Osnovni podatki

Dežela tisočerih otočkov in vulkanov, ujeta v zahodni del Tihega oceana. Ponuja širok spekter raznolikih aktivnosti ter posebnosti iz živalskega in rastlinskega sveta. Slovite riževe terase, tisoče koralnih grebenov, endemične palawanske živali in eko sisteme, najlepše plaže sveta in nedotaknjene sanjske otoke, spektakularna igra narave, veličastne arhipelage morskih radosti na odmaknjenih robinzonskih otočkih... To so aduti, ki mamijo slehernega in srčnega popotnika. Dežela je pestra in raznolika kot vsak njen otoček posebej.

Potujemo po dveh raznolikih otoških skupinah. Prvi del potovanja raziskujemo otok Luzon z brenčavo prestolnico Manilo. Sledi doživeto raziskovanje Sagade, njenih visečih krst in jamskih ...

Dežela tisočerih otočkov in vulkanov, ujeta v zahodni del Tihega oceana. Ponuja širok spekter raznolikih aktivnosti ter posebnosti iz živalskega in rastlinskega sveta. Slovite riževe terase, tisoče koralnih grebenov, endemične palawanske živali in eko sisteme, najlepše plaže sveta in nedotaknjene sanjske otoke, spektakularna igra narave, veličastne arhipelage morskih radosti na odmaknjenih robinzonskih otočkih... To so aduti, ki mamijo slehernega in srčnega popotnika. Dežela je pestra in raznolika kot vsak njen otoček posebej.

Potujemo po dveh raznolikih otoških skupinah. Prvi del potovanja raziskujemo otok Luzon z brenčavo prestolnico Manilo. Sledi doživeto raziskovanje Sagade, njenih visečih krst in jamskih pokopališč, kot prvi vrhunec, ter treking po tisočerih fluroscentno zelenih riževih terasah pri plemenu Ifugao, ki je skrbno negovalo več kot 2000 let stara riževa polja, postavljena v hribovite predele osrednjega Luzona.

Drugi del potovanja posvetimo najbolj odmaknjeni in najbolj atraktivni otoški skupini Palawan. Poletimo v Puerto Princeso nato pa se z ladjico pomikamo proti Severu, kjer odkrivamo novo 7. čudo sveta.  „Underground river“, skrivnostne turkizne lagune, grebene, apnenčaste klife, naravne posebnosti, jame, rajske plaže... Dvakrat spimo na robinzonskih otočkih. Zadnji dnevi potovanja so dnevi aktivnega otočkanja z morjem, kopanjem in sprostitvijo.

Več

Odhodi

Cena

od 2220

Čas trajanja

16 dni

Status

Prijavite se

Prijavite se

Program

1. dan LJUBLJANA – MANILA. Zbor v Ljubljani, prevoz do bližnjega letališča, ter polet preko vmesnega letališča proti Manili na Filipinih. Počitek in obroki na letalu. (letalo)

2. dan MANILA. Jutranji pristanek v šestnajst milijonski prestolnici. Ureditev obmejnih formalnosti. Takojšnji ogled mestnih znamenitosti v kombinaciji z dnevnim počitkom in uvodom v nočno življenje prestolnice. Zastor pade! Namestitev. (letalo, H)

3. dan MANILA – SAGADA. Dan celodnevne vožnje proti severu pričnemo zjutraj. Opazujemo pestro obcestno dogajanje, vmes se ustavljamo. Zadnji del poti pelje po znameniti višinski gorski avtocesti, najvišji na Filipinih, ki doseže 2300 m nadmorske višine in se ponaša kot ena izmed 10 najnevarnejših cest na svetu. Cesta je znana kot zelenjavna cesta, hribovita in ...

1. dan LJUBLJANA – MANILA. Zbor v Ljubljani, prevoz do bližnjega letališča, ter polet preko vmesnega letališča proti Manili na Filipinih. Počitek in obroki na letalu. (letalo)

2. dan MANILA. Jutranji pristanek v šestnajst milijonski prestolnici. Ureditev obmejnih formalnosti. Takojšnji ogled mestnih znamenitosti v kombinaciji z dnevnim počitkom in uvodom v nočno življenje prestolnice. Zastor pade! Namestitev. (letalo, H)

3. dan MANILA – SAGADA. Dan celodnevne vožnje proti severu pričnemo zjutraj. Opazujemo pestro obcestno dogajanje, vmes se ustavljamo. Zadnji del poti pelje po znameniti višinski gorski avtocesti, najvišji na Filipinih, ki doseže 2300 m nadmorske višine in se ponaša kot ena izmed 10 najnevarnejših cest na svetu. Cesta je znana kot zelenjavna cesta, hribovita in ovinkasta z lepimi razgledi na bližnjo okolico in strme padajoče zelenjavne terase. Najbolj hrabri si po želji privoščimo posebno kulinarično doživetje, balut – račji zarodek, ujet v lupini jajca, prava filipinska specialiteta! Popoldne je polno pričakovanj, kajti kmalu prispemo v visokogorsko mestece Sagado, znano po nenavadnih pokopih svojih pokojnikov. Večerja in namestitev v Sagadi. (P*)

4. dan SAGADA – BANAUE. Zajtrk. Dan namenimo raziskovanju njene okolice, pri čemer dosežemo tri vrhunce dneva. Pot mimo doline “Echo” nas pripelje do klifa, s katerega visijo krste s trupli ala Sulawesi. Sledi obisk jame, polne posmrtnih ostankov in razmetanih človeških lobanj ter kosti. Obiščemo še prekrasen Veliki slap, najbolj hrabri se namočimo, pardon zmasiramo, v mrzli vodi. Pozno popoldne je polno pričakovanj, kajti kmalu prispemo v središče najlepših riževih teras. Večerni prihod v Banaue, orientacijski sprehod in namestitev v Banaue. (H, Z, sadno kosilo)

5. dan BANAUE – HAPAO – treking po riževih terasah. Zajtrk. Že pred več kot dva tisoč leti je pleme Ifugao zgradilo osmo čudo sveta. Na iz blata in kamenja narejenih tisočerih riževih terasah, se do danes ni nič spremenilo. Njihova lepota navdušuje slehernega potnika, ne-turistične poti manj znane pokrajine Hapao pa dajejo občutek, kot da stojijo terase tam samo za nas. Vsak korak po mehkobni in čarobni pokrajini je poseben in drugačen. Sadno kosilo. Slikovita pokrajina s tisoče terasami napolni dušo in telo slehernega sopotnika. Sprva občudujemo panoramske razglede na terase pod nami, potem pa veličastno zarijemo na skrivnostne poti med terasami in avtohtonimi vasicami prijaznih ljudi. Prenočujemo v preprostih vaščanskih hiškah s skupnimi ležišči. Po večerji sledi degustacija riževega vina. Namestitev v Hapao. (P, Z, sadno kosilo, V)

Treking po riževih terasah je primeren za vsakogar in je sopotnikom prilagojen. Po potrebi se razdelimo v dve skupini. Za treking potrebujemo lažjo, osnovno pohodno opremo. Samo prvi dan nosimo vsak svojo opremo v majhnem nahrbtniku, velika prtljaga ostane zaklenjena v Banaue. Agencija Oskar ne sprejema odgovornosti v primeru telesne poškodbe v času trekinga! Poti po terasah so na trenutke ozke in visoke, a kot rečeno, do zdaj nikakršna ovira!

