Eritreja-Tabor

ERITREJA

Eritreja-Pozabljeni svet

Eritreja-izolirana od sveta in posebna. Eritreja leži na križišču treh kontinentov, se ponaša z izjemno naravo, mnogo skrivnostmi in gostoljubnimi prebivalcev.

Seznam potovanj Eritreja-Pozabljeni svet

Eritreja


Novice iz bloga

Popotovalna iskrica za lepe praznike

Piše: vodnik Brane Struga Pozdravljeni! Ljudje velik del življenja in svoje energije porabimo, da bi se obdali z vsaj osnovnim udob...

Koristne informacije

VIZE: Vso potrebno dokumentacijo za vizum, ki ga pridobimo ob vstopu v državo (70USD) nam ureja lokalna agencija v Eritreji. Ob prijavi potrebujemo izpolnjen obrazec (prejmete ob prijavi), 2 fotografiji in potni list, veljaven najmanj 6 mesecev po zaključenem potovanju.

ZDRAVJE: Pred potovanjem v Eritrejo je pogojno obvezno cepljenje proti rumeni mrzlici. Za cepljenje se naročite vsaj tri tedne pred potovanjem na zavodu za Zdravstveno varstvo v Ljubljani. Priporočljivo je tudi jemanje antimalarikov. O zdravju se posvetujte na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, 1000 Ljubljana, tel.: 386 (0) 1 586-39-00, fax.: 386 (0) 1 540-31 90, info@zdravinapot.si.

VREME: Eritreja ima tri podnebna območja, ki imajo vsako svoje značilnosti in se razlikujejo glede na nadmorsko višino, na kateri se nahajamo. Vsa tri območja pa imajo značilno vročo sezono, ko pade tudi največ dežja in hladno sezono, ko dežja praktično ni. Za najbolj primerno obdobje potovanja v Eritrejo velja čas hladne/suhe sezone med septembrom in aprilom.

1. Višinska območja Eritreje, nad 2300 m nadmorske višine (Asmara, Oohaito, Adi Keyh) imajo najnižje celoletne temperature. V idealnem potovalnem času med septembrom in aprilom se tukaj dnevne temperature gibljejo okoli 20°C, ponoči pa se lahko spustijo tudi pod 10°C. Padavin v tej hladni sezoni praktično ni. Med majem in avgustom so temperature lahko višje, a je zaradi padavin občutek, da je celo hladneje.

2. Območja med 1000 in 2000 m nadmorske višine (Keren) imajo dnevne temperature v hladni, suhi sezoni med 20 in 30°C, nočne padejo do 15°C, lahko tudi manj. Padavin v tem času skoraj ni. V času med majem in avgustom so tukaj temperature višje in je tudi veliko več padavin.

3. Nižinska območja, pod 1000 m nadmorske višine (Massawa, otočje Dahlak, Danakila), imajo znatno višje temperature, kot preostali del dežele. Tudi tukaj je obdobje hladne sezone idealno za potovanje in v tem času, med septembrom in aprilom, je zelo malo oz. praktično nič padavin, temperature pa se podnevi dvignejo vse do 40°C (v puščavi Danakili tudi več), ponoči pa ne padejo pod 20°C. Obdobje med majem in avgustom je vlažno in vroče.

Za več informacij lahko pogledate: www.wunderground.com.

HRANA IN PIJAČA: Če ima Azija riž, ima Eritreja podobno kot Etiopija injero, ki nas bo spremljala na vsakem koraku. Injera je nekakšna velika »fermentirana palačinka«, ki služi kot »krožnik« in tudi »žpribor«. Že samo uživanje jedi z injero je pravo doživetje. Z njo pridejo na mizo številne različne mesne ali zelenjavne omake. Tudi Italijani so v Eritreji pustili svoj vpliv in špageti ter pizza sta praktično nacionalni jedi. Tudi sadja nam nebo manjkalo in kakšne slaščice.

Od pijače sta na vsakem koraku kava in čaj, na voljo pa sta tudi lokalno pivo in vino. Svetujemo vam pitje zgolj ustekleničene vode.

Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

VARNOST: Eritreja je v nasprotju z javno podobo zelo varna država. Kriminala je malo, vendar pa moramo biti v gneči tržnic in turističnih krajih pozorni na žeparje, ki jim diši vaša lastnina. Ves čas potovanja bodite pozorni na osebno lastnino. Dragocene predmete, denar, kreditne kartice in dokument imejte vedno pri sebi. Agencija Oskar ne odgovarja za njihovo morebitno izgubo. Za kakršnakoli vprašanja vam bo na voljo vaš vodnik.

OBLEKA: V Eritreji se glede obleke ni potrebno posebej prilagajati in smo lahko oblečeni po evropski modi. Se pa moramo zavedati, da je prebivalstvo še vedno močno konzervativno kar pomeni, da morajo biti kolena in ramena pokrita. Priporočamo vam oblačila, primerna tako za toplo kot hladno vreme in kakšen dodaten kos toplih oblačil ne bo odveč. Pripravljeni moramo biti na temperature od 10 do 40°C. Ne pozabite na dobro zaščito pred močnim soncem, brisačo in kopalke. Od obutve priporočamo udobne odprte čevlje z dobrim podplatom, primerne tudi za kakšen pohod, za večji del potovanja in udobne zaprte čevlje za hladnejše dni.

LOKALNA VALUTA: Eritrejska nakfa; 1 ERN (= 100 centov)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Skreditnimi karticami ni možno plačevati, pravtako tudi ni možna uporaba na bankomatih. Tako kot drugod v črni Afriki je gotovina zakon, zato imejte le – te s sabo dovolj.

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 15 USD na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Eritreje v Slovenijo je 00 386 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Klicna številka iz Slovenije v Eritrejo je 00 291 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Slovenski mobilni operaterji ne pokrivajo Eritreje, zato je edini način stari dobri stacionarni telefon, ki ga najdemo v večjih mestih. Internet je na voljo v večjih mestih.

ELEKTRIČNA NAPETOST: 220 V, uporabljajo enake vtičnice kot pri nas. Pogosti so izpadi elektrike a nekateri hoteli imajo lasten generator.

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

Velikost: 117 600 km2

Prebivalstvo: cca. 6 milijonov

Glavno mesto: Asmara

Jezik: tigrinja, arabski in angleški jezik (uradni) ter lokalni jeziki

Vera: islam, koptska krščanska cerkev, rimokatoliška cerkev, protestantizem;

Ureditev: začasna vlada, 6 regij/zobatatov, predsednik države: Isaias Afworki

Lokalni čas: GMT +3

Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči ...

Eritreja izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več