Kenija-divjina

KENIJA

Kenija-To je Afrika!

Kenija ponuja samosvoj preplet mnogih afriških nasprotij. Od divjih živali, modernih mest, masajskih vasic in bogate kulture.

Seznam potovanj Kenija-To je Afrika!

Kenija


Novice iz bloga

Ali v Afriki vedo, da prihaja čas božiča?

Piše: vodnik Roman Minilo je kako desetletje od mojega zadnjega/prvega obiska "črne celine" ali "mame Afrike", kot ji pravijo. Moje prv...

Migracije živali v savanah Kenije in Tanzanije

Velika migracija je eden izmed najbolj spektakularnih naravnih dogodkov na svetu. Več milijonov divjih živali se vsako leto zaradi suše s...

Kenija, Tanzanija in sirotišnica Kibowa

Kenija in Tanzanija z Zanzibarom je eden izmed najbolj vabljivih delov našega planeta za vse ljubitelje narave, safarijev in plemenskega ž...

Koristne informacije

VIZE: Slovenci potrebujemo vizo. Dobimo jo na letališču ob plačilu 50 USD. Potrebujemo vsaj 6 mesecev veljaven potni list po koncu potovanja.

ZDRAVJE: Obvezno je cepljenje proti rumeni mrzlici. Cepiti se je mogoče na območnih zavodih za zdravstveno varstvo. Na pot morate nujno vzeti "rumeno knjižico" - Mednarodni certifikat o cepljenju, ki ga pokažete ob vstopu v državo. O zdravju se posvetujte na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, 1000 Ljubljana, tel.: 386 (0) 1 586-39-00, fax.: 386 (0) 1 540-31 90, info@zdravinapot.si

VREME: Kenija ima izjemno razgiban teren in posledično tudi izjemno raznoliko podnebje glede na lokacijo. V enakem obdobju je lahko nekje v Keniji zelo vroče, spet drugod ekstremno hladno. Kenijska obala ima tipično tropsko podnebje z visokimi povprečnimi temperaturami skozi celo leto (med 25 in 35°C) in tipičnimi deževnimi obdobji, a so padavine nepredvidljive v kateremkoli letnem času.

Celinska območja Kenije imajo podnebje različno glede na nadmorsko višino. Vsa območja med 800 in 2000 m imajo temperature med 10 in 25°C podnevi ter še nižje ponoči. Sezone v Keniji so ne glede na to, da leži še nad ekvatorjem, takšne, kot na južni polobli. To pomeni, da je zima med julijem in avgustom ter poletje med februarjem in marcem. Hudih razlik med poletnimi in zimskimi temperaturami ni. Padavine so nepredvidljive večino leta, a jih v osrednji Keniji na splošno ni veliko.

Za najbolj primerna obdobja potovanja v Kenijo velja čas med decembrom in marcem, ko je najmanj padavin in se živali v parkih zbirajo ob vodnih virih ter obdobje med julijem in zgodnjim septembrom, ko se odvijajo večje migracije živali.

Za več informacij lahko pogledate: www.wunderground.com.

HRANA IN PIJAČA: Kenija ne pozna ene skupne nacionalne jedi, saj ima vsaka etnična skupnost svojo različico. Hrana, ki je največkrat in vsesplošno v uporabi kot zelo priljubljena in dostopna, pa je znameniti ugali. Gre za nekakšne kuhane knedlje iz belega pšeničnega zdroba, katere vedno pospremi ena priloga iz zelenjave, ki se imenuje sukuma wiki ter ena mesna priloga, nyama choma. Meso je navadno ovčje ali kozje in pripravljeno na žaru ali v omaki. Sicer je v Keniji moč poizkusiti različne specialitete, vedno pa je na mizi obliko mesa, vedno več pa je tudi vplivov kuhinj drugih dežel, še posebej azijskih Indije in Kitajske. Ti se najbolj kažejo v prigrizkih, kot sta samosa ali čapati (indijski kruh).

Sezonsko je na voljo tudi sveže tropsko sadje. Med pijačami je na voljo pri brezalkoholnih pogosto mlečni čaj, kava, sveži sokovi in različne gazirane pijače. Od alkoholnih je najbolj pogosto pivo, na voljo pa so tudi močnejše pijače, zvarjene iz priložnostnih žit, sadja.

Svetujemo vam pitje zgolj ustekleničene vode. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

VARNOST: Kenija je pretežno varna dežela. Kljub pretežno prijaznim in poštenim ljudem pa se lahko najdejo tudi nepridipravi, ki jim diši vaša lastnina.

Priporočamo vam, da ste skozi ves čas potovanja pozorni na osebno lastnino in da ne nosite na potovanje dragocenosti ali drugih vrednejših predmetov! Agencija Oskar ne odgovarja za morebitno izgubo vaše osebne lastnine. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

OBLEKA: Podobno kot pri nas. V Keniji se glede obleke ni potrebno posebej prilagajati in smo lahko oblečeni po evropski modi. So pa lokalni prebivalci precej konzervativni glede oblačenja, zato je lepo da so ramena, kolena in dekolte zakriti. Kako se torej pripraviti?

• Na splošno so preko celega leta najbolj primerna udobna športna oblačila. Obleke naj bodo zračne, bolj ohlapne in iz naravnih materialov.

• Kakšno srajco z dolgimi rokavi, ki vas bo varovala pred soncem in vetrom na safariju.

• Paziti moramo na glavo in vrat – priporočamo kapo ali klobuk, lahko tudi naglavna ruta.

• Dodajte nekaj toplih kosov oblačil (velur ali volno in vetrovko, anorak), tudi dolge hlače. Pripravljeni moramo biti na temperature od 15 - 30 stopinj.

• Obutev. Kos zaprte obutve predvsem za večji del potovanja. Športne copate ali treking čevlji. Če ne zaupate gležnjem naj vaši čevlji oprimejo gleženj. Ne pozabite pa na dobre odprte sandale z nasekano gumo (da se lepo hodi v njih in nudijo čvrst korak) za toplejše dni.

• Ne pozabite na kopalke in brisačo.

• Brisača za umivanje v kampih.

LOKALNA VALUTA: Kenijski Šiling; 1 Šiling (= 100 centov)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: S kreditnimi karticami lahko plačujete v večjih trgovinah. Denar lahko dvignete tudi na bankomatih z različnimi provizijami (VISA, MASTERCARD, nekje MAESTRO) v večjih mestih. Včasih dvigovanje na bankomatih in plačilo s kreditno kartico ne deluje, zato vam priporočamo dovolj gotovine v EUR za vsak slučaj.

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 15 do 20 EUR na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Kenije v Slovenijo je 00 386 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Klicna številka iz Slovenije v Kenijo je 00 254 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Telefoni in internet so na voljo v večjih krajih, mobiteli delujejo povsod.

ELEKTRIČNA NAPETOST: Napetost je 220 V in uporabljajo Angleške vtičnice. Priporočamo nakup adapterja.

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

Velikost: 580 367 km2

Prebivalstvo: cca. 43 milijonov

Glavno mesto: Nairobi

Jezik: angleški in swahili (uradna) + jeziki številnih etničnih skupin

Vera: protestantizem 45%, rimo – katoliška 33%, islam 10%, animizem 10%, ostala verstva 2%;

Ureditev: republika, 7 provinc in eno mestno okrožje, predsednik države: Mwai Kibaki

Lokalni čas: GMT + 3

Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči ...

Kenija izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več