6. dan HAPAO – treking po riževih terasah. Po zajtrku nas vodi pot mimo endemičnih orhidej, morda  uzremo tudi rastline mesojedke s sladkim mamljivim sirupom in vonjem. Po krajšem sprehodu se sprostimo v naravnem vrelcu z vročo in hladno vodo. Sadno kosilo. Pred koncem dneva zaigramo košarko proti izbrani vaški eliti ali pa se poizkusimo v čiščenju in presajanju riža. Prenočujemo v preprostih vaških hiškah s skupnimi ležišči. Po večerji sledi degustacija betelovega oreščka. Nočitev. (P, Z, sadno kosilo, V)

7. dan HAPAO – BATAD – BANAUE (treking po riževih terasah) – MANILA. Zajtrk. Jutro je še prav posebej lepo, riževe terase so kot na dlani… Iz pokrajine Hapao se z barvitimi lokalnimi prevoznimi sredstvi – jeepneyi, prestavimo v turistično bolj znano pokrajino Batad, kjer so riževe terase zaščitene s strani Unesca. Batad je manjša vasica sredi riževih polj, razgled s strehe jeepneya na okoliške padajoče terase je spektakularen. Tukajšnje terase naj bi bile najlepše in najbolj veličastne. Vsak pogled v daljavo se ustavi na terasah, ki padajo tudi do 900 m v globino. Osvežimo se s sadnim kosilom. Spustimo se v vasico sredi teras na dnu doline, nato uberemo pot nazaj proti cesti, kjer nas čaka prevoz. Popoldne zaključimo s trekingom in se s slikovitim jeepneyem vrnemo nazaj v Banaue. Čas za osvežitev,  večerjo in nakup lesenih skulptur. Tukaj so največji mojstri rezbarjenja, njihovi unikati so brez konkurence. Na avtobusni postaji se poslovimo od naših gostiteljev. Noč prespimo na javnem avtobusu na poti v Manilo. (PT, nočni avtobus, Z, sadno kosilo)

8. dan MANILA – polet v PUERTO PRINCESA. Namesto običajnega zajtrka lahko prigriznemo na letališču in namesto običajne filipinske kave si privoščimo espresso, medtem ko čakamo na polet proti Palawanu. Bi kdo mangov sladoled? Mmm … Iz okenca na letalu se že prikazujejo sanjski otočki pod nami. Barve so neverjetne. Po pristanku letala se namestimo v hotelu in se po krajšem počitku odpravimo proti najlepši plaži v okolici Porto Princese. Privoščimo si prvi skok v morje. Ste za odlično morsko večerjo in romantičen sončni zahod? Vrnitev v Puerto Princeso, nočitev. (letalo, H)

9. dan PUERTO PRINCESA – celodnevni izlet v SABANG in UNDERGROUND RIVER (7. čudo sveta).

Zajtrk. Jutranji odhod v Sabang. Takoj ob prihodu se s čolni popeljemo do izliva podzemne reke v morje in vhoda v 4 km dolgo jamo, ki se ponaša kot najdaljša plovna jama in je pod zaščito Unesca. Opremljeni s čeladami in rešilnimi jopiči presedlamo na manjše čolničke, potem pa se v črni temi prebijamo skozi glavni tunel, opazujemo netopirje in raznolike naravne formacije. Po končanem obisku jame, se odpravimo še peš na dvourno raziskovanje džungle – sprehodimo se skozi več vrst tropskih gozdov med katerimi izstopa kraški s svojimi ponori, ostrimi klifastimi skalami in temačnimi jamami. Z malo sreče srečamo opice dolgorepke in velikanske vodne kuščarje dolge do 2 m. Po končanem trekingu se osvežimo na valoviti obali modrikastega morja. Prosto popoldne za masažo na plaži, pod kokosovimi palmami, in večerni povratek nazaj v Puerto Princeso. Nočitev. (H, ladjica, Z)

10. dan PUERTO PRINCESA – PORT BARTON/robinzonski otoček. Po zajtrku se prestavimo v Port Barton, kraj, ki ga poznajo samo redki »nahrbtnikarji« in kjer je infrastruktura v začetnih povojih. Kraj kjer zvezde na nebu osvetljujejo pot in živalstvo igra na svoje note. Ta kraj je robinzonski otoček v bližini Port Bartona, kjer nočimo v bungalovih. (P, ladjica, Z, V) 

11. dan PORT BARTON – celodnevno otočkanje »Island hopping« – PORT BARTON/ robinzonski otoček. Po zajtrku se vkrcamo na ladjico, ki nas popelje po arhipelagu Port Barton. Tukaj so koralni grebeni še najmanj poškodovani in prevladujejo številni samski otočki v vseh odtenkih modro-zelene. Čas za kopanje in snorklanje po manj turističnih predelih. Nočitev na robinzonskem otočku v bungalovih. (P, ladjica, Z, K, V)

12. dan PORT BARTON – INALEDALAN otoček – SAN VICENTE. Po zajtrku se najprej ustavimo na otočku Inadelan, potem pa osvojimo dolgo, belo peščeno plažo v senci kokosovih dreves. Obiščemo bližnji slap, se osvežimo s kokosi in se počasi premikamo do San Vicente. Ob poti se kar ne moremo naužiti prečudovitih odmaknjenih plaž. V San Vicente obiščemo najdaljšo belo peščeno plažo na Palawanu, dolgo kar 14 km. Prosto popoldne za namakanje in fotografiranje sončnega zahoda. Spanje v San Vicente oz. njegovi okolici. (H, ladjica, Z, K)

13. dan SAN VICENTE – EL NIDO. Po zajtrku se povzpnemo na vrh bližnjega hribčka (30 min). Pogled od zgoraj na dolge plaže pod nami je neprecenljiv. Za nekaj časa obstojimo in ostanemo brez daha. Sledi spust nazaj v dolino in transfer do še ene lepe plaže v okolici El Nida. Tukaj si privoščimo Zipline na sosednji otoček, spijemo hladno pivo in počakamo na sončni zahod. Sledi transfer v bližnji El Nido, popotniški paradiž. V El Nido so že zdavnaj hodili kitajski trgovci nabavljati ptičja gnezda, ki imajo zdravilne učinke in jih uporabljajo v raznih juhah. Po ptičjih gnezdih je mesto dobilo ime, pa vendarle je kljub temu bolj poznano po rajski okolici štiridesetih otočkov, ki uresničujejo sanje slehernega popotnika o raju. Spanje v El Nido oz. okolici. (H, Z)

