°C.

3. Severna in vzhodna obala (vse do 800 m nadmorske višine – Foulpointe, Nosy Natto) ima pravo tropsko podnebje z veliko več vlage, kot ostala območja Madagaskarja. Tukaj sta značilni suha in mokra sezona. Mokra je med julijem in septembrom, a ne prinese drugega, kot akakšno ploho na dan, včasih morda tudi več. Temperature so si podobne skozi večji del leta in se podnevi gibljejo med 20 in 33°C.

Za podnebno najbolj ugoden čas potovanja po Madgaskarju velja čas med poznim marcem in zgodnjim decembrom, ko je najmanj možnosti padavin in so temperature prijetne po večini otoka.

Več informacij na www.wunderground.com .

HRANA IN PIJAČA: Malgaška kuhinja se je razvila pod mnogimi vplivi. Tukaj so vplivi tradicionalnih navad skupnosti indijskega oceana, so arabski, indijski, kitajski in zelo močni francoski vplivi. Ker naj bi bili prvi naseljenci Madagaskarja iz daljne Azije, je tudi osnova malgaške kuhinje riž. K rižu spadajo različne priloge. Navadno je med njimi vsaj ena mesna, v kateri je pogosto meso zebuja – madagaskarskega goveda in več zelenjavnih oz. brezmesnih. Ob obali se na krožniku pogosto znajde tudi izvrstna morska hrana, sestavine jedi pa so pogosto tudi nenavadne in značilne zgolj za določeno območje. Vse jedi so prefinjeno začinjene, saj na Madagaskarju raste veliko svetovno znanih začimb. Francoski vpliv pa je pripomogel k nenavadnim kombinacijam in vrhunskim okusom ter postrežbi v boljših restavracijah. Glede na okolje, kjer se nahajamo, lahko domačini – malgaši zamenjajo riž tudi za koruzo ali kasavo. Še en francoski vpliv so zelo pogoste pekarne in slaščičarne, ne manjka pa niti široke ponudbe prigrizkov ob cesti.

Slaščic je na Madagaskarju vedno dovolj na voljo, vse od preprostega, a okusnega bananinega kruha do čokoladnih moussov. Ne manjka niti zanimivega tropskega sadja, ki se razlikuje glede na sezono. Med pijačami je pogostejši kot kava črni čaj, na voljo so tudi sveži sadni sokovi (odvisno od sezone) in različne »sladke« pijače. Med alkoholnimi pijačami prevladuje lokalno pivo »trije konji«, ob obalah pa je veliko različnih vrst ruma.

Svetujemo vam pitje zgolj ustekleničene vode. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

VARNOST: Madagaskar je sicer varna dežela. Kljub pretežno prijaznim in poštenim ljudem pa v gneči tržnic in turističnih krajev obstaja možnost kraje.

Priporočamo vam, da ste skozi ves čas potovanja pozorni na osebno lastnino in da ne nosite na potovanje dragocenosti ali drugih vrednejših predmetov! Agencija Oskar ne odgovarja za njihovo morebitno izgubo. Svetujemo vam, da si uredite ključavnice, s katerimi lahko zaklenete prtljago.

OBLEKA: Kar se tradicije tiče na Madagaskarju ni posebnosti glede oblačil. Priporočljivo je, da se pripravite na več vremenskih razmer, saj se bomo nahajali v različnih podnebnih območjih. Za vroče dneve so priporočljiva poletna oblačila iz lahkih in zračnih materialov. Izjemno pomembna je dobra zaščita za močno sonce. Noči znajo biti hladne še posebej na osrednjem višavju, zato tudi kakšen dodaten kos toplih oblačil ne bo odveč.

Od obutve priporočamo udobne odprte čevlje, v katerih lahko dobro hodite in zaprte čevlje za morebitne hladnejše večere. Ne pozabite na brisačo in kopalke.

LOKALNA VALUTA: Malgaški Ariary; 1 Ariary (= 5 iraimbilanj)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: S kreditnimi karticami lahko plačujete v večjih trgovinah v večjih mestih. Denar lahko dvignete tudi na bankomatih z različnimi provizijami (VISA, MASTERCARD, nekje MAESTRO), ampak zgolj v večjih mestih. Pogosto dvigovanje na bankomatih in plačevanje s kreditnimi karticami ne deluje, zato vam priporočamo dovolj gotovine za vsak slučaj!

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 15 do 20 EUR na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Madagaskarja v Slovenijo je 00386 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Klicna številka iz Slovenije na Madagaskar je 00261 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Mobilni telefoni delujejo, internet je na voljo v večjih mestih in nekaterih hotelih.

