Kirgizija-Jurte

KIRGIZIJA

Kirgizija – Spektakularna oaza Svilene ceste

Kirgizija, prepustite se neopisljivi neskončnosti čudovite pokrajine. V Kirgiziji zaživite med ekstremno gostoljubnimi ljudmi v neokrnjeni naravi.

Seznam potovanj Kirgizija – Spektakularna oaza Svilene ceste

Kirgizija


Novice iz bloga

Kirgizija

Višinska romantična dežela, izgubljena v osrednjeazijskih prostranstvih zemljevidov sveta, je danes ena tistih dežel, s katerimi pravzap...

Koristne informacije

1. Pred potovanjem Kirgizija

VIZE: Vizum za Kirgizijo ni potreben. Potrebujemo potni list, ki je veljaven vsaj 6 mesecev po zaključku potovanja.

ZDRAVJE: Obveznih cepljenj ni. O zdravju se posvetujte na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, 1000 Ljubljana, tel.: 386 (0) 1 586-39-00, fax.: 386 (0) 1 540-31 90, info@zdravinapot.si.

KirgizijaVREME: Kirgizija ima v večini višinsko celinsko podnebje, na najvišjih nadmorskih višinah se podnebje že približa polarnemu. Le jugo – zahodna dolina Fergana ima sub – tropsko podnebje in je hkrati najbolj »vroč« predel Kirgizije.

Večina Kirgizije ima jasno zarisane letne čase z izjemno mrzlimi zimami med oktobrom in marcem, ko so temperature pogosto pod 0°C, na višjih nadmorskih višinah so zimske temperature lahko tudi zelo skrajne in še nižje kot 20°C. Sneg je v tem času zelo pogost.

Poletje v Kirgiziji traja od konca junija do začetka septembra in je zelo prijeten letni čas za potovanje. Temperature so prijetne med 15 in 25°C, lahko pa dosežejo tudi 30°C, v sub – tropskih obočjih celo do 40°C. Občasne padavine so možne, a zelo redke.

Prehodna obdobja, april in maj ter september in začetek oktobra so znana po spremenljivem, nestabilnem vremenu in možnih zelo nizkih temperaturah. Kot idealen čas za potovanje se torej priporoča poletje.

Več informacij na www.wunderground.com .

KirgizijaHRANA IN PIJAČA: Tradicionalna kirgiška kuhinja se vsa vrti okrog mesa in različnih mlečnih izdelkov. Najpogostejše je ovčje meso. Kirgiška kuhinja se je razvila kot posledica nomadskega načina življenja in je zato povsem samosvoja, hrana pa pripravljena tako, da je njena trajnost čim daljša. Meso je pripravljeno največkrat v obliki goste omake, na žaru, v juhi ali pečeno. Meso največkrat postrežejo doma narejeni rezanci ali cmoki. Zelenjavo in sadje je moč kupiti na tržnicah, ponudba je odvisna od sezone.

Kot slaščica oz. dnevni obred se v Kirgiziji pogosto postreže doma narejen ploščati kruh s čajem, h kruhu pogosto postrežejo tudi nekakšno kislo mleko. Med brezalkoholnimi pijačami je kar nekaj posebnosti, tudi za ljubitelje kulinaričnih izzivov, recimo kumys, fermentirano kobilino mleko. Od alkoholnih pijač je najpogostejše pivo, dobi pa se tudi domača vodka in kar nekaj drugih lokalnih žganih pijač.

Svetujemo vam pitje zgolj ustekleničene vode. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

VARNOST: Kirgizija je varna dežela. Ljudje so prijazni in odprti. Kljub prijaznim in poštenim ljudem pa se v gneči tržnic in turističnih krajev vedno gibljejo tudi žeparji, ki jim diši vaša lastnina.

Priporočamo vam, da ste pozorni na osebno lastnino in da ne nosite na potovanje dragocenosti ali drugih vrednejših predmetov! Agencija Oskar ne odgovarja za njihovo morebitno izgubo

KirgizijaOBLEKA: Dobro se pripravite za zaščito pred soncem (glava, vrat). Razen pohodniško/planinske obutve pa vam priporočamo odprte čevlje (močnejše sandale z dobrim podplatom) za pretežni del potovanja.

Gibali se bomo po muslimanskem svetu. Predlagamo, da vaša garderoba vključuje obleko, ki zakriva ramena, dekolte in kolena (dolgi kratki rokavi, »capri« polkratke hlače, zračna krila…).

Za hladnejše dni vzemite par volnenih nogavic in zaprto obutev, toplo volneno ali velur (flanelasto) srajco, volnen pulover ter vetrovka – in morda tudi volneno kapo!

LOKALNA VALUTA: Kirgiški Som; 1 Som (= 100 tyiynov)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Denar lahko dvignete tudi na bankomatih z različnimi provizijami (VISA, MASTERCARD), a zgolj v večjih mestih. Plačevanje s kreditnimi karticami ni pogosto. Včasih dvigovanje na bankomatih karticami ne deluje, zato vam priporočamo dovolj gotovine za vsak slučaj!

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 15 do 20 EUR na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Kirgizije v Slovenijo je 00 386 + območna št. (brez 0) + klicana številka.
Klicna številka iz Slovenije v Kirgizijo je 00 996 + območna št. (brez 0) + klicana številka.
Telefoni in internet so na voljo v večjih krajih, mobiteli delujejo v večjih mestih.

ELEKTRIČNA NAPETOST: 220 V, uporabljajo povsem enake vtičnice, kot v Sloveniji.

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

  • Velikost: 199 951 km2
  • Prebivalstvo: cca. 5,6 milijonov
  • Glavno mesto: Biškek
  • Jezik: kirgiški in ruski (uradna) + uzbeški in dungun ter še nekaj regionalnih jezikov;
  • Vera: islam 75%, ruska ortodoksna 20%, ostalo 5%;
  • Ureditev: republika, 7 provinc in 1 mestno okrožje, predsednik države: Almazbek Atambaev
  • Lokalni čas: GMT + 6
  • Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči ...

 

Kirgizija izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več