14. dan Celodnevno otočkanje v Bacuit arhipelagu – EL NIDO. Pred nami je rajski dan. Odkrivamo dobesedno rajski arhipelag Bacuit, ki s svojimi lagunami, apnenčastimi klifi, skritimi peščenimi plažami, jamami in bogatim morskim svetom privablja popotnike iz celega sveta. Z maskami skačemo kot otroci v morje in se čudimo igri narave. Ko odkrivamo odročne zalivčke in lepe skrivnostne plaže, se nam ustavi čas. Zvečer pa uživanje v prijetnem vzdušju popotniškega El Nida. Spanje v El Nido oz. okolici. (H, Z, K, ladjica)

15. in 16. dan EL NIDO – PUERTO PRINCESA – MANILA – LJUBLJANA. Zajtrk in prosto do odhoda. Sledi prevoz do Puerto Princese, od koder poletimo proti Manili. V Manili se prestavimo na mednarodno letališče, od koder preko vmesnega letališča poletimo proti Zagrebu. Prevoz do Ljubljane. (Z, letalo)

Več
Cenik potovanja na osebo v dvoposteljni sobi Redna cena Aktualna cena
2448 € 2220 €
Obvezna doplačila
Doplačilo za skupino v velikosti 7 - 9 oseb 90 €
Doplačilo za skupino v velikosti 10 - 14 oseb 60 €
Doplačila po želji
Doplačilo za enoposteljno sobo 370 €
Odstopnina (4,56 %-fix) od vrednosti aranžmaja -TRIGLAV ** 4.56 %
Doplačilo na kraju samem (priporočljive napitnine) 60 €

Cena (pri 15 udeležencih) vključuje: letalski prevoz po programu, letališke pristojbine in varnostne takse za mednarodne lete (71 EUR), dva notranja leta po programu, vključeno doplačilo za prtljago na notranjih letih do 20 kg, nočitve po spodnjem opisu, prehrano glede na oznake pri vsakem dnevu potovanja, prevoze in oglede z kombiji in ladjo ter drugimi vozili, slovensko vodenje in lokalne vodnike, prevoz z jeepneyi Banaue – Hapao – Batad – Banaue, treking po riževih terasah in Sagadi, izlet s čolni za ogled „Underground river“, otočkanje v arhipelagih Port Barton, San Vicente in El Nido, več dnevni najem ladje na Palawanu, vse vstopnine po programu, stroške priprave in organizacije potovanja.

Namestitve: v hotelih 2-3-4*, penzionih, pri domačinih oz. v tradicionalnih hiškah s skupnimi ležišči in skupnimi WC-ji, enkrat je nočna vožnja z javnim avtobusom, Doplačilo za enoposteljno sobo velja za 7 nočitev v hotelih.

Sobe so lahko različnih kategorij in se med seboj razlikujejo. Možna je nastanitev na več lokacijah.

VIZE: Slovenski državljani ne potrebujejo vizuma za bivanje na Filipinih do 30 dni. Potrebujemo potni list, ki je veljaven vsaj 6 mesecev po zaključku potovanja.

ZDRAVJE: Obveznih cepljenj za to potovanje ni. Na nekaterih območjih obstaja možnost okužbe z malarijo (predvsem riževe terase in Palawan). Več informacij najdete na spletnem naslovu www.zdravinapot.si .

Z izpolnitvijo prijave na tej spletni strani se prijavljate na potovanje v organizaciji Oskar d.o.o. Prijava je informativne narave, program potovanja pa velja kot prva ponudba. Z izpolnitvijo prijavnice se šteje, da sprejemate določila splošnih pogojev poslovanja Oskar d.o.o. Po prijavi boste prejeli dokument Agencije Oskar (račun), iz katerega so razvidni vsi podatki o naročenem potovanju in dodatnih storitvah, kot tudi razpored plačil in morebitni ostali dogovori. S plačilom prvega obroka računa v višini 30% cene potovanja ali po dogovoru se šteje, da je pogodba sklenjena. Preostali del računa mora biti poravnan najkasneje do 10 dni pred odhodom. Ob prijavi se na rezervacijo zaračuna 15 EUR prijavnine.

VIZE: Za bivanje do 21 dni slovenski državljani ne potrebujemo vizuma. Potrebujemo potni list, ki je veljaven vsaj 6 mesecev po zaključku potovanja.

ZDRAVJE: Obveznih cepljenj za to potovanje ni. Na nekaterih območjih obstaja možnost okužbe z malarijo (predvsem riževe terase in Palawan). Nekaj splošnih napotkov o zdravju na potovanju si lahko preberete na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje http://www.zdravinapot.si/.

Filipini-BoracayVREME: Filipini so arhipelag tisočih otokov in imajo zato precej raznoliko podnebje. Vse pa določajo prevladujoči vetrovi, ki prinesejo dva monsunska obdobja. Monsunsko obdobje je čas, ko na Filipinih pade največ padavin, kar ne pomeni, da dežuje cele dneve in vsak dan, je pa minimalno ena ploha na dan, lahko tudi več.

Jugozahodni monsun je med majem in oktobrom in se imenuje habagat, severovzhodni med novembrom in zgodnjim majem in se imenuje amihan. Za večino arhipelaga velja za obdobje z najmanj padavinami čas monsuna amihan, deževno obdobje pa se začne v juniju in traja do oktobra. Nekatera območja Filipinov so »vmesna« in imajo deževno obdobje še vmes med siceršnjima lepo definiranima monsunoma.

Filipini imajo torej tipično tropsko monsunsko podnebje. Zanj so značilne celo leto podobne si temperature, ki v nižinah, v bližini morja, dosegajo preko dneva največ do 35°C in ponoči redko pod 20°C. V višinskih območjih so temperature nižje, a kljub temu tudi nočne redko padejo pod 10°C.

Idealen čas za obisk Filipinov je torej celo leto, ker je vedno nekje primerno vreme. Za obisk največjih znamenitosti Filipinov (riževe terase Banaue, Manila, Bohol, Palawan) pa se najbolj priporoča obdobje med decembrom in majem.

Več informacij na www.wunderground.com .

Filipini - Jeepney prevozno sredstvoHRANA IN PIJAČA: Osnova prehrane na Filipinih je tako kot v večini azijskih držav, riž. Filipinci si obroka brez riža enostavno ne predstavčjajo. Riž pride na mizo vedno v spremljavi različnih prilog, omak. Te so tako zelenjavne, kot mesne in navadno je več različnih, da se okusi lepo premešajo. Med mesom je najbolj priljubljena svinjina. Poleg osnovne hrane, ki je riž s prilogami, so Filipini znani tudi po izvrstni morski hrani, saj so vendarle arhipelag in je morja na pretek. Lokalna hrana je vedno tudi rahlo začinjena, a se povsod najdejo tudi alternative za bolj rahločutne okuse. Filipinska kuhinja pozna tudi kar nekaj ekstremnih posebnosti za ljubitelje novih prehrambenih izzivov.

