Nočni Sarajevo

BOSNA IN HERCEGOVINA

Bosna - Dežela, kjer drugačnosti živijo pod eno streho

Gorata in težko prehodna, divje lepa, v dolinah in kotlinah velika mesta, trije narodi, tri različne vere, … vse to in še veliko več je Bosna in Hercegovina!

Seznam potovanj Bosna - Dežela, kjer drugačnosti živijo pod eno streho

Bosna in Hercegovina


Koristne informacije

VIZE: Slovenci za vstop v Bosno in Hercegovino ne potrebujemo vize. 

ZDRAVJE: Obveznih cepljenj ni.

Bosna  VREME: Južni del države ima sredozemsko podnebje, z milimi in deževnimi zimami ter vročimi poletji, severni del pa ima celinsko podnebje z vročimi in suhimi poletji ter hladnimi, pogosto tudi sneženimi zimami predvsem na višjih nadmorskih višinah.

Več informacij na https://www.wunderground.com/.

HRANA IN PIJAČA: Hrana v Bosni in Hercegovini je zelo okusna, pestra in dokaj poceni. Najbolj znane so jedi z žara – pleskavice, čevapčiči in sudžuki. V večjih mestih so čevapčinice skoraj na vsakem koraku.

Če v Bosni in Hercegovini naročite burek, boste dobili mesnega, vse ostalo pri nas znano kot burek je pita.  Pite pa so: sirnica (s skuto), zeljanica (s špinačo in sirom), krompiruša/krompirača (s krompijem) in tikvenica (z bučkami).

BosnaTudi sladice ne razočarajo nobenega pravega sladkosneda. Med najbolj znanimi je baklava, vredno pa je poskusiti tudi tulumbo (ocvrto testo, prelito s sladkim sirupom), hurmašico (pecivo v obliki velikega datlja, natopljeno s sladkornim sirupom), tufahijo (kuhano jabolko, polnjeno z orehovim nadevom), kadaif (sirovo pecivo s sladkim sirupom) in halvo (zelo sladka turška sladica, običajno z raznimi vrstami oreščkov, na primer pistacijami).

Seveda pa v Bosni in Hercegovini nikakor ne gre brez prave bosanske kave, pripravljene v bakreni »džezvi«, postrežene s kockami sladkorja in lokrumom.

Od alkoholnim pijač je znano sarajevsko pivo, dobra vina iz Hercegovine in domače žgane pijače iz sliv (slivovica), grozdja (loza), hruške (kruška), orehov (orahovača),…

Svetujemo vam pitje ZGOLJ ustekleničene vode. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

VARNOST: Bosna in Hercegovina je varna država. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča. Priporočamo vam, da ste skozi ves čas potovanja pozorni na osebno lastnino in da ne nosite na potovanje dragocenosti ali drugih vrednejših predmetov!

Agencija Oskar ne odgovarja za morebitno izgubo vaše osebne lastnine. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

BosnaOBLEKA: V Bosni in Hercegovini ni nobenih posebnosti glede oblačenja. Temperature so podobne kot pri nas. Priporočljiva je sezoni primerna obleka in udobna obutev. V skladu z vremensko napovedjo in sezono priporočamo tudi dežnike in vetrovko.

LOKALNA VALUTA: Konvertibilna marka Bosne in Hercegovine (1 EUR = 1,9 BAM)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Kreditne kartice so pogosto plačilno sredstvo v večjih trgovinah. Prav tako so bankomati v vseh večjih krajih, kjer lahko dvigate denar s karticami Visa, Maestro in Mastercard. Za nakupe v manjših trgovinicah se priporoča nekaj gotovine v EUR.

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 100 – 150 EUR na potovalni teden. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Bosne in Hercegovine v Slovenijo je 00386 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Klicna številka iz Slovenije v Bosno in Hercegovino je 00387 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Telefoni in internet so na voljo v večjih krajih in hotelih, mobiteli delujejo povsod.

ELEKTRIČNA NAPETOST: V Bosni in Hercegovini je napetost 220 V in uporabljajo povsem enake vtičnice kot v Sloveniji, zato adapterja ne potrebujete.

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

Velikost: 51. 197 km²
Prebivalstvo: 3 777 000 (2016)
Glavno mesto: Sarajevo
Jezik: bosanščina
Vera: muslimani 40 %, pravoslavci 31 %, katoličani 15 %, ostalo 14 %
Ureditev: parlamentarna demokracija
Lokalni čas: UTC + 1
Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči ...

Bosna in Hercegovina izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več