ELEKTRIČNA NAPETOST: Napetost 220 V in uporabljajo povsem enake vtičnice, kot jih uporabljamo mi. Možni so občasni električni izpadi, zato priporočamo rezervne baterije za fotoaparate in dovolj velike spominske kartice. V nekaj krajih je elektrika na generator in v sobi ni vtičnic za polnjenje baterij (lahko jih polnite v recepciji). Za sprotne informacije vam bo na voljo naš vodnik.

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

Velikost: 587 041 km2

Prebivalstvo: cca. 22 milijonov

Glavno mesto: Antananarivo

Jezik: francoski in malgaški

Vera: staroselska verstva/ animizem 52%, krščanstvo 41%, islam 7%;

Ureditev: republika, 6 provinc, predsednik države: Andry Nirina Rajoelina

Lokalni čas: GMT + 3

Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči …

SPLOŠNI  POGOJI  POSLOVANJA Oskar d.o.o.

I. SPLOŠNA DOLOČILA

Ti splošni pogoji so sestavni del pogodbe, ki jo skleneta Oskar d.o.o. (v nadaljevanju Oskar Plus) oziroma v njenem imenu pooblaščena agencija, in potnik, ki se prijavlja za določeno potovanje v organizaciji Oskar Plus. V primeru, da je posamezna določba v programu urejena drugače kot v teh splošnih pogojih, veljajo določbe, navedene v programu.

V primeru telefonske prodaje oziroma prodaje preko interneta se šteje, da je potnik sprejel določila teh splošnih pogojev takrat, ko je telefonsko oziroma preko interneta naročil potovanje. Z določili splošnih pogojev se potnik lahko seznani na spletni strani www.oskarplus.net oziroma prodajalca www.agencija-oskar.si, kjer so posebej označeni in splošno dostopni.

Naročnik oziroma potnik je vsaka oseba, ki je opravila veljavno rezervacijo ali opravila nakup/plačilo potovanja.

Ti splošni pogoji ne veljajo za nakupe letalskih vozovnic ter prodajo aranžmajev v organizaciji drugih ponudnikov turističnih aranžmajev, kjer nastopa Oskar Plus kot posrednik in potnika zavezujejo splošni pogoji organizatorja oziroma letalskega prevoznika in mednarodna zakonodaja na tem področju. Ti splošni pogoji tudi ne veljajo za pogoje zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini (če je vključeno v ceno potovanja), kjer Oskar Plus ravno tako nastopa le kot posrednik in veljajo splošni pogoji zavarovalnice.

II. PRIJAVA IN POGODBA        

Za razpisno potovanje v organizaciji Oskar Plus se potnik lahko prijavi v Oskar Plus, d.o.o. ali kateri drugi pooblaščeni agenciji. Program potovanja velja kot ponudba. Na osnovi ponudbe se potnik pisno ali ustno prijavi na ustrezno potovanje. Ob prijavi potnik prejme dokument pooblaščene agencije (račun/pogodbo o potovanju), iz katerega so razvidni vsi podatki o naročenem potovanju in dodatnih storitvah, kot tudi razpored plačil in morebitni ostali dogovori. Potnik je dolžan dokument pregledati in v primeru kakršnega koli nesoglasja ali napake le-tega reklamirati v roku 3 (treh) dni po izdaji računa. S plačilom prvega obroka računa (akontacija) se šteje, da je pogodba sklenjena. Potnik je dolžan navesti vse podatke in predložiti dokumente, ki jih zahteva program potovanja ter izvršiti plačilo v skladu z določbami iz IV. točke teh splošnih pogojev. V primeru, da potnik ob prijavi ne navede pravilnih podatkov, je odgovoren za vse stroške oziroma posledice, nastale zaradi napačnih podatkov.       

Prijava potnika je zavezujoča. Od nje lahko odstopi le v skladu z določili o potnikovi odpovedi potovanja (IX. točka splošnih pogojev). Za zavezujočo prijavo se poleg plačanega 1. obroka računa šteje tudi vsaka prijava ali naročilo, posredovano v ustni ali pisni obliki, ki vsebuje ime in priimek potnika in ostalih udeležencev, številko kreditne kartice ali identifikacijo drugega plačilnega inštrumenta, plačilo ali delno plačilo cene potovanja ali drugo konkludentno dejanje, ki nakazuje na to, da je potnik posredoval zavezujočo prijavo.