Vedno je na voljo tudi dovolj raznolikega, slastnega tropskega sadja in slaščic. Med pijačami so na voljo sveži sadni sokovi, vrsta brezalkoholnih pijač, kot tudi alkoholnih, med katerimi je najbolj priljubljeno pivo različnih znamk.

Svetujemo vam pitje zgolj ustekleničene vode. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

Filipini-Gospa iz riževih terasVARNOST: Filipini so varna in prijazna dežela. Kljub pretežno prijaznim in poštenim ljudem pa se v gneči tržnic in turističnih krajev vedno gibljejo tudi žeparji, ki jim diši vaša lastnina.

Priporočamo vam, da ste skozi ves čas potovanja pozorni na osebno lastnino in da ne nosite na potovanje dragocenosti ali drugih vrednejših predmetov! Agencija Oskar ne odgovarja za njihovo morebitno izgubo.

OBLEKA: Dežela je pretežno krščanska, na jugu muslimanska, v notranjosti pa tradicionalna. V tradicionalnih in muslimasnkih okoljih je vedno priporočljivo spoštovati domačine z vsaj minimalno prilagoditvijo oblačil – pokrita ramena in dekolte, če se da, tudi pokrita kolena (capri hlače ali podobno). Taka obleka je tudi najboljša zaščita pred soncem!

Pripravite se na toplo tropsko vreme, a ne pozabite na kakšen dodaten kos toplih oblačil, ki vedno pride prav. Zelo pomembna je tudi dobra zaščita pred soncem. Kar se obutve tiče, vam priporočamo udobne odprte čevlje, v katerih se lahko odpravite tudi na kakšen pohod, za večino potovanja in udobne zaprte čevlje (za čas trekinga med riževimi terasami). Ne pozabite na kopalke in brisačo!

LOKALNA VALUTA: Filipinski Peso; 1 Peso (= 100 sentimov)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: S kreditnimi karticami lahko plačujete v trgovinah. Denar lahko dvignete tudi na bankomatih z različnimi provizijami (VISA, MASTERCARD, nekje MAESTRO). Včasih dvigovanje na bankomatih in plačevanje s kreditnimi karticami ne deluje, zato vam priporočamo dovolj gotovine za vsak slučaj!

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 15 do 20 EUR na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Filipinov v Slovenijo je 00 386 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Klicna številka iz Slovenije na Filipine je 00 63 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Mobilni telefoni delujejo, internet je na voljo v vseh mestih in hotelih.

ELEKTRIČNA NAPETOST: Napetost 220 V. Uporabljajo ameriške vtičnice. Pretvornik (e) lahko vzamete s seboj, lahko pa jih dobimo v deželi (vprašajte vodnika).

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

Velikost: 300 000 km2
Prebivalstvo: cca. 104 milijone
Glavno mesto: Manila
Jezik: filipino in angleški jezik (uradna) + množica lokalnih, neuradnih jezikov
Vera: katoliška 82,9%, islam 5%, evangeličanska 2,8%, Iglesia ni Kristo 2,3%, ostale krščanske sekte 4,5%, ostale vere 1,8%, neopredeljeni 0,6%, ateisti 0,1%
Ureditev: republika, 80 provinc in 39 mestnih skupnosti, predsednik države: Benigno Aquino
Lokalni čas: GMT + 8
Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči …

SPLOŠNI  POGOJI  POSLOVANJA Oskar d.o.o.

I. SPLOŠNA DOLOČILA

Ti splošni pogoji so sestavni del pogodbe, ki jo skleneta Oskar d.o.o. (v nadaljevanju Oskar Plus) oziroma v njenem imenu pooblaščena agencija, in potnik, ki se prijavlja za določeno potovanje v organizaciji Oskar Plus. V primeru, da je posamezna določba v programu urejena drugače kot v teh splošnih pogojih, veljajo določbe, navedene v programu.

V primeru telefonske prodaje oziroma prodaje preko interneta se šteje, da je potnik sprejel določila teh splošnih pogojev takrat, ko je telefonsko oziroma preko interneta naročil potovanje. Z določili splošnih pogojev se potnik lahko seznani na spletni strani www.oskarplus.net oziroma prodajalca www.agencija-oskar.si, kjer so posebej označeni in splošno dostopni.

Naročnik oziroma potnik je vsaka oseba, ki je opravila veljavno rezervacijo ali opravila nakup/plačilo potovanja.

Ti splošni pogoji ne veljajo za nakupe letalskih vozovnic ter prodajo aranžmajev v organizaciji drugih ponudnikov turističnih aranžmajev, kjer nastopa Oskar Plus kot posrednik in potnika zavezujejo splošni pogoji organizatorja oziroma letalskega prevoznika in mednarodna zakonodaja na tem področju. Ti splošni pogoji tudi ne veljajo za pogoje zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini (če je vključeno v ceno potovanja), kjer Oskar Plus ravno tako nastopa le kot posrednik in veljajo splošni pogoji zavarovalnice.

II. PRIJAVA IN POGODBA        

Za razpisno potovanje v organizaciji Oskar Plus se potnik lahko prijavi v Oskar Plus, d.o.o. ali kateri drugi pooblaščeni agenciji. Program potovanja velja kot ponudba. Na osnovi ponudbe se potnik pisno ali ustno prijavi na ustrezno potovanje. Ob prijavi potnik prejme dokument pooblaščene agencije (račun/pogodbo o potovanju), iz katerega so razvidni vsi podatki o naročenem potovanju in dodatnih storitvah, kot tudi razpored plačil in morebitni ostali dogovori. Potnik je dolžan dokument pregledati in v primeru kakršnega koli nesoglasja ali napake le-tega reklamirati v roku 3 (treh) dni po izdaji računa. S plačilom prvega obroka računa (akontacija) se šteje, da je pogodba sklenjena. Potnik je dolžan navesti vse podatke in predložiti dokumente, ki jih zahteva program potovanja ter izvršiti plačilo v skladu z določbami iz IV. točke teh splošnih pogojev. V primeru, da potnik ob prijavi ne navede pravilnih podatkov, je odgovoren za vse stroške oziroma posledice, nastale zaradi napačnih podatkov.       

Prijava potnika je zavezujoča. Od nje lahko odstopi le v skladu z določili o potnikovi odpovedi potovanja (IX. točka splošnih pogojev). Za zavezujočo prijavo se poleg plačanega 1. obroka računa šteje tudi vsaka prijava ali naročilo, posredovano v ustni ali pisni obliki, ki vsebuje ime in priimek potnika in ostalih udeležencev, številko kreditne kartice ali identifikacijo drugega plačilnega inštrumenta, plačilo ali delno plačilo cene potovanja ali drugo konkludentno dejanje, ki nakazuje na to, da je potnik posredoval zavezujočo prijavo.

