27. mar, 2017   Agencija Oskar, Aktualne destinacije, Indonezija, Vodniki   , , , , , ,

 

Zakaj je Indonezija ena izmed najbolj slikovitih dežel?

Sem Breda in sem Oskarjeva vodnica. Želim vam predstaviti eno najbolj slikovitih Oskarjevih potovanj – potovanje v Indonezijo. Najverjetneje se sprašujete, kdaj je pravi trenutek za srečanje s to deželo. Morda vam bo tale odgovor zvenel rahlo hudomušno, vendar mislim popolnoma resno. In sicer – kadar ste zelo žalostni ali nesrečni, pa tudi kadar ste zelo veseli. Nasprotje, ki ne gre skupaj … vendar v Indoneziji gre. Ko ste zelo žalostni in potrti vam bodo široki in prisrčni nasmehi ogreli srce in že po nekaj dneh se boste skupaj z njimi smehljali tudi vi. Če pa ste veseli in mislite, da bolje ne more biti … spoznate, da je v Indoneziji lahko. Nasmehi naredijo svoje. Otroški, starčevski, dekliški, fantovski … Ne smejejo se samo usta, smejijo se tudi njihove oči in srca in ta nasmeh potuje v naše srce, kar povzroči, da se tudi naša usta samodejno nasmehnejo.

Indonezijski utrinki

Ja, če me vprašate, kaj je Indonezija, povej tisto prvo kar ti pade na pamet … bom definitivno rekla: Indonezija je nasmeh. Meni osebno je to najpomembnejše. Od vseh dežel, ki jih vodim, toliko nasmehov ne dobite nikjer. In to zastonj. Celo sami pravijo: »Mi preprosti prebivalci smo revni. Nimamo veliko. Želimo pa vam tujcem nekaj podariti. Zato podarimo nasmeh. Nič ne stane, naredi pa veliko lepega.« Ta nasmeh nas spremlja prav na vsakem koraku in greje naša srca.

Breda z domačinkami

Sigurno ste že srečali tujce v naši deželi. Ali ste že kdaj koga ustavili in mu rekli, da se želite slikati z njim? Indonezijci obožujejo slikanje s tujci. Kadar obiščemo največje arhitektonske bisere kot sta Prambanan in Borobudur v Yogyakarti, se sopotniki po končanem ogledu sploh ne spomnijo več kaj so videli. Se pa z žarom v očeh pogovarjajo kolikokrat so se slikali in koliko otrok jim je sedelo v naročju. Navadno imamo v nirvani Borobudurja prosto, da se naužijemo pogleda, poslikamo in 3x obhodimo vrh za uresničitev želje. Navadno ni časa niti za en krog, saj te navdušeni domačini ves čas cukajo za rokav, se postavljajo poleg, delajo selfije z nami in stojijo kar v vrsti, da dobijo vsak svojo sliko s tujci. To je največja zabava za nas in za njih.

Indonezija - tempelj Borobudur

V Indoneziji je vsak otok nekaj posebnega. Java nas očara s prefinjenostjo. Tukaj je bila že od nekdaj doma kultura, tu se je mešal budizem s hinduizmom in na koncu še islam. Še danes živijo mešanico treh religij, kar se kaže tudi v vsakdanjem življenju. Ko nas pozdravijo, sklenejo roki v molitveni položaj pred srcem, se rahlo priklonijo in rečejo: »namaste«. Zanimiv pozdrav za največjo muslimansko državo na svetu.

Indonezija - Mount - Bromo

Bali je nežen kot so nežni njegovi prebivalci. Slikoviti hinduizem je nekaj popolnoma drugačnega, kot v Indiji. Tukaj vero živijo, darujejo bogovom in se sladkajo z daritvami. Balijci imajo neverjeten občutek za harmonijo, kar je vidno na vsakem koraku. Njihove hiške s templji, rože okoli hiš, riževa polja, morski templji … vse je ustvarjeno za uživanje v raju.

Indonezija - Bali tempelj

Sulawesi je prvinski, grob, nenavaden. Otok šokira z navadami in staro animistično religijo aluk to dolo. Prebivalci živijo zato da bi umrli in na poti v raj potrebujejo čim več duš živali, da jim pomagajo prečkati most do nebes. Mit ali resničnost? Za njih vsakdanjost, za nas … včasih enostavno ni besed, da bi opisale kar se dogaja.