Zgoraj navedeni pogoji ne veljajo za potovanja, ki jih organizira Oskar Plus za t.i. zaključene skupine oziroma po naročilu (individualne ponudbe). V tem primeru velja program potovanja kot ponudba, na osnovi ponudbe pa se potnik pisno prijavi na ustrezno potovanje z izpolnitvijo prijavnice, ki je posebej izdelana na osnovi pogojev iz programa, oziroma s kakršno koli drugo pisno potrditvijo. Z izpolnitvijo prijavnice oziroma predložitvijo osebnih podatkov potnikov se šteje, da je pogodba sklenjena in je potnik ob morebitni odpovedi potovanja dolžan poravnati vse stroške v skladu z določili o potnikovi odpovedi potovanja (IX. točka splošnih pogojev).

Agencija Oskar je v skladu s pogodbo dolžna potniku nuditi storitve, ki imajo vsebino in lastnosti, kot so napovedane v pogodbi oziroma programu potovanja, in skrbeti za pravice in interese potnika v skladu z dobrimi poslovnimi običaji.

Potnik je dolžan skrbeti, da sam osebno, njegove osebne listine in njegova prtljaga izpolnjujejo pogoje, ki so predpisani z obmejnimi, carinskimi, sanitarnimi, denarnimi in drugimi upravnimi predpisi. Oskar Plus ima pravico zavrniti prijavo potnika, za katerega lahko upravičeno vnaprej domneva, da teh pogojev ne izpolnjuje oziroma lahko ne bi izpolnjeval tekom potovanja.

III. PRIJAVNINA IN VARŠČINA

Oskar Plus za svoje storitve zaračunava naročniku standardne rezervacijske stroške in stroške za sestavo ponudbe pri prodaji turističnih aranžmajev v višini 15 EUR na rezervacijo oziroma v polovični višini za enodnevne izlete. V primeru bolj zapletenih ponudb po želji za individualna potovanja Oskar Plus lahko zaračuna potniku 21 EUR v obliki varščine za izdelavo ponudbe. V primeru, da potnik ponudbe ne sprejme, se varščina ne vrača.

IV. PLAČILO

Za dan plačila se šteje dan, ko potnik izvrši vplačilo pri Oskar Plus ali pooblaščeni agenciji, oziroma ko Oskar Plus prejme plačilo na transakcijski račun. Potnik ob prijavi plača 30 % cene potovanja, v kolikor ni na programu potovanja drugače označeno. Preostali del plača potnik najmanj 10 dni pred začetkom potovanja, v kolikor ni na dokumentu Oskar Plus (pogodba, račun) drugače določeno. Pravočasno plačilo prvega obroka pomeni potrjeno rezervacijo. Če potnik na plača v dogovorjenem roku, to pomeni odpoved rezervacije in se smiselno uporabijo določila o potnikovi odpovedi potovanja iz IX. točke teh splošnih pogojev.

Potnik se obvezuje vplačati razliko, ki bi nastala zaradi morebitne računske napake na izdanem dokumentu Oskar Plus, Oskar Plus pa se obvezuje vrniti potniku eventualno preveč zaračunani znesek, ki izvira iz računske napake. Ta obveza velja do izteka poslovnega leta.

Oskar Plus lahko v programu določi, da potnik plača določene storitve, ki bodo opravljene na kraju samem, njenemu predstavniku ("obvezno doplačilo na kraju samem"). V tem primeru Oskar Plus ne nastopa kot organizator niti kot posrednik, ampak zgolj kot informator. V tem primeru uveljavlja potnik vse reklamacijske zahtevke izključno od izvajalca storitve na kraju samem.

>Kadar za potnika potovanje rezervira pooblaščena turistična agencija, veljajo vsa določila iz te točke smiselno tudi za pooblaščeno turistično agencijo.

V. CENE

Cene potovanja so določene s programom potovanja, ter veljajo od dneva objave programa do spremembe. V ceni so vštete storitve, navedene v programu potovanja. Za potnika je veljavna cena na dan sklenitve pogodbe/izdaje računa.

V skladu z veljavno zakonodajo lahko Oskar Plus to ceno spremeni tudi po sklenitvi pogodbe, in sicer zaradi sprememb v menjalnem tečaju ali sprememb v tarifah prevoznikov, ki vplivajo na ceno potovanja. V primeru spremembe cene iz tega naslova Oskar Plus najkasneje 20 (dvajset) dni pred odhodom pisno obvesti potnika oziroma pooblaščeno turistično agencijo, ki je naredila rezervacijo, o tem, ter izda dodatni dokument (račun), ki ga je potnik dolžan plačati pred odhodom.

Sprememba cene iz naslova tečajnih razlik se obračunava kot razlika vrednosti tistega dela stroškov, ki so izraženi/obračunavani v tuji valuti, obračunana po tečaju (1) tuje valute na dan priprave potovanja (planirana cena po ponudbi) ter (2) na dan priprave obvestila o spremembi cene (običajno 20 – 23 dni pred odhodom). Za preračun se vzame tečaj Banke Slovenije.