Zgoraj navedeni pogoji ne veljajo za potovanja, ki jih organizira Oskar Plus za t.i. zaključene skupine oziroma po naročilu (individualne ponudbe). V tem primeru velja program potovanja kot ponudba, na osnovi ponudbe pa se potnik pisno prijavi na ustrezno potovanje z izpolnitvijo prijavnice, ki je posebej izdelana na osnovi pogojev iz programa, oziroma s kakršno koli drugo pisno potrditvijo. Z izpolnitvijo prijavnice oziroma predložitvijo osebnih podatkov potnikov se šteje, da je pogodba sklenjena in je potnik ob morebitni odpovedi potovanja dolžan poravnati vse stroške v skladu z določili o potnikovi odpovedi potovanja (IX. točka splošnih pogojev).

Agencija Oskar je v skladu s pogodbo dolžna potniku nuditi storitve, ki imajo vsebino in lastnosti, kot so napovedane v pogodbi oziroma programu potovanja, in skrbeti za pravice in interese potnika v skladu z dobrimi poslovnimi običaji.

Potnik je dolžan skrbeti, da sam osebno, njegove osebne listine in njegova prtljaga izpolnjujejo pogoje, ki so predpisani z obmejnimi, carinskimi, sanitarnimi, denarnimi in drugimi upravnimi predpisi. Oskar Plus ima pravico zavrniti prijavo potnika, za katerega lahko upravičeno vnaprej domneva, da teh pogojev ne izpolnjuje oziroma lahko ne bi izpolnjeval tekom potovanja.

III. PRIJAVNINA IN VARŠČINA

Oskar Plus za svoje storitve zaračunava naročniku standardne rezervacijske stroške in stroške za sestavo ponudbe pri prodaji turističnih aranžmajev v višini 15 EUR na rezervacijo oziroma v polovični višini za enodnevne izlete. V primeru bolj zapletenih ponudb po želji za individualna potovanja Oskar Plus lahko zaračuna potniku 21 EUR v obliki varščine za izdelavo ponudbe. V primeru, da potnik ponudbe ne sprejme, se varščina ne vrača.

IV. PLAČILO

Za dan plačila se šteje dan, ko potnik izvrši vplačilo pri Oskar Plus ali pooblaščeni agenciji, oziroma ko Oskar Plus prejme plačilo na transakcijski račun. Potnik ob prijavi plača 30 % cene potovanja, v kolikor ni na programu potovanja drugače označeno. Preostali del plača potnik najmanj 10 dni pred začetkom potovanja, v kolikor ni na dokumentu Oskar Plus (pogodba, račun) drugače določeno. Pravočasno plačilo prvega obroka pomeni potrjeno rezervacijo. Če potnik na plača v dogovorjenem roku, to pomeni odpoved rezervacije in se smiselno uporabijo določila o potnikovi odpovedi potovanja iz IX. točke teh splošnih pogojev.

Potnik se obvezuje vplačati razliko, ki bi nastala zaradi morebitne računske napake na izdanem dokumentu Oskar Plus, Oskar Plus pa se obvezuje vrniti potniku eventualno preveč zaračunani znesek, ki izvira iz računske napake. Ta obveza velja do izteka poslovnega leta.

Oskar Plus lahko v programu določi, da potnik plača določene storitve, ki bodo opravljene na kraju samem, njenemu predstavniku ("obvezno doplačilo na kraju samem"). V tem primeru Oskar Plus ne nastopa kot organizator niti kot posrednik, ampak zgolj kot informator. V tem primeru uveljavlja potnik vse reklamacijske zahtevke izključno od izvajalca storitve na kraju samem.

>Kadar za potnika potovanje rezervira pooblaščena turistična agencija, veljajo vsa določila iz te točke smiselno tudi za pooblaščeno turistično agencijo.

V. CENE

Cene potovanja so določene s programom potovanja, ter veljajo od dneva objave programa do spremembe. V ceni so vštete storitve, navedene v programu potovanja. Za potnika je veljavna cena na dan sklenitve pogodbe/izdaje računa.

V skladu z veljavno zakonodajo lahko Oskar Plus to ceno spremeni tudi po sklenitvi pogodbe, in sicer zaradi sprememb v menjalnem tečaju ali sprememb v tarifah prevoznikov, ki vplivajo na ceno potovanja. V primeru spremembe cene iz tega naslova Oskar Plus najkasneje 20 (dvajset) dni pred odhodom pisno obvesti potnika oziroma pooblaščeno turistično agencijo, ki je naredila rezervacijo, o tem, ter izda dodatni dokument (račun), ki ga je potnik dolžan plačati pred odhodom.

Sprememba cene iz naslova tečajnih razlik se obračunava kot razlika vrednosti tistega dela stroškov, ki so izraženi/obračunavani v tuji valuti, obračunana po tečaju (1) tuje valute na dan priprave potovanja (planirana cena po ponudbi) ter (2) na dan priprave obvestila o spremembi cene (običajno 20 – 23 dni pred odhodom). Za preračun se vzame tečaj Banke Slovenije.

Če zvišanje dogovorjene cene preseže deset odstotkov cene potovanja, lahko potrošnik odstopi od pogodbe, ne da bi moral povrniti škodo. V tem primeru bo Oskar Plus potniku vrnila vplačani znesek.

Ravno tako Oskar Plus v programu potovanja določi izhodiščno ceno pri določenem številu potnikov, katera se lahko spremeni, v kolikor se za potovanje prijavi manjše število potnikov. Oskar Plus lahko v programu navede to dodatno ceno (v obliki “obveznega doplačila v primeru velikosti skupine od/do oseb”). Ob prijavi Oskar Plus oziroma pooblaščena agencija potniku zaračuna izhodiščno ceno potovanja. V kolikor nastopijo pogoji za spremembo cene iz naslova "manjše skupine", potnik ne more odstopiti od pogodbe, saj je bil z njimi seznanjen ob prijavi. 

VI. ARANŽMAJI, KJER OSKAR PLUS NI ORGANIZATOR POTOVANJA

V primeru, da Oskar Plus ni organizator potovanja, nastopa v vlogi informatorja. V teh primerih podaja prejete informacije od organizatorja potovanja potniku in mu pomaga pri prijavi na potovanje. Pogoji prijave, plačila in morebitne odpovedi potovanja so v skladu z veljavnimi pogoji organizatorja potovanja. Na dokumentu Oskar Plus mora biti naveden organizator potovanja. Šteje se, da Oskar Plus prodaja tovrstne aranžmaje v tujem imenu in za tuj račun. Morebitno reklamacijo ureja potnik z organizatorjem potovanja.         

VII. POSEBNE STORITVE IN DOPLAČILA PO ŽELJI

Posebne storitve so tiste storitve, ki praviloma niso vštete v ceni potovanja (enoposteljna soba, posebna prehrana, letalska karta, druga doplačila po želji, …) ali so za njih v programu predvidena doplačila (vizumi, druga doplačila ipd.), zato jih potnik plača posebej, razen če ni v programu drugače določeno.

