Ekvador-morski levi

EKVADOR

Ekvador-Paleta neskončnih lepot

Ekvador, bogat z mnogo čudesi predstavlja osupljive višine Andov, tropski deževni gozd Amazonke, slikovita mesta, tradicijo vasic in nenadkriljiv Galapagos.

Seznam potovanj Ekvador-Paleta neskončnih lepot

Ekvador


Novice iz bloga

Ekvador z Galapagosom - fotogalerija

Potovanje Ekvador z Galapagosom je vrhunsko doživetje, vabljeni! " order_by="filename" order_direction="ASC" returns="included" maximum_...

PATAGONIJA in EKVADOR, izjemni deželi za potovalne sladokusce!

Za sladokusce, ki na svojih poteh zahtevajo spektakularne prizore prostrane narave, raznovrsten živalski svet, z zgodovino polne pr...

Koristne informacije

VIZE: Vize ne potrebujemo. Potrebujemo le po koncu potovanja še 6 mesecev veljaven potni list.

Ekvador-QuitoZDRAVJE: Pred potovanjem v Ekvador se je potrebno obvezno cepiti proti rumeni mrzlici. Za cepljenje se naročite vsaj tri tedne pred potovanjem na zavodu za Zdravstveno varstvo v Ljubljani. Za dodatne informacije pokličite v Agencijo Oskar. O zdravju se posvetujte na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, 1000 Ljubljana, tel.: 386 (0) 1 586-39-00, fax.: 386 (0) 1 540-31 90, info@zdravinapot.si .

VREME: Ekvador je dežela, ki je vremensko prijetna za potovanje skozi vse leto. Ima pa vsaka od regij Ekvadorja specifične podnebne lastnosti. Skupno vsem območjem je, da imajo izraziti suho in mokro sezono.

1. Višinska območja – Andi (Quito, Otavalo, Banos, Cuenca) imajo suho sezono med junijem in septembrom. To je čas jasnih, sončnih, suhih dni na višinah. Temperature se podnevi lahko dvignejo tudi do 25°C, na lep sončen dan tudi kako stopinjo več. To območje ima mokro sezono med decembrom in majem, ko je hladneje, je več padavin in temperature padejo tudi do 15°C podnevi ali manj.

2. Obala in vsa nižje ležeča območja (Guayaquil) imajo suho sezono med junijem in decembrom, ko je hladneje in padavin skoraj ni. Mokra sezona je med januarjem in majem, ko so temperature višje, padavine pa nepredvidljive in pogoste. Dnevne temperature se skozi leto gibljejo med 20 in 35°C.

Galapagos-otočje Bartolome3. Tropska območja (Mindo, Amazonija) imajo deževno podnebje skozi celo leto in padavine so zelo pogoste. Meseci med decembrom in marcem so meseci z najmanj padavinami. Temperature se gibljejo med 20 in 30°C, zelo odvisne so od nadmorske višine.

4. Galapagos je primeren za obisk skozi celo leto. Ima prav tako dve sezoni. Kljub temu, da Galagos leži v tropskem pasu, nima tropskega podnebja in na splošno nima veliko padavin. Topla sezona je med januarjem in junijem, ko se temperature podnevi dvignejo do 28°C, padavin je več, kot v suhi sezoni, a še vedno zelo malo. Suha sezona traja od julija do decembra in je čas skoraj popolnoma brez padavin, dnevnih temperatur med 18 in 23°C ter bolj nemirnega morja.

Kot najprimernejši čas za obisk Ekvadorja in Galapagosa šteje obdobje med junijem in decembrom, za obisk zgolj Galapagosa je primeren tudi čas med januarjem in majem.

Več informacij na www.wunderground.com .

