Bolivija-Lagoon de Uyuni

BOLIVIJA

Bolivija – V znamenju Čolite

Bolivija je preprosta v svoji vsebini, majhna v svoji veličini in predvsem samosvoja.

Seznam potovanj Bolivija – V znamenju Čolite

Bolivija


Novice iz bloga

Zakaj v Bolivijo

Piše: vodnica Nataša Tanko Bolivija je nedvomno ena najbolj presenetljivih in najpristnejših držav v Južni Ameriki. Z nekaj manj kot ...

Koristne informacije

VIZE: Vize za Bolivijo ne potrebujemo. Potrebujemo le še 6 mesecev veljaven potni list po koncu potovanja.

Bolivija, s kolesomZDRAVJE: Obvezno cepljenje proti rumeni mrzlici. O zdravju se posvetujte na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, 1000 Ljubljana, tel.: 01 586 39 00, e-naslov: info@zdravinapot.si. Če jemljete kakšna posebna zdravila, jih zadostno količino vzemite s seboj. Vsi potniki ste zavarovani z dodatnim zdravstvenim zavarovanjem z asistenco v tujini nad 3000 metrov.

VREME: Barvitost Bolivije se kaže tudi v zelo raznolikem podnebju. Ko govorimo o podnebju v Boliviji, dejansko govorimo o dveh sezonah, deževni in suhi. Temperaturne spremembe so odvisne od topografije oz. od nadmorske višine.

Bolivija- Laguna Verde UyuniTropska nižavja na vzhodu: podnebje je vroče, vlažno in precej deževno (od septembra do maja). Najbolj vroča meseca v letu sta december in januar.

Severozahodne doline - Yungas: področje severno od La Paza. Vroče in vlažno območje, odvisno od nadmorske višine. To območje je tudi najbolj prekrito z oblaki, namočeno in najbolj vlažno. Temperature padajo z višino. Na višinah od 2000 metrov dalje je pogost tudi sneg.

Osrednja dolina – Cochabamba: tu so prijetne temperature čez dan, noči pa so lahko kar precej hladne. Rahla vlažnost. Sneg je tukaj redkost. Na obali Titikake in v okolici Potosija so dnevne temperature prijetne (okoli 27 °C), večeri in noči so mrzle. Zaradi višine je sonce zelo močno. Več informacij poiščite na www.wunderground.com.

VIŠINA IN VIŠINSKA BOLEZEN: Potovanje se odvija na visokih višinah, povprečno na 3000 m. Obstaja možnost višinske bolezni, pred samim potovanjem se posvetujte z zdravnikom. Potovanje vključuje aklimatizacijski pristop ter gibanje in dinamiko, ki telesu pomaga premagovati višinske izzive. Z dobro telesno kondicijo se možnost višinske bolezni zmanjšuje. Za uspešno prilagoditev višini priporočamo: počasno gibanje, pitje vode (vsaj 3 l ali več na dan), pomaga tudi uživanje česna, po želji (posvetujte se z vašim zdravnikom) pa tudi kakšen aspirin zvečer (pomaga pri redčenju krvi). V primeru večjih težav zaradi višine pomaga edino spust na nižjo višino. Agencija Oskar ni odgovorna za stroške, ki nastanejo zaradi tega.

Peru in Bolivija v enemHRANA IN PIJAČA: Kulinarika je pestra mešanica lokalnih in staroselskih navad ter vplivov priseljencev, kolonizatorjev. Zato med bolivijskimi specialitetami najdemo vplive argentinske, nemške, italijanske, španske, ruske in arabske kulinarike. Najpogostejše sestavine bolivijskih jedi so koruza, krompir in fižol. Bolivijske specialitete se razlikujejo po regijah, kjer se nahajamo. Med pijačami je kar nekaj posebnosti že med brezalkoholnimi, recimo api morada iz rdeče koruze, mate de coca je pijača, mešanica vode in suhih kokinih listov. Med alkoholnimi je najpogostejše lokalno pivo, obstajajo pa tudi vina in mnoge domače žgane pijače, kot je singani, nekakšen brandy iz grozdja. Na podeželju je popularna tudi chicha – pijača iz fermentirane koruze. Svetujemo vam pitje zgolj ustekleničene vode. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

Bolivija- Tarabuco marketVARNOST: Bolivija je varna dežela. Kljub temu je pomembna previdnost, še posebej v krajih, kjer je veliko gneče, kot so npr. tržnice. Priporočamo vam, da ste ves čas pozorni na osebno lastnino in da ne nosite na potovanje dragocenosti ali drugih vrednejših predmetov! Agencija Oskar ne odgovarja za njihovo morebitno izgubo.

OBLEKA: V Boliviji ni nobenih omejitev glede oblačenja. Kljub temu vam priporočamo nevpadljiva in seveda udobna oblačila. Pripravite se na zelo raznolike vremenske razmere. V puščavskem delu vam bo prav prišla bolj lahka in ohlapna obleka, višje v Andih pa boste potrebovali topla oblačila. Ne pozabite na dobro vetrovko in termo velur. Dobro se zaščitite pred soncem, saj bomo potovali na velikih nadmorskih višinah, kjer je sonce zelo močno. Priskrbite si zaščitno kremo z močnim zaščitnim faktorjem in ne pozabite na pokrivalo za glavo in vrat. Poleg dobre pohodne obutve (lahki treking čevlji) vam priporočamo tudi odprte čevlje (močnejše sandale z dobrim podplatom).

LOKALNA VALUTA: Boliviano (BOB).

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: S kreditnimi karticami lahko plačujete v večjih trgovinah v večjih mestih. Denar lahko dvignete tudi na bankomatih z različnimi provizijami (VISA, MASTERCARD, nekje MAESTRO). Včasih dvigovanje na bankomatih in plačevanje s kreditnimi karticami ne deluje, zato vam priporočamo dovolj gotovine za vsak slučaj! Priporočamo ameriške dolarje.

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 20 do 25 USD na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: 

Klicna številka iz Bolivije v Slovenijo je 00386 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Klicna številka iz Slovenije v Bolivijo je 00591 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Telefoni so na voljo večino naše poti. Mobilni telefoni delujejo v vseh večjih mestih, na podeželju je pokritost slabša. Internet je na voljo v večjih krajih na naši poti, brezžični internet pa tudi na mnogih krajih.

ELEKTRIČNA NAPETOST: 220 V, uporabljajo enake vtičnice, kot mi.

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

  • Velikost: 1,098,581 km²
  • Prebivalstvo: cca. 10,6 milijonov
  • Glavno mesto: La Paz
  • Jezik: španski, quechua, aymara, guarani + drugi jeziki različnih etničnih skupin
  • Vera: rimskokatoliška 95 %, evangeličanska 5 %
  • Ureditev: republika, večnacionalna država; 9 pokrajin; predsednik države: Juan Evo Morales Ayma
  • Lokalni čas: GMT -5
  • Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči ...

Bolivija izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več