Gvatemala-Lava

GVATEMALA

Gvatemala-Srednja Amerika

Gvatemala je privlačna dežela Srednje Amerike. Vulkanski vrhovi, čarobno jezero Atitlan, polovica majevskega prebivalstva in še mnogo več vabijo v Gvatemalo.

Seznam potovanj Gvatemala-Srednja Amerika

Gvatemala


Koristne informacije

VIZE: Vize za Gvatemalo ne potrebujemo. Potrebujemo le po koncu potovanja še 6 mesecev veljaven potni list.

ZDRAVJE: Obveznih cepljenj ni. Na nekaterih območjih obstaja možnost okužbe z malarijo. O zdravju se posvetujte na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, 1000 Ljubljana, tel.: 386 (0) 1 586-39-00, fax.: 386 (0) 1 540-31 90, info@zdravinapot.si.

Barve GvatemaleVREME: Gvatemala ima izraziti mokro in suho sezono. Temperature bolj ali manj ostajajo enake skozi celo leto. Količina padavin pa niha od praktično nič do večjih količin vode v posameznih mesecih. Mokro obdobje traja od Junija do Oktobra in suho obdobje od sredine Novembra do Maja. Ne glede na ti dve izraziti in predvidljivi obdobji se tako kot po vsem svetu dogajajo nepričakovani vremenski pojavi, kot so nalivi v suhem obdobju ali suša med deževnim obdobjem. Območje večkrat letno (V mokrem obdobju) prizadenejo hurikani. Vreme na potovanju se razlikuje tudi glede na območje, kjer se nahajamo:

1. Gorska območja (jezero Atitlan, Antigua): temperature se gibljejo med 18 in 28°C tekom dneva ter med 5 in 15°C ponoči. Poznamo suho obdobje med sredino Novembra in Majem ter mokro med Junijem in Oktobrom. V gorskem svetu skoraj ni vlage.

2. Nižinska, obalna območja (Livingston, Flores, Tikal): temperature se gibljejo med 25 in 35°C tekom dneva ter med 15 in 25°C ponoči. Tudi tukaj sta izraziti suha in mokra sezona, več je vlage in možnosti za občasne plohe.

Več informacij na www.wunderground.com .

HRANA IN PIJAČA: Gvatemala si mnogo specialitet deli s sosedo Mehiko, ponaša pa se tudi z mnogimi svojimi. Še posebej rodovitna vulkanska gorska prst je idealna za gojenje domačih sestavin te pestre kulinarike. Vse to začinijo na svoj način in dobimo okusne jedi, katere pogosto pospremijo značilni tamalesi – jedmi iz koruznega zdroba, bodisi zgolj kuhanimi ali polnjenimi z različnimi nadevi. V Gvatemali veliko obrokov pospremijo tortilje, ploščati okrogli kruhki iz moke in vode. Med glavnimi jedmi je veliko mesnih, ob morju ribjih. Ne manjka niti zelenjavnih poslastic, med katerimi kraljuje avokadov guacamole, ki je lahko predjed ali pospremi glavno jed, včasih celo namesto sladice. Zelo pogoste so tudi jedi s polnjeno zelenjavo, npr. paprikami, bučkami, paradižniki. Polnila so večinoma mesna. Vsa hrana je prefinjeno začinjena in pogosto tudi pekoča, a je vedno moč najti nepekoče alternative.

Sladice mnogokrat bazirajo na čokoladi, saj v Gvatemali raste veliko kakavovih dreves, mnogo pa je tudi »sladke« zapuščine kolonizatorjev Špancev. Sezonsko je na voljo tudi dovolj okusnega tropskega sadja, saj Gvatemala slovi kot pomembna proizvajalka sadja na splošno. Med pijačami pri brezalkoholnih kraljuje kava, saj je veliko raste v gvatemalskih višavjih, obstaja pa tudi množica drugih brezalkoholnih pijač. Med alkoholnimi je najbolj priljubljeno pivo in med pivi tisto znamke Gallo (petelin). Tudi Gvatemala pozna tako kot Mehika mnogo različic tequile in mezkala (pijača s črvom), rum v karibskem območju ter druge žgane pijače.

Svetujemo vam pitje zgolj ustekleničene vode. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

VARNOST: Gvatemala je varna dežela. Kljub temu je pomembna previdnost, še posebej v krajih, kjer je veliko gneče, kot so tržnice.

Priporočamo vam, da ste ves čas pozorni na osebno lastnino in da ne nosite na potovanje dragocenosti ali drugih vrednejših predmetov! Agencija Oskar ne odgovarja za njihovo morebitno izgubo.

Gvatemala-avtobusOBLEKA: V tradiciji ni nobenih omejitev glede oblačenja. Kljub temu vam priporočamo nevpadljiva in seveda udobna oblačila.
Pripravite se na zelo raznolike vremenske razmere. Ne pozabite na dobro vetrovko in termo velur. Dobro se zaščitite pred soncem, saj je mnogo krajev na velikih nadmorskih višinah, kjer je sonce zelo močno. Priskrbite si zaščitno kremo z močnim zaščitnim faktorjem in ne pozabite na pokrivalo za glavo in vrat. Razen pohodne obutve (lahki treking čevlji) vam priporočamo tudi odprte čevlje (močnejše sandale z dobrim podplatom) za večji del potovanja. Ne pozabite na kopalke in brisačo.

LOKALNA VALUTA: Gvatemalski Quetzal – oznaka Q (1Q = 100 centavosov)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: S kreditnimi karticami lahko plačujete v večjih trgovinah v mestih. Denar lahko dvignete tudi na bankomatih z različnimi provizijami (VISA, MASTERCARD, nekje MAESTRO). Včasih dvigovanje na bankomatih in plačevanje s kreditnimi karticami ne deluje, zato vam priporočamo dovolj gotovine za vsak slučaj!

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 15 do 20 EUR na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Gvatemale v Slovenijo je 00386 + območna št. (brez 0) + klicana številka.
Klicna številka iz Slovenije v Gvatemalo je 00 502 + območna št. (brez 0) + klicana številka.
Telefoni so na voljo večino naše poti. Mobilni telefoni delujejo v vseh večjih mestih, na podeželju je pokritost slabša. Priporočamo, da se pred odhodom prepričate pri svojem mobilnem operaterju, če vaš tip aparata deluje na področju Gvatemale. Internet je na voljo v večjih krajih na naši poti, brezžični internet pa tudi na mnogih krajih.

ELEKTRIČNA NAPETOST: 120V/Hz. Veliko vtičnic je prilagojenih našim napravam, ponekod se potrebuje adapter za vtičnice s ploščatima odprtinama.

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

  • Velikost: 108,889km2
  • Prebivalstvo: cca. 14 milijonov
  • Glavno mesto: Guatemala City
  • Jezik: španski in 23 staroselskih jezikov
  • Vera: rimskokatoliška 50-60%, protestantska 40%, vzhodno – ortodoksna 3%, domorodna verovanja 1%
  • Ureditev: federativna demokratična republika, 22 departmajev, predsednik države: Otto Fernando Perez Molina
  • Lokalni čas: GMT -6
  • Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči ...

Gvatemala izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več