Sulawesi

Lombok? Kaj si navadno tam najbolj zapomnimo? Počitnice in podmorski svet na plaži Gilijev. In seveda, biseri vseh oblik in barv, ki jih prinesemo domov in z njimi govorimo zgodbo o Indoneziji.

Iskreno me bo veselilo, da vas popeljem v to pisano raznolikost.
Vodnica Breda Dular

 

Indonezija – tropski biser tisočerih otočkov
 

Indonezija – bujna tropska dežela, ki ponuja vrhunske potovalne terene/poslastice. Očara s tisočerimi otočki, prvinsko naravo, plemensko tradicijo, mogočnimi templji, vulkansko energijo, rajskimi plažami in nasmejanimi domačini.
Aprilski/prvomajski odhodi so že skoraj polni. Poletje še že lepo polni. Pohitite in si zagotovite svoje mesto na enem izmed spodnjih potovanj.

Indonezijska deklica
 
Indonezijski trojček – Sulawesi, Java z Bromom, Bali in Giliji

Doživeto, a udobno 16/17-dnevno potovanje začnemo na tradicionalnem Sulawesiju. Sledi skok v Jogyakarto, kulturno središče Jave, kjer si ogledamo mogočne templje Borobudur in Prambanan, nato pa se podamo na mogočen vulkan Bromo, ki je eden izmed najmogočnejših. Bali nas očara s svojo tropsko resničnostjo, za konec pa si privoščimo zaslužene počitnice na otočkih Gili. Alternativa je 12 dnevno potovanje Indonezijski dvojček – udobno potovanje po Baliju in Gilijih.
 

Indonezija - tempelj
 
Indonezija – Flores in Bali

Potovanje za vse, ki si želite prave tropske dogodivščine. Tu bomo odkrivali plemenski Flores in se podali na barvit vulkan Keli mutu, kjer nas bodo očarala pisana vulkanska jezera. Obiščemo otoka Rinca in Komodo, ter opazujemo zadnje dinozavre na svetu – komodške varane. Pot nas nato ponese na Bali, kjer vstopimo v svet tradicij in verovanj. Zadnji del pa preživimo v umirjenem Amedu, ki je znan po koralnih grebenih in opazovanju delfinov.
 

Indonezija - Mount Kelimutu

 

Sulawesi – Otok moči in čutenja

Avanturistično potovanje poteka po enem najlepših potovalnih terenov Indonezije. Ponuja poudarjen stik z deželo. Tradicionalni, plemenski Sulawesi je dežela pogrebnih slovesnosti, pravljičnih tongkonanov, neverjetnih riževih polj ter mistične vere prednikov aluk to dolo. Tu se srečamo z umirjenim življenjem in pristno naravo v enem najbolj odmaknjenih kotičkov sveta. Potovanje za vse, ki si želite nečesa več. Doživetje, ki vam bo ostalo v trajnem spominu.

 
Indonezija - riževe terase

Po ognjeni črti – Java z Boromom, Bali in Lombok z Rinjanijem

 
Doživeto, aktivno in dinamično ter vsebinsko pestro 23-dnevno potovanje, ki valovi med morjem in gorami. Obiščemo štiri vulkane – Ijen, Bromo, Batur in Rinjani, odkrivamo skrite kotičke ter se predajamo užitkom in raznovrstni tradiciji treh raznolikih otokov.  Vrhunec predstavlja 3-dnevni vzpon na Rinjani, tretjo najvišjo goro med Himalajo in Andi, ki pa ga lahko nadomestite s počitnicami na Lomboku. Na voljo sta tudi dve krajši, 15 dnevni varianti.
Poletje je idealen čas za obisk, vi pa izberite ali vam bolj odgovarja udobno klasično potovanje ali si želite pustolovskih dogodivščin? Izbira je vaša.
 

Indonezija - Rinjani

Bali in Sulawesi

Kratko, a sladko 12 dnevno potovanje začnemo na otoku bogov – Baliju. Tu spoznamo tradicijo in kulturo ter obiščemo glavne otoške templje (Tanah Lot, Tirta Empul in Gunung Kawi). Nato se podamo na krater vulkana Batur, kjer občudujemo sončni vzhod. Že zato se je splačalo priti. Sledi kratek potovalni predah v simpatičnem mestecu Amed, za konec pa se podamo na Sulawesi. Mistična Toraja in spanje pri domačinih. Prava potovalna poslastica. Alternativa Sulawesiju so počitnice na Lomboku.
 

Indonezija - Bali