Kitajska-Yangshuo

KITAJSKA

Kitajska-Daljna, vzvišena, mistična

Kitajska ponuja neskončen seznam čudes. Izjemni kitajski zid, glineni vojščaki v Xianu, pravljični Guilin, sodobni Šanghai in prikupne pande so le začetek.

Seznam potovanj Kitajska-Daljna, vzvišena, mistična

Kitajska


Novice iz bloga

Južna Kitajska z možnostjo podaljška v Vietnamu!

Južna Kitajska je ena tistih pokrajin, ki skriva nekaj najlepših zakladov in pestrosti kitajske dežele. Na prehodu med Osrednjim kraljest...

Čudovita Kitajska

Piše: vodnik Nejc Košnik Večina izmed nas ob omembi Kitajske verjetno pomisli na poceni izdelke, ki prihajajo iz te azijske države. ...

Doživeta in Klasična Kitajska – Iz anonimnih anket

"Morda je s tem povedano vse, če rečem, da bom za vse nadaljnje izlete in potovanja najprej pogledala programe vaše agencije. Potovanje j...

Koristne informacije

VIZUM: Slovenci potrebujemo kitajski vizum. Lahko si ga uredite sami v Ljubljani ali vam ga za doplačilo uredimo mi. V zadnjem primeru vam ob prijavi pošljemo obrazec, potni list in barvno fotografijo pa nam dostavite najmanj 10 dni pred odhodom. Potni list mora biti veljaven najmanj 6 mesecev.

ZDRAVJE: Obveznih cepljenj ni.

VREME: Kitajska je ogromna dežela in zato lahko pričakujemo mnogo raznolikih podnebnih območij. Na Kitajskem poznamo vse mogoče podnebne ekstreme, od hudega mraza do izjemne vročine. Lahko pa Kitajsko geografsko razdelimo na podnebna območja:

Kitajska in kopanje v reki Li - Yangshuo1. Sever in severo – vzhod ima zimsko obdobje med novembrom in aprilom, ko so temperature izjemno nizke in pogosto padejo pod 0°C, veliko je tudi ekstremno nizkih temperatur v najbolj severno ležečih krajih. Kar je padavin, padejo v tem času. Poletja so v tem območju med majem in septembrom, so vroča in suha, dnevne temperature se dvignejo tudi nad 35°C, nočne padejo do 15°C ali nižje. To je najbolj primeren čas potovanja.

2. Osrednja Kitajska okrog reke Yangzi je znana po dolgih, vročih in tudi vlažnih poletjih, ki trajajo od aprila do oktobra. Temperature se gibljejo med 25 in 35°C, lahko tudi več. Zime so kratke, zelo hladne in takrat je največ padavin. Trajajo od decembra do februarja. Najbolj primeren čas potovanja je v poletnih mesecih.

3. Južna Kitajska ima poletno obdobje med aprilom in septembrom, ko je vroče (temperature do 38°C) in vlažno. To je tudi deževno obdobje s pogostimi plohami. Zime so kratke, med januarjem in marcem in manj hladne, kot drugod po državi. Za najbolj primeren čas potovanja tudi tukaj velja poletje.

4. Severo – zahod Kitajske je zelo vroč in suh poleti, s temperaturami do 35°C in več. Zime so zelo hladne in temperature se pogosto spustijo do -10°C ali celo nižje. Najbolj primeren čas potovanja so zato poletja.

Kitajska - Kitajski zid5. Tibet pogosto daje občutek, da se več letnih časov zgodi v enem dnevu. Značilne so ekstremne temperaturne razlike med dnevom in nočjo in tudi med soncem in senco. Pogosto dnevne temperature skočijo vse do 38°C, nočne pa se lahko spustijo tudi do 0°C v istem dnevu. Poleti so dnevi toplejši, noči pa še vedno hladne, zime pa so znane po hudem mrazu tako podnevi kot ponoči. Večino leta Tibet ne prejme veliko padavin, tako da je v vseh letnih časih zelo suho podnebje. Primeren čas potovanja je med aprilom in oktobrom.

V celoti gledano je potovanje na Kitajsko primerno v kateremkoli delu leta, potrebno je le izbrati kraje s takrat najbolj ugodnim podnebjem. Za celotno državo pa se vedno najbolj priporočajo meseci med marcem in zgodnjim novembrom, ko je v večjem delu države pomlad, poletje ali jesen in so temperature najbolj prijetne.

Več informacij na www.wunderground.com .