Če zvišanje dogovorjene cene preseže deset odstotkov cene potovanja, lahko potrošnik odstopi od pogodbe, ne da bi moral povrniti škodo. V tem primeru bo Oskar Plus potniku vrnila vplačani znesek.

Ravno tako Oskar Plus v programu potovanja določi izhodiščno ceno pri določenem številu potnikov, katera se lahko spremeni, v kolikor se za potovanje prijavi manjše število potnikov. Oskar Plus lahko v programu navede to dodatno ceno (v obliki “obveznega doplačila v primeru velikosti skupine od/do oseb”). Ob prijavi Oskar Plus oziroma pooblaščena agencija potniku zaračuna izhodiščno ceno potovanja. V kolikor nastopijo pogoji za spremembo cene iz naslova "manjše skupine", potnik ne more odstopiti od pogodbe, saj je bil z njimi seznanjen ob prijavi. 

VI. ARANŽMAJI, KJER OSKAR PLUS NI ORGANIZATOR POTOVANJA

V primeru, da Oskar Plus ni organizator potovanja, nastopa v vlogi informatorja. V teh primerih podaja prejete informacije od organizatorja potovanja potniku in mu pomaga pri prijavi na potovanje. Pogoji prijave, plačila in morebitne odpovedi potovanja so v skladu z veljavnimi pogoji organizatorja potovanja. Na dokumentu Oskar Plus mora biti naveden organizator potovanja. Šteje se, da Oskar Plus prodaja tovrstne aranžmaje v tujem imenu in za tuj račun. Morebitno reklamacijo ureja potnik z organizatorjem potovanja.         

VII. POSEBNE STORITVE IN DOPLAČILA PO ŽELJI

Posebne storitve so tiste storitve, ki praviloma niso vštete v ceni potovanja (enoposteljna soba, posebna prehrana, letalska karta, druga doplačila po želji, …) ali so za njih v programu predvidena doplačila (vizumi, druga doplačila ipd.), zato jih potnik plača posebej, razen če ni v programu drugače določeno.

V primeru, da so k posameznemu potovanju razpisane posebne storitve, potnik posreduje želje po teh storitvah ob prijavi, doplača pa jih k ceni potovanja. Objavljene cene posebnih storitev veljajo zgolj v primeru naročila in plačila teh storitev ob prijavi na potovanje. Med samim potovanjem potnik doplača posebne storitve vodji potovanja ali predstavniku Oskar Plus v kraju, kjer se storitev opravlja, v ustrezni valuti, če je med potovanjem to storitev še mogoče naročiti, po ceni, veljavni na kraju samem.   

V primeru posamezne prijave za potovanja lahko potnik prepusti Oskar Plus, da se mu potrudi najti sopotnika, s katerim bo delil sobo, oziroma ki je pripravljen z njim deliti sobo. Ne glede na omenjeno pa mora posamezno prijavljeni potnik ob prijavi doplačati za enoposteljno sobo. V primeru, da se posamezno prijavljenemu potniku najde sopotnik, se potniku po potovanju vrne doplačilo za enoposteljno sobo. V primeru, da se na potovanje prijavita dva, ki sta skupaj v sobi, pred potovanjem pa eden od njiju potovanje odpove, mora drugi doplačati za enoposteljno sobo, če mu ni možno najti drugega sopotnika.

VIII. ODSTOPNINA

 Potnik se ob prijavi lahko odloči za vplačilo odstopnine. Odstopnina znaša 5 % cene potovanja in se obračuna za vsakega potnika na rezervaciji. S programom se lahko posebej določi drugačna višina odstopnine oziroma da odstopnina ni mogoča. Sporazum o odstopnini velja v primeru vojaškega vpoklica, bolezni in smrti v ožji družini (potnik, zakonec, starši, otroci) in se lahko uveljavlja le ob predložitvi ustreznega potrdila. Potnik je na osnovi potrdil upravičen do vrnitve vplačanega zneska potovanja (brez odstopnine). Ne glede na plačano odstopnino ima Oskar Plus v primeru tovrstne potnikove odpovedi potovanja pravico tudi do povrnitve administrativnih stroškov, ki znašajo 15 EUR po prijavi. Prav tako potnik nima pravice do vračila stroškov za pridobitev vize.

V primeru, da je potnik vplačal odstopnino, vendar odpove potovanje iz drugih razlogov, se višina povračila stroškov odpovedi obračuna v skladu s IX. točko splošnih pogojev, potnik pa tudi nima pravice do vračila administrativnih stroškov, ki znašajo 15 EUR po prijavi, stroškov za pridobitev vize ter odstopnine.