V primeru, da so k posameznemu potovanju razpisane posebne storitve, potnik posreduje želje po teh storitvah ob prijavi, doplača pa jih k ceni potovanja. Objavljene cene posebnih storitev veljajo zgolj v primeru naročila in plačila teh storitev ob prijavi na potovanje. Med samim potovanjem potnik doplača posebne storitve vodji potovanja ali predstavniku Oskar Plus v kraju, kjer se storitev opravlja, v ustrezni valuti, če je med potovanjem to storitev še mogoče naročiti, po ceni, veljavni na kraju samem.   

V primeru posamezne prijave za potovanja lahko potnik prepusti Oskar Plus, da se mu potrudi najti sopotnika, s katerim bo delil sobo, oziroma ki je pripravljen z njim deliti sobo. Ne glede na omenjeno pa mora posamezno prijavljeni potnik ob prijavi doplačati za enoposteljno sobo. V primeru, da se posamezno prijavljenemu potniku najde sopotnik, se potniku po potovanju vrne doplačilo za enoposteljno sobo. V primeru, da se na potovanje prijavita dva, ki sta skupaj v sobi, pred potovanjem pa eden od njiju potovanje odpove, mora drugi doplačati za enoposteljno sobo, če mu ni možno najti drugega sopotnika.

VIII. ODSTOPNINA

 Potnik se ob prijavi lahko odloči za vplačilo odstopnine. Odstopnina znaša 5 % cene potovanja in se obračuna za vsakega potnika na rezervaciji. S programom se lahko posebej določi drugačna višina odstopnine oziroma da odstopnina ni mogoča. Sporazum o odstopnini velja v primeru vojaškega vpoklica, bolezni in smrti v ožji družini (potnik, zakonec, starši, otroci) in se lahko uveljavlja le ob predložitvi ustreznega potrdila. Potnik je na osnovi potrdil upravičen do vrnitve vplačanega zneska potovanja (brez odstopnine). Ne glede na plačano odstopnino ima Oskar Plus v primeru tovrstne potnikove odpovedi potovanja pravico tudi do povrnitve administrativnih stroškov, ki znašajo 15 EUR po prijavi. Prav tako potnik nima pravice do vračila stroškov za pridobitev vize.

V primeru, da je potnik vplačal odstopnino, vendar odpove potovanje iz drugih razlogov, se višina povračila stroškov odpovedi obračuna v skladu s IX. točko splošnih pogojev, potnik pa tudi nima pravice do vračila administrativnih stroškov, ki znašajo 15 EUR po prijavi, stroškov za pridobitev vize ter odstopnine.

Če potnik potovanja ne odpove pred odhodom, nima pravice do uveljavljanja vračila vplačila na podlagi plačane odstopnine. Smatra se tudi, da je potnik odstopil od pogodbe, kadar potnika ne sprejme na prevoz prevoznik (letalski, ladijski, avtobusni in podobno) iz kakršnih koli razlogov, ki so lahko varnostne ali regulativne narave, ne glede ali se je to zgodilo med potovanjem ali pred pričetkom potovanja. Potnik je v takem primeru odgovoren za vso povzročeno škodo in ne more uveljavljati nobenih vračil na podlagi plačane odstopnine.

V primeru, da potnik odpove potovanje oziroma odstopi od pogodbe zaradi dokumentirane višje sile, ki je ni mogel predvideti ali se ji izogniti v času pred podpisom pogodbe o potovanju, ter ima o tem ustrezne veljavne uradne dokumente, pa ni položil odstopnine, ima Oskar Plus pravico do povračila vseh svojih že nastalih stroškov, kakor tudi vseh tistih, ki z odpovedjo potovanja nastanejo. Razliko Oskar Plus vrne potniku.         

Zahtevka za uveljavitev odstopnine ni mogoče uveljavljati po začetka potovanja, kakor tudi ne za čas neizkoriščenega dela potovanja.        

IX. POTNIKOVA SPREMEMBA POGODBE ALI ODPOVED POTOVANJA

 Potnik ima pravico zahtevati spremembo pogodbe (npr. sprememba imena, dodatne storitve, sprememba namestitve ipd.) po njeni sklenitvi, Oskar Plus pa je dolžna preveriti v kolikor je to sploh mogoče. V primeru spremembe pogodbe na zahtevo potnika Oskar Plus lahko zaračuna potniku administrativne stroške v višini 21 EUR za spremembo, v kolikor ni s temi splošnimi pogoji drugače določeno. V primeru, da s spremembo nastanejo dodatni stroški (npr. sprememba letalske vozovnice), pa Oskar Plus zaračuna tudi povrnitev le-teh.

Potnik ima pravico do odpovedi potovanja, in sicer v poslovalnici, kjer se je prijavil, ali direktno na prijavnem mestu Oskar Plus. V primeru, ko potnik odpove potovanje, ima Oskar Plus pravico do povračila stroškov, ki so odvisni od časa, ki je ostal do pričetka potovanja. V vsakem primeru Oskar Plus zahteva povrnitev administrativnih stroškov rezervacije v višini 15 EUR. Če na programu ni drugače določeno, veljajo spodaj napisani odpovedni stroški:

 •  odpoved od 60 do 45 dni pred odhodom, 15% cene aranžmaja,
•  odpoved od 44 do 30 dni pred odhodom, 30% cene aranžmaja,
•  odpoved 29 do 22 dni pred odhodom, 50% cene aranžmaja,
•  odpoved 21 do 15 dni pred odhodom, 80% cene aranžmaja,
•  odpoved kasneje kot 15 dni pred odhodom, 100% cene aranžmaja.

 Ne glede na zgoraj določene stroške odpovedi so le-ti lahko tudi višji, kadar to pogojujejo pogoji organiziranja potovanja, torej ki jih Oskar Plus narekujejo veljavni pogoji prodaje in/ali jih pogojujejo poslovni partnerji.  

Ne glede na zgoraj določene stroške so stroški odpovedi lahko tudi drugačni, če tako piše v programu potovanja ali pogodbi.

Ob odpovedi potovanja pred odhodom mora potnik napisati pisno odpoved oziroma podpisati odpovedni dokument, ki mu ga v podpis ponudi Oskar Plus. V primeru, da zavrne podpis tega dokumenta, se šteje, kot da potovanja ni odpovedal. 
Med potovanjem lahko potnik prekine potovanje na svojo željo. Če potnik med potovanjem potovanje prekine, ob vrnitvi nima pravice do povračila stroškov ali kupnine, ne delno, ne v celoti. V kolikor potnik med potovanjem po svoji želji spremeni program oziroma ne potuje po programu, ki je sestavni del pogodbe z Oskar Plus, se šteje, da je potnik odstopil od pogodbe med potovanjem. V tem primeru je potnik odgovoren za stroške in škodo, ki jo je s tem povzročil. V primeru spremembe programa na lastno željo ali zaradi višje sile, ne da bi za to obstajali razlogi na strani Oskar Plus zaradi nepravilno opravljene storitve, potnik nima pravice zahtevati kakršnekoli odškodnine ali znižanja cene.     

