Slapovi Krke

HRVAšKA

Hrvaška - Dežela otokov, kravat ter burne zgodovine

Nenavadna oblika Hrvaške obeta tri tipe pokrajin; Panonsko s svetovljanskim Zagrebom, Gorski Kotar, ki diši po Alpah, mediteransko Istro, Kvarner in Dalmacijo.

Seznam potovanj Hrvaška - Dežela otokov, kravat ter burne zgodovine

Hrvaška


Novice iz bloga

IŽ - Razpored delavnic in seminarjev 2016

Iž - počitnice za dušo Program tedenskih delavnic in seminarjev za leto 2016 najdete TUKAJ. Vabljeni tudi na praktično dopustniško de...

O deželi

Z našo sosedo Hrvaško smo bili Slovenci dolga stoletja povezani. Zdaj smo že več kot 20 let sosedje, še vedno pa radi zahajamo na hrvaško morje in se tam počutimo kot doma.

Zaradi velike pokrajinske različnosti ponuja dežela (56.542 km2 in 4,3 milijona prebivalcev) veliko možnosti. Panonska Hrvaška je umirjena, kmetijsko pomembna, ob Savi in Dravi so zanimive mrtvice in zaščiten poplavni gozd. Obiščemo glavno mesto Zagreb in protiturški trdnjavi Karlovac in Varaždin. Za nameček pa še Krapino in novi muzej o kamenodobnem Krapinskem človeku.

Ljubiteljem gora bomo predstavili skrivnostni Gorski Kotar, razgledno Učko in fantastičen greben Velebita, kjer bomo hodili v neokrnjeni naravi in uživali razglede.

Nizali bomo hrvaške otoke, nabirali zelišča (lovor, brinje, sivko, rožmarin), iskali lepe plaže, raziskovali samostane in cerkvice ter uživali ob dobri hrani. V Istri nas bo zanimala trojezična notranjost, kjer se stikajo hrvaški, italijanski in slovenski narod, obiskali bomo najmanjši mesti na svetu – Hum in Roč, ter vedno privlačno Pulo z odlično ohranjenimi rimskimi spomeniki.

Zgodovina Hrvaške je pestra in pomembna. Nastala je sredi 7. stoletja in postala vojvodina sredi 9. stoletja. Stoletje kasneje je bila povzdignjena v kraljestvo, več stoletij bila v uniji z Ogrsko, kasneje v okviru Habsburške monarhije. Leta 1918 pa je bila ena od ustanoviteljic kasnejše Kraljevine Jugoslavije. Neodvisna država je nastala 25. junija 1991.

Zakaj na Hrvaško ?

  •  ker je v Zagrebu zelo lepo urejeno mestno jedro, privlačen živalski vrt in se po ulicah lahko peljemo s tramvajem
  •  ker nas hrvaška obala vedno znova neustavljivo privlači
  •  ker nam številni otoki ponujajo izhod iz norenja vsakodnevnega sveta (mi jih bomo prekolesarili)
  •  ker ima Dalmacija svoj čar z otožnim dalmatinskim melosom, vonjem po začimbah, ribah in olivnem olju ter s sladkim vincem
  •  ker je dežela blizu ter nam je ljuba in domača
  •  Split, Zadar, Dubrovnik, Pula – slovita rimska mesta
  •  osupljivi nacionalni parki – Paklenica, Plitvička jezera, Slapovi Krke, Učka
  •  gradovi v nekdanji Vojni krajini, ki je zelo trpela v času turških obleganj
  •  presenetljivo Lonjsko polje ob reki Savi, kjer se nam odprejo povsem nova obzorja

Hrvaška izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več