Bolgarija

BOLGARIJA

Bolgarija – Dežela rožnega olja in sladkega vinca

Bolgarija - Očarale nas bodo peščene obale Črnega morja z znanimi letovišči in dolina vrtnic, stara mesta Plovdiv, Varna, Burgas, Stiven pa nas bodo navdušila.

Seznam potovanj Bolgarija – Dežela rožnega olja in sladkega vinca

Bolgarija


Novice iz bloga

Prokleti Balkanec

Piše: vodnik Senad Osmanaj "Dragi potniki, kakšen je vaš stereotip pravega Balkanca?" povprašam zbrano druščino. "Smrdi na "loj", n...

O deželi

Bolgarija je ena najstarejših držav v Evropi, ustanovljena je bila leta 681! Je tudi edina južnoslovanska država, ki v 20. stoletju ni bila del Kraljevine Jugoslavije in kasneje Socialistične federativne republike Jugoslavije. V antiki je skupaj z ozemljem današnje Romunije predstavljala rimsko provinco Trakijo. Meji na Romunijo, Srbijo, Makedonijo, Grčijo in Črno morje. Evropski uniji se je pridružila leta 2007.

Bolgarija-samostan ŠipkaBolgarija leži v jugovzhodnem delu Balkanskega polotoka. Prav tu je hribovje Balkan ali Stara planina, ki je temu polotoku dalo ime. Vleče se kar 600 km v smeri vzhod – zahod. Na severovzhodu je zelo sušna pokrajina Dobrudža. Ob reki Marici je rodovitno Trakijsko nižavje, na zahodu in jugu se čez Bolgarijo raztezajo Rodopi.

Podnebje Bolgarije je izrazito submediteransko, razen v najvišjih hribih. Poletja so dolga, vroča in sušna, zime pa ne preveč hladne. Reke na severu države tečejo v reko Donavo, ki je dolge kilometre mejna reka z Romunijo, in s tem v Črno morje, južne reke pa v Egejsko morje. Mnoge reke so zajezene in omogočajo umetno namakanje in pridobivanje dragocene električne energije.

Država ima 111.000 km2 in skoraj 8 milijonov prebivalcev. 86 % prebivalcev je Bolgarov, skoraj 10 % je Turkov. Po letu 1989 se je iz države izselilo skoraj 300.000 Turkov, predvsem zaradi narodnostnih razlogov.

Bolgarija se zadnja desetletja zelo odpira Evropi in svetu. Pestra kulinarika, stari narodni običaji, dobro ohranjena srednjeveška mesta, lepe obale Črnega morja, tradicija in neokrnjena narava so aduti, s katerimi ta mlada dežela privablja vse bolj številne turiste.

In zakaj bi potovali z nami v Bolgarijo?

  • Očarale nas bodo peščene obale Črnega morja, letovišče Varna ima že sloves, Zlati Pjaski in Sončna obala
  • Poskusili bomo najbolj znano bolgarsko jed – JOGURT – na vse načine, ki omogoča zdravo življenje – izdelujejo ga že več kot 5.000 let, lahko ga pijemo, lahko pa vmešamo v številne sadne ali zelenjavne jedi
  • Obiskali bomo dolino vrtnic, kjer pridelujejo slovito rožno olje, ki je pomemben izvozni artikel
  • Poskusili bomo odlično bolgarsko vino, sladko in bistro, da zaigra srce!
  • Stara mesta Plovdiv, Varna, Burgas, Stiven nas bodo navdušila
  • Sofija – glavno mesto, ima 1,2 milijona prebivalcev in ni mesto, v katerega bi se zaljubili na prvi pogled, poznajo se mu leta sivega komunizma … Se pa prebivalci zelo trudijo, da bi mestu vrnili nekdanji ugled in lepoto! Ogledamo si Narodni zgodovinski muzej, Arheološki muzej, katedralo Aleksandra Nevskyjega, Bolgarsko narodno opero, gledališče in druge stavbe

  • Narodni park Centralni Balkan - tu nas čaka neokrnjena narava, širni gozdovi, hoja in gibanje na svežem zraku
  • Ali veste, da Bolgari pokimajo, kadar želijo reči NE, in zmajajo z glavo, kadar želijo reči DA??

 

Bolgarija izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več