Oskar Plus oziroma pooblaščena oseba lahko kadar koli pred potovanjem ali na dan odhoda zavrne osebo, kadar oceni, da bi potnik lahko ogrozil zdravje ali premoženje sebe ali drugih, oziroma ki je ob odhodu očitno pod vplivom alkohola, drog ali drugih tovrstnih substanc. Oskar Plus v tem primeru ravna po določilih o potnikovi odpovedi.

Oskar Plus ima pravico tudi med potovanjem zahtevati od potnika, da prekine skupno pot s skupino, če sam ne skrbi za to, da sam osebno, njegove osebne listine in njegova prtljaga izpolnjujejo pogoje, ki so predpisani z obmejnimi, carinskimi, sanitarnimi, denarnimi in drugimi predpisi, ali če je očitno pod vplivom alkohola, drog ali drugih tovrstnih substanc ali če se neprimerno obnaša do ostalih sopotnikov in njegovo izločitev zahteva skupina. Oskar Plus v tem primeru ravna po določilih o potnikovi odpovedi. Oskar Plus bo uveljavljala vso škodo, ki bi jo na poti oziroma med trajanjem izvajanja programa potnik povzročil s svojim neustreznim ravnanjem.          

Višina stroškov odpovedi potovanja v primeru, da Oskar Plus ni organizator potovanja, je določena s splošnimi pogoji ali drugim aktom organizatorja.

 X. ORGANIZATORJEVA SPREMEMBA PROGRAMA ALI ODPOVED POTOVANJA    

Oskar Plus si v skladu z veljavno zakonodajo pridržuje pravico do odpovedi potovanja najkasneje 7 (sedem) dni pred predvidenim odhodom, če se za potovanje ne prijavi minimalno potrebno - v programu navedeno - število potnikov. V primerih, ko Oskar Plus izrecno pisno jamči odhod, ne more odpovedati potovanja, razen če se prijavi manj kot v programu predvideno najmanjše predvideno število potnikov.

Oskar Plus si pridržuje pravico do popolnega ali delnega odstopa od pogodbe, če pred izvajanjem ali med izvajanjem programa nastopijo izredne okoliščine, ki jih ni bilo mogoče pričakovati, odstraniti ali se jim izogniti, za Oskar Plus pa te okoliščine pomenijo utemeljen razlog, da pogodbe ne bi sklenila, če bi obstajale ob sklenitvi pogodbe.

Oskar Plus lahko odpove pogodbo oziroma odstopi od pogodbe in zahteva povrnitev škode od potnika, ki neposredno krši določbe pogodbe, ki jo je sklenil z Oskar Plus, predvsem, če se ugotovi, da je potnik namerno sporočil napačne podatke o številu potnikov ali njihovi starosti, oziroma je med potovanjem prišlo do sprememb, potnik pa o tem ni obvestil Oskar Plus.
Oskar Plus si pridržuje pravico (in ne odgovarja) za spremembe dneva in časa odhoda oziroma za odpovedi potovanja, zaradi spremembe letalskega voznega reda ali nastopa višje sile ter pravico do spremembe smeri potovanja, če se spremenijo pogoji za potovanje (nov vozni red, negotov položaj v državi, kjer je organiziran program, naravne nesreče ali drugi nepredvideni vzroki, na katere Oskar Plus ne more vplivati), brez posebne odškodnine in po veljavnih predpisih v potniškem prometu.       

Odgovornost Oskar Plus je omejena zgolj na neizvedbo določenega dela programa, v delu, ki pomeni ustrezne materialne stroške. Oskar Plus ne odgovarja za nematerialno škodo, ki bi nastala iz naslova zamud, odpovedi ali spremembe prevoza ali prevoznega sredstva.     

Oskar Plus ne more prevzeti odgovornosti za spremembe programa zaradi nastopa kakršnekoli višje sile med potekom programa. V teh primerih lahko potnikom zagotovi storitve v spremenjeni obliki, glede na obstoječe možnosti.

V primeru, da Oskar Plus odpove potovanje, ima potnik pravico do celotnega povračila vplačane cene aranžmaja, nima pa pravice do povračila stroškov vizuma, ali stroškov cepljenj, ki so bili s programom zahtevani. O kakršnikoli naknadni spremembi programa Oskar Plus potnika nemudoma obvesti.

V primeru, da stanje na kraju samem Oskar Plus ne dopušča namestitve potnikov v naročenem objektu, lahko Oskar Plus namesti potnika v istem kraju v drug objekt enake kategorije.      

 XI. POTNI DOKUMENTI 

Potnik mora imeti veljaven potni list ali drug veljaven ustrezen dokument, s katerim lahko vstopi v posamezno državo. Potnik je dolžan paziti na vsa določila glede veljavnosti potovalnega dokumenta. Veljavnost dokumenta se upošteva na ZADNJI dan potovanja! Oskar za morebitne neprijetnosti ali prisilno prekinitev potovanja potnika iz tega naslova ne odgovarja.   
Potnik je dolžan pridobiti vizume, ki so za te države zahtevana. Če potnik te obveznosti ne izpolni, ravna Oskar Plus po določilih o potnikovi odpovedi potovanja. V primeru, da potniku ureja vizum Oskar Plus, le-ta ne jamči za uspešnost pridobitve vizuma. Stroškov pridobitve vizumov Oskar Plus potniku ne vrača. V primeru zavrnitve vstopa v državo ali druge ovire nosi vse stroške potnik sam. Smatra se, da si potnik ureja vizum sam, če Oskar Plus ne dostavi vseh potrebnih dokumentov v predpisanem roku, ne glede na to, ali je potnik pri Oskar Plus že vplačal pridobitev teh dokumentov.

Zaradi zahtev v mednarodnem potniškem prometu (letalski, ladijski, avtobusni...) je potnik dolžan ob prijavi posredovati vse potrebne podatke o vseh udeležencih potovanja, ki jih prijavlja. Podatki se morajo v celoti ujemati s podatki v uradnih dokumentih, ki so jih udeleženci potovanja dolžni v skladu s predpisi o prestopu državne meje in ustreznimi tujimi zakonodajnimi akti nositi s seboj. V primeru, da napačni podatki povzročijo zamudo, dodatne stroške ali prekinitev potovanja, odgovarja za vse nastale stroške udeležencem potovanja zgolj potnik sam.       

Če potnik med potovanjem izgubi dokumente ali so mu le-ti ukradeni, so pa nujno potrebni za nadaljevanje potovanja ali za vrnitev v domovino, si potnik na lastne stroške priskrbi nove. V primeru, da mora potnik zaradi izgube ali kraje dokumentov prekiniti potovanje, ni upravičen do kakršnegakoli povračila vplačanega potovanja ali povrnitve stroškov.     

