Filipini-Riž in vulkan

FILIPINI

Filipini-Arhipelag tisočerih otočkov

Filipini-dragulj jugovzhodne Azije zasvoji ljubitelje narave, kulture, tropskih plaž, podvodnega sveta. Na Filipinih zaživite med otočki sredi turkiznega morja!

Seznam potovanj Filipini-Arhipelag tisočerih otočkov

Filipini


Novice iz bloga

Rajski Palawan, svet iz vode

Piše: vodnik Senad Osmanaj Otok Palawan s številnimi manjšimi arhipelagi in odmaknjenimi otočki (skoraj 1800 otočkov!) je že leta uvr...

Filipini – Dežela nasmejanih ljudi

Piše: vodnik Gvido Pevec, potopis za revijo Ognjišče (05/2015) Filipini obiskovalcu med drugim ponujajo številne rajske tropske otoč...

Zgodba iz Manile

Mnogi turisti so istega mnenja; da je Manila najlepša takrat, ko iz nje odhajaš, kljub temu da je bila včasih imenovana biser Azije in je...

Koristne informacije

VIZE: Za bivanje do 21 dni slovenski državljani ne potrebujemo vizuma. Potrebujemo potni list, ki je veljaven vsaj 6 mesecev po zaključku potovanja.

ZDRAVJE: Obveznih cepljenj za to potovanje ni. Na nekaterih območjih obstaja možnost okužbe z malarijo (predvsem riževe terase in Palawan). Nekaj splošnih napotkov o zdravju na potovanju si lahko preberete na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje http://www.zdravinapot.si/.

Filipini-BoracayVREME: Filipini so arhipelag tisočih otokov in imajo zato precej raznoliko podnebje. Vse pa določajo prevladujoči vetrovi, ki prinesejo dva monsunska obdobja. Monsunsko obdobje je čas, ko na Filipinih pade največ padavin, kar ne pomeni, da dežuje cele dneve in vsak dan, je pa minimalno ena ploha na dan, lahko tudi več.

Jugozahodni monsun je med majem in oktobrom in se imenuje habagat, severovzhodni med novembrom in zgodnjim majem in se imenuje amihan. Za večino arhipelaga velja za obdobje z najmanj padavinami čas monsuna amihan, deževno obdobje pa se začne v juniju in traja do oktobra. Nekatera območja Filipinov so »vmesna« in imajo deževno obdobje še vmes med siceršnjima lepo definiranima monsunoma.

Filipini imajo torej tipično tropsko monsunsko podnebje. Zanj so značilne celo leto podobne si temperature, ki v nižinah, v bližini morja, dosegajo preko dneva največ do 35°C in ponoči redko pod 20°C. V višinskih območjih so temperature nižje, a kljub temu tudi nočne redko padejo pod 10°C.

Idealen čas za obisk Filipinov je torej celo leto, ker je vedno nekje primerno vreme. Za obisk največjih znamenitosti Filipinov (riževe terase Banaue, Manila, Bohol, Palawan) pa se najbolj priporoča obdobje med decembrom in majem.

Več informacij na www.wunderground.com .

Filipini - Jeepney prevozno sredstvoHRANA IN PIJAČA: Osnova prehrane na Filipinih je tako kot v večini azijskih držav, riž. Filipinci si obroka brez riža enostavno ne predstavčjajo. Riž pride na mizo vedno v spremljavi različnih prilog, omak. Te so tako zelenjavne, kot mesne in navadno je več različnih, da se okusi lepo premešajo. Med mesom je najbolj priljubljena svinjina. Poleg osnovne hrane, ki je riž s prilogami, so Filipini znani tudi po izvrstni morski hrani, saj so vendarle arhipelag in je morja na pretek. Lokalna hrana je vedno tudi rahlo začinjena, a se povsod najdejo tudi alternative za bolj rahločutne okuse. Filipinska kuhinja pozna tudi kar nekaj ekstremnih posebnosti za ljubitelje novih prehrambenih izzivov.

Vedno je na voljo tudi dovolj raznolikega, slastnega tropskega sadja in slaščic. Med pijačami so na voljo sveži sadni sokovi, vrsta brezalkoholnih pijač, kot tudi alkoholnih, med katerimi je najbolj priljubljeno pivo različnih znamk.

Svetujemo vam pitje zgolj ustekleničene vode. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

Filipini-Gospa iz riževih terasVARNOST: Filipini so varna in prijazna dežela. Kljub pretežno prijaznim in poštenim ljudem pa se v gneči tržnic in turističnih krajev vedno gibljejo tudi žeparji, ki jim diši vaša lastnina.

Priporočamo vam, da ste skozi ves čas potovanja pozorni na osebno lastnino in da ne nosite na potovanje dragocenosti ali drugih vrednejših predmetov! Agencija Oskar ne odgovarja za njihovo morebitno izgubo.

OBLEKA: Dežela je pretežno krščanska, na jugu muslimanska, v notranjosti pa tradicionalna. V tradicionalnih in muslimasnkih okoljih je vedno priporočljivo spoštovati domačine z vsaj minimalno prilagoditvijo oblačil – pokrita ramena in dekolte, če se da, tudi pokrita kolena (capri hlače ali podobno). Taka obleka je tudi najboljša zaščita pred soncem!

Pripravite se na toplo tropsko vreme, a ne pozabite na kakšen dodaten kos toplih oblačil, ki vedno pride prav. Zelo pomembna je tudi dobra zaščita pred soncem. Kar se obutve tiče, vam priporočamo udobne odprte čevlje, v katerih se lahko odpravite tudi na kakšen pohod, za večino potovanja in udobne zaprte čevlje (za čas trekinga med riževimi terasami). Ne pozabite na kopalke in brisačo!

LOKALNA VALUTA: Filipinski Peso; 1 Peso (= 100 sentimov)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: S kreditnimi karticami lahko plačujete v trgovinah. Denar lahko dvignete tudi na bankomatih z različnimi provizijami (VISA, MASTERCARD, nekje MAESTRO). Včasih dvigovanje na bankomatih in plačevanje s kreditnimi karticami ne deluje, zato vam priporočamo dovolj gotovine za vsak slučaj!

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 15 do 20 EUR na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Filipinov v Slovenijo je 00 386 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Klicna številka iz Slovenije na Filipine je 00 63 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Mobilni telefoni delujejo, internet je na voljo v vseh mestih in hotelih.

ELEKTRIČNA NAPETOST: Napetost 220 V. Uporabljajo ameriške vtičnice. Pretvornik (e) lahko vzamete s seboj, lahko pa jih dobimo v deželi (vprašajte vodnika).

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

Velikost: 300 000 km2
Prebivalstvo: cca. 104 milijone
Glavno mesto: Manila
Jezik: filipino in angleški jezik (uradna) + množica lokalnih, neuradnih jezikov
Vera: katoliška 82,9%, islam 5%, evangeličanska 2,8%, Iglesia ni Kristo 2,3%, ostale krščanske sekte 4,5%, ostale vere 1,8%, neopredeljeni 0,6%, ateisti 0,1%
Ureditev: republika, 80 provinc in 39 mestnih skupnosti, predsednik države: Benigno Aquino
Lokalni čas: GMT + 8
Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči ...

Filipini izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več