Če potnik potovanja ne odpove pred odhodom, nima pravice do uveljavljanja vračila vplačila na podlagi plačane odstopnine. Smatra se tudi, da je potnik odstopil od pogodbe, kadar potnika ne sprejme na prevoz prevoznik (letalski, ladijski, avtobusni in podobno) iz kakršnih koli razlogov, ki so lahko varnostne ali regulativne narave, ne glede ali se je to zgodilo med potovanjem ali pred pričetkom potovanja. Potnik je v takem primeru odgovoren za vso povzročeno škodo in ne more uveljavljati nobenih vračil na podlagi plačane odstopnine.

V primeru, da potnik odpove potovanje oziroma odstopi od pogodbe zaradi dokumentirane višje sile, ki je ni mogel predvideti ali se ji izogniti v času pred podpisom pogodbe o potovanju, ter ima o tem ustrezne veljavne uradne dokumente, pa ni položil odstopnine, ima Oskar Plus pravico do povračila vseh svojih že nastalih stroškov, kakor tudi vseh tistih, ki z odpovedjo potovanja nastanejo. Razliko Oskar Plus vrne potniku.         

Zahtevka za uveljavitev odstopnine ni mogoče uveljavljati po začetka potovanja, kakor tudi ne za čas neizkoriščenega dela potovanja.        

IX. POTNIKOVA SPREMEMBA POGODBE ALI ODPOVED POTOVANJA

 Potnik ima pravico zahtevati spremembo pogodbe (npr. sprememba imena, dodatne storitve, sprememba namestitve ipd.) po njeni sklenitvi, Oskar Plus pa je dolžna preveriti v kolikor je to sploh mogoče. V primeru spremembe pogodbe na zahtevo potnika Oskar Plus lahko zaračuna potniku administrativne stroške v višini 21 EUR za spremembo, v kolikor ni s temi splošnimi pogoji drugače določeno. V primeru, da s spremembo nastanejo dodatni stroški (npr. sprememba letalske vozovnice), pa Oskar Plus zaračuna tudi povrnitev le-teh.

Potnik ima pravico do odpovedi potovanja, in sicer v poslovalnici, kjer se je prijavil, ali direktno na prijavnem mestu Oskar Plus. V primeru, ko potnik odpove potovanje, ima Oskar Plus pravico do povračila stroškov, ki so odvisni od časa, ki je ostal do pričetka potovanja. V vsakem primeru Oskar Plus zahteva povrnitev administrativnih stroškov rezervacije v višini 15 EUR. Če na programu ni drugače določeno, veljajo spodaj napisani odpovedni stroški:

 •  odpoved od 60 do 45 dni pred odhodom, 15% cene aranžmaja,
•  odpoved od 44 do 30 dni pred odhodom, 30% cene aranžmaja,
•  odpoved 29 do 22 dni pred odhodom, 50% cene aranžmaja,
•  odpoved 21 do 15 dni pred odhodom, 80% cene aranžmaja,
•  odpoved kasneje kot 15 dni pred odhodom, 100% cene aranžmaja.

 Ne glede na zgoraj določene stroške odpovedi so le-ti lahko tudi višji, kadar to pogojujejo pogoji organiziranja potovanja, torej ki jih Oskar Plus narekujejo veljavni pogoji prodaje in/ali jih pogojujejo poslovni partnerji.  

Ne glede na zgoraj določene stroške so stroški odpovedi lahko tudi drugačni, če tako piše v programu potovanja ali pogodbi.

Ob odpovedi potovanja pred odhodom mora potnik napisati pisno odpoved oziroma podpisati odpovedni dokument, ki mu ga v podpis ponudi Oskar Plus. V primeru, da zavrne podpis tega dokumenta, se šteje, kot da potovanja ni odpovedal. 
Med potovanjem lahko potnik prekine potovanje na svojo željo. Če potnik med potovanjem potovanje prekine, ob vrnitvi nima pravice do povračila stroškov ali kupnine, ne delno, ne v celoti. V kolikor potnik med potovanjem po svoji želji spremeni program oziroma ne potuje po programu, ki je sestavni del pogodbe z Oskar Plus, se šteje, da je potnik odstopil od pogodbe med potovanjem. V tem primeru je potnik odgovoren za stroške in škodo, ki jo je s tem povzročil. V primeru spremembe programa na lastno željo ali zaradi višje sile, ne da bi za to obstajali razlogi na strani Oskar Plus zaradi nepravilno opravljene storitve, potnik nima pravice zahtevati kakršnekoli odškodnine ali znižanja cene.     

