04. jun, 2019   Agencija Oskar, Sicilija  

 

Zakaj nas sredi tržnice v Palermu nihče ne oropa, saj je vendar vsak drugi mafioso!

Tržnica Ballaró, Palermo, Sicilija, enkrat dopoldan. Dretje, gneča, prerivanje, prerekanje, tu se sekajo mečaricam glave, kozam se odira koža, po tleh polivajo vodo, sliši se čudna italijanščina … Mafijski ribiči, mafijski zelenjavarji in sadjarji, vsi so temni in sumljivi.

In sredi vsega tega mi, »belci«, prodajamo zijala, previdno opazujemo, tipamo lastne žepe, če sta telefon in denarnica še v njih, nahrbtnik nosimo spredaj. S težavo se prebijamo naprej, ne zaupamo povabilu na »fragole, fragole!«, čeprav bi nam te sladke jagode res pasale, a kdo ve …

Sicilija-agrumi

Na našem potovanju Bella Sicilija tržnico obiščemo že na začetku poti – vse to z NAMENOM, kajti:

1)      ZNEBIMO SE STEREOTIPOV – to so tiste večinoma napačne predstave o deželi, ki nas prepogosto omejujejo pri odločitvah za našo naslednjo potovalno destinacijo. Nekateri kraji so že v naprej klasificirani kot pregrešno dragi, drugi kot sanjski in tretji kot nevarni. V slednjo navadno (neupravičeno) pade tudi Sicilija.
In prav tukaj, na najbolj zloglasnem sredozemskem otoku, v najbolj zloglasnem mestu, na najbolj zloglasni tržnici se v popolni gneči zavemo, da – se počutimo prijetno. Počutimo se varne, sprejete, nihče nas niti malo ne gleda postrani. Nihče nam ničesar ne vsiljuje.

Udari nas že znano: tuje dežele so ogledala nas samih.
Zatem je vse še toliko lepše in začnemo uživati:

2)      ODPREMO SE DEŽELI IN POVSEM SPROSTIMO – tržnica zbudi vse naše čute: oči nam kar švigajo po široki ponudbi – tu so ogromne limone in kupi oliv, ribe in meso, mandlji … Pravzaprav vse, kar na rodovitnem in plodnem otoku raste, poganja, se goji, vzreja, plava, lovi, uvaža, uživa in kuha … V naša ušesa udarjajo »abbanniate«, značilni glasni in prepričljivi vzkliki trgovcev; v ozadju igra tarantela, poskočna folklora s piščalmi. Vonjamo dišave surovega, svežega, kuhanega, pečenega in ocvrtega. Daj, odprimo sedaj še ostale čute – poskusimo te pistacije, ja, odlične so, to je to. Kupimo še ene jagode za pot do naslednje točke … in tržnica nas posrka.

Sicilijanci so izredno odprt, pozoren in ljubezniv narod. To bi lahko v naslednjem sestavku podkrepil tudi z zgodovinskim razvojem. Že tisoč let nazaj je namreč prav na Siciliji vladala prava multietnična harmonija med katoliki, pravoslavci, muslimani in judi … O tem naslednjič ali pa še bolje – na samem potovanju.

Peter Petric
Agencija Oskar

P.s.: vseeno pa bodimo previdni in pazimo na sopotnike in nase – kot povsod po svetu in tudi doma.

Sicilija-pašta z mečarico