Bolgarija

BOLGARIJA

Bolgarija – Dežela rožnega olja in sladkega vinca

Bolgarija - Očarale nas bodo peščene obale Črnega morja z znanimi letovišči in dolina vrtnic, stara mesta Plovdiv, Varna, Burgas, Stiven pa nas bodo navdušila.

Seznam potovanj Bolgarija – Dežela rožnega olja in sladkega vinca

Bolgarija


Novice iz bloga

Prokleti Balkanec

Piše: vodnik Senad Osmanaj "Dragi potniki, kakšen je vaš stereotip pravega Balkanca?" povprašam zbrano druščino. "Smrdi na "loj", n...

Koristne informacije

VIZE: Slovenci za vstop v Bolgarijo ne potrebujemo vize. 

ZDRAVJE: Obveznih cepljenj ni.

VREME: Za severno Bolgarijo je značilno celinsko podnebje z mrzlimi zimami in toplimi podnebji, južno od gorovja Stara planina pa je podnebje submediteransko, zime so milejše, poletja pa vroča. Količina padavin se od zahoda proti vzhodu zmanjšuje in se giblje med 600 in 400 milimetri na leto.

Več informacij na https://www.wunderground.com/.

Bolgarska hranaHRANA IN PIJAČA: Bolgarska kuhinja ima vse značilnosti tipične balkanske kuhinje, ima pa tudi nekaj posebnosti. Uporabljajo na primer manj česna in popra kot je značilno za Balkan in več kumine, kopra in mete, pa tudi gob. Tipični dodatki so ajvar, pindjur in sorodne vložene solate, imajo pa tudi izvrstno pekočo gorčico.

Pogoste so goste juhe ali »čorbe« iz najrazličnejših osnov – fižola, mesa, vampov, zelenjave,…).

Največji ponos Bolgarije je pri nas dobro znana šopska solata. Bolgari jo pripravljajo s sveže olupljenimi kumaricami, paradižnikom in čebulo ter s pečenimi paprikami, praviloma pa jo ne začinijo, niti ne zabelijo. Če je dovolj obilno posuta z mehkim, mastnim in slanim sirom, dodatno začinjanje tudi ni potrebno. Podobnih solat, postreženih kot predjed, poznajo še celo vrsto, od najbolj znane pa se razlikujejo predvsem po siru, s katerim so potresene.

Med sladicami prevladujejo zelo sladke dobrote orientalskega izvora, ki pa jih v Bolgariji pogosteje kot s sladkorjem sladijo z medom.

Bolgari so zelo ponosni na svoja žganja. Večinoma jih pridobivajo iz grozdja ter jim včasih diskretno dodajajo zdravilna in aromatična zelišča. Bolgarski vinjak se imenuje »pliska«. Bolgarska vina pridobivajo na kakovosti, njihova avtohtona posebnost je Mavrid.

Svetujemo vam pitje ZGOLJ ustekleničene vode. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

Bolgarija-Plovdiv-stare tradicionalne hišeVARNOST: Bolgarija je varna dežela. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča. Priporočamo vam, da ste skozi ves čas potovanja pozorni na osebno lastnino in da ne nosite na potovanje dragocenosti ali drugih vrednejših predmetov!

Agencija Oskar ne odgovarja za morebitno izgubo vaše osebne lastnine. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

OBLEKA: V Bolgariji ni nobenih posebnosti glede oblačenja. Temperature se tekom leta gibljejo podobno kot pri nas. Priporočljiva je sezoni primerna obleka in udobna obutev. Padavin je manj kot pri nas, pogostejše so v poletnem času. V skladu z vremensko napovedjo in sezono priporočamo tudi dežnike in vetrovko.

LOKALNA VALUTA: Bolgarski lev. 1 lev = 100 stotinki

BolgarijaKREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Kreditne kartice so pogosto plačilno sredstvo v večjih trgovinah. Prav so bankomati v vseh večjih krajih, kjer lahko dvigate denar s karticami Visa, Maestro in Mastercard. Za nakupe v manjših trgovinicah se priporoča nekaj gotovine v EUR.

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 100 – 150 EUR na potovalni teden. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Bolgarije v Slovenijo je 00386 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Klicna številka iz Slovenije v Bolgarijo je 00359 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Telefoni in internet so na voljo v večjih krajih in hotelih, mobiteli delujejo povsod.

ELEKTRIČNA NAPETOST: V Bolgariji je napetost 220 V in uporabljajo povsem enake vtičnice kot v Sloveniji, zato adapterja ne potrebujete.

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

Velikost: 110 370 km²
Prebivalstvo: 7 202 198 (2015)
Glavno mesto: Sofija
Jezik: bolgarščina
Vera: pravoslavni 83 %, muslimani 12 %, ostali katoličani 1 % in ostali 4 %
Ureditev: parlamentarna republika
Lokalni čas: UTC + 2
Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči ...

Bolgarija izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več