Oskar Plus oziroma pooblaščena oseba lahko kadar koli pred potovanjem ali na dan odhoda zavrne osebo, kadar oceni, da bi potnik lahko ogrozil zdravje ali premoženje sebe ali drugih, oziroma ki je ob odhodu očitno pod vplivom alkohola, drog ali drugih tovrstnih substanc. Oskar Plus v tem primeru ravna po določilih o potnikovi odpovedi.

Oskar Plus ima pravico tudi med potovanjem zahtevati od potnika, da prekine skupno pot s skupino, če sam ne skrbi za to, da sam osebno, njegove osebne listine in njegova prtljaga izpolnjujejo pogoje, ki so predpisani z obmejnimi, carinskimi, sanitarnimi, denarnimi in drugimi predpisi, ali če je očitno pod vplivom alkohola, drog ali drugih tovrstnih substanc ali če se neprimerno obnaša do ostalih sopotnikov in njegovo izločitev zahteva skupina. Oskar Plus v tem primeru ravna po določilih o potnikovi odpovedi. Oskar Plus bo uveljavljala vso škodo, ki bi jo na poti oziroma med trajanjem izvajanja programa potnik povzročil s svojim neustreznim ravnanjem.          

Višina stroškov odpovedi potovanja v primeru, da Oskar Plus ni organizator potovanja, je določena s splošnimi pogoji ali drugim aktom organizatorja.

 X. ORGANIZATORJEVA SPREMEMBA PROGRAMA ALI ODPOVED POTOVANJA    

Oskar Plus si v skladu z veljavno zakonodajo pridržuje pravico do odpovedi potovanja najkasneje 7 (sedem) dni pred predvidenim odhodom, če se za potovanje ne prijavi minimalno potrebno - v programu navedeno - število potnikov. V primerih, ko Oskar Plus izrecno pisno jamči odhod, ne more odpovedati potovanja, razen če se prijavi manj kot v programu predvideno najmanjše predvideno število potnikov.

Oskar Plus si pridržuje pravico do popolnega ali delnega odstopa od pogodbe, če pred izvajanjem ali med izvajanjem programa nastopijo izredne okoliščine, ki jih ni bilo mogoče pričakovati, odstraniti ali se jim izogniti, za Oskar Plus pa te okoliščine pomenijo utemeljen razlog, da pogodbe ne bi sklenila, če bi obstajale ob sklenitvi pogodbe.

Oskar Plus lahko odpove pogodbo oziroma odstopi od pogodbe in zahteva povrnitev škode od potnika, ki neposredno krši določbe pogodbe, ki jo je sklenil z Oskar Plus, predvsem, če se ugotovi, da je potnik namerno sporočil napačne podatke o številu potnikov ali njihovi starosti, oziroma je med potovanjem prišlo do sprememb, potnik pa o tem ni obvestil Oskar Plus.
Oskar Plus si pridržuje pravico (in ne odgovarja) za spremembe dneva in časa odhoda oziroma za odpovedi potovanja, zaradi spremembe letalskega voznega reda ali nastopa višje sile ter pravico do spremembe smeri potovanja, če se spremenijo pogoji za potovanje (nov vozni red, negotov položaj v državi, kjer je organiziran program, naravne nesreče ali drugi nepredvideni vzroki, na katere Oskar Plus ne more vplivati), brez posebne odškodnine in po veljavnih predpisih v potniškem prometu.       

Odgovornost Oskar Plus je omejena zgolj na neizvedbo določenega dela programa, v delu, ki pomeni ustrezne materialne stroške. Oskar Plus ne odgovarja za nematerialno škodo, ki bi nastala iz naslova zamud, odpovedi ali spremembe prevoza ali prevoznega sredstva.     

Oskar Plus ne more prevzeti odgovornosti za spremembe programa zaradi nastopa kakršnekoli višje sile med potekom programa. V teh primerih lahko potnikom zagotovi storitve v spremenjeni obliki, glede na obstoječe možnosti.

V primeru, da Oskar Plus odpove potovanje, ima potnik pravico do celotnega povračila vplačane cene aranžmaja, nima pa pravice do povračila stroškov vizuma, ali stroškov cepljenj, ki so bili s programom zahtevani. O kakršnikoli naknadni spremembi programa Oskar Plus potnika nemudoma obvesti.

V primeru, da stanje na kraju samem Oskar Plus ne dopušča namestitve potnikov v naročenem objektu, lahko Oskar Plus namesti potnika v istem kraju v drug objekt enake kategorije.      