Ekvador-Otavalo-tržnica bananHRANA IN PIJAČA: Ekvadorska kulinarika je zelo raznolika glede na nadmorsko višino, na kateri se nahajamo. Na višje ležečih območjih je značilno meso (svinjina, perutnina, govedina in meso morskega prašička), ki ga pospremi priloga, bogata z ogljikovimi hidrati (riž, koruza, krompir). Zelo priljubljena jed v višavju je hornado – krompir s pečeno svinjino. Ob morju je hrana lažja in vsebuje tudi veliko rib in ostale morske hrane. Pogosto so kot priloga na ekvadorskih krožnikih tudi platane (banane za kuhanje). Veliko je tudi vplivov kolonizatorjev, zato najdemo v Ekvadorju španske empanade (žepki iz testa z različnimi polnili) in različne oblike tortilj. Priljubljene in pogoste so tudi »goste« juhe oz. neke vrste enolončnice, imenovane caldo, v katerih je vedno tudi meso. Ob obali je pogost perujski ceviche na ekvadorski način.

Sezonsko je na voljo tudi dovolj lokalnega sadja, ki pogosto nadomesti tudi slaščice. Med pijačami je veliko svežih, naravnih sadnih sokov, mlečnih šejkov in cela vrsta svetovno znanih drugih brezalkoholnih pijač. Od alkoholnih je najpogostejše in najbolj priljubljeno pivo znamke Pilsener. Tudi lokalne žgane pijače so pogoste, še posebej ognjena voda agua ardiente.

Svetujemo vam pitje zgolj ustekleničene vode. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

VARNOST: Ekvador je varna dežela. Kljub temu je pomembna previdnost, še posebej v krajih, kjer je veliko gneče, kot so tržnice.

Priporočamo vam, da ste ves čas pozorni na osebno lastnino in da ne nosite na potovanje dragocenosti ali drugih vrednejših predmetov! Agencija Oskar ne odgovarja za njihovo morebitno izgubo.

Ekvador-ročno deloOBLEKA: Ekvadorska tradicija glede oblačil je še vedno precej konzervativna še posebej v manjših vaseh ali skupnostih. Priporočljiva oblačila so različna glede na območje, kjer se nahajamo. V višavju je vreme lahko zelo nepredvidljivo in se lahko zgodi, da imamo različno vreme v enem samem dnevu. Zato je primerno “čebulno” oblačenje in kakšen dodaten kos toplih oblačil nikakor ne bo odveč, še posebej za hladne večere in noči. Prav pride tudi lahek anorak, odporen na veter in vodo. Ob sončnih dneh je zelo pomembna tudi zaščita pred močnim višinskim soncem. Priporočajo se udobni zaprti čevljih, v katerih se lahko odpravite tudi na kakšen pohod ter udobni odprti čevlji za morebitne toplejše dni. Za vsa obalna območja in Galapagos velja, da je podnebje tam precej toplejše, zato je temu treba prilagoditi tudi garderobo, ki naj bo udobna in lahka, iz naravnih materialov in ne pozabiti na dobro zaščito pred soncem ter kopalke in brisačo.

LOKALNA VALUTA: Ameriški Dolar; 1 Dolar (= 100 centov)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: S kreditnimi karticami lahko plačujete v večjih trgovinah v večjih mestih. Denar lahko dvignete tudi na bankomatih z različnimi provizijami (VISA, MASTERCARD, nekje MAESTRO). Včasih dvigovanje na bankomatih in plačevanje s kreditnimi karticami ne deluje, zato vam priporočamo dovolj gotovine za vsak slučaj! Ker je uradna valuta v Ekvadorju ameriški dolar, imejte vso gotovino s sabo v tej valuti!

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 25 do 35 USD na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Ekvadorja v Slovenijo je 00386 + območna št. (brez 0) + klicana številka.
Klicna številka iz Slovenije v Ekvador je 00593 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Telefoni so na voljo večino naše poti. Mobilni telefoni (Mobitel, Simobil) NE delujejo nikjer v Ekvadorju in na Galapagosu. Internet je na voljo v večjih krajih na naši poti.

ELEKTRIČNA NAPETOST: 110 V, uporabljajo ameriške vtičnice, zato potrebujemo adapterje.

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

  • Velikost: 283 561 km2
  • Prebivalstvo: cca. 15 milijonov
  • Glavno mesto: Quito
  • Jezik: španski + drugi jeziki različnih etničnih skupin;
  • Vera: rimskokatoliška 95%, ostalo 5%;
  • Ureditev: republika, 24 provinc, predsednik države: Rafael Correa Delgado
  • Lokalni čas: GMT -5
  • Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči ...

Ekvador izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več