Kreta-Agios Nikolaus

GRčIJA

Grčija - Dežela oljk in slikovite zgodovine

Grčija, dežela številnih otokov, polotokov, antičnih templjev in gledališč, domovina Olimpijskih iger, sladkih pomaranč in dišečega lovorja ter ponosnih Grkov.

Seznam potovanj Grčija - Dežela oljk in slikovite zgodovine

Grčija


Novice iz bloga

Moja Kreta

Piše: vodnica DašaKreta mi je sedla v srce.Na svojih poteh po svetu, po tej naši ljubi zemljici, velikokrat premišljujem, kje bi lahko ...

Planinska Kreta - Vzpon na Psiloritis in Gigilos

Piše: vodnik Maj Vzpon na Psiloritis Naš prvi gorski cilj na potovanju je bil vzpon na Psiloritis, oziroma goro Idi, kot jo tudi poime...

Vtisi s potovanja po Kreti 20.6. - 27.6.2015

Piše: sopotnica Vlasta Dober teden je že minil, odkar sem se vrnila z Oskarjevega potepanja po Kreti. Zame je bilo to Doživetje z veli...

O deželi

Na skrajnem jugu Balkanskega polotoka leži geografsko razgibana ter zgodovinsko in vsestransko privlačna dežela Grčija. Ni velika – 132.000 km2 - in ne gosto naseljena – 10,8 milijonov prebivalcev – vsekakor pa ena najbolj razgibanih na svetu! To je dežela tisočerih otokov in otočkov, ki leži med Egejskim in Jonskim morjem – Kikladi, Egejski otoki, Jonski otoki, Dodekadi, Kreta na skrajnem jugu. Tudi kopenska Grčija ima razgibane obale s številnimi polotoki – Peloponez, Tesaloniki, … Njena obala skupaj meri kar 11.600 km! Kar 80 % vsega ozemlja Grčije pa so gore, ki večinoma pripadajo mladonagubanemu gorovju Pindos (najvišji vrh Grčije je skrivnostni Olimp, gora in bivališče grških bogov, visoka 2.917 m).

Grčija-Atene-Akropolis-Zeusov tempeljGlavno mesto so Atene; toplo, prijazno mediteransko mesto z 2 milijonoma prebivalcev, kjer je vsak kamen na naši poti del zgodovine. 94% prebivalcev Grčije je Grkov, 4 % Albancev in 2 % drugih. Danes je Grčija demokratična republika z razvitim gospodarstvom, visokim standardom življenja in je članica vseh pomembnih mednarodnih organizacij (OZN, Evropska unija, …). Skupno valuto evro uporablja od leta 2001.

Zaradi prijetnega mediteranskega podnebja (vroča, dolga, sušna poletja ter kratke in mile zime, sneg v gorah, ki je vir vodnih zalog, obilno zimsko deževje) in bujnega mediteranskega rastja (oljke, agrumi, vinska trta, različna zelenjava, sadje, mediteranske začimbe) ter uspešnega ribolova, je bila dežela naseljena že v mlajši kameni dobi.

V Grčijo torej ne potujemo samo zaradi številnih izjemnih naravnih lepot, ampak tudi zaradi zgodovine, ki nas še vedno vznemirja in buri našo domišljijo. Vsak film, ki je posnet po nekem koščku grške zgodovine, je vedno uspešnica (Troja, 300, Aleksander, …)! Zanesljivo lahko rečemo, da ima vsa sodobna evropska filozofija, literatura, znanost, politika, sodstvo, umetnost, demokracija, šport in celo odnos do prostega časa, svoje korenine in začetke v stari Grčiji.

Danes pa Grčijo vidimo kot privlačno turistično destinacijo, kjer se prelepe plaže , vrhunska kulinarika, edinstvena kultura in osupljiva zgodovina prepletajo v lovorjev venček….

Zakaj z nami v Grčijo?

 • Grčija je privlačna turistična destinacija, kjer se prelepe plaže, vrhunska kulinarika, edinstvena kultura in osupljiva zgodovina prepletajo v zmagovalni lovorjev venček ….
 • Atene so danes mešanica antičnih spomenikov (Akropola s Partenonom, antično gledališče, …) , gostega prometa, senčnih parkov, očarljivih restavracij in vzhodnjaških bazarjev
 • obiščemo znano preročišče Delfi, v Meteori se povzpnemo na skalne stolpe, na katerih so ortodoksni samostani
 • obiščemo Peloponez – kiklopske zidove in jaškaste grobove v Mikenah, prizorišče prvih olimpijskih iger v Olimpiji, največje antično gledališče v Patrasu
 • ljubitelji gora in legend se lahko povzpnejo na Olimp, goro grških bogov
 • vsak grški otok je nekaj posebnega; mi vam predlagamo Mikonos, Karpatos, Delos, Samos, Krf, Kefalonija, Lefkada, Kos, Santorini, …

 • grška kuhinja navduši z videzom, vonjavami in okusom – souvlaki (mesna nabodalca), gyros, grške omlete, grška solata, feta sir, jogurt z medom in oreščki, bureki s sirom in krompirjem, koftice, pa omamne sladice in grška kava.

