Korzika-Plaža

KORZIKA

Korzika - biser Sredozemlja

Korzika – kjer se prepletata spektakularnost majhnih morskih zalivčkov, belih plaž in kristalnega morja, ter divja, spontana in vedno osupljiva gorska Korzika.

Seznam potovanj Korzika - biser Sredozemlja

Korzika


Novice iz bloga

Pričakovanja ubijajo doživetja

Piše: Nina H.V juniju sem se s skupino Planinskega društva Pošte in Telekoma Ljubljana odpravila na Korziko, svoji prvi  sovodniški izk...

Korziška »siesta«

Piše: vodnik Nejc Košnik Ko potujemo po svetu, dežele spoznavamo tudi skozi navade njihovih ljudi. Različne kulture namreč poznajo raz...

Atraktivna Korzika – vzpon na Capo d'Orto

Piše: vodnik Nejc Košnik Korzika je skrivnosten gorat otok, pokrit z makijo in kostanjevimi gozdovi ter poln čudovitih plaž. Narava je ...

Koristne informacije

OBVEZNI DOKUMENTI: Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopamo z veljavno osebno izkaznico ali seveda z veljavnim potnim listom. Priporočamo, da ločeno shranite fotokopijo dokumenta.

ZDRAVJE: Obveznih cepljenj ni.

Korzika-Ille Rousse panorama s cestoVREME: Francosko podnebje je zelo raznoliko. Večina države leži v zmernem podnebnem pasu, kjer je vreme podobno našemu – hladne zime in vroča poletja. Severozahodna obala, ki je pod vplivom Atlantika, ima hladna poletja ter pogosto deževne, vendar blage zime. Južno, sredozemsko podnebje s suhimi in vročimi poletji, katerim sledijo zmerne zime, se lahko pohvali, da mu večino leta vlada sončno vreme. Gorska področja imajo gorsko podnebje z veliko padavinami. Pariz s pariško kotlino spada delno v oceansko podnebje, delno pa v celinsko. Mesto samo ima pozne, a čudovite pomladi; poleti je prijetno, toplo, a nikoli soparno; pa tudi zima je običajno zmerna, saj so temperature pod ničlo in sneg zelo redek pojav. Gledano skupaj je francosko podnebje skoraj povsod relativno milo. Povprečna letna temperatura se giblje med 10 °C in 16 °C.

Več informacij na http://www.wunderground.com/.

Korzika-tipični prigrizekHRANA IN PIJAČA: Francoska kuhinja slovi kot ena najboljših in najbolj zdravih na svetu. Francoska kuhinja je tudi zelo pestra, saj je zaradi velikosti države vsako območje razvilo svoje kulinarične posebnosti (obalne pokrajine so znane po ribjih oziroma morskih jedeh, npr. bouillabaisse, Provansa je znana po zelenjavnih jedeh, npr. ratatatuille ... Ne glede na raznolikost območij pa baguette (kruh), fromage (sir; poznajo več kot 370 različnih vrst; med najbolj znanimi so brie, roquefort in camembert) in charcuterie (suho, dimljeno, predelano meso) veljajo za »sveto trojico« francoske kuhinje.

Kuhanje in uživanje v hrani je del francoske kulture in načina življenja in Francozi hrani namenijo veliko pozornosti. Hrana je obred, užitek in družabni dogodek, za katerega si vedno vzamejo čas. Obrok je običajno sestavljen iz treh jedi: predjedi, glavne jedi ter sirov in/ali sladice. Ob hrani si Francozi pogosto privoščijo tudi kozarček dobrega vina, ki ima praktično že status živila. So tudi veliki sladkosnedi in sladice so del njihovega vsakdana. Najbolj znane sladice, priljubljene po vsem svetu, so croissant (francoski rogljiček), crêpe (palačinka), mousse au chocolat (čokoladna pena) in macarons (polnjeni kolački).

Voda je pitna povsod v državi.

Korzika-Bonifacio v sončnem zahoduVARNOST: Varna dežela. Pozorni moramo biti na osebno lastnino. Dragocene predmete (denar, kreditne kartice, potni list in druge vrednosti) imejte vedno pri sebi ali jih shranite v hotelski sef. Agencija Oskar ne odgovarja za njihovo morebitno izgubo. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

OBLEKA: Ni posebnosti pri oblačilih. Vreme zna biti spremenljivo in temperature se lahko hitro spremenijo, zato priporočamo oblačila v plasteh. Vodoodporna vetrovka in dežnik za morebitne plohe sta koristna ne glede na letni čas. Pri obutvi vam priporočamo udobne čevlje, v katerih lahko dobro hodite, poleti morda odprte čevlje za toplejše dni.

LOKALNA VALUTA: Euro.

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Uporaba kreditnih kartic je v Franciji zelo razširjena; z običajnimi karticami (npr. MasterCard in Visa) je moč plačevati v številnih hotelih, restavracijah, trgovinah ter na skoraj vseh bencinskih črpalkah. V številnih trgovinah in storitvenih obratih lahko plačujete tudi s plačilno kartico Maestro in kodo za bankomat. Denar lahko dvignete tudi na bankomatih z različnimi provizijami (glede na kartico). V vsakem primeru vam priporočamo nekaj gotovine za vsak slučaj!

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 25 do 35 EUR na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Francije v Slovenijo je 00 386 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Klicna številka iz Slovenije v Francijo je +33 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Pokritje vašega mobilnega omrežja preverite pri vašem operaterju. Telefoni in internet so na voljo povsod.

ELEKTRIČNA NAPETOST: Napetost je 220 V; uporabljajo takšne vtičnice kot v Sloveniji.

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

Velikost: 543.965 km2
Prebivalstvo: cca. 66 milijonov
Glavno mesto: Pariz
Jezik: francoski
Vera: rimo-katoliki 83-88 %, protestanti 2 % muslimani 5-10 %, ostalo 5 %
Ureditev: parlamentarna republika predsedniškega tipa, razdeljena na 27 administrativnih pokrajin (od tega jih je 5 čezmorskih); predsednik države: Francois Hollande
Lokalni čas: GMT +1
Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči ...

Korzika izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več