 XI. POTNI DOKUMENTI 

Potnik mora imeti veljaven potni list ali drug veljaven ustrezen dokument, s katerim lahko vstopi v posamezno državo. Potnik je dolžan paziti na vsa določila glede veljavnosti potovalnega dokumenta. Veljavnost dokumenta se upošteva na ZADNJI dan potovanja! Oskar za morebitne neprijetnosti ali prisilno prekinitev potovanja potnika iz tega naslova ne odgovarja.   
Potnik je dolžan pridobiti vizume, ki so za te države zahtevana. Če potnik te obveznosti ne izpolni, ravna Oskar Plus po določilih o potnikovi odpovedi potovanja. V primeru, da potniku ureja vizum Oskar Plus, le-ta ne jamči za uspešnost pridobitve vizuma. Stroškov pridobitve vizumov Oskar Plus potniku ne vrača. V primeru zavrnitve vstopa v državo ali druge ovire nosi vse stroške potnik sam. Smatra se, da si potnik ureja vizum sam, če Oskar Plus ne dostavi vseh potrebnih dokumentov v predpisanem roku, ne glede na to, ali je potnik pri Oskar Plus že vplačal pridobitev teh dokumentov.

Zaradi zahtev v mednarodnem potniškem prometu (letalski, ladijski, avtobusni...) je potnik dolžan ob prijavi posredovati vse potrebne podatke o vseh udeležencih potovanja, ki jih prijavlja. Podatki se morajo v celoti ujemati s podatki v uradnih dokumentih, ki so jih udeleženci potovanja dolžni v skladu s predpisi o prestopu državne meje in ustreznimi tujimi zakonodajnimi akti nositi s seboj. V primeru, da napačni podatki povzročijo zamudo, dodatne stroške ali prekinitev potovanja, odgovarja za vse nastale stroške udeležencem potovanja zgolj potnik sam.       

Če potnik med potovanjem izgubi dokumente ali so mu le-ti ukradeni, so pa nujno potrebni za nadaljevanje potovanja ali za vrnitev v domovino, si potnik na lastne stroške priskrbi nove. V primeru, da mora potnik zaradi izgube ali kraje dokumentov prekiniti potovanje, ni upravičen do kakršnegakoli povračila vplačanega potovanja ali povrnitve stroškov.     

XII. OBVESTILA PRED ODHODOM/POTOVANJEM         
Potnik prejme končno obvestilo najkasneje 5 (pet) dni pred odhodom. Škodo, ki bi nastala, ker bi potnik podal nepopoln ali nepravilen naslov za namen izpolnitve računa in posledično obveščanja o potovanju, nosi potnik. V primeru, da potnik v navedenem roku ne prejme obvestila, se je dolžan sam javiti na svojem prijavnem mestu in ga zahtevati. Reklamacij iz naslova neprejete pošte Oskar Plus ne bo upoštevala.

XIII. ZDRAVSTVENI PREDPISI

Potnik je dolžan opraviti cepljenja, ki so za državo potovanja zahtevana. V primeru, da so v programu za potovanje navedena oziroma zahtevana določena cepljenja, si mora vsak potnik sam priskrbeti mednarodno potrdilo - rumeno knjižico z vpisanimi opravljenimi cepljenji. Oskar Plus ne odgovarja za morebitne zaplete ali potnikovo prekinitev potovanja zaradi potnikovega nespoštovanja zdravstvenih predpisov države, v katero vstopa, kakor tudi ne za stroške povezane s tem.      

 XIV. PRTLJAGA 

Oskar Plus ne odgovarja za prevoz, krajo ali poškodovanje potnikove prtljage ali drugih osebnih stvari, dragocenosti in dokumentov iz namestitvenih objektov (hotelskih sob, apartmajev ipd.) in prevoznih sredstev (letal, avtobusov, ladij ipd.). Prijavo izgubljene ali poškodovane prtljage potnik sam naslovi na prevoznika ali hotel. Prevoz posebne prtljage (kot so kolo, surf, golf oprema, glasbeni inštrumenti ipd.) mora potnik najaviti že ob prijavi ter plačati prevozniku v skladu s pravili letalskega prevoznika, v kolikor v programu potovanja ni drugače določeno. Vse stroške oziroma škodo, ki bi zaradi tega nastala, nosi potnik sam.      

Pri letalskem prevozu ima potnik pravico do brezplačnega prevoza določene teže prtljage (po določilih prevoznika), vsak dodatni kilogram pa doplača potnik sam na kraju samem v ustrezni valuti oziroma po določilih letalskega prevoznika. Otroci do dveh let nimajo pravice do brezplačnega prevoza prtljage.

Pri nizkocenovnem prevozniku je dovoljena teža prtljage, ki jo oddate ob prijavi na let, običajno nižja od dovoljene pri rednih prevoznikih. Vsak dodatni kilogram se doplača. Tudi dovoljena teža osebne prtljage, ki jo vzamete s seboj na letalo, je lahko nižja, o čemer so potniki obveščeni najkasneje z obvestilom pred odhodom.

