Jemen-Pravljična Sana

JEMEN

Jemen-Pravljični labirint čudovitih prizorov

Jemen je svet iz nekega drugega časa, ki še vedno živi starodavno plemensko sedanjost. Neopisljiv je in zato vrhunsko doživetje, polno nepozabnih vzdušij.

Seznam potovanj Jemen-Pravljični labirint čudovitih prizorov

Jemen


Novice iz bloga

Atraktivni Oskarjevci v Jemnu

V Jemnu smo turisti za domačine še vedno izredno zanimivi. Na naših potovanjih v preteklosti smo bili s skupinami deležni različnih int...

Sokotra

Eksotični otok, kjer se je že zdavnaj ustavil čas. Tu rastejo drevesa zmajeve krvi, cenjena po svojem rdečem zdravilnem izcedku. Ljud...

Z obiskom Jemna ne morete zgrešiti

Ste si zaželeli videti deželo, kjer ni potrebno iskati zgodovinskih znamenitosti, ker te le-te spremljajo na vsakem koraku? Kjer ljudje š...

Koristne informacije

VIZE: Slovenci potrebujemo jemenski vizum. Pridobimo ga ob prihodu v Jemen. Potrebujete vsaj 6 mesecev veljaven potni list (v njem ne sme biti izraelskega žiga) in barvni sken potnega lista, ki ga je potrebno dostaviti ob prijavi na potovanje.

ZDRAVJE: Obveznih cepljenj ni. O zdravju se posvetujte na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, 1000 Ljubljana, tel.: 386 (0) 1 586-39-00, fax.: 386 (0) 1 540-31 90, info@zdravinapot.si .

VREME: Klimatsko lahko Jemen razdelimo na štiri predele: območje ob Rdečem morju, osrednje višavje, puščavska območja na vzhodu ter severu in otok Sokotra.

1. Območje ob Rdečem morju – Tihama je zelo prijetno v času naše zime, med novembrom in februarjem. Poletja so lahko zelo vroča. Nekaj dežja pade v marcu in aprilu, več med julijem in septembrom. Poletne temperature so v tem območju visoke in segajo do 40°C, zimske se gibljejo med 13 in 23°C.

2. Osrednje višavje s prestolnico Sano (med 1500 in 3500 m) nima hujših podnebnih ekstremov skozi celo leto. Zime (november – februar) so mile in temperature ne padejo pod 5°C, poletja (junij – september) so topla in se temperature dvignejo do 25°C, včasih tudi več. Padavine niso značilne za vsa višinska območja, ponekod pa le in to največkrat pozimi ter v pomlad. Prehodna obdobja med poletjem in zimo so prijetno topla in z ne veliko padavinami.

3. Puščavska območja na vzhodu in severu so skozi celo leto vroča čez dan in hladna ponoči. Zimske temperature se podnevi dvignejo do 25°C, poletne do 37°C. Padavin je zelo malo.

4. Sokotra ima skozi celo leto zelo podobne temperature in ni nikoli zelo vroča ali zelo hladna. Podnebje je tukaj odvisno od vetrov. Najhujše vetrove in včasih padavine prinese poletno monsunsko obdobje med majem in septembrom, ko vetrovi dobe moč hurikanov. Tudi za ta predel Jemna je čas od jeseni do pomladi z zimo najbolj prijeten za obisk. Temperature se gibljejo med 15 in 25°C.

Za več informacij lahko pogledate: www.wunderground.com.

HRANA IN PIJAČA: Jemenska kulinarika je izrazito nekaj posebnega. Veliko vplivov tukaj ni bilo nikoli v daljni preteklosti, komaj zadnjih 300 let. Zato se je v Jemnu kulinarika oblikovala povsem izolirano in glede na možnosti sestavin, ki se jih tukaj lahko dobi. Osnovna in vedno prisotna hrana v Jemnu je kruh. Jemenski kruh je ploščat in okrogel, ponavadi zelo velik, da ga lahko ob obedu trga cela družina. Obrok se navadno začne s predjedjo nekakšne »kisle palačinke« oz. lahooh, katero se pomaga v kakšno začimbno jogurtovo omako. Glavno jed vedno pospremi riž, tako bel kot začinjen in z različnimi dodatki. Priljubljena glavna jed v Jemnu je salta, nekakšna omaka z mesom, zelenjavo, začimbami, ki se vedno postreže zelo vroča. Poleg tega se lahko postreže še druge zelenjavne ali mesne jedi. Od mesa sta najpogostejša piščančje ali ovčje. Vse je odvisno od tega, katere sestavine so na voljo v določenem obdobju.

Po obrokih in tudi vmes v Jemnu najraje pijejo sladek mlečni čaj z dodatkom kardamoma, h kateremu postrežejo piškote. Tudi sicer zelo sladkih sladic ne manjka. Od ostalih pijač je pogosta tudi kava in še množica drugih brezalkoholnih pijač, tudi sveži sadni sokovi. Alkohol prepoveduje islam in zato široko ni dostopen, včasih na voljo v boljših restavracijah.

Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

VARNOST: Jemen je sicer varna dežela, a vedno je možnost, da tam, kjer je gneča, priložnost naredi tatu. Ves čas potovanja bodite pozorni na osebno lastnino. Dragocene predmete, denar, kreditne kartice in dokument imejte vedno pri sebi. Agencija Oskar ne odgovarja za njihovo morebitno izgubo. Za kakršnakoli vprašanja vam bo na voljo vaš vodnik.

OBLEKA: Gibali se bomo po muslimanskem svetu, kjer veljajo drugačna pravila obnašanja in oblačenja kot pri nas. Za ženske priporočamo dolge hlače, majice s kratkimi rokavi naj imajo rokave čim bolj do komolcev. Sploh velja pravilo, da naj bodo pokrita kolena, ramena in dekolte. Za moške priporočamo dolge hlače (vsaj prek kolen). Volnen pulover ali srajca ne bosta odveč. Smiselno je vzeti tudi površnik proti vetru. Kot osnovno obutev predlagamo močne sandale, primerne tudi za daljše sprehode. Poleg sandal so nujne še športne copate, če pa ne zaupate povsem svojim gležnjem, vzemite lahke pohodne čevlje. Zelo pomembna je dobra zaščita pred soncem.

LOKALNA VALUTA: Jemenski Rial; 1 Rial (= 100 filsov)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Plačevanje s kreditnimi karticami je redko, prav tako dvigovanje na bankomatih, saj le-ti pogosto ne delujejo. Priporočamo, da imate s sabo dovolj gotovine za celo potovanje.

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 15 do 20 EUR dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Jemna v Slovenijo je 00 386 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Klicna številka iz Slovenije v Jemen je 00 967 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Telefoni in internet so na voljo v večjih krajih, mobiteli večinoma delujejo (simobil v primeru starih telefonov ne, ker ne najde omrežja), vendar je veliko nekajminutnih blokad linij.

ELEKTRIČNA NAPETOST: Napetost 220 V in uporabljajo vtičnice na tri luknje (tako kot v Veliki Britaniji). Adapterje se lahko kupi na licu mesta.

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

Velikost: 527 968 km2

Prebivalstvo: cca. 25 milijonov

Glavno mesto: Sana'a

Jezik: arabski;

Vera: večinsko islam, majhne judovske, krščanske in hindujske skupnosti;

Ureditev: republika, 20 governoratov in 1 mestno okrožje, predsednik države: Abd Rabuh Mansur Hadi;

Lokalni čas: GMT +3

Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči ...

 

Jemen izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več