HRANA IN PIJAČA: Kitajska kulinarika je znana in priljubljena po celem svetu in nemalo je kitajskih restavracij izven meja države izvora te kulinarike. Prav posebno doživetje pa je preizkušanje kitajske hrane prav tam, od koder je doma, na Kitajskem. Osnova vsakega kitajskega obroka je vedno riž, kateremu se dodajo raznolike omake in priloge. Seznamu teh omak in prilog kar ni videti konca in so tako mesne, ribje kot zelenjavne. Veliko je tudi jedi z rezanci, kateri so pogosto riževi. Ker je Kitajska tako velika, se specialitete spreminjajo iz regije v regijo in dovolj je možnosti za preizkušanje. Tibet ima recimo popolnoma drugačno kulinariko, kot Kitajska sama. Kitajska kulinarika poskrbi tudi za nemalo možnosti pravih kulinaričnih izzivov za tiste najbolj drzne.

Kitajska hrana - rižNa Kitajskem je na voljo tudi dovolj svežega sadja in raznolikih slaščic. Med pijačami kraljuje vedno prisotni kitajski zeleni čaj, ne manjka pa niti ostalih zanimivih brezalkoholnih pijač na zeliščni ali sadni osnovi. Med alkoholnimi pijačami je moč poizkusiti zanimivo rumeno vino, raznorazna lokalna žganja in tudi lokalna piva.

Svetujemo vam pitje zgolj ustekleničene vode. Na Kitajskem je v vseh hotelih in restavracijah na voljo prekuhana voda, ki je pitna. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

VARNOST: Kitajska je varna dežela. Kljub pretežno prijaznim in poštenim ljudem pa se v gneči tržnic in turističnih krajev vedno gibljejo tudi žeparji, ki jim diši vaša lastnina. Priporočamo vam, da ste skozi ves čas potovanja pozorni na osebno lastnino in da ne nosite na potovanje dragocenosti ali drugih vrednejših predmetov! Agencija Oskar ne odgovarja za njihovo morebitno izgubo.

OBLEKA: Na Kitajskem smo lahko oblečeni po "evropski" modi. Predlagamo, da vaša garderoba vključuje obleko, ki zakriva kolena ("capri" polkratke hlače). S seboj je dobro imeti oblačila tako za vroče, kot hladnejše vreme. Dobro je, da ste pripravljeni na vse vremenske razmere, ki so različne glede na območje, kamor potujete. Nikjer pa kakšen dodaten kos toplih oblačil ni odveč.

Priporočljiva je dobra zaščita pred močnim soncem in zaščita pred vetrom in morebitnim dežjem. Od obutve vam priporočamo udobne zaprte čevlje, v katerih lahko dobro hodite in odprte čevlje z dobrim podplatom za vroče dni.

LOKALNA VALUTA: Yuan; 1 Yuan (= 10 jiaov) 1 Yiao (= 10 fenov)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: S kreditnimi karticami lahko plačujete v večjih trgovinah v mestih. Denar lahko dvignete tudi na bankomatih z različnimi provizijami (VISA, MASTERCARD, nekje MAESTRO). Včasih dvigovanje na bankomatih in plačevanje s kreditnimi karticami ne deluje, zato vam priporočamo dovolj gotovine za vsak slučaj!

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 20 do 25 EUR na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Kitajske v Slovenijo je 00386 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Klicna številka iz Slovenije na Kitajsko je 0086 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Telefoni so na voljo v večjih krajih, mobiteli delujejo večinoma povsod. Tudi internet je na voljo skoraj v vseh krajih.

ELEKTRIČNA NAPETOST: Napetost je 220 V in uporabljajo večinoma enake vtičnice, kot jih uporabljamo mi.

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

Velikost: 9.596.961 km2
Prebivalstvo: cca. 1,35 milijarde
Glavno mesto: Beijing (Peking)
Jezik: kitajščina oz. mandarinščina; mongolski jezik (uraden v avtonomni regiji Nei Mongol), jezik uigur (uraden v avtonomni regiji Xinjiang Uygur), tibetanski jezik (uraden v avtonomni regiji Xizang – Tibet) + mnogi jeziki številnih etničnih skupin;
Vera: večinsko taoizem in vudizem, 3-4% krščanstvo in 1-2% islam
Ureditev: komunistična država, 23 provinc, 5 avtonomnih regij in 4 mestne občine, predsednik države: Hu Jintao
Lokalni čas: GMT + 8 (za celotno državo)
Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči ...

Kitajska izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več