• Radžastan z Džajzelmerjem in kameljim safarijem
  • čutni Puškar, Džajpur in veličastni Taj Mahal
  • Varanasi – mesto smrti, sikhovski Amritsar in podhimalajska Mc Leod Ganj

Radžastan, sveti Ganges in Himalaja - POSEBNA PONUDBA

Radžastan, sveti Ganges in Himalaja - POSEBNA PONUDBA - V PRIPRAVI

1. dan LJUBLJANA - DELHI. Zbor na ljubljanskem letališču, ter polet preko enega evropskih letališč proti Delhiju. (letalo)

2. dan DELHI - MANDAWA . Po pristanku v Delhiju, se vkrcamo na avtobus in potujemo v puščavski Radžastan. Prve indijske slike bežijo mimo nas… Obiščemo najlepše havelije v Indiji, prvo navdušenje nad lokalno arhitekturo. Zgodnji prihod v hotel. Počitek in prvo raziskovanje indijskega mesteca. (H, Z)  

3. dan MANDAWA – BIKANER. Preko 10.000 srčkanih reinkarniranih pripovedovalcev zgodb z brčicami okoli gobčka skaklja pod našimi nogami… Prisluhnemo njih šepetu neskončnih zgodb. Sorodniki prijaznih veveric, le z drugim imenom – podgane! Pazite torej, kako živite – da se kaj takega tudi vam ne zgodi. V starem Bikanerju se je ustavil čas… Na sprehodu si ogledamo čudovite hiše mestnih bogatašev in doživimo prvo pravo, kaj simpatično Indijo! (H, Z) 

4. dan BIKANER – puščavski safari - DŽAJZELMER. Zgodaj zjutraj zapustimo tresoče ceste in gnečo mestnih ulic in se za dan s kamelami odzibljemo v puščavo. Kot so nekdaj potovali karavanarji… in danes tako počno tihotapci. Mi pa se na spakljivih velblodih mučimo kar iz lastnega užitka! Naj bo mlečna cesta boter lepim sanjam, naj vam dene miren spanec ob zavijanju puščavskih kojotov! Hec. Vožnja v Džajzelmer in nočitev. (H, ZK) 

5. dan DŽAJZELMER. Ena najbolj mogočnih trdnjav na svetu. Dopoldanski ogled starega mesta in vzpon na obzidje za čudovitimi pogledi po okolici. Prosto popoldne za raziskovanje ali morda ajurvedsko masažo! Še en graščaški večer. (H, Z)  

6. dan DŽAJZELMER - DŽODPUR . Vožnja v modro mesto Džodpur. Res držijo Kiplingove besede, da je utrdba Meherangar delo titanov in ne človeških rok! Prevzame nas čudovit pogled na modra obzidja starega mesta. Sprehod iz trdnjave in uživanje v svojevrstnem vzdušju tržnice Sardar. (H, Z)  

7. dan DŽODPUR – RANAKPUR – UDAJPUR. Džainistični tempelj v Ranakpurju je eden najlepših. Svetišče iz 15. stoletja je podprto s 1444 stebri in dva si nista enaka. Še en kamenček v indijskem kalejdoskopu. Sprehod po vaškem okolju prave Indije in večerni prihod v romantični Udajpur. Če bo dovolj vode, še vožnja s čolnom do otočka Džagmandir na jezeru Pičola. (H, Z)  

8. dan UDAJPUR. Obdan z griči na obali dveh jezerc je Udajpur slikovito mesto. Obiščemo mestno palačo, kristalno galerijo in svetišče Džagdiš… Popoldne se prepustimo mestnemu vzdušju ter morda obiščemo kulturni park. Kaj pa ajurvedska masaža? (H, Z)  

9. dan UDAIPUR – ADŽMER – PUŠKAR. Slikovita vožnja proti Adžmerju, najsvetejšem muslimanskem mestu v Indiji. Vzdušje ob grobnici perzijskega sufija Dargah prav moramo doživeti! A tudi sprehod po mestu je vedno poln spontanih doživetij. Vožnja z volovskimi vpregami… in sončni zahod na kopalnih ploščadih v Puškarju - tokrat hindujskem romarskem svetišču. (H, Z)  

10. dan PUŠKAR. Jutranji sprehod do Savitrijinega svetišča (1,5 ure hoje) s pogledom na mesto in okoliško puščavo. Po ogledu edinega Brahminega templja v Indiji še sprehod okoli jezerca in prosto za uživanje in zapravljanje. Še en sončni zahod ob zvokih bobnov… (H, Z)  

11. dan PUŠKAR – DŽAJPUR. Rožnato mesto Džajpur je radžastanska prestolnica in slovi po pročelju palače vetrov, Hawa mahal… Tu je tudi stari astronomski observatorij Jantar Mantar… Na slonjih hrbtih (za doplačilo in v skladu z možnostjo) jezdimo do mogočne utrdbe Amber. Radžputska palača je enkratna zmes srednjeazijskega in indijskega… Nas prevzame kombinacija ali veličastnost maharadžarskega vzdušja?! (H, Z)  