XII. OBVESTILA PRED ODHODOM/POTOVANJEM         
Potnik prejme končno obvestilo najkasneje 5 (pet) dni pred odhodom. Škodo, ki bi nastala, ker bi potnik podal nepopoln ali nepravilen naslov za namen izpolnitve računa in posledično obveščanja o potovanju, nosi potnik. V primeru, da potnik v navedenem roku ne prejme obvestila, se je dolžan sam javiti na svojem prijavnem mestu in ga zahtevati. Reklamacij iz naslova neprejete pošte Oskar Plus ne bo upoštevala.

XIII. ZDRAVSTVENI PREDPISI

Potnik je dolžan opraviti cepljenja, ki so za državo potovanja zahtevana. V primeru, da so v programu za potovanje navedena oziroma zahtevana določena cepljenja, si mora vsak potnik sam priskrbeti mednarodno potrdilo - rumeno knjižico z vpisanimi opravljenimi cepljenji. Oskar Plus ne odgovarja za morebitne zaplete ali potnikovo prekinitev potovanja zaradi potnikovega nespoštovanja zdravstvenih predpisov države, v katero vstopa, kakor tudi ne za stroške povezane s tem.      

 XIV. PRTLJAGA 

Oskar Plus ne odgovarja za prevoz, krajo ali poškodovanje potnikove prtljage ali drugih osebnih stvari, dragocenosti in dokumentov iz namestitvenih objektov (hotelskih sob, apartmajev ipd.) in prevoznih sredstev (letal, avtobusov, ladij ipd.). Prijavo izgubljene ali poškodovane prtljage potnik sam naslovi na prevoznika ali hotel. Prevoz posebne prtljage (kot so kolo, surf, golf oprema, glasbeni inštrumenti ipd.) mora potnik najaviti že ob prijavi ter plačati prevozniku v skladu s pravili letalskega prevoznika, v kolikor v programu potovanja ni drugače določeno. Vse stroške oziroma škodo, ki bi zaradi tega nastala, nosi potnik sam.      

Pri letalskem prevozu ima potnik pravico do brezplačnega prevoza določene teže prtljage (po določilih prevoznika), vsak dodatni kilogram pa doplača potnik sam na kraju samem v ustrezni valuti oziroma po določilih letalskega prevoznika. Otroci do dveh let nimajo pravice do brezplačnega prevoza prtljage.

Pri nizkocenovnem prevozniku je dovoljena teža prtljage, ki jo oddate ob prijavi na let, običajno nižja od dovoljene pri rednih prevoznikih. Vsak dodatni kilogram se doplača. Tudi dovoljena teža osebne prtljage, ki jo vzamete s seboj na letalo, je lahko nižja, o čemer so potniki obveščeni najkasneje z obvestilom pred odhodom.

XV. INFORMACIJE       

Informacije, ki jih potnik dobi na prijavnem mestu, ne obvezujejo Oskar Plus bolj kot navedbe v programu ali ponudbi. V primeru dvoma se vedno šteje za veljavno: pisna ponudba, račun in pogodba o potovanju, pisna informacija ali pisna razlaga.

XVI. REKLAMACIJE OZIROMA PRITOŽBE

Potnik je dolžan nepravilnosti sporočiti predstavniku Oskar Plus na kraju samem, ko se zgodijo. V primeru, da bi bila reklamacija lahko rešena na kraju samem (na primer pomanjkljiva čistoča sobe, oprema, lega sobe ipd.), potnik pa ni sporočil napake oz. nepravilnosti, se šteje, da se je potnik strinjal s tako storitvijo in je s tem izgubil pravico do vlaganja kasnejših reklamacij.

Potnik lahko vloži reklamacijo pisno v roku dveh mesecev od dneva, ko je bila storitev nepravilno opravljena, sicer Oskar Plus le-te vsebinsko ne obravnava. Reklamacija mora biti utemeljena. Potnik naj zato reklamaciji priloži ustrezne dokaze in/ali ustrezno potrdilo hotelirja, prevoznika oziroma druge ustrezne osebe o dejanskem stanju, na podlagi katerega potnik svoj zahtevek uveljavlja.

Oskar Plus je dolžna pisno odgovoriti na reklamacijo v 8 dneh po njenem prejemu. Če gre za enostavno pomanjkljivost in napaka ni sporna (oziroma, če potnik ni priložil vseh potrebnih dokumentov, v roku, potrebnem za njihovo pridobitev) je Oskar Plus dolžna po prejemu popolnega reklamacijskega zahtevka zahtevi ugoditi. Če napaka ni enostavna, je Oskar Plus dolžna raziskati vse okoliščine, ki so pripeljale do reklamacije. Dokler Oskar Plus ne odloči o pritožbi, se potnik odreče posredovanju katerekoli druge osebe, sodnih ustanov ali dajanja informacij javnim glasilom.

Višina odškodnine je v primeru, če po krivdi Oskar Plus ni prišlo do izvedbe programa ali nekaterih storitev, omejena z višino vplačanega potovanja oziroma z višino realne vrednosti neizvedenih storitev. To določilo ne velja v primeru, ko ima Oskar Plus pravico do odpovedi aranžmaja ali spremembe programa, skladno z določili teh splošnih pogojev in zakona.

Neodvisno od tega pa odgovarja Oskar Plus potniku za škodo, ki je temu zaradi neustrezne izvedbe aranžmaja nastala na drugih njegovih dobrinah, in sicer po splošnih pravilih o odškodninski odgovornosti.

Ne glede na vloženo reklamacijo je potnik dolžan poravnati svoje obveznosti po izdanih računih za opravljeno storitev v skladu z razporedom plačil, morebitna odškodnina pa se izplača po končanem reklamacijskem postopku na osebni račun potnika.

XVII. UPORABA PODATKOV

Oskar Plus vse pridobljene podatke o potnikih varuje v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Šteje se, da potnik s prijavo na potovanje pristaja na uporabo teh podatkov tudi za namene statistične obdelave in obveščanja o ponudbi. Če potnik tega ne želi, lahko to izjavi ob prijavi na potovanje oz. pisno izrazi kadar koli kasneje.         

XVIII. KONČNA DOLOČILA

V primeru spora med strankami se uporabi pristojno sodišče.

Oskar d.o.o.

Kranj, 01. september 2015

Prijavite se

Tabela odhodov

Odhod Povratek Št. dni Redna cena Aktualna cena Status Predviden vodnik Opomba
25. jan 09. feb 16 od 2448 € od 2220 € Prijavite se OSMANAJ SENAD Program Prijava

Želite brezplačno Oskarjevo razvajanje?

Vpišite vaš elektronski naslov in si zagotovite Oskarjeve bralne poslastice! Svež katalog in zanimiv priročnik vas najprej popeljeta do vizije vašega sanjskega potovanja, o najboljših terminih, cenah in zadnjih Oskarjevih podvigih pa boste kasneje obveščeni z e-časopisom, ki vas bo subtilno razvajal vsak drugi teden. Ko je vizija jasna, ostane le še užitek na poti. :)