XV. INFORMACIJE       

Informacije, ki jih potnik dobi na prijavnem mestu, ne obvezujejo Oskar Plus bolj kot navedbe v programu ali ponudbi. V primeru dvoma se vedno šteje za veljavno: pisna ponudba, račun in pogodba o potovanju, pisna informacija ali pisna razlaga.

XVI. REKLAMACIJE OZIROMA PRITOŽBE

Potnik je dolžan nepravilnosti sporočiti predstavniku Oskar Plus na kraju samem, ko se zgodijo. V primeru, da bi bila reklamacija lahko rešena na kraju samem (na primer pomanjkljiva čistoča sobe, oprema, lega sobe ipd.), potnik pa ni sporočil napake oz. nepravilnosti, se šteje, da se je potnik strinjal s tako storitvijo in je s tem izgubil pravico do vlaganja kasnejših reklamacij.

Potnik lahko vloži reklamacijo pisno v roku dveh mesecev od dneva, ko je bila storitev nepravilno opravljena, sicer Oskar Plus le-te vsebinsko ne obravnava. Reklamacija mora biti utemeljena. Potnik naj zato reklamaciji priloži ustrezne dokaze in/ali ustrezno potrdilo hotelirja, prevoznika oziroma druge ustrezne osebe o dejanskem stanju, na podlagi katerega potnik svoj zahtevek uveljavlja.

Oskar Plus je dolžna pisno odgovoriti na reklamacijo v 8 dneh po njenem prejemu. Če gre za enostavno pomanjkljivost in napaka ni sporna (oziroma, če potnik ni priložil vseh potrebnih dokumentov, v roku, potrebnem za njihovo pridobitev) je Oskar Plus dolžna po prejemu popolnega reklamacijskega zahtevka zahtevi ugoditi. Če napaka ni enostavna, je Oskar Plus dolžna raziskati vse okoliščine, ki so pripeljale do reklamacije. Dokler Oskar Plus ne odloči o pritožbi, se potnik odreče posredovanju katerekoli druge osebe, sodnih ustanov ali dajanja informacij javnim glasilom.

Višina odškodnine je v primeru, če po krivdi Oskar Plus ni prišlo do izvedbe programa ali nekaterih storitev, omejena z višino vplačanega potovanja oziroma z višino realne vrednosti neizvedenih storitev. To določilo ne velja v primeru, ko ima Oskar Plus pravico do odpovedi aranžmaja ali spremembe programa, skladno z določili teh splošnih pogojev in zakona.

Neodvisno od tega pa odgovarja Oskar Plus potniku za škodo, ki je temu zaradi neustrezne izvedbe aranžmaja nastala na drugih njegovih dobrinah, in sicer po splošnih pravilih o odškodninski odgovornosti.

Ne glede na vloženo reklamacijo je potnik dolžan poravnati svoje obveznosti po izdanih računih za opravljeno storitev v skladu z razporedom plačil, morebitna odškodnina pa se izplača po končanem reklamacijskem postopku na osebni račun potnika.

XVII. UPORABA PODATKOV

Oskar Plus vse pridobljene podatke o potnikih varuje v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Šteje se, da potnik s prijavo na potovanje pristaja na uporabo teh podatkov tudi za namene statistične obdelave in obveščanja o ponudbi. Če potnik tega ne želi, lahko to izjavi ob prijavi na potovanje oz. pisno izrazi kadar koli kasneje.         

XVIII. KONČNA DOLOČILA

V primeru spora med strankami se uporabi pristojno sodišče.

Oskar d.o.o.

Kranj, 01. september 2015

Prijavite se

Tabela odhodov

Odhod Povratek Št. dni Redna cena Aktualna cena Status Predviden vodnik Opomba
17. jul 02. avg 17 od 3198 € od 2997 € Kmalu zagotovljeno let iz Ljubljane Program Prijava
23. okt 08. nov 17 od 3198 € od 2997 € Kmalu zagotovljeno GANNA MAHMOUD DAŠA Program Prijava

Želite brezplačno Oskarjevo razvajanje?

Vpišite vaš elektronski naslov in si zagotovite Oskarjeve bralne poslastice! Svež katalog in zanimiv priročnik vas najprej popeljeta do vizije vašega sanjskega potovanja, o najboljših terminih, cenah in zadnjih Oskarjevih podvigih pa boste kasneje obveščeni z e-časopisom, ki vas bo subtilno razvajal vsak drugi teden. Ko je vizija jasna, ostane le še užitek na poti. :)