Morda ni samo Uzbeški, ampak kar Centralnoazijski, je pa afrodiziak. Tako je, domačini Uzbekistana poznajo skrivni recept, ki spravi v dobro voljo vsakega moškega in vsako žensko. Ker je pred otroci neprimerno govoriti o »umazanih« stvareh, so prebrisani domačini 
Za točen recept se boste morali odpraviti v Uzbekistan, lahko pa vam zaupamo, da je proces kuhanja dolgotrajen, kuhajo pa ga lahko ženske, ob posebnih priložnostih, kot na primer porokah, pa obvezno moški. Seveda, poskrbeti morajo za zadostno število potomcev … Poleg riža, korenja in govejega ali ovčjega mesa, ki so osnovne sestavine pilava, mu daje poseben in edinstven okus olje, izdelano iz stisnjenih semen bombaža. 
Glede na regijo pilav varira; nekje mu dodajo rumeno korenje, spet drugod rozine ali pa celo oreščke. Različice najdemo tudi v Kirgiziji, Tadžikistanu in Turkmenistanu. A stvar ni v vsebini, ampak pripravi. Za le-to je obvezen del opreme ogromen litoželezen kotel in po možnosti odprt ogenj. Pilav v Centralni Aziji zasledimo pogosto tudi na radoživih tržnicah, kjer ga domačini uživajo namesto hitre hrane. Še več, lahko ga tudi 
Pilav simbolizira glavno vrednoto centralnoazijskih Turkomanskih plemen: skupnost in družino. Tako še danes obvezno pri poroki ženin poskrbi za kuhanje številnih kotlov pilava, ki je potem razdeljen vsem navzočim in bližnjim prebivalcem. Pilav ni samo hrana, ampak sinonim za druženje in skupnost, radost in veselje do življenja. Seveda pa je pilav zaradi svojih nadnaravnih moči obvezen del domačinskega jedilnika ter obvezna tema šal. Tako se domačini med seboj vedno zbadajo, ko kdo je pilav. Če pa ga nihče ne je, pa ponovno postane predmet posmeha.
Tekst: Ana Marija Grbanović
