Ciper- Flamingi na jezeru

CIPER

Ciper - otok ljubezni in lepote

Ciper - mitološki rojstni kraj boginje lepote, Afrodite. Prepustite se prelepemu, raznolikemu otoku in spoznajte njegovo burno ter razgibano zgodovino.

Seznam potovanj Ciper - otok ljubezni in lepote

Ciper


Koristne informacije

Ciper-KurionVIZE: Za vstop v državo ni potreben vizum. Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico. Na severni del Cipra, ki ni pod dejanskim nadzorom Republike Ciper, vstop z osebno izkaznico ni možen Veljaven potni list vsaj še 6 mesecev. Vizum za slovenske državljane za bivanje do 90 dni ni potreben.

ZDRAVJE: Obveznih cepljenj ni. O zdravju se posvetujte na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, 1000 Ljubljana, tel.: 386 (0) 1 586-39-00, fax.: 386 (0) 1 540-31 90, info@zdravinapot.si.

VREME: Ciper ima mediteransko podnebje z vročim in suhim poletjem, ter z milo in vlažno zimo. Temperature se poleti (julij, avgust) gibljejo do 30°C, pozimi pa od 5 do 15°C.

Več informacij na www.wunderground.com .

HRANA IN PIJAČA:

Hrana - ciprska kuhinja je v prvi vrsti mediteranska kuhinja in je podobna grški kuhinji. Veliko uporabljajo zelišča in začimbe ter olivno olje. Najboljše specialitete, ki jih je vredno poskusiti so:

 • feta sir,
 • meze (tradicionalne ciprske predjedi, postrežene z različnimi jedmi na plošči, običajno sestavljene iz oliv, jogurta, zelenjave in sira),
 • tzatziki (predjed iz grškega jogurta, česna, kumar, soli, poprove mete),
 • moussaka (večplastna jed iz jagnjetine, paradižnika ter kumar),
 • souvlaki (meso na nabodalih ali kot sendvič, največkrat piščančje meso ali jagnjetina), hummus (jed iz sezamove paste in čičerike),
 • sheftalia (jed iz govejega mesa, čebule, paradižnika in zelišč).

Ciper-FamagustaPijača - nacionalna pijača je brandy sour (mešanica ciprskega brandya, limoninega sirupa, sode ter angosture). 

VARNOST: Ciper je varna dežela, kljub pretežno prijaznim in poštenim ljudem pa se v gneči mestnih ulic in turističnih krajev vedno gibljejo tudi žeparji.

Priporočamo vam, da na potovanje ne nosite dragocenosti ali drugih vrednejših predmetov, ter ste ves čas potovanja pozorni na osebno lastnino! Agencija Oskar ne odgovarja za morebitno krajo ali izgubo.

OBLEKA: Ni posebnosti pri oblačilih. Kakšen dodaten kos toplih oblačil ne bo odveč, ne glede na letni čas. Priporočamo vam, da imate pri sebi vedno tudi vodoodporno vetrovko in dežnik za morebitne plohe. Pri obutvi vam priporočamo udobne čevlje, v katerih lahko dobro hodite, poleti morda odprte čevlje za toplejše dni.

Dobro se pripravite za zaščito pred soncem (glava, vrat).

LOKALNA VALUTA: EUR (grški del) in TRY (nova turška lira; turški del), (1 €= 3,83 TRY)

Ciper-izdelava tradicionalnega izdelkaKREDITNE KARTICE, BANKOMATI:  Menjava valut je možna v hotelih ali večjih bankah. Možen je tudi dvig denarja z bančno ali kreditno kartico pri bankomatih (dvig tuje valute s plačilom provizije). V večini hotelov je možno plačilo s kreditnimi karticami. Prosimo upoštevajte, da se tečaji spreminjajo in da lahko vaša banka zaračuna dodatne stroške. V vsakem primeru vam priporočamo nekaj gotovine za vsak slučaj!

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 25 do 35 EUR na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET:

Klicna številka iz Cipra v Slovenijo je 00 386 + omrežna skupina brez sprednje ničle.

Klicna številka iz Slovenije na Ciper je +90 oz. +392 (90 je klicna številka za Turčijo, 392 za Severni Ciper), + območna klicna številka + klicana številka.

Dostop do interneta je na voljo v vseh turističnih centrih v tako imenovanih Internetnih kavarnah. Cene se razlikujejo, 2 € na uro je neka povprečna cena, mnoge kavarne in hoteli pa ponujajo brezplačen brezžični internet.

ELEKTRIČNA NAPETOST: Elektrika: 230V/50Hz (angleški vtikač)

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

 • Velikost: 316 km²
 • Prebivalstvo: cca. 425,515
 • Glavno mesto: Nikozija
 • Jezik: grščina in turščina
 • Vera: grška ortodoksna vera (78 %), islam (18 %), ostalo (4 %)
 • Lokalni čas: + 1 ura
 • Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči ...

Ciper izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več