Gana-Slon

GANA

Gana-Prijateljska dežela sonca in morja

Gana, kjer vas čaka prava mešanica doživetij. Gana ima kilometrske rajske plaže, živahen in barvit vsakdan, presenetljivo zgodovino, dovolj divjine za safari.

Seznam potovanj Gana-Prijateljska dežela sonca in morja

Gana


Koristne informacije

VIZE: Vizum je potreben. Lahko si ga uredite sami ali pa vam ga za doplačilo uredimo mi. V tem primeru vam ob prijavi pošljemo obrazce, potni list in barvne fotografije pa nam dostavite najmanj 3 tedne pred odhodom. Potni list mora biti veljaven najmanj 6 mesecev.

ZDRAVJE: Obvezno je cepljenje proti rumeni mrzlici. Cepiti se je potrebno najmanj 10 dni pred odhodom. Enkratni odmerek cepiva vam nudi 10 letno zaščito. Gana je malarično področje, zato je priporočljivo jemanje antimalarikov. O zdravju se posvetujte na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, 1000 Ljubljana, tel.: 386 (0) 1 586-39-00, fax.: 386 (0) 1 540-31 90, info@zdravinapot.si .

VREME: Gana ima tropsko ekvatorialno podnebje, kar pomeni visoke temperature skozi vse leto in sezonske padavine. Podnebje se delno razlikuje glede na območje, kjer se nahajamo.

1. Območja ob morju imajo mokro sezono med aprilom in junijem ter v septembru in oktobru. Čas med novembrom in marcem ter julij in avgust so meseci z najmanj padavin v tem območju. Temperature se skozi vse leto gibljejo okrog 30°C, le v času padavin se spustijo za nekaj stopinj. Vlažnost zraka je vse leto visoka.

2. Osrednja in severna območja Gane so znana po močnejših in daljših deževnih obdobjih. Skrajni sever države ima bolj suho podnebje in le eno deževno sezono med aprilom in oktobrom, temperature so skozi vse leto okrog 30°C in se dvignejo tudi za več stopinj. Tudi ostali osrednji predeli Gane imajo eno deževno sezono med aprilom in oktobrom in visoke temperature okrog 30°C.

Za najprimernejši čas potovanja po Gani velja obdobje med novembrom in marcem.

Več informacij na www.wunderground.com .

HRANA IN PIJAČA: Kulinarika Gane je zelo raznolika zaradi številnih etničnih skupin, ki tukaj živijo in imajo vsaka svoje prehranjevalne navade. Osnova prehrane je vedno tisto, kar sicer zahodni svet pozna kot prilogo. To je v Gani lahko riž, fufu (nekakšni veliki cmoki iz kuhanih v Gani rastočih različnih gomoljk), kasava (krompirju podobna gomoljka), banane za kuhanje, različne druge priloge, ki vse nastanejo s prekuhavanjem in fermentacijo različnih v Gani rastočih gomoljk, žitaric in drugih primernih poljščin. Tej osnovni prehrani v Gani dodajo navadno eno omako, ki vsebuje košček mesa, ribe, gob ali kakšne zelenjave. Te omake so precej tekoče in pripravljene s številnimi začimbami, zelenjavnimi dodatki. Veliko je na voljo tudi različnih prigrizkov, ki se prodajajo ob cesti in so navadno v obliki pečenih banan, koruze, mesa na paličkah, ocvrte zelenjave in testa.

V Gani je na voljo tudi veliko sezonskega tropskega sadja, ki z lahkoto nadomesti slaščice, čeprav tudi slednjih ne manjka. Med pijačami je na voljo veliko brezalkoholnih, med katerimi je tudi sveži sadni sok, kokosova voda in podobne tropske poslastice. Od alkoholnih je veliko lokalnih, od lahkih, fermentiranih pijač iz koruze, sladkornega trsa in podobnih rastlin do močnih žganih, prav tako doma zvarjenih.

Priporočamo vam pitje zgolj ustekleničene vode. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

VARNOST: Gana je varna dežela. Kriminala je malo, vendar pa moramo biti v gneči tržnic in turističnih krajih pozorni na žeparje, ki izkoristijo priložnost.

Ves čas potovanja bodite pozorni na osebno lastnino. Dragocene predmete, denar, kreditne kartice in dokument imejte vedno pri sebi. Agencija Oskar ne odgovarja za njihovo morebitno izgubo. Za kakršnakoli vprašanja vam bo na voljo vaš vodnik.

OBLEKA: V Gani se glede obleke ni potrebno posebej prilagajati in smo lahko oblečeni po evropski modi. Pripravite se za vroče podnebje. Priporočamo oblačila iz lahkih, zračnih materialov za večji del potovanja. Kakšen dodaten kos toplih oblačil bo prišel prav za morebitno hladnejše večere in noči. Ne pozabite na dobro zaščito proti močnemu soncu. Pri obutvi vam priporočamo udobne odprte čevlje z dobrim podplatom, ki so primerni tudi za kakšen daljši pohod. Ne pozabite tudi na kopalke in brisačo.

LOKALNA VALUTA: Ganski Cedi; 1 GHC (= 100 pesew)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: S kreditnimi karticami lahko plačujete v večjih trgovinah v večjih mestih. Denar lahko dvignete tudi na bankomatih z različnimi provizijami (VISA, MASTERCARD). Včasih dvigovanje na bankomatih ali plačevanje s kreditnimi karticami ne deluje, zato vam priporočamo dovolj gotovine za vsak slučaj.

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba prbl. 15 do 20 EUR na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Gane v Slovenijo je 00 386 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Klicna številka iz Slovenije v Gano je 00 233 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Mobilni telefoni delujejo, internet je na voljo v večjih mestih.

ELEKTRIČNA NAPETOST: 220 V – 240 V, uporabljajo vtičnice z dvema ali tremi luknjami, adapterji so priporočljivi.

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

Velikost: 238 533 km2

Prebivalstvo: cca. 24,7 milijonov

Glavno mesto: Accra

Jezik: angleški (uradni) ter množica jezikov številnih etničnih skupin

Vera: krščanstvo 68,8%, islam 15,9%, tradicionalna verstva 8,5%, ostalo 0,7%, neopredeljeni 6,1%;

Ureditev: zvezna demokracija, 10 regij, predsednik države: John Dramani Mahama

Lokalni čas: GMT 0

Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči ...

Gana izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več