Laos-bambusov most

LAOS

Laos-Neodkriti potovalni biser

Laos, na prvi pogled zaspana dežela, ponuja popolno potovalno sliko z mogočno naravo, igro kraškega sveta, pozabljenimi gorskimi plemeni, bogato kulturo.

Seznam potovanj Laos-Neodkriti potovalni biser

Laos


Novice iz bloga

Nedeljsko pismo iz Laosa

Piše. sopotnica Lučka Mekong je daleč, veš. In ogromen je tudi. Kjer je najširši, ima v deževni sezoni kar 14 kilometrov. In tam -...

V objemu prijaznih ljudi

Piše: vodnik  Gvido Pevec Indokitajska je polotok v jugovzhodni Aziji. Leži med Indijskim oceanom in Južnokitajskim morjem ter zavzema ...

Koristne informacije

VIZE: Vizo za Laos pridobimo ob vstopu v državo. Potrebujete vsaj še 6 mesecev veljaven potni list, 2 fotografiji ter vsaj 4 prazne strani v potnem listu.

Laos - simboliZDRAVJE: Obveznih cepljenj ni. Uradno je Laos malarično območje. O zdravju se posvetujte na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, 1000 Ljubljana, tel.: 386 (0) 1 586-39-00, fax.: 386 (0) 1 540-31 90, info@zdravinapot.si.

VREME: Laos ima tipično tropsko monsunsko podnebje. Zato ima tudi zelo značilni in izraziti mokro ter suho sezono. Temperature so si skozi celo leto zelo podobne glede na območje, kjer se nahajamo.

Suha sezona v Laosu traja od novembra do zgodnjega maja in je obdobje z najmanj padavinami in tudi najvišjimi temperaturami, ki se podnevi dvignejo največ do 38°C, povprečno pa se gibljejo okrog 30°C. Mokra sezona se začne v drugi polovici maja in traja do oktobra. To je čas visoke vlage in rahlo nižjih dnevnih temperatur s pogostimi padavinami.

Najbolj primeren čas za obisk Laosa je torej suha sezona med novembrom in majem.

Za več informacij lahko pogledate: www.wunderground.com .

Laos-Wat PhuHRANA IN PIJAČA: Hrana v Laosu je tako kot v celotni Indokini izredno pestra. Čutijo se vplivi kitajske in tajske kuhinje. Osnovo kuhinje predstavljajo rezanci in riž, ki jih pripravijo na neskončno mnogo načinov. Velik poudarek je na različnih juhah. Priprava morskih in sladkovodnih rib na različne načine (ocvrto, pečeno, dušeno, žar) je ena izmed značilnosti kuhinje v Indokini. Seveda ne manjka sveže sezonske zelenjave in raznovrstnega sadja. Laos ima seveda tudi množico samo svojih specialitet, na splošno pa je laoška kuhinja največ vplivov dobila iz severne sosede, Kitajske. Zelo značilna med jedmi je jed, ki ji rečemo larb in je sestavljena iz mesa ali rib, raznovrstne zelenjave in množice začimb. V mnogih različicah je skoraj vedno prisotna na mizi z laoškim obedom. Riž je vsekakor osnovna prehrana v mnogih različicah, tudi večina prigrizkov ima med sestavinami riž. Hrana se razlikuje glede na območje in sezono.

Ne manjkajo slaščice in sveže tropsko sadje (odvisno od sezone). Med pijačami je na voljo veliko čaja, svežih sadnih sokov, lokalnih brezalkoholnih napitkov in seveda svetovno znanih gaziranih pijač. Od alkohola je najbolj popularno pivo – Beerlao, moč pa je poizkusiti tudi domač viski.

Priporočamo vam pitje zgolj ustekleničene vode. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

Laos-dekle ljudstva HmongVARNOST: Laos je varna dežela. Pozorni moramo biti na osebno lastnino. Priporočamo vam, da ste skozi ves čas potovanja pozorni na osebno lastnino in da ne nosite na potovanje dragocenosti ali drugih vrednejših predmetov! Agencija Oskar ne odgovarja za njihovo morebitno izgubo.

OBLEKA: Ni omejitev glede tradicije. Zaradi vlage in vročine priporočamo tanka in ohlapna oblačila iz naravnih materialov, v katerih vam bo najbolj udobno. Ob obisku budističnih templjev bomo pokrili ramena in kolena (tako moški kot ženske) – s tem pokažemo spoštovanje. Potrebno je paziti na zaščito pred soncem – klobuček, kapa, rutka, ... Laos je klimatsko zelo razgibana dežela, lahko nas preseneti občasen dež, s seboj imejte obvezno tudi toplo oblačilo (pulover, flis, …). Ne pozabite tudi na kopalke.

LOKALNA VALUTA: Laoški Kip, 1 Kip (= 100 attov)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: S kreditnimi karticami lahko plačujete v trgovinah. Denar lahko dvignete tudi na bankomatih z različnimi provizijami (VISA, MASTERCARD, nekje MAESTRO). Včasih dvigovanje na bankomatih in plačevanje s kreditnimi karticami ne deluje, zato vam priporočamo dovolj gotovine za celo potovanje za vsak slučaj! Od gotovine vam najbolj priporočamo ameriške dolarje, s katerimi lahko ponekod plačujete tudi direktno, brez menjave v lokalno valuto.

Laos, čiščenje templjaPLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 20 do 25 USD na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Laosa v Slovenijo je 00 386 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Klicna številka iz Slovenije v Laos je 00 856 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Mobiteli tujih operaterjev v večini dežele normalno delujejo. Internet je dostopen v vseh večjih mestih.

ELEKTRIČNA NAPETOST: 220 V, ponekod 240 V, uporabljajo enake vtičnice kot pri nas.

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

  • Velikost: 236 800 km2
  • Prebivalstvo: cca. 6,5 milijonov
  • Glavno mesto: Vientiane
  • Jezik: laoški; v uporabi sta tudi francoski in angleški jezik;
  • Vera: budizem 67%, krščanstvo 1,5%, ostala verstva in neopredeljeni 31,5%
  • Ureditev: komunistična država, 16 provinc, predsednik države: Lt. Gen. Choummali Saignason
  • Lokalni čas: GMT +7
  • Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči ...

Laos izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več