Iran

IRAN

Iran-Drugačen, skrivnosten, neprimerljiv

Iran je drugačen, skrivnosten in neprimerljiv svet, ki vedno znova očara obiskovalce.

Seznam potovanj Iran-Drugačen, skrivnosten, neprimerljiv

Iran


Novice iz bloga

Iransko doživetje v sliki

Iran je res nekaj posebnega, saj obisk zahteva od obiskovalca različne prilagoditve. Vzbuja številne predsodke, v resnici pa je to dežela...

Vtisi potnikov iz oktobrskih potovanj

Vtisi potnikov Rim in Asissi »Na svetu je preveč poti za kratko človeško življenje!« »Večno mesto Rim vedno navdihuje« »To je b...

Zakaj v Iranski pravljici ni vključen Teheran

Piše: Oskar Iran je izjemna dežela in snovi za potovalnega sladokusca je kolikor želite. Mesece in mesece bi lahko potovali in raziskova...

Koristne informacije

VIZE: Slovenci potrebujemo iransko vizo. Najmanj 35 dni pred odhodom predložite izpolnjen obrazec (predloži Agencija Oskar). Najkasneje 15 dni pred odhodom predložite 2 fotografiji ter vsaj 9 mesecev veljaven potni list (v njem ne sme biti izraelskega žiga).

IranZDRAVJE: Obveznih cepljenj ni. O zdravju se posvetujte na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, 1000 Ljubljana, tel.: 386 (0) 1 586-39-00, fax.: 386 (0) 1 540-31 90, info@zdravinapot.si.

VREME: Zaradi svoje velikosti, razgibanosti terena in nadmorskih višin pozna Iran velike podnebne ekstreme. Zime (december – februar) so izjemno hladne, poletja (junij – avgust) so lahko zelo vroča. Padavine so najbolj pogoste v severo – zahodnem predelu Irana, a še tam jih ni zelo veliko. Drugod so zelo redke, saj je precej Irana pol – puščavskega oz. puščavskega.

Za najbolj prijetno obdobje za potovanje z vidika vremena velja čas med marcem in junijem ter september in oktober (pomlad in jesen). Prav tako sta za potovanje primerna poletna meseca julij in avgust z določeno mero prilagoditve na visoke temperature.

Spomladi in jeseni so temperature v večjem delu Irana najbolj prijetne in se gibljejo med 20 in 30°C podnevi (lahko tudi več ali manj glede na območje), ponoči lahko padejo do 10°C ali nižje. Padavin je malo ali nič. Poletni meseci imajo znatno višje dnevne temperature, ki sežejo tudi do 40°C, nočne pa so lahko tudi precej nižje.

Več informacij na www.wunderground.com .

Tabriz-ne ni krompir ampak iranska rdeča pesaHRANA IN PIJAČA: Iranska kulinarika je zelo pestra in nekaj posebnega. Zaradi svoje strateške lokacije na trgovskih poteh, so na iransko kulinariko močno vplivale tudi sosednje dežele. Mnogo jedi, ki so danes značilne v deželah Bližnjega vzhoda, ima tudi svoj izvor v Iranu. V Iranu je med jedmi mnogo mesnih v obliki tako praženega mesa, kot mesa na žaru, mesa v obliki kakšnih omak. Seveda so na voljo tudi zelenjavne omake in druge brezmesne jedi. Pogoste so tudi goste juhe in solate. Priloga je največkrat beli riž. Iranci so tudi umetniki v uporabi začimb in s posebnimi mešanicami le-teh ustvarijo še posebej nepozabne okuse.

Na voljo je tudi mnogo odličnih slaščic, že sam sladoled naj bi izviral prav iz Irana in sezonsko tudi različno sadje. Od pijač so na voljo raznovrstne okusne brezalkoholne pijače, saj zakon prepoveduje alkohol v kakršnikoli obliki. Lahko pa boste poizkusili številne šerbete, sadne sokove, različne čaje, jogurtove napitke,…

Svetujemo vam pitje zgolj ustekleničene vode. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

VARNOST: Iran je varna dežela. Ljudje so prijazni in odprti. Kljub prijaznim in poštenim ljudem pa se v gneči tržnic in turističnih krajev vedno gibljejo tudi žeparji, ki jim diši vaša lastnina.

Priporočamo vam, da ste pozorni na osebno lastnino in da ne nosite na potovanje dragocenosti ali drugih vrednejših predmetov! Agencija Oskar ne odgovarja za njihovo morebitno izgubo.

OBLEKA: V Iranu so uradno predpisana naslednja pravila oblačenja:

Moški: Obvezno dolge hlače. Kratkih hlač ne potrebujemo in jih lahko pustite doma. Majice s kratkimi rokavi so dovoljene.

Iranske ženskeŽenske: Lasje morajo biti pokriti z ruto (ruta je lahko katerikoli barve). Tunika mora segati do zapestja in do sredine stegen (še bolje do gležnjev). Naj bo zelo ohlapna in ne prosojna, da se ne opazi silhueta. Pod tuniko lahko nosite karkoli želite, spodaj pa so obvezne dolge hlače ali dolgo krilo do gležnjev. Vzemite torej s seboj vsaj 1 ruto, ki vam pokrije lase in kakšne sponke za lase, da vam ne bodo nagajali. Rute in mantle (iranske tunike) bomo lahko prve dni kupili v Iranu.

Pripravite se na toplo vreme, nekaj tople obleke pa nikoli ne škodi. Dobro se pripravite za zaščito pred soncem (glava, vrat). Razen udobne in uhojene pohodniške obutve, vam priporočamo odprte čevlje (močnejše sandale z dobrim podplatom) za pretežni del potovanja. Sandale so lahko spredaj odprte tudi za ženske.

LOKALNA VALUTA: Iranski rial

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Kreditne kartice niso v uporabi, bankomati na tuje kartice ne delujejo. S seboj vzemite dovolj gotovine za celotno potovanje.

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 10 do 15 EUR na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Irana v Slovenijo je 00 386 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Klicna številka iz Slovenije v Iran je 00 98 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Telefoni in internet so na voljo v večjih krajih, mobiteli delujejo v večjih mestih, sicer pa povezave niso dobre.

ELEKTRIČNA NAPETOST: Napetost 220 V in uporabljajo enake vtičnice, kot v Sloveniji.

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

Velikost: 1.648.195 km2
Prebivalstvo: cca. 79 milijonov
Glavno mesto: Tehran
Jezik: perzijski (uradni jezik) + množica jezikov različnih etničnih skupin
Vera: šiitski islam 89%, sunitski islam 9%, ostalo 2% (zoroastrianizem, judovstvo, krščanstvo)
Ureditev: teokratska republika, 31 provinc, suvereni vodja: Ali Hoseini – Khamenei
Lokalni čas: GMT + 3,5
Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči ...

Iran izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več