Kambodža- Palača

KAMBODžA

Kambodža-Neodkriti potovalni biser

Kambodža, še neodkriti biser, ki ga turistične množice le počasi odkrivajo. Dežela, ki je v zadnjih letih pretrpela veliko hudega, danes odpira vrata turistom.

Seznam potovanj Kambodža-Neodkriti potovalni biser

Kambodža


Novice iz bloga

Kambodža - Apsara ples in kmerske duše

Piše: vodnik Janko Fritz Letošnje novo leto smo s potniki, ki so se tokrat odločili za odkrivanje zanimivega delčka Azije, pričakali ...

Kambodža - foto zgodba

Kambodža je dežela, ki leži v samem osrčju Indokitajske. Dežela, ki je svetu dala ikonski tempelj Angkor Wat, in dežela, ki se počasi...

Koristne informacije

VIZE: Vizo za Kambodžo pridobimo ob vstopu v državo. Potrebujete vsaj še 6 mesecev veljaven potni list, 2 fotografiji ter vsaj 4 prazne strani v potnem listu.

Kambodža plesalkeZDRAVJE: Obveznih cepljenj ni. Uradno je Kambodža malarično območje. Nekaj splošnih napotkov o zdravju na potovanju si lahko preberete na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje http://www.zdravinapot.si/.

VREME: Kambodža ima tipično tropsko podnebje. Zato ima tipični mokro in suho sezono. Temperature so si skozi celo leto zelo podobne in se gibljejo med 25 in 35°C. Vlažnost je značilna za celo leto, a se stopnjuje v mokri sezoni.

Suha sezona traja od novembra do aprila in so zanjo značilne povprečno tudi do 5°C višje temperature, ki pogosto sežejo do 40°C in malo padavin. Mokra sezona traja od maja do oktobra in prinese nižje temperature, ki se kljub temu redko spustijo pod 20°C in seveda več padavin, ki so monsunskega tipa, torej ni nujno, da vsak dan in dolge. Za najprimernejši čas torej velja obdobje med novembrom in aprilom.

Za več informacij lahko pogledate: www.wunderground.com.

Kambodža_Angkor WatHRANA IN PIJAČA: Hrana v Kambodži je tako kot v celotni Indokini izredno pestra. Čutijo se vplivi kitajske in tajske kuhinje. Osnovo kuhinje predstavljajo rezanci in riž, ki jih pripravijo na neskončno mnogo načinov. Velik poudarek je na različnih juhah. Priprava morskih in sladkovodnih rib na različne načine (ocvrto, pečeno, dušeno, žar) je ena izmed značilnosti kuhinje v Indokini. Seveda ne manjka sveže sezonske zelenjave in raznovrstnega sadja. Kamboška oz. khmerska kuhinja je polna posebnosti, a vse se vrti okrog riža. Riž pride na mizo v obliki riževih rezancev, moke, lepljivega riža, slaščic, kaše. Sestavine za dodatke k rižu so vedno sezonske in najbolj sveže, v družbi dišečih začimb. Pogosto je hrana pikantna, a se najdejo tudi nepikantne različice. Poizkušanje hrane v Kambodži je gotovo eno močnejših doživetij dežele.

Seveda ne manjkajo slaščice in sezonsko tropsko sadje. Čaj je nacionalna pijača, ki se pije na vsakem koraku. Poskusite lahko tudi sveže sokove. Pivo in alkohol sta lahko dostopna. Gazirane pijače so dostopne povsod.

Kambodža Batambang bazarPriporočamo vam pitje zgolj ustekleničene vode. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

VARNOST: Kambodža je varna dežela. Pozorni moramo biti na osebno lastnino. Priporočamo vam, da ste skozi ves čas potovanja pozorni na osebno lastnino in da ne nosite na potovanje dragocenosti ali drugih vrednejših predmetov! Agencija Oskar ne odgovarja za njihovo morebitno izgubo.

OBLEKA: Ni omejitev glede tradicije. Zaradi vlage in vročine priporočamo tanka in ohlapna oblačila iz naravnih materialov, v katerih vam bo najbolj udobno. Ob obisku budističnih templjev bomo pokrili ramena in kolena (tako moški kot ženske) – s tem pokažemo spoštovanje. Potrebno je paziti na zaščito pred soncem – klobuček, kapa, rutka, ... Vietnam je klimatsko zelo razgibana dežela, lahko nas preseneti občasen dež, s seboj imejte obvezno tudi toplo oblačilo (pulover, flis, …). Ne pozabite tudi na kopalke.

LOKALNA VALUTA: Kamboški Riel; 1 Riel (= 100 senov)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: S kreditnimi karticami lahko plačujete v trgovinah. Denar lahko dvignete tudi na bankomatih z različnimi provizijami (VISA, MASTERCARD, nekje MAESTRO). Včasih dvigovanje na bankomatih in plačevanje s kreditnimi karticami ne deluje, zato vam priporočamo dovolj gotovine za celo potovanje za vsak slučaj! Od gotovine vam najbolj priporočamo ameriške dolarje, s katerimi lahko plačujete tudi direktno, brez menjave v lokalno valuto.

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 20 do 25 USD na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Kambodže v Slovenijo je 00 386 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Klicna številka iz Slovenije v Kambodžo je 00 855 + območna št. (brez 0) + klicana številka.
Mobiteli tujih operaterjev v večini dežele normalno delujejo. Internet je dostopen v vseh večjih mestih.

ELEKTRIČNA NAPETOST: 220 V, ponekod 240 V, uporabljajo enake vtičnice kot pri nas.

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

  • Velikost: 181 035 km2
  • Prebivalstvo: cca. 15 milijonov
  • Glavno mesto: Phnom Penh
  • Jezik: khmerski; v uporabi sta tudi francoski in angleški jezik;
  • Vera: budizem 96,4%, islam 2,1%, ostala verstva 1,3%, neopredeljeni 0,2%;
  • Ureditev: multistrankarska demokracija pod zvezno monarhijo, 23 provinc, vodja države: kralj Norodom Sihamoni
  • Lokalni čas: GMT +7
  • Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči ...

Kambodža izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več