Kreta – o deželi

Kreta je največji grški otok (8336 km2) in peti največji v Mediteranskem morju. Na njem živi 623.015 prebivalcev. Otok je podolgovate oblike, od zahoda proti vzhodu je razdalja kar 260 km, razdalja med severno in južno obalo pa je na najožjem delu 12 km, na najširšem pa 60 km. Najvišja točka otoka je gora Mont Idi ali Psiloritis, visoka 2456 m. Otok na jugu obdaja Libijsko morje, na severu Kretsko, na vzhodu Karpatsko in na zahodu Mirtojsko morje. Obale skupaj merijo več kot 1000 km. Glavno mesto Krete je Heraklion.

Kreta ima blago mediteransko podnebje, dolga sušna in vroča poletja, kratke mile zime. V hribih (Bele gore – Lefka Ori, Mont Idi, gore Dikti in Kedros) pade pozimi tudi 2 ali več metrov snega. To pa je odlična vodna zaloga za pomlad in poletje. Slikoviti kanjoni, kjer voda nikoli ne presahne, vodijo z gora in so vredni ogleda – Samaria, Imbros, Platanias, Kato Zakros – Kanjon smrti ... Kreta je izredno zelena, tu je na tisoče oljk, vinskih trt, limonovcev, pomarančevcev, granatnih jablan, figovcev, mandljevcev in vse mediteranske zelenjave, ki si jo lahko predstavljamo. Prav ta rodovitnost, milo podnebje in izjemen prometni položaj pa je razlog za bogato zgodovino.

Grčija-Krf-kanal ljubezniIzvor imena Kreta je kompliciran. Vsak mediteranski narod je otok imenoval po svoje: prvo znano napisano ime je bilo sirsko - Kaptara (okoli 1800 let p. n. š.), stari Egipčani so otok imenovali Keftiu, antični Grki Crete (prvi zapisal Homer, ko je pisal o Kretski kulturi), Arabci so otok imenovali Iqritiš, vsekakor pa je ime povezano s pojmom "otok".

Najstarejši zgodovinski ostanki so na otoku iz mlajše kamene dobe. Visoka kultura v antiki se je razvila zaradi že opisanih naravnih danosti. Otok so prevzeli Mikenci, kasneje stari Grki, Rimljani, Bizantinci, muslimanski Andaluzijci so ustanovili kasneje Emirat Kreta, sledila so stoletja Beneške oblasti, v 17. stoletju pa so otok zavzeli Turki.

V drugi polovici 19. stoletja se je začelo osvobodilno gibanje, tako imenovana Kretska revolucija. Kreta se je v začetku 20. stoletja pridružila Grčiji. Med 2. svetovno vojno je zelo trpela. Tu se je odvijala slovita Bitka za Kreto – največja bitka s padalci v 2. svetovni vojni.

Danes je Kreta zelo razvit otok s klenimi ponosnimi prebivalci, ki trdijo, da so Krečani in ne Grki! Ima zelo dobro razvito kmetijstvo (oljke, vinska trta, zelenjava, agrumi, začimbe, naravna kozmetika, ovčereja, ribolov, …) , dobro razvito obrt in manjše tovarne ter seveda izjemno razvit turizem.

Zakaj z nami na Kreto ?

 • palača v Knososu je seveda ena največjih znamenitost Krete, angleški arheolog Artur Evans je kup ruševin uredil v privlačen arheološki park, kjer občudujemo palače, velika stopnišča, sloviti labirint, nenavadne stebre, velike pitose (posode za shranjevanje živil), odlične freske, …
 • Arheološki muzej v Heraklionu, kjer so vsi pomembni predmeti z vseh arheoloških najdišč na Kreti
 • sprehod po glavnem mestu Krete z značilnim beneškim pristaniščem, počitek pod senčnimi platanami ob ledeni grški kavi in preizkušanje lokalnih specialitet
 • kretska kuhinja temelji na oljčnem olju, začimbah, zelenjavi, feta siru, ribah in morskih sadežih, obilici domačega sadja. Kretska solata, bureki (jed iz krompirja in skute – pečena v pečici), razne pite (mesne, zelenjavne, sirove), pastizzo (jed prišla z Benečani), pa souvlakiji, girosi, kebabi (jedi, ki so na Kreto prišle z Grki, Turki in Arabci)
 • palača Festos na jugu otoka je zelo dobro ohranjena; skupaj s palačo v Knososu našo antično zgodbo dopolnjuje
 • prelepe plaže – Vai (peščena plaža s palmami), Elafonisi (plaža na skrajnem jugozahodu, kot tropska laguna z značilnimi roza sipinami), Matala (slikovita peščena plaža na jugu otoka, obdana s privlačnimi klifi), Gramvousa – Balos (presenetljiva laguna pri otočku Gramvousa, ki je bil nekoč beneška gusarska trdnjava) …
 • vzpon na Mont Idi je izjemen dogodek, pot je primerna za vse, zelo razgledna in obarvana z zgodovino in doživljanjem dežele
 • ogled vojaškega pokopališča zaveznikov v Souda zalivu in Nemško vojaško pokopališče nad vasico Platanias pri Chanii
 • Chania – po splošnem mnenju najlepše mestece na Kreti; beneški port, trdnjava, parki, uličice in bazarji
 • Rethymno – beneško pristanišče, ribiške ladje, izredno dobre restavracije z morsko hrano, beneška trdnjava nad mestom

 

Grčija izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več