31. maj, 2017   Agencija Oskar, Oskar piše, Portugalska  

 

Vodniški Portugalski kalejdoskop

Na pot smo odšli v ponedeljek; 24 sopotnikov in ŠTIRJE!! vodniki. Kajti to potovanje smo izbrali tudi kot končno dejanje letošnje vodniške šole za tri novince v vodniških vrstah Agencije Oskar. Vsi trije »mladi« vodniki so za prvomajske praznike že uspešno vodili ter s tem preživeli ognjeni krst. Zdaj pa je pred novoletnimi vodenji na vrsti še nadgradnja – vpeljevanje v skrivnosti ustvarjanja zgodbe in potovalnih vzdušij ter piljenje vodniških spretnosti na živi skupini in živem potovanju; pod vodstvom tistega, ki je vse skupaj ustvaril.

Vodniški Portugalski kalejdoskopPravi izziv je bilo sestaviti scenarij, po katerem bomo štirje vodniki delovali enotno kot eden, saj smo vodniki precej individualistična bitja in ima običajno vsak izmed nas svoj izrazni stil. Izrazita drugačnost vsakega od nas bi verjetno razstrelila skupinsko vzdušje. Zato smo sprejeli izziv usklajevanja – da delujemo enotno, in prav težnja k enotnosti in usklajenosti je postala gonilna usklajevalna sila, ki ima izjemen izobraževalni potencial.

Potovanje Portugalski kalejdoskop 8 dni je idealno potovanje za tak podvig – je izjemno vsebinsko pestro, prav tako pa tehnično zelo zahtevno. V prvem delu od Lizbone do Porta je tehnika vodenja bolj turistična, saj potujemo pretežno po turističnih krajih. V drugem delu pa se potovanje nadgrajuje z bolj doživetim pristopom in doživlja vrhunec v portugalski samobitnosti; zato je že od začetka treba pripravljati skupino na »preseganje pričakovanj«. V tednu dni se zvrsti množica zgodb, in z dobrim vodenjem lahko tudi klasično turistično potovanje postane nepozabno doživetje!

Danes (drugi dan potovanja) smo v Lizboni in Sintri že ustvarili odličen dan. Vzpostavili smo sistem – trije gledamo, ko eden dela. Ob vsaki priložnosti hitro stopimo skupaj, analiziramo in ugotovimo, kako je šlo in kako bi lahko bilo še bolje. Učinek je takojšen – odpadajo mašila, izboljšuje se retorika in struktura predavanj, vse boljša je tehnika vodenja ter osmišljanje vsakega dejanja v ustvarjanju zgodbe celega potovanja. Taka vodniška vaja je za vsakogar neprecenljiva, saj običajno vodnik deluje sam in je za svoje pomanjkljivosti slep, s tem pa tudi zaprt za lasten razvoj.

Mi pa bomo na tem potovanju naredili svetlobni preskok in prepričan sem, da se bojo do konca potovanja vsi moji mlajši kolegi po kvaliteti vodenja in ustvarjanja vodniških nadgradenj lahko enačili s starejšimi kolegi. Prvi Mitja vas bo že to poletje vodil po Islandiji, drugi Mitja po Albaniji ter Portugalski z Madeiro, Monika pa bo z vami v Romuniji in Bolgariji. Menjava vodniške ekipe v Agenciji Oskar poteka gladko in z velikim potencialom, da bo prenovljena ekipa že letošnje poletje najboljša vodniška ekipa, kar jih je Agencija Oskar imela do zdaj.

Portugalska pa – ej, ta je v maju prav neverjetno najlepša! Lizbona je odeta v vijolične barve cvetočih žakarand, vreme je ravno prav toplo, da ni premrzlo in ne prevroče, dežela buhti od bujnega zelenja in rož na vsakem koraku, v zraku se čuti vitalnost in življenje, umirjeni prijazni domačini pa potovalnim trenutkom vdihujejo čutnost in vzdušje. Prav čudovito se je prepustiti tej mehki, čutni deželi, da je uresničevanje poslanstva z novimi vodniki pravi užitek.

Pošiljam vam nekaj prvih fotografij iz majske Lizbone. Da boste tudi vi užili nekaj tukajšnjih radosti. Mi pa potujemo dalje. Vsak dan bo ena zgodba, ki se bo nevidno tkala v Veliko potovalno zgodbo celega potovanja. Že danes so mi nekateri sopotniki povedali, da se jim že drugi dan zdi, kot da bi potovali že zelo dolgo in da je domača stvarnost nekje daleč nazaj. Veselica se bo začela 5. in 6. dan, ko bo skupina tako vpeta v potovalni »tukaj in zdaj«, da bodo že vsi pozabili, da smo sploh kdaj bili v Lizboni.

A bo to trajalo le do konca potovanja, da posnamemo prav vsak kader v najboljšem doživetju. Že ob vrnitvi domov se bodo obudila vsa doživetja, vsakdo med nami pa bo lahko ustvarjal svoj potovalni film. Na vodi čutim, kako lepo potovanje je pred nami …

Lep pozdrav v domovino,

Oskar