Plaža Jamajke

JAMAJKA - PISANI OTOK

Jamajka – dom Boba Marleya in reggae glasbe

Glasba je zelo pomemben del Jamajke, kar boste hitro ugotovili že ob kratkem sprehodu vzdolž obale ali po ulicah živahnega glavnega mesta Kingston.

Potovanje Jamajka – dom Boba Marleya in reggae glasbe
Potovanja so v pripravi. Vabimo vas, da si ogledate ponudbo na sorodnih destinacijah.

V kolikor želite nam vaš interes sporočite na: info@agencija-oskar.si. Takoj, ko bodo potovanja objavljena vas obvestimo.

Jamajka

O deželi

Jamajka je tretji največji karibski otok. Domačini so potomci afriških sužnjev, zaradi česar se po svoji zgodovini in kulturi Jamajka precej razlikuje od ostalih karibskih otokov.

Kako je že pel Tomaž Domicelj? »Jamajka, kjer vsakdo pod sončnikom sedi. Kjer se sladkor, čaj in rum cedi. Kjer na palmah raste sreča.« Le kdo ne pozna te pesmi? V resničnost teh stavkov se prepričajte sami. Mi pa vam pomagamo in svetujemo kaj je na Jamajki vredno ogleda.

Vsekakor je to priljubljena turistična destinacija Montego Bay, ki slovi po živahni plaži Doctor's Cave Beach. Podobno je v Negrilu, kjer je zabava ob zvokih reggea glasbe zagotovljena, poleg tega pa se lahko od tam podate še na potapljanje do koral. Mogoče obiščete bobnarski tečaj? Tudi Treasure Beach ponuja mnogo možnosti za krajšanje časa! Vodni safari vam omogoča opazovanje delfinov in krokodilov v njihovem naravnem okolju. Prav tako pa se lahko podate do sedmih slapov, imenovanih YS.

V Kingstonu je obvezna postojanka muzej posvečen Bobu Marleyu, pot pa lahko nadaljujete na Blue Mountains, kjer se z najvišje točke, ob jasnem dnevu, vid vse do Kube. Na poti do vrha se lahko ustavite v rojstni hiši Boba Marleja in uživate ob pogledih na kavne nasade.

Po čem še slovi Jamajka?

  •  Ocho Rios, ki velja za eno najbolj atraktivnih naravnih znamenitosti.
  •  Rafting po reki Rio Grande. Dogodivščina na raftu iz bambusa, ki vas bo popeljal mimo banan in sladkornega trsa.
  •  Zgodovino Jamajke lahko spoznate z obiskom Columbus Parka. Muzej na prostem, odprt 24h.
  •  Klif Lover's Leap je dobil ime po dveh zaljubljenih sužnjih, ki sta s klifa skočila v smrt, saj nista želela, da bi ju ločili.
  •  Spanish Town z antičnimi ulicami in kolonialnimi stavbami

Dobrodošli na Jamajki! Deželi morja in sonca, ki je ponosna na svojo edinstveno zgodovino, vplivno kulturo in osupljivo pokrajino.

Koristne informacije

VIZE: Vizum je potreben. Slovenski državljani lahko za vizum zaprosijo ob prihodu na letališče (proti doplačilu cca. 25 USD) ali na Veleposlaništvu Jamajke v Berlinu.

ZDRAVJE: Za potovanje na Jamajko ni predpisanih obveznih cepljenj, priporočamo pa cepljenje proti hepatitisu A ali tudi kombinirano cepljenje proti hepatitisu A in B. Pred potovanjem se priporoča tudi, da preverite cepilni status proti tetanusu in se cepite pri svojem zdravniku z enim odmerkom, če je od zadnjega cepljenja minilo več kot 10 let. Če bo potovanje pretežno po podeželju, se priporoča tudi cepljenje proti trebušnemu tifusu. Več na http://www.zdravinapot.si.

VREME: Za Jamajko je značilno vroče tropsko podnebje, zaradi česar je popularna destinacija skozi vse leto. Največja gostota padavin pade v mesecu maju in oktobru, najvišja sezona pa je od sredine decembra do aprila, ko so zaradi večje gneče višje tudi cene. Sezona hurikanov na Jamajki traja običajno med junijem in novembrom, zato v tem obdobju priporočamo redno spremljanje mednarodnih in lokalnih vremenskih napovedi.

VARNOST:

• Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

• Stopnja kriminala je na Jamajki precej visoka, kar še posebej velja za Kingston.

• Priporočamo previdnost, izogibanje krajem zbiranj ter spremljanje informacij in napotkov lokalnih in tujih medijev.

• Na sprehodih imejte s seboj le manjši znesek denarja in tisto, kar resnično potrebujete.

• Ne nosite s sabo dragocenosti kot so zlatnina, drage ure, draga tehnična oprema.

• Naredite fotokopije osebnih dokumentov.

• Potni list in ostale dokumente shranjujte zaklenjene v hotelskem sefu.

Agencija Oskar ne odgovarja za morebitno izgubo vaše osebne lastnine.

LOKALNA VALUTA: Jamajški dolar.

ELEKTRIČNA NAPETOST: 110 V. Nekateri hoteli imajo električno napetost 220 V. Potrebujete adapter, saj imajo ameriške električne vtičnice – 3 vilični adapterji.

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: S kreditnimi karticami lahko plačujete v trgovinah. Denar lahko dvignete tudi na bankomatih z različnimi provizijami (VISA, MASTERCARD, nekje MAESTRO). Včasih dvigovanje na bankomatih ne deluje, zato vam priporočamo manjši znesek gotovine za vsak slučaj!

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka za klice iz Slovenije je 001-876.

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

Velikost: 10.991 km2

Prebivalstvo: 2. 826.000

Glavno mesto: Kingston

Jezik: Uradni jezik je angleščina.

Vera: Protestanti predstavljajo večino verske skupnosti. Ostali so rimokatoliki in drugi.

Ureditev: Neodvisna država v okviru britanskega Commonwealtha; ustavna parlamentarna demokracija.

Lokalni čas: UTC -5. Časovna razlika s Slovenijo je -6 ur, v poletnem času -7h.

Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči ...

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več