04. okt, 2022   Agencija Oskar, Azori, Vodniki  

 

Veličastni morski prebivalci Azorov

Piše: Mitja Lavtar

Ko so Portugalci začeli poseljevati Azore, na teh rajskih otokih niso našli nobenih kopenskih sesalcev. So pa iz ladij v morju opazili številne kite in delfine, poleg netopirjev edine predstavnike te skupine živali na takrat še neokrnjenem otoškem arhipelagu sredi Atlantika. Narava ljudem na otokih ni ponujala razkošnega življenja: potresi, izbruhi vulkanov, slaba zemlja in bolezni so pogosto pustošili med tukajšnjim prebivalstvom, ki je stalno iskalo nove vire preživetja. Sčasoma se je uveljavil kitolov, ki je vrhunec doživel na začetku 20.st. Moški so na poziv otoških opazovalnic poskakali v čolne in se odpravili v lov na te ogromne živali, v njih so pometali harpune in jih odvlekli v pristanišča. Tam so jih razkosali in prodajali predvsem kitovo mast. Z mednarodno prepovedjo kitolova je že tako revno prebivalstvo izgubilo še enega od virov preživetja, a na njihovo srečo je kmalu na otoke prišel turizem. Opazovalnice še vedno javljajo lokacije kitov, namesto lovcev pa na čolne zdaj poskačejo turisti, ki namesto s harpunami streljajo s svojimi fotoaparati in navdušenimi pogledi. Ogled kitov je eno najlepših doživetij naših azorskih potovanj.

Ladjica zapusti pristanišče in že sama plovba med otoki je izjemno doživetje, ki ponuja drugačno perspektivo in pogled na vulkanske stožce. Razposajena druščina iz palube opreza naokrog in išče znake, da je v morju kit (izpuh vode, ali pa ptice, ki krožijo nad njim). Čez kakšno uro običajno sledi navdušen krik: »Kit pred nami!« Turisti izvlečemo svoje fotoaparate, zadovoljni z »ulovom«.

Najlepše jezero – Jezero Fogo

Kiti tekom leta migrirajo skozi različna območja svetovnih oceanov. Na določenih lokacijah se intenzivno prehranjujejo, drugje parijo in kotijo. Na Azorih jih najpogosteje vidimo med aprilom in oktobrom. Največkrat se vidi kite glavače in kite grbavce, pa tudi kakšnega sinjega kita in pripadnike vrste sei. Ladjica se jim približa od zadaj, da ne bi zmedla njihovih receptorjev v glavi. Opazovanje teh mogočnih in skrivnostnih živali, velikih med 10 in 30m, je zares vrhunsko doživetje. Na gladino pridejo predvsem zajeti zrak, večino časa pa lovijo hrano zelo globoko pri dnu morja. A v tistem kratkem času na površju osrečijo številne ljubitelje narave iz vsega sveta, ki na Azore potujemo tudi zaradi teh srečanj. Kit nato še zadnjič zajame zrak, pokaže veličastno zadnjo plavut in se potopi.

Kapitan najavi: »Gremo najti jato delfinov!« Običajno niso daleč. Velike jate delfinov (ki tudi spadajo v skupino kitov) živijo okrog vseh azorskih otokov, kjer lovijo ribe. Ker gre za zelo radovedne živali, se hitro zberejo pri ladjici in skačejo v smeri njene plovbe. Te družabne živali, ki se sporazumevajo z značilnimi žvižgi, so med najinteligentnejšimi bitji na svetu. Zanimivo je, da med spanjem polovico možganov izklopijo, z drugo polovico pa nadzirajo telo, ki na gladini zajema zrak in plove. Poleg kompleksnih možganov imajo tudi »melono«, zanimiv organ, s katerim oddajajo in zaznavajo glasove, ki odmevajo s predmetov –  na ta način lovijo. Zelo radi pokažejo svoje plavuti in skačejo okrog ladje, med njimi so mladički, manj kot pol metra dolgi delfinčki, ki skakljajo ob svojih mamah. Kako čudovito doživetje!

Skok delfina

Ogled kitov in delfinov zagotovo spada med najlepša doživetja Azorskih otokov. Veseli smo lahko, da so kitolovke zamenjale turistične ladjice in da mednarodne populacije kitov okrevajo. Zaradi globine lovišč o njihovem življenju vemo relativno malo in morda so prav zato še posebej privlačni. Ko se ob barki iz globine dvigne 40-tonska žival, nekajkrat zapiha in nato dvigne rep in se potopi, se začnemo zavedati, kako lep je ta naš planet. Ko boste potovali na Azore, si kite in delfine zagotovo oglejte! 

Več … Potovanja na Azore