Kopenhagen - Christiansborg

DANSKA

Danska - Dežela pravljic in male morske deklice

Dežela pravljičarja H.C.Andersena, ljubke male morske deklice, priljubljenih Lego kock in zelenih pašnikov raste iz Srednje in se spogleduje s Severno Evropo.

Seznam potovanj Danska - Dežela pravljic in male morske deklice

Danska


Koristne informacije

OBVEZNI DOKUMENTI: Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopamo z veljavno osebno izkaznico ali seveda z veljavnim potnim listom. Priporočamo, da ločeno shranite fotokopijo dokumenta.

ZDRAVJE: Obveznih cepljenj ni.

VREME: Danska je izredno nižinska država (najvišja točka doseže le 173 m nadmorske višine), ki jo skoraj z vseh strani obdaja morje. Podnebje je zmerno, medtem ko je vreme pogosto precej vlažno in oblačno. Značilne so blage in vetrovne zime ter mila poletja. Februar s povprečno temperaturo 0°C velja za najhladnejši mesec, medtem ko avgust s povprečno temperaturo 17°C velja za najtoplejši mesec.

Zaradi njene severne lege prihaja do velikih sezonskih nihanj v dnevni svetlobi; pozimi so dnevi zelo kratki (7 ur), medtem ko so poleti zelo dolgi (17,5 ur).

Več informacij na http://www.wunderground.com/.

HRANA IN PIJAČA: Danci med svoje tradicionalne jedi štejejo mnoge različice specialitet, ki jih za »svoje« smatrajo tudi drugi skandinavski narodi. Če obstaja kakšna tipično danska jed, potem je to smørrebrød oziroma obloženi, odprti sendvič. A to ni sendvič v tradicionalnem smislu, ki ga kupiš, odneseš in poješ iz roke; smørrebrød, običajno sestavljen iz najokusnejših lokalnih sestavin, se postreže za mizo, na krožniku in s priborom. Med danske specialitete štejemo še kuhan ali karameliziran krompir, kuhano rdeče zelje, mesne kroglice (frikadele), pečeno svinjino ali pečeno raco. Omeniti velja tudi, da ima Kopenhagen kar 13 restavracij z Michelinovo zvezdico.

Dnevni obroki tvorijo pomemben del družinskega življenja, saj veliko prispevajo k vsesplošnemu dobremu počutju, znanemu kot hygge. Meso, še posebej svinjina, je najbolj pogosta sestavina toplih obrokov, zraven katerega je običajno postrežen še krompir in druga zelenjava. Poleg izobilja zelenjave in mesa Danska slovi tudi po ribah, kar ni nič čudnega, saj državo z vseh strani obdaja morje. Med sprehodom po mestu se boste težko uprli omamnim dišavam pekarn z mamljivimi gorami danskega peciva, saj Danci slovijo kot odlični izdelovalci maslenih piškotov, peciva in bonbonov, odlične pa so tudi njihove torte.

Med pijačami je na prvem mestu med Danci - ne glede na starost ali spol - najbolj priljubljena in razširjena pijača pivo, po katerem so tudi svetovno znani; iz Danske izvira kar nekaj znanih znamk piva: Carlsberg in Tuborg verjetno vsi poznate, kaj pa pivo iz čebeljih ličink? Mnogi Danci imajo pri kosilu radi tudi kozarec vina, čeprav so trte na Danskem relativno redke; priljubljene so tudi gazirane pijače, medtem ko so negazirane skoraj tako redke kot hribi.

Danska voda slovi po svoji čistosti in je pitna povsod v državi.

VARNOST: Varna dežela. Pozorni moramo biti na osebno lastnino. Dragocene predmete (denar, kreditne kartice, potni list in druge vrednosti) imejte vedno pri sebi ali jih shranite v hotelski sef. Agencija Oskar ne odgovarja za njihovo morebitno izgubo. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

OBLEKA: Ni posebnosti pri oblačilih. Dansko vreme je lahko grozno ali fantastično – po navadi vse vmes. Bodite pripravljeni na vse sezone v teku enega dneva. Kot pravijo Danci: »Ni slabega vremena …. samo napačna oblačila!« Priporočamo oblačila v plasteh ter da imate pri sebi vedno tudi vodoodporno vetrovko in dežnik za morebitne plohe. Pri obutvi vam priporočamo udobne čevlje, v katerih lahko dobro hodite, poleti morda odprte čevlje za toplejše dni.

LOKALNA VALUTA: danska krona (=100 øre). Denar je mogoče poleg na bankah zamenjati tudi v menjalnicah, na recepciji hotelov, v turističnih agencijah, na bencinskih črpalkah in v večjih trgovskih hišah.

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Uporaba kreditnih kartic je na Danskem zelo razširjena in sprejemajo jih v številnih hotelih, restavracijah in trgovinah; z njimi je mogoče plačevati tudi na skoraj vseh bencinskih črpalkah. V številnih trgovinah in storitvenih obratih lahko plačujete tudi s plačilno kartico Maestro in kodo za bankomat. Denar lahko dvignete tudi na bankomatih z različnimi provizijami (glede na kartico). V vsakem primeru vam priporočamo nekaj gotovine za vsak slučaj!

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 25 do 35 EUR na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Danske v Slovenijo je 00 386 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Klicna številka iz Slovenije na Dansko je +45 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Pokritje vašega mobilnega omrežja preverite pri vašem operaterju. Telefoni in internet so na voljo povsod.

ELEKTRIČNA NAPETOST: Napetost je 230 V; uporabljajo takšne vtičnice kot v Sloveniji, čeprav nekatere znajo biti globlje od naših in boste za njih potrebovali adapter.

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

Velikost: 43.094 km2
Prebivalstvo: cca. 5,6 milijonov
Glavno mesto: Kopenhagen
Jezik: danski
Vera: evangeličanski luteranci 95 %, drugi protestanti in rimsko katoliki 3 %, muslimani 2 %.
Ureditev: kraljevina, parlamentarna ustavna monarhija z enodomnim parlamentom, s kraljico Margareto II. na čelu države. Administrativno je razdeljena na 5 regij.
Lokalni čas: GMT +1
Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči ...

Danska izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več