12. dan DŽAJPUR – AGRA . Slovo Radžastanu. Na poti v Agro obiščemo Fathepur Sikri, nekdaj mogočno prestolnico mogula Akbarja. Danes mesto duhov, a znotraj mestnega obzidja lahko med palačami, mavzoleji in vrtovi začutimo bogastvo in užitek takratnega življenja. Pa uživajmo še mi. (H, Z)  

13. dan AGRA – spalnik v MIRZAPUR. Ogled mesta začnemo z mogočno Rdečo trdnjavo ter "malim Tadžem". Po obisku Petkove mošeje raziščemo slikovito tržnico Kinari… V sončnem zahodu se poklonimo dragulju mogulske arhitekture, vrhuncu indijskih znamenitosti, večnemu spomeniku ljubezni, Tadž Mahalu. Nočitev v spalniku za Mirzapur. (PT, Z) 

14. dan MIRZAPUR – ladjica po Gangesu – VARANASI. Vkrcamo se v čolne in po sveti reki drsimo med polji in vasicami, kmetijami in podeželsko idilo. Post, mir in spokoj v duši, mletje preteklih vtisov in doživetij ter pomiritev s samim seboj je najboljša priprava za vstop v Šivino mesto smrti – Varanasi! A je Varanasi tudi mesto prerojenja, ponovnega rojstva. Vsakemu po željah, vsem pa zanimivo! Ob sončnem zahodu zamaknjeno prepevamo s hindujci v večerni molitvi na obrežnih kopalnih ploščadih svete reke Ganges. (H, Z)

15. VARANASI – spalnik v DELHI . "Večno mesto" poimenovano tudi Kashi (mesto življenja, Šivino mesto smrti in prerojenja), (vsaj do časov Babilona in Teb!) je bilo vedno hindujsko središče. Jutranji izlet s čolnom po Gangesu bo za mnoge eden vrhuncev tega potovanja. V rdeče oranžni svetlobi prebujajočega se dneva na številnih kopalnih ploščadih verniki spirajo s sebe človeške zmote. V Sarnatu doživimo vzdušje Budove prve pridige. "Prerojenje" je "po želji", vsi pa raziščemo kopalne ploščadi in stare ozke uličice… Nočitev v spalniku za Delhi. (PT, Z)

16. dan DELHI – AMRITSAR. Po prihodu ogled Kutab Minarja. Dnevni počitek v hotelu, popoldne pa nadaljujemo s slovitim vlakom "Puščica" proti Amritsarju. Večerja na vlaku. Sikhovska duhovna in kulturna prestolnica je bila vedno zavita v mistiko – bojeviti in samobitni prebivalci s svojo vero, bradati in turbani nekje med hinduizmom in muslimanstvom… Vožnja do hotel in nočitev. (H, vlak, ZV)

17. dan AMRITSAR Zgodaj zjutraj ne smemo zamuditi prav posebnega vzdušja Zlatega templja, najsvetejšega kraja sikhovske religije. Prevzame nas mir v marmorno belino odetega in z zlatom kritega svetišča. Nekaj ur preživimo med romarji ob svetem ribniku, ob poslušanju svetih himen in opazovanju pobožnih romarskih ritualov... Staro mesto pa je svet zase – neka druga Indija, ki je do sedaj še nismo spoznali. (H, Z)

18. dan AMRITSAR - MC LEOD GANDŽ. Jutranja vožnja po nižinskem Pandžabu mimo Pathankota v himalajsko gorovje - osvežitev in kontrast prejšnji Indiji - kot naročeno za panoramske sprehode. Na višini 1.770 m , med iglastimi gozdovi, pod obronki čez 5.000 m visokega gorovja Dauladarja spoznamo nov obraz Indije - Budizem in indijsko strpnost, ki daje dom tibetanskim beguncem in jim omogoča politično delovanje. Privoščimo si raziskovanje budistične vasice, prileže se tibetanska masaža ali pa samo posedanje ob čaju s pogledom na himalajske vršace. (H, Z)

19. dan MC LEOD GANJ – PATHANKOT - DELHI. Okolica kar kliče po raziskovanju in dolgem jutranjem sprehodu. Tu je sedež tibetanske vlade v izgnanstvu in bivališče Dalajlame, številne gompe, astrološki inštitut, tibetanski muzej, ki nam predstavi novejšo tibetasko zgodovino… Popoldanska vožnja do Pathankota in nočitev na spalniku v Delhi. (PT,Z)

20. dan DELHI. Po prihodu si privoščimo ogled glavnih mestnih znamenitosti – Petkovo mošejo, Vrata Indije, se zapeljemo mimo rezidence današnjega predsednika države in parlamenta ter si privoščimo zadnje urice na glavni mestni tržnici Pahar Ganj. (H, Z)

21. dan DELHI – LJUBLJANA. Jutranji odhod na letališče in polet proti Evropi in dalje proti Ljubljani. (Z, letalo)

Odhod je lahko iz Benetk ali drugih bližnjih letališč, organiziran je avtobusni prevoz iz Ljubljane.

Prikaži več
Skrij

Sorodna potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več