Kopenhagen - Christiansborg

DANSKA

Danska - Dežela pravljic in male morske deklice

Dežela pravljičarja H.C.Andersena, ljubke male morske deklice, priljubljenih Lego kock in zelenih pašnikov raste iz Srednje in se spogleduje s Severno Evropo.

Seznam potovanj Danska - Dežela pravljic in male morske deklice

Danska


O deželi

Danska (43.000 km2) ima zanimivo geografsko podobo. Najbolj severni del Srednje Evrope sodi med Skandinavske države. Sestavljena je iz velikega polotoka Jutlandija in številnih otokov. Na jugu je 68 km dolga meja z Nemčijo. Ta meja se je med različnimi vojnami vedno spreminjala, enkrat na sever, drugič na jug, odvisno od vojne sreče …

Poleg Jutlandije ima Danska okoli 500 otokov, med njimi je dobrih 100 nenaseljenih. Skoraj polovica od 5,2 milijona prebivalcev živi na največjem otoku – Zeeland. Podeželje Danske je zelo slikovito. Hiše v vasicah so pisano pobarvane in privlačijo pogled in fotografski objektiv sredi zelene, rahlo nagubane pokrajine.

Obale Danske so presenetljivo lepe – peščene, značilne so dolge sipine, ponekod porasle z visoko travo, v zaledju so številne počitniške hišice Dancev in penzioni za turiste. Le tu in tam so prepadni klifi. Severno morje se poleti kar prijetno ogreje na 20 do 22 stopinj C in poletje je sončno in bolj prijazno, kot si običajno predstavljamo. Danska ima sicer hladno oceansko podnebje, veliko dežja, oblakov in megle. Tu in tam udari hladen veter s severa ali vzhoda, saj ni nobene gorske verige, ki bi ga ustavila.

Razdalje v državi so kratke in noben kraj ni oddaljen od morja za več kot 50 km. Prebivalci so od nekdaj povezani z morjem – ribolov, ladjedelništvo in promet.

Danska ima zanimivo, a umirjeno zgodovino, ki je razpeta med Vikingi (800 do 1000 let n. š.), ki so osvajali obale Anglije, Norveške, Švedske in Normandije, kraljevino, ki ima eno najdaljših tradicij v Evropi (od 11. stoletja dalje), med bitkami za položaj v Severni Evropi (več kot sto let je imela v posesti celo Švedsko – med leti 1394 in 1520), kjer je izkoriščala izjemen strateški položaj na vhodu v Baltsko morje, pa do zadnjih dveh stoletij, ko je previharila obe svetovni vojni in se gospodarsko zelo utrdila in dvignila.

H kraljevini Danski spadajo tudi Fererski otoki in Grenlandija. Obe deželi imata svoj parlament in svojo notranjo ureditev. Ferersko otočje ima izjemno spremenljivo atlantsko podnebje, prebivalci so dobri ribiči in vsestransko povezani z morjem. Grenlandija pa ima okoli 40.000 prebivalcev večinoma eskimskega rodu. Največji otok na svetu je kar 50 krat večji od matične države Danske, 90 % površine predstavlja led, ki je ponekod debel kar 2.000 m!!

Zakaj na Dansko ?

  • Kopenhagen je izjemno mesto – ima 1,5 milijona prebivalcev, navduši pa Mestni trg z mestno hišo (110 metrov visok Mestni stolp), park Tivoli, dvorci Amalienborg, Rosenborg, slovita Operna hiša, hiša pravljičarja H. C. Andersena in seveda ljubka Mala morska deklica,
  • Hans Christian Andersen – se je rodil leta 1805 v vasici Odense na otočku Fyn. Njegova rojstna hiša je še vedno zbirališče vseh, ki jih privlači pravljični svet Princeske na zrnu graha, Male morske deklice in drugih večnih pripovedk,
  • Christian IV. je bil zelo popularen kralj 17. stoletja in seveda ne moremo mimo Christiansborga – kraljevska palača, Okroglega stolpa, ogromne borze (stavba je dolga 127 m) …
  • Opera v Kopenhagnu je najmodernejša operna hiša v Evropi (2004) – postavljena je nad morjem v pristanišču v dansko drznem sodobnem slogu s 1.600 sedeži v 6 nadstropjih in odrom, ki dovoljuje prav vse!
  • Oresundsbroen – sloviti most, ki povezuje Dansko in Švedsko, je pravo čudo gradbeništva (4.000 m dolg tunel, 4.000 m dolg umeten otok, 7.800 m dolg viseči most ….),
  • pa še: živalski vrt v Kopenhagnu, svetovno znani Planetarij in Botanični vrt,
  • izlet na sipine Severnega ali Baltskega morja in sprehodi,
  • tovarna LEGO – to je pravi dogodek – od filozofije do načrtovanja, izdelave modelov, proizvodnje, predstavitve in uporabe!
  • potep po otočkih in podeželju Danske (pokušina izjemno dobrih sendvičev, sirov, skute in jogurtov, …)

 

Danska izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več