Estonija-Talin-Pogled na stari del mesta

ESTONIJA

Estonija – baltska gospodična z bogato zgodovino

Estonija - Ponaša se s srednjeveškim mestom Talinn, peščenimi plažami, mnogimi letovišči ter bogato kulturno dediščino in številnimi muzeji.

Seznam potovanj Estonija – baltska gospodična z bogato zgodovino

Estonija


O deželi

Estonija, deželica z modro – črno zastavo, je velika za dobri dve Sloveniji (45.226 km2), v njej pa živi le 1,4 milijona prebivalcev. Glavno mesto je Talinn. Kar dvakrat se je odcepila od Rusije, prvič leta 1918 in drugič leta 1991. Približno ena četrtina prebivalcev Estonije je ruskega rodu. Estonščina je zelo podobna finščini, pa povsem drugačna od latvijščine in litvanščine.

Estonija-Tallin, katedrala Aleksandra NevskegaEstonija ima odlično lego ob Baltskem morju, meji na velesilo Rusijo na vzhodu in na Latvijo na jugu, po morju pa na Finsko in Švedsko. Zaradi te lege ima dobro razvit pomorski promet, ladjedelništvo in ribolov. Podnebje je ob morju oceansko, v notranjosti pa prehaja v celinsko. Zime so precej mrzle in poletja sveža, vendar prijetna. Estonija je pretežno ravninska dežela. Ima številne reke in jezera. Tu in tam so obsežne ledeniške terase, visoke 50 do 70 metrov. Zaradi severne lege, hladnega podnebja in slabih prsti poljedelstvo ni preveč uspešno, dobro pa je razvita živinoreja, pa tudi gozda ima Estonija veliko.

Glavno mesto Estonije Talinn je vredno ogleda, ker je eno najbolje ohranjenih srednjeveških mest v Evropi. Nekoč ga je obdajalo mogočno obzidje s 66 stolpi. Nekateri med njimi so še dobro ohranjeni. Mesto je bilo skozi celo zgodovino in je še vedno pomembno pristanišče. Ogledamo si nekaj cerkva in uživamo na izjemno lepem mestnem trgu.

Zakaj torej v Estonijo?

  • Glavno mesto Talinn je zelo privlačno – katedrala Alexandra Newskyja, Mestni trg, znane pivnice, mestno obzidje, muzeji, Toompea grad na hribčku sredi mesta.
  • Lahemaa - narodni park za ljubitelje dolgih sprehodov.

  • Estonski muzej na prostem – prikazuje etnografske značilnosti Estonije danes in v preteklosti.
  • Kumu – muzej moderne umetnosti.
  • Tartu – drugo največje mesto v Estoniji, univerzitetno mesto, intelektualno središče Estonije, tu je tudi vrhovno sodišče Estonije in Ministrstvo za izobraževanje.
  • Estonske plaže in najbolj znano letovišče in zdravilišče Parnu – plaže so zelo lepe, ena sama mivka, mivka, mivka, ampak voda je malce mrzla tudi poleti …

 

Estonija izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več