Estonija-Talin-Pogled na stari del mesta

ESTONIJA

Estonija – baltska gospodična z bogato zgodovino

Estonija - Ponaša se s srednjeveškim mestom Talinn, peščenimi plažami, mnogimi letovišči ter bogato kulturno dediščino in številnimi muzeji.

Seznam potovanj Estonija – baltska gospodična z bogato zgodovino

Estonija


Koristne informacije

OBVEZNI DOKUMENTI: slovenski državljani ne potrebujejo vize, dovolj je potni list ali le veljavna osebna izkaznica.

ZDRAVJE: obveznih cepljenj za to deželo ni, lahko pa se posvetujete na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, 1000 Ljubljana.

VREME: Litva, Latvija in Estonija imajo hladno oceansko podnebje v bližini Baltskega morja, v notranjosti pa hladno celinsko podnebje. Zime so vetrovne, deževne in snežene. Sneg se včasih dolgo obdrži. Dan je kratek. Poletja so prijetna za potovanja, sončna in topla, včasih celo presenetljivo vroča. Dnevi so dolgi in potovalne dneve lahko dobro izkoristimo. Značilnost oceanskega podnebja je, da so padavine razporejene celo leto, zato je zložljiv dežnik obvezen pripomoček! Vaša popotna garderoba pa naj vsebuje od kratkih hlač do tople vetrovke.

Več informacij na: www.wunderground.com

Estonija-Tallin, mestno središčeHRANA IN PIJAČA: je podobna prejšnjima, temelji na morski hrani, krompirju, žitaricah. Skromna je in slabo začinjena. Estonci pripravljajo dobre sladice, recimo čokoladne rulade – KIRJU KOER in sladke pijače "Head isu!" - dober tek po estonsko!

VODA: našim potnikom vedno svetujemo pitje ustekleničene vode, vendar pa moramo pripomniti, da imajo v Baltskih državah kvalitetno vodo, ki jo lahko pijete.

VARNOST: dežela je varna za popotnike, seveda pa pazimo na svoje osebne stvari – dokumente, denarnico, tehnične pripomočke … Priporočamo vam, da na potovanje ne nosite dragocenosti (nakit, drage tehnične aparate, …). Agencija Oskar ne odgovarja za kraje ali izgube.

Estonija- Ungru Manos- ruševineOBLAČILA: udobna, popotna, od vetrovke, puloverja in kape do kratkih hlač in majic s kratkimi rokavi. Zaradi spremenljivega podnebja in tudi poleti včasih neprijetnega zahodnega vetra, boste verjetno potrebovali kar vse vrste oblačil. Ne pozabite na dežnik, saj je dež prisoten v vseh letnih časih. Obutev naj bo udobna in športna, pa tudi odprti pohodni sandali naj bodo v vašem kovčku. Kaj pa kopalke? Baltsko morje skoraj nikoli ne preseže 20 oC. Ampak skok v vodo ob sončnem vremenu bo prijeten!

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: bankomati so povsod dostopni (VISA, MASTERCARD, MAESTRO), vendar včasih iz neznanega razloga ne delujejo, pri dvigu računajte na provizijo. Priporočamo, da imate nekaj gotovine s seboj. Večinoma lahko plačujete s karticami.

PLANIRANI STROŠKI: Na potovalni dan 25 do 30 evrov (drobni prigrizki, kava, osvežilne pijače, spominčki, …). V ta strošek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

ELEKTRIČNA NAPETOST: kot pri nas 220 V, vtičnice so take kot v Sloveniji.

INTERNET: v večini hotelov WI-FI.

TELEFONSKI KLICI V SLOVENIJO: povsod dostopen signal, 00386 + omrežna skupina +…..

Splošni podatki o Estoniji

  • Velikost: 45.277 km2 (za dobri dve Sloveniji)
  • Prebivalci: 1,4 milijona (glede na Slovenijo dvakrat bolj redko naseljena)
  • Glavno mesto: Tallinn
  • Jezik: estonski (podoben finskemu) 68 %, finski, ruski
  • Vera: evangeličanski luteranci 13,7 %, pravoslavni 12,8 %, neopredeljeni 34,1 %
  • Ureditev: parlamentarna republika (predsednik Toomas Hendrik IIves)
  • Lokalna valuta: evro (od 2011)
  • Klicna koda: 00372 + omrežna skupina ….
  • Priporočamo: vodniki, zemljevidi, knjige, prospekti…

Estonija izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več